Maco Grello: Συνεντεύξεις νέων συγγραφέων στην Κουλτουρόσουπα.

280 Views
Maco Grello: Συνεντεύξεις νέων συγγραφέων στην Κουλτουρόσουπα. Maco Grello: Συνεντεύξεις νέων συγγραφέων στην Κουλτουρόσουπα.

 Maco Grello: Συνεντεύξεις νέων συγγραφέων στην Κουλτουρόσουπα. [ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ]

Ο Maco Grello γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα και πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στις γειτονιές των Πετραλώνων. Από το 1993 μέχρι και σήμερα έχει ζήσει τα περισσότερα χρόνια του στην Κόρινθο, ενώ στο ενδιάμεσο επέστρεψε στην Αθήνα για σπουδές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Μεγάλη του αγάπη τα ταξίδια· από την Κρήτη και τη Σαντορίνη ως την Κομοτηνή, και από την Κάρπαθο ως την Κέρκυρα, μεγαλώνει χαράζοντας στην ψυχή του το ελληνικό τοπίο. Η ανάγκη να γνωρίσει νέους κόσμους και διαφορετικές κουλτούρες, τον οδηγεί σε ταξίδια στη Σερβία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Αυστρία, στην Ουγγαρία και σε άλλες χώρες, όπου εμπλουτίζει τον εσωτερικό του κόσμο και τη φαντασία του. Το 2012 αποφασίζει να μεταναστεύσει στην Αγγλία, στο Κέιμπριτζ. Εκεί, πολύ σύντομα νοσταλγεί τον λαμπερό ήλιο και τη θάλασσα, τη θέρμη των Ελλήνων, και αρχίζει να γράφει τα πρώτα του άρθρα και διηγήματα. Το 2013 επιστρέφει στην Ελλάδα και έναν χρόνο αργότερα ξεκινά τη συγγραφή του βιβλίου «Των Θεών Η Επανάσταση», το οποίο ολοκληρώνει και εκδίδει το 2016.

1.    Ποιο είναι το επάγγελμά σας; 

Δε μου αρέσει να βάζω ταμπέλες στους ανθρώπους σύμφωνα με το επάγγελμα τους, ούτε και στον εαυτό μου. Δεν μπορώ να με φανταστώ να κάνω μόνο ένα πράγμα, βαριέμαι πολύ εύκολα. Εργάζομαι συνεχώς σε νέες ιδέες, νέες συνεργασίες. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου έκανα τον σερβιτόρο, τον υπεύθυνο σε ένα beach bar, έκανα λίγο ραδιόφωνο, εκδόθηκε το βιβλίο μου, συμμετέχω στην δημιουργία ενός τουριστικού οδηγού, συμμετείχα στη συγκομιδή της ελιάς... Τι από όλα αυτά με χαρακτηρίζει; Αυτά που έκανα με αγάπη.
 

2.    Πώς περνάτε τη μέρα σας;

 Θέλω να ξυπνάω όσο πιο νωρίς μπορώ, συνήθως φροντίζει η δεκαεφτά μηνών κόρη μου για αυτό. Χορεύουμε,παίζουμε... Φτιάχνω έναν φρέσκο χυμό στον αποχυμωτή και ξεκινάω την ημέρα μου. Οι ώρες περνούν στη δουλειά, ή δημιουργικά πάνω στις ιδέες μου, σε υποχρεώσεις της οικογένειας... Όταν δεν δουλεύω δεν θα με βρεις στο σπίτι, θα έχω πάρει τα βουνά! Είτε θα γνωρίζω νέους τόπους και ανθρώπους, είτε θα φυτεύω δέντρα απολαμβάνοντας την μοναχικότητα. Αν δεν περάσω το βράδυ με φίλους συζητώντας και γελώντας, περιμένω να κοιμηθεί η κόρη μου και η γυναίκα μου για να αρχίσω πάλι να γράφω, μπορεί να με πάρει το ξημέρωμα να γράφω για μια ιδέα.
 

3.    Δυο λόγια για ένα σας μυθιστόρημα.

«Των Θεών Η Επανάσταση», το πρώτο μου μυθιστόρημα. Βρίσκεται στην καρδιά μου και ήδη στις καρδιές εκατοντάδων αναγνωστών που το διάβασαν και μου έχουν μιλήσει για τα συναισθήματα που τους έχει προκαλέσει. Ο Ηρακλής λοιπόν, ζει στην Κρήτη, στις δύσκολες ημέρες που περνάμε χάνει τον εαυτό του, η ζωή του βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Για να σηκωθεί όρθιος παλεύει με τους δαίμονες του και ανακαλύπτει πως βαδίζει σε έναν δρόμο ο οποίος έχει περπατηθεί από τους σοφότερους των αιώνων. Στο αποκορύφωμα της εσωτερικής του πάλης καταφτάνει στην ζωή του ο ίδιος ο Θεός και του ζητά να σώσει τον κόσμο! Με συμμάχους τους ανέργους, τους άστεγους, τους απόβλητους του συστήματος ξεκινά να γκρεμίζει τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε και φτιάχνει έναν πολύ διαφορετικό. Στην μάχη αυτή, έχει συναγωνιστές τον Σωκράτη, τον Ιησού και τον Καζαντζάκη, μορφές που ζωντανεύουν μέσα στο βιβλίο, συνομιλούν και αγωνίζονται κι αυτοί μαζί με τον άνθρωπο. Όλοι μαζί μπλέκονται σε ένα φιλοσοφικό κουβάρι που ξετυλίγεται ως και την τελευταία σελίδα, την τελευταία λέξη του βιβλίου.
 

4.    Σκέψεις για το επόμενο μυθιστόρημα...  

 Τα μυθιστορήματα μου έχουν την ίδια βάση, πραγματεύονται τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου. Τις σκέψεις που έχουμε όλοι μέσα μας και φοβόμαστε ακόμα και με τον εαυτό μας να τις συζητήσουμε, τα συναισθήματα που ντρεπόμαστε να εκφράσουμε γιατί είναι κατακριτέα, τα ζητήματα που απασχόλησαν τον άνθρωπο από την αρχή της ύπαρξης, τον θάνατο, τον έρωτα, την τιμιότητα ή την προδοσία, την υπερηφάνεια, τις αξίες και τα ιδανικά... Στο επόμενο μυθιστόρημα που θα διαβάσετε, θα βρεθείτε σε υπόγεια περάσματα που ενώνουν ιστορικά κάστρα της Πελοποννήσου, θα μετρήσετε ιερά τρίγωνα αρχαίων ναών, θα κρυφακούσετε μυστικά πίσω από σφαλισμένες πόρτες μοναστηριών... Θα γνωρίσετε χαρακτήρες που σπαράζουν εσωτερικά, όπως ένας άντρας που σαν παιδί ορφανό από πατέρα και εγκαταλειλημμένο από την μάνα του αναγκάστηκε να κάνει τον μουγκό για όλη του την ζωή. Έχοντας διαμείνει την περισσότερη ζωή του στο Άγιο Όρος και σε άλλα μοναστήρια γνωρίζει μυστικά που δεν θα έπρεπε και την κατάλληλη στιγμή φυγαδεύεται από τον Άγιο, έναν άλλο κεντρικό ήρωα με διφορούμενη προσωπικότητα. Την μυστική ζωή και των δύο θα αρχίσει να ξετυλίγει σαν κουβάρι ένας νεαρός ο οποίος θα γίνει μάρτυρας και συμμετέχων σε μια ιστορία που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε αληθινά γεγονότα, πραγματικούς τόπους και θρησκευτικές δοξασίες. Νομίζω αρκετά είπα.
 

5.    Αισθάνεσθε συγγραφέας; 

Αισθάνομαι Maco Grello. Τι σημαίνει συγγραφέας; Είναι άλλη μια ταμπέλα. Ακόμα και οι μεγάλοι συγγραφείς που έχουμε στο μυαλό μας, δεν έγραφαν μόνο. Είχαν μια ολόκληρη ζωή παθών από πίσω τους κι εμείς κρατήσαμε μόνο την ταμπέλα. Οπότε θα σου πω πως αισθάνομαι απλά ο εαυτός μου. Μου αρέσει να γράφω, να εκφράζω τις σκέψεις μου μέσα από φανταστικές ή λιγότερο φανταστικές ιστορίες.
 

6.   Τι σκέπτεστε όταν σας ασκούν κριτική για κάποιο έργο σας με την οποία δεν συμφωνείτε;

Μου αρέσουν οι κριτικές, γιατί έτσι ξεκινά μια συζήτηση πάνω σε ένα έργο και μπορούμε να το κατανοήσουμε και να μοιραστούμε αυτές τις κατανοήσεις. Μπορώ να πω ότι οι αρνητικές κριτικές με ερεθίζουν ακόμη περισσότερο, ειδικά όταν έχουν δίκιο! Γιατί ετσι αντιλαμβάνομαι σε ποια σημεία πρέπει να εξελιχθώ άμεσα. Όταν δεν συμφωνώ και συμβαίνει συχνά αυτό με απόψεις αναγνωστών μου, σκέφτομαι πως ο καθένας βλέπει έξω του αυτά που έχει μέσα του. Μου είπαν πως δεν έπρεπε να εμφανίσω τον παπά στων Θεών Την Επανάσταση να κλέβει, άλλοι είπαν πως έπρεπε να αναδείξω την υπεροχή των Αρχαίων Ελλήνων έναντι του χριστιανισμού, μια κυρία παραπονέθηκε που δεν υπήρχε ερωτικό σασπένς μέσα στην ιστορία. Της είπα: «Κυρία Τάδε μου, αυτά είναι θέματα που πρέπει να λύσεις στο κρεβάτι σου, όχι μέσα στο βιβλίο μου»! Αλλά και τα υπόλοιπα θέματα που έχουμε ως άνθρωποι, ρατσισμός, φόβοι, συντηρητισμός, ανασφάλειες, αν δεν τα λύσουμε μόνοι μας δεν θα τα δούμε να λύνονται σε κανενός βιβλίου τις σελίδες.
 

7. “Κουβαλάτε” για καιρό τους ήρωες των μυθιστορημάτων σας;

Ναι, τους κουβαλάω για μήνες μέχρι να αρχίσω να γράφω, κατά τη διάρκεια της συγγραφής αλλά νομίζω και για πάντα. Τους εξελίσσω μέσα στην κάθε ιστορία μου και μαζί εξελίσσομαι κι εγώ σαν χαρακτήρας.
 

8. Πείτε μου κάτι που δε θα λέγατε ποτέ δημόσια.

Το ποτέ δεν υπάρχει σαν λέξη στο λεξιλόγιο μου, μπορεί να σου πω δεν θα έκανα αυτό και μετά από πέντε χρόνια να καταλάβω ότι είπα μια βλακεία και να κάνω το αντίθετο. Δεν θα ήθελα ποτέ να πω κάτι δημόσια και να προσβάλλω κάποιον ότι κι αν είναι αυτός. Ότι κι αν έχει κάνει, όποιος και αν έχει γίνει, μπορεί στο μέλλον να πάρει έναν άλλο δρόμο. Εξάλλου ποιος είμαι εγώ που δεν κοιτάω να ισιώσω τα δικά μου στραβά και έχω διάθεση να ασχοληθώ με τα στραβά των άλλων;
 

9. Τα μυθιστορήματά σας έχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης;

Από τα αρχαία χρόνια κάποια γραπτά είχαν πολλά επίπεδα ανάγνωσης κι εγώ ακολούθησα τον ίδιο δρόμο. Υπάρχει το πρώτο πρώτο επίπεδο που αφορά έναν άνθρωπο που θα διαβάσει το βιβλίο και δεν θα εμβαθύνει, θα απολαύσει απλώς μια όμορφη ιστορία και έναν απολαυστικό τρόπο έκφρασης. Υπάρχει το δεύτερο επίπεδο το οποίο αφορά τον αναγνώστη που θα εμβαθύνει και κατανοήσει τα βαθύτερα νοήματα του κειμένου. Υπάρχει και το τρίτο επίπεδο στο οποίο θα μπορέσει να φτάσει ένας άνθρωπος που έχει κάνει μια πνευματική εργασία μέσα του πριν πιάσει στα χέρια του το βιβλίο και είναι έτοιμος να βιώσει τα νοήματα που πραγματεύονται.
 

10. Όταν γράφετε έχετε στο μυαλό σας τους αναγνώστες;

Όταν γράφω δεν έχω στο μυαλό μου τίποτα άλλο εκτός από αυτό που γράφω. Ψώνια για το σουπερμάρκετ να γράψεις σε ένα χαρτί, αν έχεις στο μυαλό σου αν θα χωράνε στο ψυγείο, τότε κάτι θα ξεχάσεις. Όταν γράφω είμαι ολοκληρωτικά εκεί, ορισμένες στιγμές ξεχνάω ακόμα και τον ίδιο μου τον εαυτό, το σώμα μου. Να μη λέμε όμως και υπερβολές που ακούγονται όμορφες και δήθεν, επειδή το να γράφεις δεν είναι απλή υπόθεση, οι αναγνώστες έρχονται στο μυαλό μου κατά την διόρθωση ενός κειμένου. Για να μπορέσει το νόημα αυτού που θέλω να πω να είναι ξεκάθαρο για αυτόν που θα το διαβάσει και να μην το παρατήσει από μια κακοτεχνία του λόγου.
 

11. Κάθε μήνα εκδίδονται καινούργια μυθιστορήματα. Πώς θα ξεχωρίσει ο αναγνώστης του 2017 το λογοτεχνικό από το λιγότερο λογοτεχνικό;

Είναι δύσκολο, πραγματικά δύσκολο. Πας σε ένα βιβλιοπωλείο και υπάρχουν αμέτρητοι τίτλοι. Πολλές φορές ακόμα και αυτοί που δουλεύουν στα βιβλιοπωλεία δεν έχουν το απαιτούμενο επίπεδο, κάνουν απλώς άλλη μια δουλειά με βασικό μισθό, και δεν ξέρουν να προτείνουν κάτι αξιόλογο. Εγώ αυτό που κάνω, όχι μόνο στα βιβλία αλλά και στις θεατρικές παραστάσεις ή τις ταινίες που παίζονται στον κινηματογράφο είναι να εμπιστεύομαι κάποιους ανθρώπους που ασχολούνται με το αντικείμενο. Αν διαβάσω για παράδειγμα στην Κουλτουρόσουπα από κάποιον που εκτιμώ την άποψη του ότι μια παράσταση ήταν πολύ καλή θα πάω να την δω. Το ίδιο και με τα βιβλία, θα έλεγα ότι οι αναγνώστες θα πρέπει εκτός από το να ψάχνουν μόνοι, να διαβάζουν κριτικές, γνώμες φίλων και να επιλέγουν αυτό που τους ταιριάζει. Κι όταν τους αρέσει κάτι, να το μοιράζονται. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για τους καλλιτέχνες.
 

12. Ποιους συγγραφείς θεωρείτε πετυχημένους;

Θα σου πω ποιον θεωρώ επιτυχημένο άνθρωπο γενικά, όχι μόνο συγγραφέα. Αυτόν που μπορεί να εμπνεύσει. Αν ένα έργο, ένα γραπτό στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί να εμπνεύσει έναν άνθρωπο να εξελιχθεί σε κάτι καλύτερο τότε είναι επιτυχημένο. Αν ένα έργο μπορεί να εμπνεύσει έναν άλλο άνθρωπο να δημιουργήσει κάτι που και αυτό θα εμπνεύσει με την σειρά του, τότε θεωρώ πως αυτός ο δημιουργός είναι επιτυχημένος. Ακόμα και όταν πάψει να ζει, θα συνεχίσει ως νεκρός να δημιουργεί μέσα από τους ανθρώπους που ενέπνευσε! Το μεγαλείο του ανθρώπινου είδους!
 

13. Στην εποχή μας ένας συγγραφέας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους νέους;

Όταν εκθέτεις τον εαυτό σου μέσω των έργων σου, κάποια στιγμή θα υπάρξουν νέοι για τους οποίους θα γίνεις πρότυπο. Θετικό ή αρνητικό. Θα ήθελα οι νέοι να έχουμε ως πρότυπο ανθρώπους που εκφράζουν το μέσα τους ακόμα κι αν αυτό δεν το γουστάρει κανείς άλλος, δεν μετριέται με like η ζωή. Να έχουμε ως πρότυπο τους συγγραφείς που δεν ξεπουλάνε το ταλέντο τους και τον εαυτό τους για χρήματα και μια υποτιθέμενη καλή ζωή. Αυτούς που παρατάνε μια «καλή» ψεύτικη ζωή όπου όλοι τους συμπαθούν επειδή είναι μέσα στο κοπάδι, την παρατάνε και αρχίζουν να ζουν ελεύθεροι, κόντρα στον οποιοδήποτε αλλά όχι πια κόντρα στον εαυτό τους.
 

14. Μια φράση που να σας αντιπροσωπεύει σήμερα.

«Γίνε η αλλαγή που θες να δεις τον κόσμο». Με αντιπροσωπεύει τα τελευταία χρόνια αυτή η φράση. Παλιά έριχνα το φταίξιμο στους άλλους για ότι κακό συνέβαινε στην ζωή μου και γενικά στον κόσμο. Έλεγα είμαι άτυχος, δεν μεγάλωσα στη σωστή εποχή, στο σωστό μέρος, με τους σωστούς ανθρώπους. Ηλιθιότητες! Δεν είσαι λάσπη, να κάθεσαι σε ένα μέρος μέχρι να στεγνώσει η ζωή σου. Δεν σου αρέσει εδώ, πήγαινε αλλού. Δεν σου αρέσουν οι άνθρωποι που γνωρίζεις, γνώρισε άλλους, δεν σου αρέσει αυτό που κάνεις, κάνε κάτι άλλο. Κάνε το όμως, μη το παίζεις θύμα των καταστάσεων και αρέσκεσαι στο να μιζεριάζεις. Άσε τα εύκολα και πιάσε τα δύσκολα.
 

15. Μια φράση που σας αντιπροσώπευε κατά το παρελθόν και πλέον δε σας αντιπροσωπεύει.

«Όλα θα φτιάξουν». Παλιά πίστευα πως αν κάνεις ένα λάθος, θα υπάρχει η δυνατότητα να το διορθώσεις αργότερα. Όχι, δεν είναι έτσι. Ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω. Κακές στιγμές συμβαίνουν, κάνουμε λάθη, ραγίζει το γυαλί και αυτό ηταν. Επαγγελματικά υπάρχουν πράγματα που δεν καταφέραμε, υπάρχουν ανεκπλήρωτοι έρωτες που δεν ζήσαμε.. Ενα χτύπημα έχεις και μπορεί να σε πονάει για πάντα. Και τι έγινε όμως; Πρέπει να πάρεις ότι έχεις να πάρεις από αυτή την εμπειρία, να την αφήσεις πίσω και να συνεχίσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάει, τελείωσε η ζωή σου με κάτι που θεωρείς πως έκανες λάθος. Αντίθετα, είναι απελευθερωτικό, σε αναγκάζει να προχωρήσεις μπροστά.
 

16. Πόσα βιβλία τον μήνα διαβάζετε;

Παλιά είχα βάλει ως στόχο να διαβάζω ένα βιβλίο την εβδομάδα και είχα στεναχωρηθεί στην πιθανότητα ότι μπορώ να ζήσω μόνο άλλα 50 χρόνια ας πούμε, άρα να διαβάσω μόνο δυο χιλιάδες βιβλία! Τόσο πολύ αγαπώ το διάβασμα. Μεγαλώνοντας όμως συνειδητοποίησα ότι αγαπώ πολύ και την ζωή. Οπότε φροντίζω να ζω πολύ και να διαβάζω όσο προλαβαίνω, ένα δυο βιβλία τον μήνα.
 

17. Ένα βιβλίο ενός Έλληνα συγγραφέα που θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς;

Δεν θα ήθελα να έχω γράψει κάποιο καλό βιβλίο που έχει γραφτεί. Μου είναι αρκετό που έχει γραφτεί από κάποιον άλλο και μπόρεσα να το διαβάσω και να το διαβάσουν και άλλοι. Μπορώ να σας πω πολλά βιβλία που θα ήθελα να γράψω και δεν τα έχει γράψει κανείς! Θα σου πω ένα βιβλίο που θαυμάζω από την αρχή μέχρι το τέλος, κάθε λέξη, κάθε ιδέα. Είναι το «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Όταν ο Καζαντζάκης το τελείωσε, πρέπει να ακούμπησε τα γραπτά του που έβραζαν μέσα τους οι ιδέες και οι ήρωες και να είπε: «Α ρε Νικόλα, δε σε έφτιαξε ο θεός για να ευχαριστηθείς εσύ, για να ευχαριστηθεί η ανθρωπότητα σε έφτιαξε. Προνόμιο και ευθύνη».
 

18. Εκδότες στην Ελλάδα του 2016...

Υπάρχει μια αρνητική προκατάληψη για τους εκδότες. Για να υπάρχει, θα έχει μια βάση δεν είναι τρελός ο κόσμος. Οι περισσότεροι εκδότες είναι πρώτα επιχειρηματίες, δεν είναι όπως θα ήθελαν οι συγγραφείς ή οι αναγνώστες να τους φαντάζονται. Για να κρίνουμε τον άλλο πρέπει να μπούμε και λίγο στην θέση του, με τέτοια φορολογία, μικρό αγοραστικό κοινό, την αλλαγή από έντυπο σε ηλεκτρονική μορφή, για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους χρησιμοποιούν πρακτικές που δεν μας αρέσουν. Εμείς τι θα κάναμε στην θέση τους; Όποιος θέλει από εμάς μπορεί να δημιουργήσει έναν εκδοτικό οίκο και να τον δούμε αν θα κάνει τα ίδια. Θέλω να πιστεύω πως υπάρχουν άξιοι άνθρωποι στον χώρο. Η εμπειρία μου είναι ελάχιστη και δεν δικαιούμαι να εκφέρω άποψη, στο μέλλον ευελπιστώ ότι θα συναντήσω κάποιους που θα έχουμε κοινά σημεία.
 
 Ιστοσελίδα www.macogrello.com

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος μεγάλωσε στην Καβάλα και σπούδασε Κλασική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Διδάσκει στο Πρώτο Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου “Ανατόλια”, είναι εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στη Χ.Α.Ν.Θ, επιμελητής στις εκδόσεις “Δωδώνη” και “Ρώμη”, υπεύθυνος λογοτεχνικής σειράς στις Εκδόσεις “Το Σκαθάρι”, ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης fm 100,6 και αρθρογραφεί σε πολλές ηλεκτρονικές εφημερίδες. Έχει γράψει... Το κουζλούκι και ο πάππος ο Τζότζος (μυθιστόρημα) Ψυχές που δεν τις ζέστανε η Αγάπη (μυθιστόρημα) Γλυκιά Εκδίκηση (μυθιστόρημα) Όσα ποτέ δεν είπαμε (συλλογικό μυθιστόρημα) Η διαφορετική Ελένη (συλλογικό έργο) Έλα σε μένα (συλλογικό μυθιστόρημα) Τα πέτρινα Χριστούγεννα (οπτικοποιημένο διήγημα) Ροζ (θεατρικό έργο) Οι δυο ώρες ύπνου και το memento mori ενός συγγραφέα (νουβέλα) Μη μου λες το γιατί (συλλογικό μυθιστόρημα) Λατινική Γραμματική Ύποπτοι καθ' έξιν (μυθιστόρημα) Δεν έμαθα να ζω με την αλήθεια (συλλογικό μυθιστόρημα) Όλα ξεκίνησαν στο Κοιμητήριο (θεατρικό έργο) Οι Εραστές της Σοκολάτας (συλλογικό μυθιστόρημα)

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Σχέσεις Πόθου – Πάθους - Πόνου»… Γιατί σπουδαίε κ, Χρυσικάκο; Είδαμε και Σχολιάζουμε.
«Σχέσεις Πόθου – Πάθους - Πόνου»… Γιατί σπουδαίε κ, Χρυσικάκο; Είδαμε και Σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 1271 Views

Μια πρόχειρη ανουσιότητα που δεν είχε κανένα λόγο θεατρικής ύπαρξης και στην οποία αναλώθηκε άδοξα ένα λαμπερό υποκριτικό #ταλέντο… Είδε και σχολιάζει η Πίτσα Στασινοπούλου.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή