Γεια σας ραφές...!!!

1467 Views
Γεια σας ραφές...!!! Γεια σας ραφές...!!!

.
Από τη στήλη Artύσιμο του Γιάννη Κυφωνίδη  
 
Πόσο αλήθεια γνωρίζει κανείς το σημαντικό ρόλο που παίζουν ενδυματολογικά στη διάρκεια μίας παράστασης ή ταινίας τα αξεσουάρ;

 

Τα αξεσουάρ, ειδικά για τους γυναικείους χαρακτήρες της πλοκής, είναι πολλές φορές προέκταση της προσωπικότητας του ίδιου του ρόλου.
 
Οι τσάντες, τα σκουλαρίκια, τα περιδέραια ή κολιέ, τα πορτοφόλια, και παντός είδους αξεσουάρ μπορούν να αναδείξουν έναν ρόλο σε συνδυασμό πάντα με την ερμηνεία, τη σκηνοθεσία και το σενάριο.
Εξαρτάται βέβαια και από το ρόλο. Τα ίδια τα αξεσουάρ θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρωταγωνιστούν στη δική τους παράσταση.
 
Ακόμη και εάν δεν αφορούν παράσταση ή γύρισμα, φωτογράφηση ή επίδειξη, ακόμη και όταν απλά κοσμούν χέρια, λαιμούς, αυτιά σε καθημερινή βάση, είναι ...ρόλος!!!
 
Τα χειροποίητα αντικείμενα μόδας “Hello Stitches” αυτό ακριβώς ερμηνεύουν. Ρόλους, διαφορετικούς μεταξύ τους, αλλά και αλληλένδετους.
 
Γουνάκια οικολογικά που πλέκονται, κορδέλες που τυλίγονται, και σκουλαρίκια που δημιουργούνται και συμπληρώνουν, αναδεικνύουν, χαρακτηρίζουν.
 
Μικρά τσαντάκια πλεκτά με βελονάκι και φερμουάρ σε διάφορα χρώματα που μπορούν να φορεθούν ακόμη και στο κόκκινο χαλί ενός διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ.
 
Roundbags και clutch που γίνονται μόδα στα Όσκαρ και τα Bafta. Μικρά vintage τσαντάκια που εμπνέουν στις Κάννες και τη Βενετία.
 
Puzzle μανικετόκουμπα που φορέθηκαν από Έλληνες ηθοποιούς ακόμη και ως pin.
 
Οι “Hello Stitches”όμως πρωτοτυπούν και στο εξής , στο ότι μελετούν και ερευνούν την ιστορία της ενδυματολογίας και της μόδας και εμπνέονται από την εξέλιξή της στο πέρασμα των αιώνων προτού κάνουν τις σχεδιαστικές τους προτάσεις.
 
Αλήθεια έχει πχ ποτέ κανείς αναρωτηθεί για την ιστορία της τσάντας;
 
 
Σύμφωνα με το www.viceversa.com στην πραγματικότητα η ιστορία της τσάντας ξεκινά στην εποχή του Μεσαίωνα, όταν οι γυναικείες ενδυμασίες έφεραν τσέπες οι οποίες ήταν ραμμένες στο μεσοφόρι, ενώ μια σχισμή στο εξωτερικό του ρούχου εξασφάλιζε την πρόσβαση σε αυτές. Οι γυναίκες συνήθιζαν τότε να τοποθετούν αντικείμενα μέσα σε αυτές τις τσέπες, οι οποίες ήταν συνήθως δημιουργημένες από υλικά και υφάσματα όπως λινό ή βαμβάκι. Μάλιστα αυτές οι «ιδιαίτερες» τσέπες βρισκόντουσαν κάτω από αρκετές στρώσεις ρούχων, κάτι που έκανε δύσχρηστη την διαχείρισή τους. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε η ανάγκη για εξωτερική τσάντα, μια τσάντα περισσότερο «κοντινή» σε ό,τι έχουμε στο μυαλό μας σήμερα. Για την ακρίβεια συναντάμε τις πρώτες αναφορές περίπου στον 14ο αιώνα όταν οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν μία τσάντα η οποία θύμιζε περισσότερο σακούλα δεμένη γύρω από τη μέση. Όσο πιο πλούσιος ήταν κάποιος, τόσα περισσότερα σχέδια είχε πάνω η τσάντα υποδηλώνοντας το πόσο εύπορος ήταν κανείς εκείνη την εποχή. Γύρω στον 16ο αιώνα εμφανίζονται οι πρώτες δερμάτινες τσάντες, οι οποίες χρησιμοποιούνται αρχικά από ταξιδιώτες προκειμένου να διευκολυνθούν στα ταξίδια τους. Το μέγεθος τους ήταν αρκετά μεγάλο ενώ κατά βάση φοριόντουσαν χιαστί. Στη συνέχεια κατοχυρώνονται πια ως αναπόσπαστο κομμάτι των γυναικείων εμφανίσεων και ως πολυτελές συμπλήρωμα εντυπωσιακών φορεμάτων, καθρεπτίζοντας ταυτόχρονα το κοινωνικό status.
 
Σύμφωνα πάντα με το www.viceversa.com ο 17ος αιώνας είναι περισσότερο κομβικός, αφού οι τσάντες μικραίνουν πλέον σε μέγεθος, ενώ αλλάζει το σχήμα τους αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία τους. Οι άντρες ξεκινούν και εκείνοι να τις χρησιμοποιούν. Μέτα τον πόλεμο του ’40 επέρχεται ραγδαία ανάπτυξη στις τσάντες αφού πωλούνται στην αγορά φτιαγμένες από ποικίλα υλικά όπως μέταλλο, διαφορετικά δέρματα, καθρέφτες, κα. Το φερμουάρ κερδίζει έδαφος όπως και οι λαβές. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία της μόδας, οι διάσημοι οίκοι και οι σχεδιαστές παίρνουν τα ινία και πρωτοπορούν. Το 1960 φτάνουμε στην κορύφωση αυτής της δημιουργικής διαδικασίας που προσδίδει στην τσάντα ένα χαρακτήρα έργου τέχνης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη δεκαετία εμφανίζονται και οι πρώτες απομιμήσεις. Στον 20ο αιώνα η εξέλιξη στον σχεδιασμό της τσάντας μαρτυρά την κοινωνική εξέλιξη και την γυναικεία ανεξαρτησία με τσάντες σε σχήμα φακέλου να συνοδεύουν τις πολυάσχολες κυρίες στην εργασία τους ή μικρές και κομψές στις βραδινές τους εμφανίσεις.
 
Για αυτό το λόγο οι “Hello Stitches”αποθεώνουν τις κάθε είδους ραφές και αναδεικνύουν τους διάφορους χαρακτήρες όπως θα έκανε ένας καλός ενδυματολόγος σε μία ταινία ή μία παράσταση.
 
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή