Σχέδιο σωτηρίας για τις ιστορικές κατακόμβες της Αλεξάνδρειας

363 Views
Σχέδιο σωτηρίας για τις ιστορικές κατακόμβες της Αλεξάνδρειας Σχέδιο σωτηρίας για τις ιστορικές κατακόμβες της Αλεξάνδρειας

 


Η Αίγυπτος μόλις ανακοίνωσε την ολοκλήρωση ενός έργου για να διασωθούν οι φημισμένες κατακόμβες ηλικίας 2.000 ετών στην πόλη της Αλεξάνδρειας οι οποίες κινδύνευαν από τα ανερχόμενα ύδατα. Οι κατακόμβες Κομ Ελ Σουκάφα (αραβική μετάφραση της αρχαιοελληνικής ονομασίας «Λόφος των οστράκων») βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τη στήλη του Πομπήιου και είναι προσβάσιμες μέσω μιας μεγάλης ελικοειδούς κλίμακας.
.
Αποτελούνται από λαβύρινθο πολλαπλών επιπέδων στον οποίο υπάρχουν δεκάδες θάλαμοι κοσμημένοι με λαξευμένους κίονες, αγάλματα και ρωμαιο-αιγυπτιακά θρησκευτικά σύμβολα. Υπάρχουν επίσης πολλές σαρκοφάγοι, νεκρικές κόγχες, καθώς και μεγάλη αίθουσα συμποσίων Ρωμαϊκού τύπου όπου οι συγγενείς των νεκρών παρέθεταν μνημόσυνα γεύματα. Οι κατακόμβες είχαν λησμονηθεί από τους Αλεξανδρινούς μέχρι την ανακάλυψή τους το 1900.


Όμως από τα χρόνια της ανακάλυψή τους κινδύνευαν από τα νερά που διαρκώς ανέβαιναν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Είναι γνωστές παγκοσμίως για την ταφική αρχιτεκτονική που συνδυάζει αρχαία αιγυπτιακή, ελληνική και ρωμαϊκή τέχνη. Τα έργα που εξήγγειλε το Υπουργείο Αρχαιοτήτων θα βοηθήσουν να τερματιστεί ένα πρόβλημα που απειλεί την περιοχή εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια, όπως δήλωσε ο υπουργός Χάλεν αλ-Ανάνι. 

Η Αίγυπτος έχει προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να προωθήσει τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις σε ολόκληρη τη χώρα ώστε να αναζωογονήσει τον τουρισμό ο οποίος έχει πληγεί από την αναταραχή που ακολούθησε την εξέγερσή του 2011 στη χώρα. 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Όλες οι θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού 2019 – Πρόγραμμα παραστάσεων – Περιοδείες.
Όλες οι θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού 2019 – Πρόγραμμα παραστάσεων – Περιοδείες.
με 0 Σχόλια 486 Views

Μια μεγάλη παρουσίαση όλων των παραστάσεων που θα παρουσιαστούν το φετινό καλοκαίρι στην Θεσσαλονίκη καθώς και σε όλη την Ελλάδα… Όλες οι θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού 2019 με μια ματιά 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή