Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης: Πρόγραμμα εκδηλώσεων στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

196 Views
Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης: Πρόγραμμα εκδηλώσεων στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης: Πρόγραμμα εκδηλώσεων στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

 Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης: Πρόγραμμα εκδηλώσεων στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

ΠΕΜΠΤΗ 12 - ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΪΟΥ 2016, ΏΡΕΣ 10:00-21:00 ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-22:00

« Έλληνες πρόσφυγες- Οι Έλληνες και οι πρόσφυγες»
Λογοτεχνικό-φωτογραφικό αφιέρωμα με τίτλο: « Έλληνες πρόσφυγες- Οι Έλληνες και οι πρόσφυγες» που θα πραγματοποιηθεί στο Κεντρικό Δημοτικό Περίπτερο, στο Περίπτερο 15,στον χώρο της ΔΕΘ, στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα λειτουργήσει 12-15 Μαΐου 2016, καθημερινά από 10:00-21:00 και το Σάββατο 10:00-22:00. Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει φωτογραφίες και στοίχους ποιημάτων με θέμα τους πρόσφυγες, τα οποία θα εκτεθούν σε ειδική κατασκευή. Επίσης, στο χώρο θα φιλοξενηθεί εικαστική παρέμβαση από τον εικαστικό ΜάριοTeriade  Ελευθεριάδη με τίτλο: «Μια θέση στον Ξένο». Ο καλλιτέχνης εκφράζει τις ανησυχίες του πολιτικές και κοινωνικές στον τόπο που το παρήγαγαν. Πραγματεύεται την θέση του ξένου σε σχέση με τον τόπο. Πιστεύει ότι η Τέχνη είναι η δύναμη του εξαίσιου, που επιμένει πάντα όπως όλα όσα εισχωρούν στην ουσία της ψυχής! Με το έργο του υποδεικνύει τις πιο σημαντικές από τις ανθρώπινες αδυναμίες και στηρίζει τις ανθρώπινές αξίες . 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα: 
Ο Μάριος Teriade Ελευθεριάδης είναι εικαστικός καλλιτέχνης. Το 2000 εκλέγεται τακτικός καθηγητής και διευθυντής των εργαστηρίων  Έκδοσης-Εκτύπωσης στην Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών της Λιμόζ στη Γαλλία και από το 2011 είναι επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λιμόζ στο Master Τέχνης και Γραμμάτων, Σύγχρονης Δημιουργίας και Πολιτιστικής Βιομηχανίας. Σπούδασε Καλές Τέχνες στην Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών της Μπουρζ στη Γαλλία και Πλαστικές Τέχνες στη Σορβόννη στο Παρίσι. Απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα Έκδοσης-Εκτύπωσης από την Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Το 2001 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Mirο της Μαγιόρκα σε συνεργασία με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s. Το 2009 διατέλεσε επιμελητής της έκθεσης  ο  Mirο της Μαγιόρκα,  ένα Πολιτιστικό πρόγραμμα μιας σειράς  από εννέα εκθέσεις του Miro στην Ελλάδα και την Κύπρο, μετά από αίτημα του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Ίδρυμα Pilar y Joan Miro της Μαγιόρκα, την Κίνηση των Πέντε Μουσείων της Προεδρίας της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Ελλάδας και της Κύπρου, του Ινστιτούτου Ramon Llull και  των Πρεσβειών της Ισπανίας σε Αθήνα και Λευκωσία. Ως εικαστικός καλλιτέχνης έχει πραγματοποιήσει 28 ατομικές εκθέσεις / “performances” σε διεθνείς εκθέσεις, μουσεία και γκαλερί ανά τον κόσμο και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 30 ομαδικές εκθέσεις. Συμμετέχει ακόμα  σε “residencies”, φεστιβάλ και μπιενάλε. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο. Έχει αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια σημαντικών εκδόσεων, τόσο για το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και για ιδιωτικές συλλογές, καθώς και σκηνογραφιών, σκηνικών και κοστουμιών. Είναι μέλος στο Διοικητικό Συμβουλίου του Μουσείου Φωτογραφίας  της Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΜΑΪΟΥ 2016, ΩΡΑ 20:00

«Μα πόσα σύνορα πρέπει να περάσουμε, για να πάμε σπίτι μας;»
Με μια φράση από το Μετέωρο βήμα του πελαργού ως τίτλο, θέλουμε να ρίξουμε μια διαφορετική ματιά στο επίκαιρο θέμα του προσφυγικού σήμερα. 

Η εκδήλωση, που  θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 και ώρα 8μ.μ., στην αίθουσα «Πρόσφυγες» στο Περίπτερο 13, στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο χώρο της ΔΕΘ,  θα ξεκινήσει με μια σύντομη αλλά περιεκτική εισήγηση από την Ευτυχία Βουτυρά για τις όψεις του προσφυγικού σήμερα με τίτλο: «Η Ευρώπη των συνόρων». Η Ευτυχία Βουτυρά είναι Καθηγήτρια στοΤμήμα Βαλκανικών Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών, κάτοχος των τίτλων : Ph.D in Philosophy, Harvard University, 1982 και Ph.D in Social Anthropology, University of Cambridge, 2006 κι έχει ως γνωστικό αντικείμενο: Ανθρωπολογία των Μειονοτήτων και των Μεταναστεύσεων στην Αν. Ευρώπη. 


Η φιλόλογος και ποιήτρια Βικτωρία Καπλάνη και ο ηθοποιός και καθηγητής υποκριτικής στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Δημήτρης Ναζίρης   Δημήτρης Ναζίρης   μας διαβάζουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο, ελληνικά και ξένα κείμενα που αφορούν στους πρόσφυγες. 

Την απαγγελία ντύνουν μουσικά η Γεωργία Αναστάση (πιάνο) και ο Λευτέρης Καραγιάννης (σαξόφωνο, κλαρινέτο).
Επιμέλεια-συντονισμός: Βικτωρία Καπλάνη, Κωνσταντίνος Βόγδανος
Θα υπάρχει παράλληλη προβολή οπτικοακουστικού υλικού. Την τεχνική επεξεργασία του οπτικού υλικού έκανε ο Βασίλης Τσίρος.
Διοργάνωση: Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΪΟΥ 2016, ΩΡΑ 11:00

«Γιώργος Βαφόπουλος. 20 χρόνια από το θάνατό του».
Μιλούν για το ΓΙΩΡΓΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΟ και διαβάζουν ποιήματά του οι:
 
1.Έλλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδεία και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης
2.Πέτρος Δημητρακόπουλος, Πρόεδρος Εφορευτικής Επιτροπής Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου.
3.Περικλής Σφυρίδης , συγγραφέας.
4.Τόλης Νικηφόρου, ποιητής , πεζογράφος.
5.Ζωή Σαμαρά, ποιήτρια, Ομότ.καθηγήτρια ΑΠ.Θ. , Πρόεδρος Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
6.Πρόδρομος Μάρκογλου, ποιητής , πεζογράφος.
7.Ρούλα Αλαβέρα , ποιήτρια.
8.Γιάννης Καρατζόγλου, ποιητής.
9.Αλεξάνδρα Μπακονίκα, ποιήτρια.
10.Ευτυχία –Αλεξάνδρα Λουκίδου, ποιήτρια , δοκιμιογράφος.
11.Μανώλης Ξεξάκης, ποιητής.
12.Έλσα Κορνέτη , ποιήτρια.
13.Ηλίας Κουτσούκος, ποιητής , πεζογράφος.
14.Διονύσης Στεργιούλας , ποιητής , δοκιμιογράφος.
15.Μαρία Αρχιμανδρίτου, ποιήτρια.
16.Ζαφείρης Νικήτας , σκηνοθέτης , ποιητής.
Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Μαΐου 2016  και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα Πρόσφυγες, στο Περίπτερο 13, στο χώρο της ΔΕΘ. Παράλληλα, στο περίπτερο των εκδόσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Περίπτερο 15, stand 92, θα λειτουργεί έκθεση με τα βιβλία και φωτογραφικό υλικό, αφιερωμένη στον ποιητή.
Επιμέλεια –Συντονισμός –Παρουσίαση : Στέλιος Λουκάς
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης ,εκπομπή « Ένα βιβλίο Ένα ταξίδι» .
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΪΟΥ 2016, ΩΡΑ 19:00

«Ο ΑΛΛΟΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ. Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»
Μια …ποιητική προσέγγιση του διαφορετικού, θα παρουσιάσει η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης στην 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 και ώρα 7μ.μ. στην αίθουσα «Πρόσφυγες» στο Περίπτερο 13, στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο χώρο της ΔΕΘ και θα είναι αφιερωμένη σε φωνές καταπιεσμένες, πνιγμένες, λόγω της διαφορετικότητάς τους.  
Η θεατρική ομάδα «Διθύραμβος εξ αμάξης», με τις σκηνοθετικές οδηγίες της Βάνας Βουρτσάκη, δραματοποιεί ποιήματα μεγάλων αλλά και νεότερων ποιητών, μεταναστών, ατόμων με διαφορετική ερωτική επιθυμία, κακοποιημένων γυναικών, καταπιεσμένων ή κακοποιημένων εφήβων, ατόμων φυλακισμένων σε πραγματική φυλακή ή σε φυλακή του νου και της ψυχής και δίνει φωνή σε όλους αυτούς που είχαν και έχουν κάτι να πουν αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ.
 Λίγα λόγια για την ομάδα "Διθύραμβος εξ αμάξης" :|
     
Ο «Διθύραμβος εξ αμάξης» είναι θεατρικός σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών νομού Θεσσαλονίκης, έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1994. Σκοπός του συλλόγου είναι να συμβάλλει στο γεφύρωμα της τέχνης με την εκπαίδευση και την πολιτιστική και παιδαγωγική καλλιέργεια . Προς τούτο, ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις που τις παρακολουθούν για μια ή δύο εβδομάδες, χωρίς εισιτήριο, παιδιά δημοτικών σχολείων και μια παράσταση, ένα Σαββατοκύριακο, δωρεάν  για το κοινό της πόλης, αλλά και διάφορες εκδηλώσεις που σχετίζονται με τα παιδιά και την εκπαιδευτική κοινότητα.
Διοργάνωση: Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη-Διθύραμβος εξ Αμάξης


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κατεβαίνει στο οδόστρωμα ο ποδηλατόδρομος της Λεωφόρου Νίκης – Επιθεώρηση έργων με ποδήλατο από τον Κ. Ζέρβα.
Κατεβαίνει στο οδόστρωμα ο ποδηλατόδρομος της Λεωφόρου Νίκης – Επιθεώρηση έργων με ποδήλατο από τον Κ. Ζέρβα.
με 0 Σχόλια 1023 Views

Με το ποδήλατό του έφτασε σήμερα  ο  Κωνσταντίνος Ζέρβας στη Λεωφόρο Νίκης, για να επιθεωρήσει τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη μεταφορά του ποδηλατόδρομου από το πλακόστρωτο της παλιάς παραλίας στο οδόστρωμα.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή