Τα καλύτερα βιβλία του 2020 – Kulturosupa.gr

8413 Views
Τα καλύτερα βιβλία του 2020 – Kulturosupa.gr Τα καλύτερα βιβλία του 2020 – Kulturosupa.gr

 


 
Βάζουμε στοίχημα ό, τι θέλετε: δεν υπάρχει άνθρωπος πουθενά στον κόσμο που να μη σκέφτεται το πότε επιτέλους θα ξεκουμπιστεί το 2020!!! Να φύγει, στα όρη, στα άγρια βουνά, στα βάθη της θαλάσσης! Να πάρει μαζί του και όλα τα κακά που ζήσαμε και ζούμε, όλα, τα πάντα!
 
Δεν πρέπει, ωστόσο, να είμαστε άδικοι. Στον τομέα του βιβλίου τουλάχιστον, που είχε και έχει την τιμητική του -καραντίνες γαρ-, το 2020 μας έφερε αξιόλογα βιβλία που θα μείνουν στις βιβλιοθήκες μας και σας τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
 
Σύμφωνα με τις αρθρογράφους του Kulturosupa.gr Μαριάννα Μπουρουτζή, Μαρία Διαμαντοπούλου και Μιλάντα Σαρικιαχίδου, αυτά είναι τα Καλύτερα Βιβλία του 2020
 
 
«Η Νίκη της Σαμοθράκης και τα Καβείρια Μυστήρια».
Συγγραφέας:  Βιολέττα Μαράντου – Παυλέα.
Εκδόσεις Κάκτος 
 
Αναλύεται η τελετή των Καβείριων Μυστηρίων και το γεγονός ότι κάποτε, στην αρχαία εποχή, λάμβαναν χώρα μια σειρά από τελετουργίες με μύστες, στο νησί της Σαμοθράκης. Με αφορμή τα σημαντικότερα έργα του μεγάλου φιλοσόφου Πλάτωνα και τη χριστιανική θρησκεία κ.ά. και με μνείες σε αυτά, εξηγείται με εύσχημο τρόπο πώς οι άνθρωποι συμμετείχαν σε τελετές και μυούνταν, με στόχο να τους αποκαλυφθεί η αλήθεια για το σύμπαν και την πραγματική τους φύση. Μέσα από τα Καβείρια ο άνθρωπος εκγύμναζε ψυχή, νου και σώμα, πραγματοποιούσε μια ενδοσκόπηση στον εαυτό του, ώσπου να του αποκαλυφθεί η φωτεινή – θεϊκή του πλευρά. Η ψυχή ατενίζει τις Ιδέες έξω από το σώμα. Βγάζει τα δικά της φτερά, μέσω του Έρωτα, γι’ αυτό και ο ημίθεος είναι φτερωτός. Γι’ αυτό και η Νίκη της Σαμοθράκης έχει φτερά. Ο μυημένος μέσω του Ιερού Γάμου, η Νίκη – Ψυχή που αποκαλύπτεται και οι Πύρινοι Υιοί, αποκαλύπτουν την αληθινή γνώση, το αγαθό. Ο άνθρωπος ανακαλύπτει τη σχέση του με τον κόσμο και τη θέση του μέσα σε αυτόν. Κινεί την ψυχή και τον νου του από τα κατώτερα στα ανώτερα στρώματα της ύπαρξης και από την άγνοια μεταβαίνει στο φωτεινό γνωστικό επίπεδο.
 
Από μια συγγραφέα- θεραπεύτρια, διαβάζουμε μια εξαιρετική φιλοσοφική και θρησκευτική ανάλυση, με ιστορικό υπόβαθρο. Εντέλει, διδασκόμαστε ότι η ψυχή έχει μεγαλύτερη σημασία από το σώμα και αυτήν πρέπει να προσέχουμε και να γυμνάζουμε.
 
 
 

«Το άλλο μισό»
Συγγραφέας:  Ελένη Κεκροπούλου,
Εκδόσεις Ωκεανός
 
Η Τζένη κι ο Ανδρέας είναι ένα παντρεμένο μεσήλικο ζευγάρι, που περιβάλλεται από διαζευγμένους ή εν διαστάσει φίλους. Κάποια στιγμή ο Ανδρέας, ως διευθυντής τραπέζης, θα γνωρίσει μια ρωσίδα καιροσκόπο, τη Λούμπα, η οποία θα προσπαθήσει να του απομυζήσει οικονομικά οφέλη και θα του κολλήσει σαν βδέλλα. Ο Ανδρέας, παρότι αυτού του είδους τα καμώματα αντιβαίνουν στις αρχές του, θα ενδώσει. Η γυναίκα του θα το μάθει. Όλοι θα το μάθουν. Ο γάμος θα δοκιμαστεί άσχημα, μα η αγάπη θα παραμείνει. Τελικά θα σωθεί; Τι θα απογίνει η ρωσίδα; Η ροή είναι ευθύγραμμη, με μερικές αναδρομές στον τρόπο που παντρεύτηκαν ο Ανδρέας με τη Τζένη.
 
Με ευχάριστο κι ανάλαφρο τρόπο η συγγραφέας πραγματοποιεί μια ακτινογραφία της απιστίας, του έγγαμου βίου και της γυναικείας φιλαρέσκειας και ματαιοδοξίας. Στηλιτεύει τη συνήθεια των ανδρών να μπλέκουν με την οποιαδήποτε βρεθεί μπροστά τους, ενώ πραγματοποιεί έναν εξαιρετικό μονόλογο- κατάθεση ψυχής της απατημένης γυναίκας, που αγαπάει το σπίτι της.
 
 
 
.
«Μετά το τέλος»
 Συγγραφέας: Clare Mackintosh.
Εκδόσεις Μεταίχμιο
 
Ο Μαξ και η Πιπ είναι ένα πολύ δεμένο ζευγάρι και τίποτα δεν μπορεί να τους κλονίσει. Κάποια στιγμή ο γιος τους θα αρρωστήσει και θα κληθούν να πάρουν μια μοιραία απόφαση: η ζωή του παιδιού τους βρίσκεται στα χέρια τους. Για πρώτη φορά ο Μαξ και η Πιπ διαφωνούν. Ο καθένας τους θέλει ένα διαφορετικό μέλλον γιατο παιδί τους, που είναι μόλις τριών ετών. Ο μεν Μαξ θέλει να συνεχίσουν τις θεραπείες, θέλει να συνεχίσει να αγωνίζεται με σθένος, η δε Πιπ τις θεωρεί άσκοπες. Θα καταλήξουν στο δικαστήριο, το οποίο θα κληθεί να αποφανθεί για την τύχη του μικρού παιδιού.
 
Μια απίστευτη ιστορία, για τα διλήμματα στη ζωή, μια δυνατή διήγηση με εναλλαγές Μαξ και Πιπ σε α’ πρόσωπο, που ξυπνάει έντονα συναισθήματα. Το βιβλίο χωρίζεται στο «πριν» και το «μετά» και θέτει αρκετά ερωτήματα στον αναγνώστη. Τον μεταφέρει στη τραγική θέση των γονέων και τον βάσει στη διαδικασία να στοχαστεί.
 
 
«Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες»
Συγγραφέας: Ντέλια Όουενς, 
Εκδόσεις Δώμα.

Η μικρή Κάια, ζει με την οικογένειά της σε ένα πανέμορφο οικοσύστημα, στους βάλτους της Βόρειας Καρολίνας. Ένα κομμάτι γης σχεδόν αμόλυντο από το σύγχρονο πολιτισμό, όπου η Φύση έχει τον πρώτο λόγο. Η μητέρα κακοποιείται, γεγονός που την οδηγεί στη φυγή. Η Κάια εγκαταλείπεται σταδιακά και από τα αδέρφια της, αλλά και από τον ίδιο της τον πατέρα. Ένα μικρό παιδί αφήνεται μόνο του να επιβιώσει και δε θα τα κατάφερνε χωρίς τη βοήθεια κάποιων ανθρώπων, που η μικρή κοινωνία τους θεωρεί απόκληρους. Το κορίτσι ενηλικιώνεται σαν παρίας, με ελάχιστες επαφές με τους κατοίκους του χωριού.

Την αποκαλούν «το κορίτσι του βάλτου» και η ίδια κάνει το βάλτο σπίτι της, μελετώντας προσεκτικά κάθε μορφή ζωής που φιλοξενεί. Η κοινωνική αποξένωση διαμορφώνει έναν ιδιαίτερο άνθρωπο, ο ρατσισμός και η προκατάληψη οδηγούν σε περίεργες καταστάσεις, καθώς μια άλλη Αμερική αναδύεται: φυλετικές διακρίσεις και κοινωνικός ρατσισμός, καχυποψία και κουτσομπολιό. Όταν ένα έγκλημα συνταράσσει τη μικρή αυτή κοινωνία, όλα αλλάζουν. Ένα ξεχωριστό βιβλίο που τείνει να γίνει κλασικό.
 

 

 
.
«Κρατάς μυστικό;»
Συγγραφέας:  Γιάννης Φιλιππίδης.
Εκδόσεις Άνεμος

Του έχω αδυναμία και όχι άδικα. τα βιβλία του Γιάννη Φιλιππίδη ποτέ δεν είναι μονοδιάστατα. Θυμίζουν καλειδοσκόπια που σου δείχνουν διαφορετικές πλευρές της ζωής και του ψυχισμού των ανθρώπων. Στο βιβλίο εξελίσσονται παράλληλα δύο αφηγήσεις : της Άννας και της μητέρας της, του παρόντος και του παρελθόντος. η νεαρή Άννα ζει με τη μισότυφλη μητέρα της Αλεξάνδρα σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Αθήνα. Πατέρας δεν υπάρχει, αφού τις εγκατέλειψε, για χάρη ενός παράνομου έρωτα. Οι ελλείψεις πολλές και οι πληγές περισσότερες. Καθώς τα οικονομικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, η μικρή Άννα παίρνει μια απόφαση που θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα: ξεκινά τις ληστείες!

Στη μητέρα λέει ψέματα για την προέλευση των χρημάτων, λέγοντάς της πως προέρχονται από την Αμερική, από τον πατέρα που έφυγε χρόνια πριν. Η μοναξιά πλακώνει σαν μαύρο σύννεφο τις δύο γυναίκες, μέχρι που η Άννα, στη διάρκεια μιας ληστείας, συναντά το Μάρκο, που δουλεύει ως σεκιούριτι και την καταδιώκει! Ο έρωτας της χτυπά την πόρτα και η Άννα του ανοίγει πρόθυμα. Ωστόσο, πόσα είναι διατεθειμένη να αποκαλύψει και να δώσει; Μπορεί να αγαπήσει και να αγαπηθεί, μέσα σε ένα ψέμα, μέσα σε μια διπλή ζωή;

 

.

«Σκοτεινή μου Βανέσα»
Συγγραφέας: Κέιτ Ελίζαμπεθ Ράσελ.
Εκδόσεις Ψυχογιός.

Από τα βιβλία που με ζόρισαν και με άγγιξαν πολύ. Είναι άκρως σοκαριστικό, με ωμή γλώσσα, ανελέητες περιγραφές που σε αναστατώνουν με το χειρότερο τρόπο και, κυρίως, πραγματεύεται ένα θέμα απεχθές, σκληρό, αλλά δυστυχώς συνηθισμένο: τη σεξουαλική εκμετάλλευση μιας ανήλικης μαθήτριας από τον καθηγητή της. Η δεκαπεντάχρονη Βανέσα Γουάι, ερωτεύεται τον σαραντάρη καθηγητή Λογοτεχνίας στο σχολείο όπου φοιτά. Η ίδια δε συνειδητοποιεί ότι είναι θύμα εκμετάλλευσης και κακοποίησης, ακόμα και όταν η σχέση τελειώνει μετά από κάποια χρόνια. Συνεχίζει να επικοινωνεί μαζί του και να τον καλύπτει. Όταν, δέκα χρόνια μετά, βγαίνουν στην επιφάνεια και άλλες καταγγελίες από θύματα του ίδιου καθηγητή, η Βανέσα εξοργίζεται με την κοπέλα που καταγγέλλει τον «αγαπημένο» της.
.
Θα καταφέρει να συνειδητοποιήσει τι της συνέβη πραγματικά και να βρει τη θεραπεία; Βιβλίο-σοκ, που μας δίνει μια διαφορετική πλευρά τέτοιων περιπτώσεων. Οι σεξουαλικές περιγραφές, ο κυνισμός του θύτη και η ψυχολογική πίεση που ασκεί στη Βανέσα θα σας ταράξουν πολύ! Ιδιαίτερα αν είστε εκπαιδευτικοί ή γονείς εφήβων. Ωστόσο, θεωρώ ότι είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από όλους, κυρίως από κοπέλες αυτής της ιδιαίτερης ηλικίας.
 
 

Μ
«Πυγολαμπίδες»
Συγγραφέας: Κρίστιν Χάννα.
Εκδόσεις Κλειδάριθμος
.
 Ένα μυθιστόρημα ύμνος στη δύναμη της γυναικείας φιλίας. Ένα βιβλίο που   μεταφράστηκε σε 31 γλώσσες και περιμένουμε πως και πως να δούμε στο Netflix.Η Κέιτ Μαλάρκι είναι ένα αφανές και απαρατήρητο κορίτσι, αλλά το καλοκαίρι του 1974 μετακομίζει απέναντι από το σπίτι της το πιο δημοφιλές κορίτσι και θέλει να γίνουν φίλες. Η Τάλι Χαρτ μοιάζει να έχει τα πάντα -ομορφιά, εξυπνάδα, φιλοδοξία. Επιφανειακά, οι δυο τους δεν έχουν τίποτα κοινό, αλλά το καλοκαίρι εκείνο χτίζουν μια φιλία που θα κρατήσει για μια ζωή. Τάλι-και-Κέιτ. Αχώριστες, σαν μία λέξη.

Για τριάντα χρόνια, η Τάλι και η Κέιτ στέκονται η μία στο πλευρό της άλλης και καταφέρνουν να βγουν αλώβητες από τις θύελλες της ζήλειας, του θυμού και του πόνου. Η Τάλι κυνηγά τα μεγαλεπήβολα όνειρά της για να κατακτήσει τη δόξα και την επιτυχία. Η Κέιτ θέλει μόνο να ερωτευτεί και να αποκτήσει οικογένεια. Οι δυο τους πιστεύουν ότι έχουν ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες, μέχρι που μία μόνο πράξη προδοσίας μπαίνει ανάμεσά τους και δοκιμάζει τις αντοχές τους και τη φιλία μιας ζωής.
 

 
«Το χρυσό βραχιόλι»
Συγγραφέας: Σοφία Νικολαΐδου.
Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το πιο ενδιαφέρον βιβλίο της χρονιάς! Σ' αυτό το βιβλίο τίποτα δεν είναι επινοημένο. Αληθινοί άνθρωποι αφηγούνται τις ιστορίες τους και ζωντανεύουν μια χώρα και μια εποχή. Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι πρώτοι στην οικογένειά τους που σπούδασαν. Όλοι τους φόρεσαν το χρυσό βραχιόλι. Το πτυχίο είναι χρυσό βραχιόλι στο χέρι του παιδιού, έτσι δεν έλεγαν οι παλιές γιαγιάδες; Αυτή είναι η ιστορία της γενιάς μου, αλλά και της γενιάς των γονιών μου.

Ένα μωσαϊκό από φωνές σαν τα παλιά μωσαϊκά στα σπίτια που μεγαλώσαμε. Μπορεί να είναι η ιδέα μου, όμως πίσω από τις ιστορίες ακούγεται ένα μουρμούρισμα που χάνεται σιγά σιγά. Είναι οι φωνές των παλιών που πίστευαν ότι τα γράμματα σε κάνουν άνθρωπο. Μια πίστη που ρίζωσε για έναν αιώνα και βάλε στη χώρα και εξηγεί αρκετές από τις ιδιαιτερότητες, αλλά και τις εκπαιδευτικές της παθογένειες. Στο τέλος ακούγονται και οι φωνές μιας τρίτης γενιάς, της γενιάς των παιδιών μας. Το οικογενειακό απωθημένο που διαμόρφωσε μια ολόκληρη χώρα. Ένα πτυχίο για το παιδί. Η ειρηνική επανάσταση που άλλαξε την Ελλάδα. 
 
«Τσιχλόφουσκα»
Συγγραφέας: Ειρήνη Βαρδάκη
Εκδόσεις Bell 
 
Το βιβλίο που πραγματεύεται την μάστιγα των εποχών. Θα διαβάσεις ένα μυθιστόρημα σκληρό και βαθειά κοινωνικό, εφηβεία και διαδίκτυο, ψυχολογική και σωματική κακοποίηση, πάθος και ανάγκη για δημοσιότητα, μοναξιά και πολλά άλλα μιαρά θέματα των ημερών. Η Έμμα Ραζή διάσημη ινσταγκράμερ και γυμνάστρια με χιλιάδες φόλοουερς που την έχουν θεοποιήσει αλλά στην προσωπική της ζωή είναι θύμα καθημερινής κακοποίησης από τον σύζυγο της. Όταν ένα λάθος ρίξει τη δημοτικότητά της, ο σύζυγος της να κάνει τα πάντα για να κερδίσει ξανά τους ακόλουθούς της με σκληρά μέσα. Η Φανή Πέτρου είναι μια μαμά γιουτιούμπερ και ταμίας σε σούπερ μάρκετ, έχει μια εκπομπή μέσω της οποίας δίνει συμβουλές για μωρά και παιδιά.

Έχει πολύ μεγάλο κοινό που αποτελείται από μαμάδες που την ακολουθούν τυφλά. Είναι η ιδανική μητέρα, η καλύτερη φίλη, ένα πρότυπο, μόνο που η οικογενειακή της ζωή είναι μια καταστροφή. Η Χριστίνα Πέτρου, μαθήτρια λυκείου γνωρίζει έναν νεαρό μέσω του φέισμπουκ  που νιώθει ότι τον αγαπά αληθινά, την καταλαβαίνει, τη συμβουλεύει, τη σέβεται και του αρέσει έτσι ακριβώς όπως είναι. Όταν επιτέλους συναντηθούν το μαγικό όνειρο θα τελειώσει και θα φανερωθεί ένας καλοστημένος εφιάλτης.
 

 
Δείτε και αυτό:

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Καλύτερα Βιβλία

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Frida Κι Άλλο» από τους Fly Theatre στο θέατρο Αυλαία.
«Frida Κι Άλλο» από τους Fly Theatre στο θέατρο Αυλαία.
με 0 Σχόλια 804 Views

Μετά από μια εντυπωσιακή καλλιτεχνική πορεία οι Fly Theatre επιστρέφουν στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, με τη συναρπαστική παράσταση «Frida ΚΙ ΑΛΛΟ», που είναι βασισμένη στη ζωή και το έργο της Μεξικανής ζωγράφου Frida Kahlo.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή