Lady Gag-art... Από την Ελένη Μπουντουρέλη.

846 Views
Lady Gag-art... Από την Ελένη Μπουντουρέλη. Lady Gag-art... Από την Ελένη Μπουντουρέλη.

 LadyGag-art… Από την Ελένη Μπουντουρέλη.

Τι είναι τέχνη; Eίναι υποκειμενικό, είναι προσωπικό, είναι ίσως ανώφελο να το συζητάμε, παρόλα αυτά, πολλές φορές αναρωτιέμαι αν αυτό που έχω μπροστά μου μπορεί να θεωρηθεί τέχνη.
 
Η απορία αυτή είμαι σίγουρη έχει δημιουργηθεί και σε εσάς κατά καιρούς και είτε την λύσατε με τον εαυτό σας, είτε απλά την αφήσατε στην άκρη, εγώ λέω να σας προβληματίσω επί του θέματος με το παρακάτω…
 
Η Lady Gaga λοιπόν και ο σύντροφός/σύζυγός της έκαναν έρωτα πάνω σε έναν καμβά στον οποίο είχαν ρίξει χρώματα πριν. Γιατί, θα ρωτήσει κανείς και με το δίκιο του. Από ότι διάβασα σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ένα εξώφυλλο για το ανοιξιάτικο V Magazine, του οποίου η τιμή θα είναι 50$, και όλα τα έσοδα θα πάνε στο ίδρυμα ‘’Born this way’’ της καλλιτέχνιδας.
 
Πόσο σας αρέσει η μουσική, η persona της και αυτό που προβάλει/πρεσβεύει είναι μια άλλη κουβέντα, εδώ θα ασχοληθούμε με την τέχνη. Ανεξάρτητα από τους σκοπούς, τον τρόπο και την αφορμή της δημιουργίας ενός έργου, η παραγωγή του είναι γεγονός, το κομμάτι υπάρχει και είναι ανοιχτό προς σχολιασμό.
 
Ξεχνώντας για λίγο τον τρόπο που δημιουργήθηκε, το κομμάτι από μόνο του δεν μου κάνει ιδιαίτερη αίσθηση, είναι αρκετά μουντό, χωρίς ιδιαίτερες χρωματικές εντάσεις καθαρότητα και αρμονία χρωμάτων, ωστόσο το τυχαίο της περίστασης δικαιολογεί φυσικά τις απώλειες αυτές.
 
Επομένως, κατά κάποιο τρόπο παραβλέπουμε ή θυσιάζουμε αν θέλετε, την αισθητική- τεχνική αρμονία του έργου τέχνης στο βωμό της εντυπωσιακά συγκινητικής  διαδικασίας παραγωγής του, της ιστορίας που κρύβεται πίσω από αυτήν και του ονόματος που την διαχειρίζεται και δημιουργεί.
 
Αν δεν ήταν η Lady Gaga η δημιουργός του συγκεκριμένου κομματιού και ήταν κάποια άλλη καλλιτέχνης που ακολούθησε όμως την ίδια μέθοδο, θα το μαθαίναμε με την ίδια ευκολία; Θα μας προβλημάτιζε τόσο; Θα μιλούσαμε για τα ίδια ποσά;
 
Νομίζω, πως σε ότι αφορά το έργο τέχνης θα είχα τους ίδιους προβληματισμούς και ίσως με κάθε ειλικρίνεια  να το έβλεπα λιγότερο καχύποπτα.
 
Η επίκληση στο συναίσθημα σίγουρα πιάνει και οπωσδήποτε όταν μιλάμε για τέχνη, το συναίσθημα και η απόλυτα ελεύθερη έκφρασή του είναι το ζητούμενο και το αναγκαίο.
 
Η Lady Gaga έκανε την εξής δήλωση που συνόδευσε την ανακοίνωση για το έργο τους:
‘’ Κάναμε έρωτα σε αυτόν τον καμβά μια Κυριακή στο Σικάγο […] ενώ μιλούσαμε για πυροβολισμούς και τρομοκρατία. Μιλήσαμε για το πώς οι καρδιές των ανθρώπων υποφέρουν σε όλο τον κόσμο όταν είναι μάρτυρες της βίας. Κάναμε έρωτα εν μέσω βίας’’ (σε ελεύθερη μετάφραση, το πλήρες κείμενο μπορείτε να το βρείτε εδώ
 
Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια, έχω πολλές αμφιβολίες για το ‘’τυχαίο’’ και την ελευθερία στην ‘’ελεύθερη έκφραση’’, όταν πρόκειται για την προγραμματισμένη κυκλοφορία ενός περιοδικού που σίγουρα στόχος  του είναι οι πωλήσεις.  Τα μεγάλα κεφάλια του marketing που κρύβονται από πίσω, ξέρουν πως η τέχνη πουλάει, το κοινό είναι μεγάλο, η έκθεση ακόμα μεγαλύτερη και η τέχνη πολύ καλή επένδυση (και πόσο μάλλον ένας πίνακας με την υπογραφή της Gaga).
Τουλάχιστον, και ελπίζω να ισχύει, τα κέρδη να πηγαίνουν σε καλό σκοπό.
Τα συμπεράσματα δικά σας…


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή