Νεάπολη Λακωνίας: Δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα στα μνημεία της περιοχής

190 Views
Νεάπολη Λακωνίας: Δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα στα μνημεία της περιοχής Νεάπολη Λακωνίας: Δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα στα μνημεία της περιοχής

Νεάπολη Λακωνίας: Δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα στα μνημεία της περιοχής.

Ήδη από την περασμένη  Παρασκευή, λόγω της έκτακτης ανάγκης και του υψηλού κινδύνου επέκτασης της φωτιάς και στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεάπολης, όπου βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο που υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, ενημερώθηκαν άμεσα οι τοπικές αρχές, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομία.

Το Σάββατο και ενώ η πυρκαγιά δεν είχε ακόμη τεθεί υπό έλεγχο, πραγματοποιήθηκε επιτόπια αυτοψία από κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού  υπό την αν. γενική γραμματέα Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, με συμμετοχή της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας Ευαγγελίας Πάντου και των υπαλλήλων της ΕΦΑΛΑΚ Αφροδίτης Μαλτέζου και Παναγιώτας Σκάγκου (αρχαιολόγων), και Παναγιώτη Σκάγκου (μηχανικού).

Ο χώρος γύρω από το Μουσείο Νεάπολης.

Η φωτιά έφτασε σε ελάχιστη απόσταση από το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, χωρίς ωστόσο να προκληθούν προβλήματα, καθώς είχαν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα (αποψίλωση του χώρου και μικρού τμήματος της όμορης προς ανατολικά έκτασης και συνεχής διαβροχή του κτηρίου και του άμεσου περιβάλλοντα χώρου του). Επιπλέον, κοντά στο Μουσείο είχε σταθμεύσει πυροσβεστικό όχημα. Τονίζεται ότι ο επί συμβάσει συντηρητής αρχαιοτήτων Νεκτάριος Γρηγοριάδης, που υπηρετεί στο πλαίσιο του ανωτέρω έργου ΕΣΠΑ, ενήργησε καίρια και με αίσθημα αφοσίωσης στην Υπηρεσία και το έργο, λαμβάνοντας άμεση πρωτοβουλία για την προστασία του Μουσείου.

Ο ναός του Αϊ-Στράτηγου.

Σε ό,τι αφορά στα μνημεία που βρίσκονται στην άμεση πληγείσα περιοχή, οι αυτοψίες ολοκληρώθηκαν, ενώ παραμένουν ακόμη άσβεστες μικρές εστίες πυρκαγιάς. Πρόκειται για συνολικά πέντε μνημεία των ύστερων βυζαντινών χρόνων, το Κάστρο των Βατίκων, που βρίσκεται ΒΑ της Νεάπολης Βοιών, τους ναούς των Αϊ-Στράτηγου, Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης και Αγίου Νίκωνος στην περιοχή του Φαρακλού και του Πίσω Αϊ-Γιώργη στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Βοιών, η συντήρηση και αποκατάσταση των οποίων έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Στο Κάστρο των Βατίκων, στο οποίο βαίνει προς ολοκλήρωση το ενταγμένο στο Ε. Π. «Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007–2013» έργο, δεν προκλήθηκαν προβλήματα από την πυρκαγιά. Ωστόσο, κάηκε μέρος της αυτοφυούς βλάστησης καθώς και ελαιώνες στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του.

Στους προαναφερόμενους ναούς, επίσης δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα, παρά μόνο καταστροφή του άμεσου περιβάλλοντος χώρου τους, λόγω της καύσης της πυκνής αυτοφυούς βλάστησης.

πηγη: naftemporiki.gr


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οι ερωταποκρίσεις μεταξύ Λιγνάδη και ανακρίτριας:
Οι ερωταποκρίσεις μεταξύ Λιγνάδη και ανακρίτριας: "Είμαι αμφιφυλόφιλος, δεν είχα ερωτικές σχέσεις με ανηλίκους"
με 0 Σχόλια 7622 Views
...είχα πολλές σχέσεις και με το ένα και με το άλλο φύλο... και εφήμερες επαφές. Αυτές όμως δεν ήταν ποτέ με ανηλίκους. Είχα επαφές και με αλλοδαπούς και με αλλοδαπές και με αμοιβή και χωρίς αμοιβή…» είπε ο Δημ. Λιγνάδης, απαντώντας στις ερωτήσεις της ανακρίτριας. 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή