ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΟΣΜΗΜΑ στο βιβλίο του Πατρίκ Μοντιανό, «Η ΜΙΚΡΗ ΜΠΙΖΟΥ». Διαβάσαμε και σχολιάζουμε...

452 Views
ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΟΣΜΗΜΑ στο βιβλίο του Πατρίκ Μοντιανό, «Η ΜΙΚΡΗ ΜΠΙΖΟΥ». Διαβάσαμε και σχολιάζουμε... ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΟΣΜΗΜΑ στο βιβλίο του Πατρίκ Μοντιανό, «Η ΜΙΚΡΗ ΜΠΙΖΟΥ». Διαβάσαμε και σχολιάζουμε...

ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΟΣΜΗΜΑ στο βιβλίο του Πατρίκ Μοντιανό, «Η ΜΙΚΡΗ ΜΠΙΖΟΥ» Διαβάσαμε και σχολιάζουμε...

Η μικρή Μπιζού είναι ένα κορίτσι γύρω στα 20. Ένα κορίτσι που ζει στη Γαλλία, στο Παρίσι. Μόνο του τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Ένα κορίτσι που πήρε τη ζωή στα χέρια της. Ή μήπως όπως της ήρθε; Στο δρόμο των περιπλανήσεών της γνωρίζει έναν νεαρό που κάνει μεταφράσεις. Μορίς Μπαναεφ το όνομά του. Γνωρίζει 20 γλώσσες κι αυτό μαγεύει τη μικρή Μπιζού. Ζηλεύει που εκείνη δεν πήγε ποτέ στο Πανεπιστήμιο. Βασικά που δεν τελείωσε το σχολείο. Κι όταν αργότερα θα γνωρίσει μια νύχτα μια φαρμακοποιό, θα πει ψέματα πως σπουδάζει. Ίσως γιατί έτσι, νομίζει, θα αποκτήσει κύρος. Οι άνθρωποι όμως μας εκτιμούν για την αλήθειά μας
.
Στο βιβλίο μέσα από την αφήγηση της ηρωίδας, της Τερέζ όπως τη λένε, (το μική Μπιζού είναι παρατσούκλι που της έδωσε η μητέρα της) ξεδιπλώνεται το κουβάρι της ζωής της. Άνθρωποι περνούν από τη ζωή της, κοντοστέκονται κι ύστερα χάνονται. Ο Ζαν Μπορί, η Φρεντερίκ, οι Βαλεντιέ. Ο θείος (;), η φίλη της μαμάς, οι εργοδότες. Η Τερέζ δουλεύει ως γκουβερνάντα σε μια οικογένεια. Μια οικογένεια λίγο μυστήρια. Που εξαφανίζεται έτσι ξαφνικά. Σαν τη μητέρα της. Που χάθηκε ξαφνικά στο Μαρόκο. Κι έμεινε μόνη η Τερέζ.
Η μητέρα λοιπόν… Μια μισότρελη, απόλυτα αδιάφορη μητέρα. Που βάζει την κόρη της να της τρίβει τους αστραγάλους. Που αδιαφορεί για το παιδί της. Που θα χάσει(;) το μοναδικό φίλο της κόρης της, ένα σκυλάκι. Ιδιόμορφο το παρελθόν της μάνας. Όπως κι η σχέση με την κόρη. Η μάνα δεν αγαπά την κόρη. Σχέση που θυμίζει σκηνικό αρχαίας τραγωδίας.
Κι έπειτα εκείνη η γυναίκα με το κίτρινο παλτό στο σταθμό του τρένου. Που γίνεται η αφορμή για να ανασυρθούν από το βυθό του μυαλού της ηρωίδας οδυνηρές μνήμες. Μια γυναίκα που θα γίνει στόχος άθελά της κι η ηρωίδα θα την ακολουθήσει για να μάθει. Επειδή τυγχάνει να μοιάζει στη μητέρα της.
Κι όλα αυτά να διαδραματίζονται με μόνιμα σημεία αναφοράς το δάσος της Βουλόνης και το σταθμό του τρένου στο Παρίσι (Gare de Lyon).
.
Το τέλος απροσδόκητο. Πιθανώς κι όχι. Ίσως επειδή η ηρωίδα ζητά τη λύτρωση.
Ο Πατρίκ Μοντιανό καταφέρνει να μας μεταφέρει τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου. Η ηρωίδα λόγω της προβληματικής παιδικής ηλικίας φέρει τραύματα τα οποία προσπαθεί να επουλώσει. Μα που δεν τα καταφέρνει. Ίσως γιατί δεν έχει κανένα να τη βοηθήσει. Η μοναξιά της, αν και στην αρχή φαντάζει ανεκτή τελικά καταλήγει να είναι μια μέγγενη γύρω από το λαιμό της ηρωίδας, που τη σφίγγει ολοένα και περισσότερο. Και που τελικά οδηγεί στον «πνιγμό». Ευτυχώς(;) όμως υπάρχει ο από μηχανής θεός (ακριβώς όπως στην αρχαία τραγωδία) που τη σώζει.
Η μικρή Μπιζού» -Πατρίκ Μοντιανό
Εκδόσεις Πόλις

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή