JAZZ MOMENTS: Έκθεση φωτογραφίας του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΧΑΡΑΤΟΥ

639 Views
JAZZ MOMENTS: Έκθεση φωτογραφίας του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΧΑΡΑΤΟΥ JAZZ MOMENTS: Έκθεση φωτογραφίας του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΧΑΡΑΤΟΥ

 JAZZ MOMENTS: Έκθεση φωτογραφίας του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΧΑΡΑΤΟΥ

Έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Ζαχαράτου με θέμα “Jazz moments” θα παρουσιαστεί από τις 10 Νοεμβρίου ως τις 6 Δεκεμβρίου στην Θεσσαλονίκη, στον Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο. Στα εγκαίνια θα παρευρίσκεται  και θα μιλήσει ο μουσικός & συγγραφέας  Σάκης Παπαδημητρίου.
 
O Ανδρέας Ζαχαράτος προσεγγίζει την ελληνική & διεθνή τζαζ σκηνή αιχμαλωτίζοντας στιγμές που βρίσκεται διάχυτο το συναίσθημα και ο δυναμισμός της τζαζ μουσικής. Κάθε νότα μεταφράζεται σε κλικ και κάθε ακουστικό συναίσθημα σε μία φωτογραφική σύνθεση.
 
«Είναι φανερό ότι ο Ανδρέας Ζαχαράτος, χώρια από τα άλλα ενδιαφέροντά του, ασχολήθηκε επί πολλά χρόνια με τους μουσικούς της τζαζ εν δράσει ή εν αναπαύσει και πολύ σπάνια ποζάροντας. Δεν έτυχε όμως να γνωριστούμε νωρίτερα. Κατά μυστήριο τρόπο μας έφερε κοντά η πόλη Matera της Ιταλίας το φθινόπωρο του 2014. Από τότε ξεφυλλίσαμε μαζί πολλά δικά του άλμπουμ και σε δύο περιπτώσεις συναυλιών, με εμένα και την Γεωργία Συλλαίου, οι φωτογραφίες που τράβηξε απέδειξαν την προσήλωσή του στους ανθρώπους, το σώμα τους και την εκφραστική που συμβαδίζει με κάθε κομμάτι – συγκέντρωση, ένταση, ευφορία, έκσταση. Επίσης, ένα γενικό χαρακτηριστικό είναι ο τρόπος που εκμεταλλεύεται καλλιτεχνικά τον φωτισμό του χώρου και των προσώπων, τις σκιές και τις λάμψεις, τις λεπτομέρειες του σώματος και των μουσικών οργάνων, το τυχαίο ή το επιλεγμένο περίγραμμα. Όταν τους μουσικούς δεν τους απασχολεί (για να μην πω ενοχλεί) ότι κάποιος παραμονεύει με τον φακό και τριγυρνά στη σκηνή, αυτό θα πει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στα κριτήρια του φωτογράφου. Αυτό ισχύει απολύτως με τον Ανδρέα Ζαχαράτο. Η παρουσία του εκπέμπει ευγένεια και οι μετακινήσεις του γίνονται πάντα με άνεση και ελευθερία αλλά και με διακριτικότητα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το εκτυπωμένο αποτέλεσμα, γιατί οι φωτογραφίες του δεν είναι στατικές. Το βλέπεις, έχουν κινητικότητα. Δίνουν ερεθίσματα στον θεατή να προσδιορίσει τον ήχο και να προεκτείνει την μουσική έξω από το πλαίσιο της εικόνας».
Σάκης Παπαδημητρίου, Μουσικός-συγγραφέας
 
«Γνώρισα τον Ανδρέα Ζαχαράτο και την βραβευμένη δουλειά του στα μέσα του ’90 και εντυπωσιάστηκα από  την ιδιαίτερη και γαλήνια φωτογραφική ματιά του. Είχα την χαρά να δημοσιεύσω τις «τετράγωνες στιγμές του» στο 2ο τεύχος του περιοδικού «Φωτογραφικό Είδωλο». Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, και με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του, συνεργαζόμαστε ξανά, για την παρουσίαση της έκθεσής του, στον Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο».
Τάσος Σχίζας
 
«Στα μέσα της δεκαετίας του 70, άρτι αφιχθείς, από τα Χανιά της Κρήτης, ως έφηβος οι μουσικές μου αναζητήσεις περιοριζόντουσαν στο ποπ & ροκ ρεπερτόριο, που εκείνη την εποχή άνθιζε στις μουσικές σκηνές της πρωτεύουσας και ειδικά στην Πλάκα. Η επαφή με την Τζαζ  έγινε γύρω στα 1976, ακούγοντας τις πρώτες νότες, καθισμένος στην πλατεία Ραγκαβά από το πικ-απ του Γιώργου Μπαράκου στο ομώνυμο Τζαζ κλαμπ που βρισκόταν απέναντι. Προς τα τέλη της δεκαετίας, ενήλικος πια, στου Μπαράκου, άκουσα ζωντανά διάφορα σχήματα με Έλληνες και ξένους μουσικούς. Η αγάπη μου & η εξάρτηση από την Τζαζ είχε αρχίσει.
Το ταξίδι στη μαύρη μουσική πέρασε από σταθμούς – κλειδιά: το φεστιβάλ PRAXIS, τα βιβλία και τις ραδιοφωνικές εκπομπές στο τρίτο πρόγραμμα του Σάκη Παπαδημητρίου, το περιοδικό ΤΖΑΖ του Κώστα Γιαννουλόπουλου, το δισκάδικο Pop Eleven των αδελφών Φαληρέα στη Σκουφά, το HALF NOTE του Νίκου Σαχπασίδη και μετά  του αξέχαστου  Δημήτρη Δεικτάκη στο υπόγειο στη Μιχαλακοπούλου, στο λόφο του Στρέφη και  στους Αμπελόκηπους, τον JAZZ FM του Κ. Γιαννουλόπουλου και το περιοδικό του φίλου Γιώργου Χαρωνίτη ΤΖΑΖ & JAZZ. Οι ατέλειωτες ώρες ακρόασης των πρώτων βινυλίων της ελληνικής τζαζ σκηνής και των σπάνιων για την Ελλάδα ηχογραφήσεων από τη διεθνή τζαζ σκηνή, που αγόραζα από το Pop Eleven με την καθοδήγηση του Κ. Γιαννουλόπουλου, διαμόρφωσαν την μουσική μου παιδεία και πλούτισαν την δισκοθήκη μου.
 
Το νέο HALF NOTE του αξέχαστου Δημήτρη Δεικτάκη  και των αδελφών  Γιώργου & Παναγιώτη Γιώργα  και οι υπόλοιπες τζαζ σκηνές της Αθήνας, έγιναν για μένα οι χώροι όπου η αγαπημένη μου τέχνη συνάντησε την επίσης αγαπημένη μου μουσική .
 
Η συνάντηση της φωτογραφίας με την Τζαζ ήρθε ως ανάγκη για να εκφράσω την αγάπη μου  στο συγκεκριμένο μουσικό είδος και τους εκτελεστές του».
Ανδρέας Ζαχαράτος
 
Ο Ανδρέας Ζαχαράτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε φωτογραφία & κινηματογράφο στη σχολή κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου στην Αθήνα. Εργάζεται ως Διευθυντής Φωτογραφίας από το 1985 έως σήμερα στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Από το 1993 έχει πραγματοποιήσει είκοσι δύο ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας. Έχει εκδώσει δύο Μονογραφίες) “JAZZ MOMENTS” (Εκδ. Τόπος 2015) “Μάνη από πέτρα & χρόνο” Εκδ. Δεσμός, 2014) . Έχει βραβευτεί σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Έχει συμμετάσχει ως Διευθυντής Φωτογραφίας ταινιών τεκμηρίωσης σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος, έχει διδάξει επί σειρά ετών (βασικές αρχές φωτογραφίας, εικονοληψία, αισθητική εικόνας, διεύθυνση φωτογραφία κιν/φου & τηλεόρασης) σε κρατικά και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.
Website: http://www.jlykourezou-azacharatos.gr/
 
Επιμέλεια έκθεσης: Τζένη Λυκουρέζου & Τάσος Σχίζας
 
Εγκαίνια Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στις 8:00 μ.μ.
Διάρκεια: 10 Νοεμβρίου - 6 Δεκεμβρίου 2016
 
Ωράριο λειτουργίας: Δευτ. 9:00-17:00, Τρ. 9:00-16:00, Τετ. 9:00-17:00,
Πεμ. 9:00-16:00, Παρ. 9:00-16:00, Σαβ. 9:00-11:00, Κυρ. κλειστά
 
Πολυχώρος Εικόνας Κούνιο:
Κομνηνών 24, Λουλουδάδικα, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310271003 www.kounio.gr
 
Φωτογραφικό Είδωλο:
Ναυμαχίας Έλλης 4, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 638447 www.photoeidolo.gr 

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: ΦωτογραφίαΤέχνηεκθέσεις

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση στο θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής»
Μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση στο θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής»
με 0 Σχόλια 2395 Views

Ήταν μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση, με τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής, που μετονομάζει το θέατρο της οδού Χηλής, σε θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» και μία συναυλία, που ταξίδεψε το κοινό στον χρόνο.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη