Όταν το Γενί Τζαμί επισκιάζει την έκθεση της Έφης Σαββίδη. Από την ιστορικό τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

317 Views
Όταν το Γενί Τζαμί επισκιάζει την έκθεση της Έφης Σαββίδη. Από την ιστορικό τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη. Όταν το Γενί Τζαμί επισκιάζει την έκθεση της Έφης Σαββίδη. Από την ιστορικό τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

Όταν το Γενί Τζαμί επισκιάζει την έκθεση της Έφης Σαββίδη. Από την ιστορικό τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

Πήγαμε στην έκθεση της Έφης Σαββίδη, Σύνορα Σιωπής που εκτίθενται από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο-Γενί Τζαμί. Η έκθεσή της αποτελείται από έργα τα οποία κινούνται ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό. Ο στόχος της είναι να σπάσει τα ανθρώπινα όρια, όλους εκείνους τους εγκλεισμούς και τα δίκτυα που περιορίζουν τους ανθρώπους του χθες και του σήμερα να κινηθούν και να δράσουν στις κοινωνίες που τους περικλείουν.
 
Τα έργα που φιλοξενούνται πρόκειται για σχεδιάσματα με μολύβι ή τυπώματα σε πανί, σε μέταλλο ή σε κεραμικά τετράγωνα πλακάκια. Σχεδιάσματα που προσπαθούν να ανιχνεύσουν μνήμες και αντικρούονται ανάμεσα στο φυσικό και το τεχνητό. Τα έργα αυτά αποτελούνται από αυτοτελείς επιμέρους ενότητες όπως οι «Κατοικίες», «Φυσική Χαρτογραφία», «Τρόπαια», «Maktub» και το «Papillon» που σύμφωνα με τα λεγόμενα της καλλιτέχνιδος προσπαθούν ταυτόχρονα να συνθέσουν μία νέα αρθρωτή ολότητα.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά την τεχνική της αποτελούν τα έργα που έχουν δημιουργηθεί με μολύβι. Στα έργα αυτά η Έφη Σαββίδη προσπαθεί να  αποδώσει την  αρχαία σημασία της λέξης «πόλη», αλλά παράλληλα προσπαθεί να την αντιπαραθέσει με την απεικόνιση της πόλης της Αμμοχώστου, βασιζόμενη στη φαντασία της και όχι στην πραγματικότητα. Τα έργα της αυτά είναι σχεδόν άμορφα σχέδια που αχνοφαίνονται με την πρώτη ματιά. Μία άλλη ενότητα που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι τα τυπώματα σε πανί που θυμίζουν εικόνες από καλειδοσκόπιο. Εικόνες που ξεφεύγουν πια τελείως από την απόδοση της πραγματικότητας και αγγίζουν ξεκάθαρα τα όρια – σύνορα της φαντασίας.
Όλα καλά με τη δουλειά της Έφης Σαββίδη. Σε αυτό που πιστεύουμε πως υστερεί η έκθεση είναι η επιλογή του χώρου στον οποίο εκτίθεται. Ενώ υπάρχουν αρκετά αξιόλογοι μικροί χώροι για να παρουσιαστεί η δουλειά της, επιλέχθηκε ένα χώρος που δεν προσδίδει τις κατάλληλες συνθήκες για να λειτουργήσει το σύνολο των έργων της όπως θα έπρεπε. Σκοπός μίας έκθεσης δεν είναι η απλή τοποθέτηση των έργων μέσα στο χώρο, αλλά η τοποθέτησή τους μ’ ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργηθεί ένας διάλογος μεταξύ τους, να υπάρχει μία συνοχή, δηλαδή τα έργα στο σύνολό τους να δημιουργούν μία ενότητα συγκροτημένη (κάτι που επιθυμούσε και η καλλιτέχνης σύμφωνα με τα λεγόμενά της). Μόνο με αυτό τον τρόπο άλλωστε, μπορεί ο καλλιτέχνης να επικοινωνεί το έργο του με τον κόσμο και να δημιουργεί τα ανάλογα συναισθήματα που επιθυμεί.
 
 Κι ενώ στο παρελθόν, στο Γενί Τζαμί, έχουν φιλοξενηθεί εξαιρετικές εκθέσεις, όσον αφορά την ποιότητα των έργων, αλλά και την επιμέλεια των εκθέσεων αυτών, δεν είναι δυνατόν να παραλείψουμε τον παραπάνω σχολιασμό. Η επιμέλεια της έκθεσης του Στίλλερ για παράδειγμα δημιουργούσε πολλά και αντικρουόμενα συναισθήματα στον επισκέπτη. Αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο των δυνατοτήτων του καλλιτέχνη να δημιουργεί εξαιρετικά έργα με πολλαπλά νοήματα, αλλά ήταν και αποτέλεσμα του σωστού χώρου που τα φιλοξενούσε. Ένα χώρο που σε συνδυασμό με τα έργα του Στίλλερ δημιουργούσε δέος στον επισκέπτη.
 
Στην έκθεση της Σαββίδη ο επισκέπτης νοιώθει μία αμηχανία διότι εισέρχεται σε ένα χώρο που ο μισός είναι καλυμμένος με έργα και ο άλλος μισός είναι άδειος. Και φυσικά αυτή η επιλογή τοποθέτησης των έργων(συγκεντρωμένα από τη μία πλευρά και μόνο) δεν προήλθε εσκεμμένα. Αν η καλλιτέχνης και η επιμελήτρια της έκθεσης είχαν να επικοινωνήσουν κάτι με αυτό το τεράστιο κενό, τότε η έκθεση θα ήταν πράγματι εξαιρετική. Κατ’ εμάς, έπρεπε να επιλεχθεί μικρότερος χώρος, έτσι ώστε να μην επισκιάζονται τα έργα της από την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του χώρου.
 
-Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή, από τις 10.00 έως 18.00 (Δευτέρα κλειστά)
 

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Εφυγε» ο ποιητής της Θεσσαλονίκης Ντίνος Χριστιανόπουλος
«Εφυγε» ο ποιητής της Θεσσαλονίκης Ντίνος Χριστιανόπουλος
με 0 Σχόλια 901 Views

 Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών - Την Πέμπτη η κηδεία του - Το έργο του ως λογοτέχνης, ποιητής, μελετητής, μεταφραστής, εκδότης και κριτικός, πάντα άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη της ζωής του, τη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή