Πήγαμε στις 3 εκθέσεις του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου και σχολιάζουμε...

558 Views
Πήγαμε στις 3 εκθέσεις του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου και σχολιάζουμε... Πήγαμε στις 3 εκθέσεις του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου και σχολιάζουμε...

Πήγαμε στις 3 εκθέσεις του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου και σχολιάζουμε. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

Μπορεί  η κατάκτηση της κορυφής του Ολύμπου να συμβολίζει κάτι πολύ δυνατό;
   Το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου φιλοξενεί  φέτος στο πλαίσιο του 43ου Φεστιβάλ Ολύμπου τρεις εκθέσεις με τιμώμενες χώρες τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία.
        Στο συγκεκριμένο άρθρο θα μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας και το γενικό κλίμα που επικρατεί στην έκθεση «Αναβάσεις στο βουνό των θεών, Frederic Boissonnas-Αρχείο Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης».  Στην συγκεκριμένη έκθεση τιμώμενη χώρα είναι η Ελβετία. Πρόκειται για μία έκθεση που δεν υμνεί μόνο  το τοπίο του Ολύμπου, αλλά παράλληλα και τη δύσκολη ανάβαση στο βουνό αυτό.
       Στην έκθεση αυτή λοιπόν ο επισκέπτης μπορεί να δει φωτογραφίες από τις τρεις αναβάσεις του Frederic Boissonnas –Ελβετού φωτογράφου, ένθερμου φιλέλληνα και έμπειρου ταξιδευτή- με τον Daniel Baud –Bovy και τον Χρήστο Κάκκαλο. Οι αναβάσεις αυτές ήταν από τις πρώτες οργανωμένες στον Όλυμπο , αφού πραγματοποιήθηκαν το 1913 η πρώτη, το 1921 η δεύτερη και το 1927 η τρίτη. Κατανοεί λοιπόν κανείς τη δυσκολία αυτού του εγχειρήματος. Αν κάποιος δε είχε την τύχη να ανέβει σε αυτό το μυθικό βουνό μπορεί να αντιληφθεί τους πόσους κινδύνους ενείχε εκείνα τα χρόνια αυτή η ανάβαση. Επιπλέον, θα δει τον Όλυμπο τελείως διαφορετικό απ’ ότι είναι τώρα.
    Ο Boissonnas αποδίδει με μοναδικό τρόπο αυτές τις αναβάσεις  και οι λήψεις του είναι αμέτρητες. Οι αναβάσεις αυτές μπορούν να ειδωθούν και συμβολικά ως η πορεία του ανθρώπου προς το άγνωστο. Στόχος είναι η κορυφή, αλλά σε αυτή τη συνεχή προσπάθεια είναι απαραίτητο κάποιος να διαθέτει αντοχή, υπομονή και σεβασμό στη φύση που τον «φιλοξενεί» αλλά και στον συνοδοιπόρο- όπως άλλωστε και στη ζωή όποια και εάν είναι η κορυφή που κάποιος έχει ορίσει.  Οι φωτογραφίες λοιπόν του Boissonnas δεν αποδίδουν απλά την ομορφιά του ελληνικού τόπου/συμβόλου, αλλά ουσιαστικά εικονογραφούν το ταξίδι προς το άγνωστο, το οποίο όταν κατακτάται γίνεται γνωστό.
   Το Μουσείο Φωτογραφίας στη συλλογή του φυλάσσει αυτές τις φωτογραφίες και συμμετέχει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ολύμπου. Αποτελεί πράγματι μία πολύ σημαντική συνεργασία διότι ο τόπος αυτός στον οποίο εκτίθενται τα έργα σχετίζεται άμεσα με τον Όλυμπο. Πέραν των φωτογραφιών ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει και άλλο πρωτότυπο υλικό όπως επιστολές, βιβλία και άλλα αντικείμενα από το αρχείο του Boissonnas που σχετίζεται με τα ταξίδια στον Όλυμπο. Αξίζει να σημειωθεί πως το στήσιμο του χώρου είναι εξαιρετικό και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα μεγάλα μουσεία της Ελλάδας. Με ένα πολύ έξυπνο τρόπο αποδίδεται το βουνό στον έναν από τους 4 τοίχους και το οποίο αποτελεί την αρχή και το τέλος αυτής της έκθεσης.
    Ο κόσμος που επισκέπτεται τη συγκεκριμένη αίθουσα φεύγει ικανοποιημένος . Δεν είναι τυχαία άλλωστε η μαζική προσέλευση στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών που τη φιλοξενεί.
   Πραγματικά αν βρεθείτε στο νομό Πιερίας αξίζει να επισκεφθείτε το Δήμο Δίου και να περιηγηθείτε στην έκθεση αυτή όπου ευγενέστατοι εθελοντές θα σας κατατοπίσουν για περαιτέρω πληροφορίες.
Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου
(κοντά στον Αρχαιολογικό χώρο Δίου, αίθουσα Κλειώ)
Καθημερινά, Σάββατο & Κυριακή: 10:00-14:00 & 17:30-21:00

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση στο θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής»
Μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση στο θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής»
με 0 Σχόλια 2395 Views

Ήταν μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση, με τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής, που μετονομάζει το θέατρο της οδού Χηλής, σε θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» και μία συναυλία, που ταξίδεψε το κοινό στον χρόνο.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη