«Τετάρτες στον Κήπο». Μια διαφορετική διάσταση του Πόντου σε μία ανοιχτή συζήτηση στον «Κήπο»

225 Views
«Τετάρτες στον Κήπο». Μια διαφορετική διάσταση του Πόντου σε μία ανοιχτή συζήτηση στον «Κήπο» «Τετάρτες στον Κήπο». Μια διαφορετική διάσταση του Πόντου σε μία ανοιχτή συζήτηση στον «Κήπο»

«Τετάρτες στον Κήπο». Μια διαφορετική διάσταση του Πόντου σε μία ανοιχτή συζήτηση στον «Κήπο»

Ο Πόντος ως «point d’appui» για ανατρεπτικά κινήματα. Διεθνείς μηχανορραφίες, ιδεολογίες και εθνική συνείδηση στα ποντοαρμενικά βιλαέτια, 1850-1924.
Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μία άνθηση των «ποντιακών γραμμάτων» διεθνώς ως ιδιαίτερη κουλτούρα και εθνολογικός μικρόκοσμος. Στην Ελλάδα ο όρος Πόντος συμβολίζει ένα γεωγραφικό χώρο με θρύλους, πολιτισμό και λαογραφικές παραδόσεις που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Για όσους έχουν καταγωγή από την περιοχή περιέχει συνάμα και ένα φορτικό συγκινησιακό υπόβαθρο μέσα από τα οικογενειακά τους ακούσματα, από την πληθώρα συγγραμμάτων και καταγραφών από οργανώσεις, συλλόγους και θρησκευτικά σύμβολα.
Όμως ο Πόντος διαθέτει και μία άλλη διάσταση που υπερβαίνει τις γνωστές προσεγγίσεις και εμπεριέχει πολύ περισσότερα από όσα συνήθως παρουσιάζονται. Από την αρχαιότητα αυτή η ποντοπόρος και πολιτισμικά γενεσιουργός περιοχή λειτουργεί ως θέση-κλειδί στις εξελίξεις της Ευρασίας και για τον έλεγχο στην ανατολή. Εξετάζοντας τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά το 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα, υπό αυτό το πρίσμα, αναδεικνύεται ένα διεθνές ανταγωνιστικό πλαίσιο με πολλούς παίκτες, παραμέτρους, αντιδραστικά σχέδια και υποχθόνιες ενδείξεις που συμπληρώνουν τον πολυδιάστατο ποντιακό χάρτη στο χώρο και στο χρόνο.
Παρουσίαση: Αλέξανδρος Καστρινάκης Π.
Τετάρτη 28 Μαΐου στις 19.00 στον πολυχώρο apoDec, Σφέτσου 3, κέντρο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του «Κήπου» βρίσκετε στο facebook.com/kipos.seminaria
και στο twitter.com/kiposseminaria.

Για περαιτέρω πληροφορίες και εγγραφές στις δραστηριότητες του Κήπου μπορείτε να απευθυνθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση kiposseminaria@gmail.com ή στο τηλ. 6949 12 17 87(κα Θεοδοσία Κωνσταντινίδου).


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ημέρες Θάλασσας 2021 στο Δήμο Θερμαϊκού!
Ημέρες Θάλασσας 2021 στο Δήμο Θερμαϊκού!
με 0 Σχόλια 385 Views

 Όπως γνωρίζετε, η 20η Μαΐου έχει καθιερωθεί, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα», με στόχο να τονίσει το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες στην καθημερινή ζωή των πολιτών

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή