Τρία επίκαιρα κείμενα για το προσφυγικό ζήτημα. Διάβασε και σχολιάζει η Εύα Κουκή.

752 Views
Τρία επίκαιρα κείμενα για το προσφυγικό ζήτημα. Διάβασε και σχολιάζει η Εύα Κουκή. Τρία επίκαιρα κείμενα για το προσφυγικό ζήτημα. Διάβασε και σχολιάζει η Εύα Κουκή.

Τρία επίκαιρα κείμενα για το προσφυγικό ζήτημα. Διάβασε και σχολιάζει η Εύα Κουκή.

Το προσφυγικό ζήτημα είναι – ξανά – στις μέρες μας μια κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διαχειριστούν οι κοινωνίες και τα κράτη. Αυτός ακριβώς ο λόγος είναι που κάνει το βιβλίο «Εμείς οι πρόσφυγες» επίκαιρο όσο ποτέ. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αποτελείται από τρία δοκίμια των: Hannah Arendt, Giorgio Agamben, Enzo Traverso. Με διαφορά πολλών χρόνων μεταξύ τους, τα κείμενα γράφτηκαν από τρεις εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο των γραμμάτων έχοντας ως κοινό παρονομαστή το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο γίνεται αντικείμενο πραγμάτευσης μέσα από την οπτική του καθενός.

Το πρώτο δοκίμιο είναι γραμμένο από την εξέχουσα φιλόσοφο Hannah Arendt τον Ιανουάριο του 1943. Η Arendt με σοβαρό αλλά και   παιγνιώδες ύφος περιγράφει την κατάσταση των Εβραίων κατά την προσπάθειά τους να διαφύγουν από τη ναζιστική Γερμανία στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.  Περιγράφει διαδικασία της ταπείνωσης και του εξευτελισμού του ανθρώπου, τον εκπατρισμό, την προσφυγιά, τη συνεχή αλλαγή ταυτότητας. Δε μένει, όμως, μόνο στο κομμάτι των προσφύγων ειδικά, αλλά μιλά εν γένει για την ανθρώπινη κατάσταση και τον ανθρώπινο παράγοντας σε βίαιους καιρούς, θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί ευρύτερα στο συνολικό έργο της.

Το δεύτερο δοκίμιο του Giorgio Agamben έχει τίτλο «Πέρα από τα δικαιώματα του ανθρώπου» και γράφτηκε το 1996. Ο Agamben θίγει το ζήτημα της σημασίας του «πρόσφυγα» σημειώνοντας πως είναι μια έννοια οριακή για το έθνος – κράτος. Συζητά τα ζητήματα ταύτισης ανθρώπου – πολίτη και γέννησης – εθνικότητας για να συμπεράνει πως ο πρόσφυγας δε βρίσκει εφαρμογή σε αυτά τα μοτίβα. Κατά τον Agamben, η ταύτιση του πρόσφυγα με τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι λανθασμένη, ο ίδιος προτείνει την ανανέωση νομικο – πολιτικών πλαισίων της σημερινής εποχής, ώστε η συζήτηση για το προσφυγικό ζήτημα να γίνεται πάνω σε μια δίκαιη και πιο στέρεη βάση.

Τέλος, το τρίτο δοκίμιο είναι του Enzo Traverso και έχει τίτλο « Εξορία και βία: Μια ερμηνευτική της απόστασης». Στο κείμενο αυτό ο Traverso πραγματεύεται το ζήτημα του εκπατρισμού εξόριστων και αυτοεξόριστων διανοουμένων τον προηγούμενο αιώνα. Με τα λόγια του ιδίου, «δεν μετακινούνται μόνο οι άνθρωποι και τα εμπορεύματα, μεταναστεύουν επίσης και οι θεωρίες, διασταυρώνονται και υβριδοποιούνται, ριζώνουν και μεταμορφώνονται μπολιασμένες πάνω σε άλλες κουλτούρες». Ο Traverso γράφει για τους διανοούμενος της εποχής και για ό,τι αυτοί «έπιαναν» με τις κεραίες τους προσπαθώντας να επεξεργαστούν και  να κατανοήσουν τα γεγονότα του 20ου αιώνα.

Το «Εμείς οι πρόσφυγες» είναι ένα επίκαιρο βιβλίο που με τη σύνθεση και την επιλογή αυτών των τριών δοκιμίων φιλοδοξεί να δώσει στον αναγνώστη ιστορικές πληροφορίες για τον αιώνα που πέρασε και τα συμβάντα που τον σημάδεψαν αλλά και να προβληματίσει τον σημερινό άνθρωπο σε ό,τι αφορά τα σημερινά γεγονότα που σχετίζονται με το προσφυγικό ζήτημα. Το πιο ευκολοδιάβαστο και μικρότερο σε έκταση είναι το κείμενο της Arendt ενώ του Agamben και του Traverso  είναι μεγαλύτερα και πιο σύνθετα. Η γλώσσα από δοκίμιο σε δοκίμιο αλλάζει, όπως είναι φυσικό, αφού κάνουμε λόγο για τρεις διαφορετικούς συγγραφείς. Τα κείμενα, όμως, μπορούν να διαβαστούν ανεξάρτητα, ώστε αυτό να μην δυσκολέψει τον αναγνώστη.

Αστέρια: 4 στα 5
- Hannah Arendt, Giorgio Agamben, Enzo Traverso, Εμείς οι πρόσφυγες (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου)


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Νοσταλγική επιστροφή στα 80s…με «Ολική έκλειψη καρδιάς»!
Νοσταλγική επιστροφή στα 80s…με «Ολική έκλειψη καρδιάς»!
με 0 Σχόλια 928 Views

Σε μια εποχή χωρίς κινητά και εφαρμογές, με τρομερή μουσική και ιδιαίτερη μόδα, με γεγονότα συγκλονιστικά που άλλαξαν τον κόσμο, με πυξίδα μόνο την καρδιά! Έτσι μας ταξιδεύει η Μαρία Παναγοπούλου με το νέο της βιβλίο… Διάβασε η Μαρία Διαμαντοπούλου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή