ΜΟΥΣΙΚΗ – ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ – ΧΡΩΜΑ στο ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (Μονή Λαζαριστών)

471 Views
ΜΟΥΣΙΚΗ – ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ – ΧΡΩΜΑ στο ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (Μονή Λαζαριστών) ΜΟΥΣΙΚΗ – ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ – ΧΡΩΜΑ στο ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (Μονή Λαζαριστών)

 ΜΟΥΣΙΚΗ – ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ – ΧΡΩΜΑ στο ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (Μονή Λαζαριστών)

Μουσική εκδήλωση στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Επανάσταση του χρώματος.

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών)

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016, 19:30

Έργα των Prokoffief, Shostakovich, Tchaikovsky και Rakhmaninoff μεταξύ άλλων σημαντικών Ρώσων συνθετών των αρχών του 20ού αι. από το μουσικό σχήμα Transcription Ensemble (Χρήστος Γρίμπας-Βιολοντσέλο, Νίκος Ζαφρανάς-Πιάνο, Γιώργος Κανδυλίδης-Βιολί), τη Γαρυφούλα Τσομάκου (Πιάνο) και την Ξένια Τσαβκοπούλου (Σοπράνο) θα πλαισιώσουν τα έργα Ρώσων εικαστικών της ίδιας εποχής που φιλοξενούνται στην έκθεση «Η Επανάσταση του χρώματος. Ρωσική Πρωτοπορία. Έργα της συλλογής Κωστάκη», στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 19:30.  
Η μουσική εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα 

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
Ξένια Τσαβκοπούλου (Σοπράνο), Γαρυφούλα Τσομάκου (Πιάνο)

P. I. Tchaikovsky
Εποχές «Σεπτέμβριος-Κυνήγι» (Σόλο-Πιάνο)
P. I. Tchaikovsky
«Δεν θα σου πω τίποτα», Op.60 No.2 (Φωνή-Πιάνο)
M. Glinka
Ελεγεία «Μην με βάζεις άσκοπα σε πειρασμό» (Φωνή- Πιάνο)
N. Dounaevsky
«To τραγούδι της Νίννας» (Φωνή-Πιάνο)
Α. L. Gurilev
«Καρδιά Παιχνίδι» (Φωνή-Πιάνο)
D. Budey
«Μπουκέτα από τη Νίκαια» (Φωνή-Πιάνο)
S. Rakhmaninoff
«Ελεγεία» (Σόλο-Πιάνο)
N. Harito
«Σε εκείνον τον κήπο που συναντηθήκαμε» (Φωνή-Πιάνο)
Ρώσικο Παραδοσιακό τραγούδι
«Πατρίδα» (Φωνή-Πιάνο)

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

Transcription Ensemble 
Χρήστος Γρίμπας (Βιολοντσέλο), Νίκος Ζαφρανάς (Πιάνο), Γιώργος Κανδυλίδης (Βιολί)

A. Scriabin
Σπουδή για πιάνο σε ντο δίεση ελάσσονα, Op. 2, Αρ. 1 σε μεταγραφή για Trio με πιάνο από τον Alexander Krein 
P. Juon
Trio Op. 60, για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο σε σολ ελάσσονα (1915)
I. Moderato assai
II. Andante cantabile
III. Risoluto, ma non troppo allegro
S. Prokoffief
Visions fugitives Op. 22 (1915 – 1917) για πιάνο σε μεταγραφή για Trio με πιάνο (επιλογή)
D. Shostakovich
Piano Trio Αρ.1 σε ντο ελάσσονα Op.8 (1923)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

Ξένια (Οξάνα) Τσαβκοπούλου (Σοπράνο)
Είναι απόφοιτη της Κρατικής Μουσικής Ακαδημίας της Τασκένδης και του Conservatoire της Τασκένδης με Δίπλωμα Μονωδίας, ως τραγουδίστρια όπερας και καθηγήτρια. Στην Ελλάδα πήρε το Δίπλωμα της Μελοδραματικής Σχολής του Κρατικού Ωδείου Θεσ/νίκης. Έδωσε πολλές συναυλίες με συμφωνικές ορχήστρες, ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έκανε πολλές εμφανίσεις στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Εργάστηκε ως καθηγήτρια μονωδίας στην Κρατική Μουσική Ακαδημία (Τ.Ν. Χρένικοβ) του Ελέτς (Ρωσία) στην οποία ήταν Πρόεδρος του τμήματος Μουσικής και Τέχνης. Επίσης εργάστηκε στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο Φλώρινας και σε Επιμορφωτικά Προγράμματα Μουσικής Παιδείας. Σήμερα είναι καθηγήτρια στο Περιφερειακό Ωδείο Φλώρινας, στο Δημοτικό Ωδείο ΠτολεμαΪδας και αναπληρώτρια στην Α/θμια και Δ/θμια Εκπαίδευση.

Γαρυφούλα Τσομάκου (Πιάνο)
Καθηγήτρια Πιάνου ΠΕ 16.01 Μουσικού Σχολείου Βέροιας. Δίπλωμα Πιάνου και Πτυχίο Αρμονίας Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Δίπλωμα “ΒACCALAUR ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ” (2003) Moυσική Ακαδημία «ΓΚΝΕΣΙΝΙΧ» Μόσχα. Δίπλωμα ”MAGISTR ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ” Ειδίκευση «Πιάνο» (2004) Μουσική Ακαδημία «ΓΚΝΕΣΙΝΙΧ» Μόσχα. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευση «Πιάνο» (2006) Μουσική Ακαδημία «ΓΚΝΕΣΙΝΙΧ» Μόσχα. Τρίτο Βραβείο (2004) σε Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου στη Βιέννη με τίτλο “Musical Performance and Pedagogics”. Συναυλίες:ατομικά ρεσιτάλ,μουσική δωματίου,συνοδεία μονωδίας. Είναι μέλος του ορχηστρικού συνόλου «RICERCAR».. Συγγραφέας- Ειδική Επιστήμοονας για την Εκπόνηση Προγράμματος Σπουδών του (Ι.Ε.Π.) Πιάνου στα Μουσικά Σχολεία περίοδος Μάϊος-Ιούνιος 2015. Παρακολούθηση και συμμετοχή ως εισηγήτρια στο 7ο Συνεδρίου της Ε.Ε.Μ.Ε. που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θες/νίκης, στις 27-29 Νοεμβρίου 2015.

Το σχήμα Transcription Ensemble – Χρήστος Γρίμπας (Βιολοντσέλο), Νίκος Ζαφρανάς (Πιάνο) και Γιώργος Κανδυλίδης (Βιολί) - κατέχει μια σημαντική θέση στα διεθνή καλλιτεχνικά δρώμενα με διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως εμφανίσεις στο Smetana Hall (Πράγα) με την Ορχήστρα του Karlovy Vary (2016), στο Φεστιβάλ Σαντορίνης (2016), σε σολιστική εμφάνιση με ταυτόχρονη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ (2015), στο Φεστιβάλ NIMUS της Σερβίας, σε περιοδεία σε πόλεις στην Πολωνία και τη Ρουμανία (2014 - 2016) και σε συμπαραγωγή Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και 48ου Φεστιβάλ «Δημητρίων» με συνεργασία της Anna Nechaeva (Bolshoi Μόσχας) στο τραγούδι. Περαιτέρω ξεχωρίζουν η διάκρισή του ως “Ensemble in Residence” του ΜΜΘ, η παρουσίαση του Concertino του Bohuslav Martinů με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η χρήση υλικού του συνόλου στη μουσική επένδυση του Ντοκιμαντέρ του Δ. Αθυρίδη «Ένα βήμα μπροστά», καθώς και εμφανίσεις σε αίθουσες και θεσμούς όπως οι: Tate Modern (Λονδίνο), Μουσείο Reina Sofía (Μαδρίτη), Baltic Neopolis Festival (Πολωνία), Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (με τον διακεκριμένο βιολίστα V. Mendelssohn), Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Ναυπλίου, Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Ρόδου, Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, Κυριακάτικα Πρωινά της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Εθνική Πινακοθήκη στον “Κύκλο Μουσικής Δωματίου” της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, E.B.U. (European Broadcasting Union), Διεθνές Συνέδριο Νευρολογίας της Αβινιόν (Γαλλία) κ.ά.

Η έκθεση «Η Επανάσταση του χρώματος. Ρωσική Πρωτοπορία. Έργα της συλλογής Κωστάκη»
έως 5 Νοεμβρίου 2016  (μέρες & ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00)
Το χρώμα, εκτός από θεμελιώδες μέσο της ζωγραφικής, υπήρξε ανέκαθεν και αντικείμενο μελέτης και πειραματισμών για τους καλλιτέχνες διαχρονικά. Ειδικότερα στα χρόνια της Ρωσικής Πρωτοπορίας συντελέστηκε μια ακόμη…επανάσταση, αυτή του χρώματος, καθώς οι Ρώσοι καλλιτέχνες στις αρχές 20ού αιώνα ως τη δεκαετία του 1930 και την επιβολή του σοσιαλιστικού ρεαλισμού πέρασαν τις νέες φόρμες τους μέσα από νέες παλέτες, έδωσαν στο χρώμα νέα φωνή και νέους ρόλους. Το πλαίσιο αυτό ξεδιπλώνεται στην έκθεση «Η Επανάσταση του χρώματος. Ρωσική Πρωτοπορία. Έργα της συλλογής Κωστάκη» μέσα από περισσότερα από 100 έργα (ζωγραφική και σχέδια) σημαντικών καλλιτεχνών της περιόδου και μέρους του αρχείου του Γιώργου Κωστάκη, μετά την πρόσφατη δωρεά της οικογένειας του συλλέκτη προς το μουσείο (2008). 

Από την επιρροή του Δυτικού μοντερνισμού ως τη δημιουργία μιας νέας, εικονοκλαστικής γλώσσας από τους Ρώσους Κυβοφουτουριστές ποιητές και εικαστικούς, από τη βυζαντινή παράδοση ως την απομόνωση του χρώματος ως μόνου κυρίαρχου εκφραστικού μέσου από τους Σουπρεματιστές και από τον ιδεολογικό ενθουσιασμό της επανάστασης του 1917 στην υλιστική χρήση του χρώματος ως βιομηχανικό στοιχείο στην εποχή της ΝΕΠ, (Νέα Οικονομική Πολιτική), η ιστορία του χρώματος στη Ρωσική Πρωτοπορία αφηγείται τις καταβολές, τις καταιγιστικές μεταλλαγές, το συλλογικό χαρακτήρα και την ριζοσπαστική διάσταση μιας δριμύτατης καλλιτεχνικής κίνησης που άλλαξε τους όρους και τον ρόλο της τέχνης στην κοινωνική και πνευματική ζωή.

Στην έκθεση παρουσιάζονται Καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από τους ιστορικούς τέχνης-επιμελητές του ΚΜΣΤ, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικά σχεδιασμένα από τους μουσειοπαιδαγωγούς του ΚΜΣΤ (τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310589222,
email: education@greekstatemuseum.com) 
Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσεων για το έτος Ελλάδα-Ρωσία 2016.
Επιμέλεια έκθεσης: Αγγελική Χαριστού, Ιστορικού Τέχνης και Επιμελήτρια της συλλογής Κωστάκη στο ΚΜΣΤ.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ο Κωστής Μαραβέγιας στο Θέατρο Δάσους, με ένα ανανεωμένο και δυνατό show, όπως παλιά…
Ο Κωστής Μαραβέγιας στο Θέατρο Δάσους, με ένα ανανεωμένο και δυνατό show, όπως παλιά…
με 0 Σχόλια 2400 Views
Ο Κωστής Μαραβέγιας επιστρέφει και αυτό το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Δάσους, με ένα ανανεωμένο και δυνατό show, όπως παλιά, χωρίς περιορισμούς, για να μας ταξιδέψει στη μαγεία των συναυλιών που τόσο μας έλειψαν!

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή