Ο Μακρόν ανοίγει τον δρόμο για τον επαναπατρισμό κλεμμένων αρχαιοτήτων

647 Views
Ο Μακρόν ανοίγει τον δρόμο για τον επαναπατρισμό κλεμμένων αρχαιοτήτων Ο Μακρόν ανοίγει τον δρόμο για τον επαναπατρισμό κλεμμένων αρχαιοτήτων

 

Πέρασε νόμος στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση για την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών της Αφρικής που είχαν κλαπεί επί αποικιοκρατίας

Σε αντίθεση με τους σκληροπυρηνικούς Βρετανούς, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση πέρασε νόμο που επιτρέπει τον επαναπατρισμό ξένων πολιτιστικών θησαυρών τα οποία βρίσκονται σε μουσεία της Γαλλίας. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή αντικειμένων αφρικανικής πολιτιστικής κληρονομίας στη Σενεγάλη και το Μπενίν.
22207666
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας ο Εμανουέλ Μακρόν «είναι ο πρώτος ηγέτης της Δύσης που ξεκίνησε μια συνολική επανεξέταση των λεηλασιών της περιόδου της αποικιοκρατίας, με στόχο να φέρει κοντά ευρωπαϊκές και αφρικανικές χώρες για την οικοδόμηση μιας πολιτικής και πολιτιστικής ανταλλαγής». Ο Γάλλος πρόεδρος  είχε δηλώσει το 2017 ότι «η αφρικανική κληρονομιά δεν μπορεί απλά να βρίσκεται σε ευρωπαϊκές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία».

Ο νέος νόμος πού ήδη ψηφίσθηκε από την Γαλλική Εθνοσυνέλευση και αναμένεται να περάσει και από την Γερουσία δημιουργεί πλέον ένα πολιτιστικό δεδικασμένο, ώστε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, να διεκδικήσουν αρχαιότητες και θησαυρούς που βρίσκονται τόσο σε γαλλικά, όσο και σε βρετανικά μουσεία.
7689657
Τα γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια, που εκτίθενται στο Βρεττανικό Μουσείο του Λονδίνου

Σε πρώτη φάση 26 έργα τέχνης που κλάπηκαν το 1892, ως λάφυρα πολέμου από το Μπενίν, γνωστά και ως «Θησαυρός του Μπεχανζίν» και σήμερα βρίσκονται στο μουσείο Quai Branly στο Παρίσι, θα επιστρέψουν πίσω.

Περίπου το 90% της πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών της Αφρικής πιστεύεται ότι βρίσκεται σήμερα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τους ειδικούς 46.000 αντικείμενα που βρίσκονται στο μουσείο Quai Branly στο Παρίσι πληρούν τις προϋποθέσεις για επαναπατρισμό. Το Μπενίν έχει ήδη ζητήσει να επιστραφούν περίπου 5.000 έργα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Φιλοσοφούμε τη ζωή με τον «Μικρό αυτοκράτορα» του Γιώργου Α. Φυτιλή. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε
Φιλοσοφούμε τη ζωή με τον «Μικρό αυτοκράτορα» του Γιώργου Α. Φυτιλή. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε
με 0 Σχόλια 700 Views

Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στο δρόμο, σαν πεταμένοι από την ίδια τη ζωή. Αναρωτήθηκες πώς βρέθηκαν εκεί;  Ο ήρωας του βιβλίου, ξέρει. Ας τον παρακολουθήσουμε, καθώς μας διηγείται την ιστορία της ζωής του. Διάβασε η Μαριάννα Μπουρουτζή και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή