ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΚΑΡΗ στο ΑΠΘ

330 Views
ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΚΑΡΗ στο ΑΠΘ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΚΑΡΗ στο ΑΠΘ

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΚΑΡΗ στο ΑΠΘ

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το Πρόγραμμα της Τελετής είναι το εξής:

Προσφώνηση από την Πρόεδρο του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Αγγελική Κοιλιάρη.
Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Δημήτριο Μαυροσκούφη.
Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα.
Έπαινος του Τιμώμενου από τις Επίκουρες Καθηγήτριες του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, Ανθή Βηδενμάιερ και Αικατερίνη Ζάχου.
Τελετή Αναγόρευσης
Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος από την Πρόεδρο του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Αγγελική Κοιλιάρη και του τίτλου από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Δημήτριο Μαυροσκούφη.
Επίδοση διασήμου και αναμνηστικής πλακέτας τιμής από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα.
Αντιφώνηση και Ομιλία από τον Τιμώμενο, με θέμα: «Η σχέση μου με τη γερμανική γλώσσα».
Μουσική παρένθεση από την ομάδα «Adagio».
Ο Καθηγητής του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, Δημήτρης Ναζίρης, διαβάζει Πέτρο Μάρκαρη.
Μουσικός Επίλογος από την ομάδα «Adagio».
Λήξη Τελετής

Master Class του Συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη

Ο Συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης θα παραδώσει ένα Master Class, με τίτλο «Ταξίδι στα κείμενα», την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016 και ώρα 10.00, στο Αμφιθέατρο της νέας πτέρυγας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.  Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Σύντομο Βιογραφικό

O Πέτρος Χρ. Μάρκαρης είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών, με ιδιαίτερη συμβολή στις ελληνογερμανικές σχέσεις.
Γεννημένος στη Χάλκη, το 1937, εκπροσωπεί τον κοσμοπολίτικο ελληνισμό της διασποράς και από πολύ νωρίς μαθαίνει να ζει και να δημιουργεί ανάμεσα σε διαφορετικές γλώσσες και πολιτισμούς, έχοντας άριστη γνώση της ελληνικής, τουρκικής και γερμανικής γλώσσας. Μεταφράζει στα ελληνικά κυρίως θεατρικά έργα και ποίηση, μεταξύ άλλων έργα του Nâzim Hikmet, του Bertolt Brecht, του Peter Weiss, καθώς και τον μνημειώδη «Φάουστ»  (Ι και ΙΙ) του J. W. von Goethe.

Παράλληλα, ασχολείται αρχικά με τη συγγραφή θεατρικών έργων (πρώτη εμφάνιση το 1965 με το θεατρικό έργο «Η ιστορία του Αλή Ρέτζο») και κινηματογραφικών σεναρίων (το 1991 για την ταινία του Θ. Αγγελόπουλου «Το μετέωρο βήμα του πελαργού») αλλά και τηλεοπτικών σειρών. Το 1995 ξεκινά τη συγγραφή αστυνομικών μυθιστορημάτων συνεχίζοντας την παράδοση του αστικού μυθιστορήματος του 19ου αιώνα, όπου το έγκλημα αποτελεί το εύρημα για την αφήγηση και διερεύνηση κοινωνικών συνθηκών και ανθρωπίνων σχέσεων. Τα βιβλία του μεταφράζονται σε 19 γλώσσες και στη Γερμανία καταλαμβάνουν σταθερά τις πρώτες θέσεις των best-sellers. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης καλείται συχνά από τα γερμανόφωνα ΜΜΕ να διαμεσολαβήσει στην αλληλοκατανόηση των δυο λαών.

Το 2013 τιμήθηκε με το Μετάλλιο Goethe και το 2014 με το Σταυρό του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Όλες οι ταινίες που θα προβληθούν στο  23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Όλες οι ταινίες που θα προβληθούν στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
με 0 Σχόλια 523 Views

To Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιστρέφει online και παρουσιάζει τα καλύτερα ντοκιμαντέρ από ολόκληρο τον κόσμο, ένα συναρπαστικό αφιέρωμα και τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες τεκμηρίωσης για παιδιά και νέους.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή