Σπίτι -Μία λέξη απλή αλλά συνάμα τόσο δυνατή από πληθώρα ερμηνειών. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

552 Views
Σπίτι -Μία λέξη απλή αλλά συνάμα τόσο δυνατή από πληθώρα ερμηνειών. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη. Σπίτι -Μία λέξη απλή αλλά συνάμα τόσο δυνατή από πληθώρα ερμηνειών. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

Σπίτι -Μία λέξη απλή αλλά συνάμα τόσο δυνατή από πληθώρα ερμηνειών. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

Το σπίτι μπορεί να είναι ένας τόπος, όπου εκεί  έχουμε τις ρίζες μας. Ένας τόπος, στον οποίο επιστρέφουμε αναζητώντας  ευχάριστες ή δυσάρεστες μνήμες, αναβιώνοντας στιγμές του παρελθόντος. Το σπίτι μας είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας. Είναι ο χώρος που «κρύβουμε» τα πολύ προσωπικά μας αντικείμενα, που μπορεί να μην έχουν υλική σημασία, αλλά έχουν πολύ μεγάλη συναισθηματική αξία για εμάς. Είναι ο χώρος που απογυμνώνει κανείς τον πραγματικό του εαυτό, βγάζοντας αυτή την προστατευτική μάσκα που φορά έξω από το «προσωπικό του φρούριο». Με την ευρεία έννοια του όρου,  το σπίτι μπορεί να διαμορφώσει τα θεμέλια  του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μας.  Και αυτό γιατί, εκεί έχουμε κάνει τα πρώτα μας όνειρα,  και εκεί εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι το  καταφύγιο μας στις δύσκολες στιγμές. Λένε πως όταν επισκέπτεσαι το σπίτι κάποιου μπορεί να δεις την αντανάκλαση της προσωπικότητας του και όντως αυτό αποτελεί ένα βάσιμο στοιχείο. Είναι ένα χώρος με αγαπημένα ή ακόμα και μισητά πρόσωπα.  Είναι ο χώρος στον οποίο «ζούνε» δικοί μας άνθρωποι ακόμα και αν δεν τους έχουμε πια κοντά μας. Για τον κάθε άνθρωπο ο όρος σπίτι έχει περισσότερες από μία ερμηνείες, οι οποίες περικλείουν πολλές και διαφορετικές δυναμικές.
 
Αυτή η λέξη, που κρύβει μία πληθώρα ερμηνειών, στο άκουσμα της ενέπνευσε τον Jacob Aue Sobol να ξεκινήσει σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης  ένα δημιουργικό  και ιδιαίτερα ενδιαφέρον project. Η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε στο Λαύκο του Πηλίου το 2013, στο οποίο ο καλλιτέχνης διατηρεί το εργαστήριο του.  Οι καλλιτέχνες που αποτελούν μέλη του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης παρευρέθησαν εκεί και απαθανάτισαν τα στοιχεία εκείνα που αντιπροσώπευαν γι αυτούς, τον όρο σπίτι. Οι φωτογραφίες που εκτίθενται στο πλαίσιο της τρέχουσας έκθεσης  Home είναι από το 2013,  αλλά έχουν προστεθεί και νεότερες, σχετικές με το θέμα.
 
 Ο  Sobol  αναφέρει χαρακτηριστικά «Φωτογράφησε το 'σπίτι' σου σε ένα χωριό που δεν γνωρίζεις και όπου δεν έχεις βρεθεί ποτέ. Δείξε μου τι σημαίνει σπίτι για σένα. Όχι πώς σου μοιάζει, αλλά πώς το νιώθεις. Γιατί; Γιατί σπίτι είναι εκεί που έχουμε τις ρίζες μας. Είναι ένα μέρος όπου συνεχώς επιστρέφουμε. Αν θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για τον εαυτό μας και για τον κόσμο που ζούμε, εκεί ψάχνουμε -στην πίσω αυλή μας». Είναι τόσο ενδιαφέρον να δει κανείς το πόσο διαφορετικές αντιλήψεις έχει ο καθένας για το τι εκφράζει αυτή η λέξη. Η δημιουργική εργασία αυτή που έγινε με την καθοδήγηση του Δανού αυτού φωτογράφου εκτίθεται στην Casa Bianca και δίνει μία ευχάριστη καλλιτεχνική νότα στην πόλη μας. Πρόκειται για μία πολύ προσεγμένη δουλειά και με ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα.
 
Αξίζει να διαθέσετε λίγο από τον ελεύθερο σας χρόνο, ώστε να την επισκεφτείτε. Ίσως κάποιοι από εσάς να προβληματιστείτε για το πόσο διαφέρουν τα δικά σας βιώματα από τα βιώματα των άλλων, και ίσως συνειδητοποιήσετε τις αιτίες της διαφορετικής εξέλιξης των πτυχών του χαρακτήρα σας με τους χαρακτήρες των άλλων ανθρώπων.
 
Στην έκθεση συμμετέχουν οι:
Μάνος Χρυσοβέργης, Μιχάλης Καλαϊτζάκης, Λίλη Ζουμπούλη, Αριάδνη Πεδιωτάκη,Ανδρέας Παραδεισόπουλος, Ελένη Ονάσογλου, Θανάσης Καρατζάς, Παναγιώτης Σκαλκώτος, Χρήστος Βαταλάχος, Δαρείος Χαλίλι, Πάνος Αρβανιτάκης, Δήμητρα Χατζηπαύλου, Θανάσης Ράπτης, Ευθύμης Μουρατίδης, Βασίλης Καρκατσέλης, Δημήτρης Συμεωνίδης, Νίκος Κοτζαμπασάκης, Σάκης Δαζάνης, Μαρία Καππάτου, Γεωργία Πανάκια, Λουκάς Βασιλικός.
.
Διάρκεια έκθεσης:
19 Ιανουάριου, - 10 Φεβρουάριου, 2015  
Τρ-Πα:10.00-14.00 & 18.00-21.00, Σά: 18.00-21.00, Κυ:10.00-14.00
Που: 
Casa Bianca, Βασ. Όλγας 180, Θεσσαλονίκη
Διοργάνωση: 
Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

 

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Πέρσες» του Αισχύλου από την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε καλοκαιρινή περιοδεία.
«Πέρσες» του Αισχύλου από την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε καλοκαιρινή περιοδεία.
με 0 Σχόλια 2179 Views

H Ομάδα Σημείο Μηδέν συνεχίζει την έρευνά της στα θεμελιώδη κείμενα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας παρουσιάζοντας αυτή τη φορά τους «Πέρσες» του Αισχύλου.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή