Η έκθεση «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ. Η πόλη μέσα από το φωτογραφικό φακό των Αχιλλέως Σαμαντζή και του Ευγενίου Δαλεζίου» ΞΑΝΑ στην Αγιορειτική Εστία.

284 Views
Η έκθεση «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ. Η πόλη μέσα από το φωτογραφικό φακό  των Αχιλλέως Σαμαντζή και του Ευγενίου Δαλεζίου» ΞΑΝΑ στην Αγιορειτική Εστία.  Η έκθεση «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ. Η πόλη μέσα από το φωτογραφικό φακό των Αχιλλέως Σαμαντζή και του Ευγενίου Δαλεζίου» ΞΑΝΑ στην Αγιορειτική Εστία.

Η έκθεση «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ. Η πόλη μέσα από το φωτογραφικό φακό
των Αχιλλέως Σαμαντζή και του Ευγενίου Δαλεζίου
» στην Αγιορειτική Εστία.  

Επανήλθε στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας η Έκθεση: «Κωνσταντινούπολις: Η πόλη μέσα από το φωτογραφικό φακό του Αχιλλέως Σαμαντζή και του Ευγενίου Δαλεζίου», μετά την πρώτη ολιγοήμερη   παρουσίαση της τον περασμένο Οκτώβριο, με την ευκαιρία της επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στη Θεσσαλονίκη.
Ήταν αίτημα πολλών Θεσσαλονικέων και ιδιαίτερα των Κωνσταντινουπολιτών που δεν την είδαν τότε και ύστερα από έγκριση του Πατριαρχείου, στο Αρχείο του οποίου ανήκει η Έκθεση σύμφωνα με την επιθυμία του Μάριου Δαλέζιου, γιού και εγγονού των δύο φωτογράφων.

Πρόκειται για μία εκπληκτική μαρτυρία της Πόλης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, μιας περιόδου δηλαδή όπου στην Πόλη υπάρχουν ακόμη διάσπαρτα τα λαμπρά δείγματα της κληρονομιάς της Βυζαντινής εποχής, παλάτια, δημόσια μέγαρα, Ναοί, κάστρα, κιστέρνες, η καθημερινή ζωή στην πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας που κλυδωνίζεται αλλά με ζωντανές τις γειτονιές, τις αγορές, τα σοκάκια της πόλης, το κέντρο και τις συνοικίες, η ζωή στα παζάρια, τις πλατείες, τις εξοχές. την έντονη ζωή και δραστηριότητα στον Βόσπορο.

Η Έκεθση αναπτύσσεται σε επτά ενότητες και οι φωτογραφίες σχολιάζονται με την έμπειρη γραφή του Ιστορικού Κώστα Σταματόπουλου, που είναι και ο επιμελητής και συγγραφέας της Μνημειώδους τρίγλωσσης (ελληνική, αγγλική, τουρκική) έκδοση που διατίθεται στο Βιβλιοπωλείο της Αγιορειιτικής Εστίας.

Με την ευγενή συμβολή του Μάριου Δαλέζιου, γιού και εγγονού των δύο φωτογράφων διατίθεται στους Επισκέπτες ένα

Εκθεσιακός χώρος: Αγιορειτική Εστία (Κτίριο Νεδέλκου), Εγνατία 109, Θεσσαλονίκη
Διάρκεια Έκθεσης: 14 Φεβρουαρίου – 30 Απριλίου 2014
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 09:00-16:00 | Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 09:00-20:00


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ημέρες Θάλασσας 2021 στο Δήμο Θερμαϊκού!
Ημέρες Θάλασσας 2021 στο Δήμο Θερμαϊκού!
με 0 Σχόλια 385 Views

 Όπως γνωρίζετε, η 20η Μαΐου έχει καθιερωθεί, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα», με στόχο να τονίσει το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες στην καθημερινή ζωή των πολιτών

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή