Νατάσα Κυρκίνη Κούτουλα: Συνεντεύξεις νέων συγγραφέων στον Τ. Αγγελίδη Γκέντζο για την «Κ».

3398 Views
Νατάσα Κυρκίνη Κούτουλα: Συνεντεύξεις νέων συγγραφέων στον Τ. Αγγελίδη Γκέντζο για την «Κ». Νατάσα Κυρκίνη Κούτουλα: Συνεντεύξεις νέων συγγραφέων στον Τ. Αγγελίδη Γκέντζο για την «Κ».

Νατάσα Κυρκίνη Κούτουλα

Συνεντεύξεις νέων συγγραφέων στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο για την «Κ».

Αυτό που μου έκανε εντύπωση από την συνέντευξή της Νατάσας Κυρκίνη Κούτουλα σας το καταθέτω. Μια γυναίκα που δίδαξε για τόσα χρόνια σε σχολεία, μια γυναίκα με διδακτορικό και θητεία στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο δηλώνει: “Πιστεύω ακράδαντα ότι ένα κείμενο δυσνόητο ή εκφραστικά εξεζητημένο δεν είναι κατ’ ανάγκην βαθυστόχαστο, είναι όμως σχεδόν πάντοτε κουραστικό και ενίοτε βαρετό.”
 
1. Ποιο είναι το επάγγελμά σας;
Είμαι Φιλόλογος- Ιστορικός. Μετά από πολύχρονη σταδιοδρομία στην εκπαίδευση, την οποία υπηρέτησα από διάφορες θέσεις (Καθηγήτρια σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Υποδιευθύντρια του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων, Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου) σήμερα πια είμαι συνταξιούχος και μου έχει απονεμηθεί ο τίτλος της Επίτιμης Συμβούλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
 
2. Πώς περνάτε τη μέρα σας;
Το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μου είναι αφιερωμένο στην ανατροφή της τρίχρονης εγγονούλας μου, διότι οι γονείς της εργάζονται. Φροντίζω το σπίτι και την οικογένειά μου και τα βράδια είναι αφιερωμένα στο διάβασμα, το γράψιμο και την παρακολούθηση κινηματογραφικών ταινιών ή ενημερωτικών εκπομπών. Σπανιότερα έχω την ευκαιρία να παρακολουθήσω θεατρικές παραστάσεις ή συναυλίες και να βρεθώ με καλούς φίλους για κρασί και κουβεντούλα.
 
3. Δυο λόγια για ένα σας μυθιστόρημα.
Το μυθιστόρημά μου με τίτλο «Η χρυσή κύλικα» αναφέρεται σε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο στο στενό περιβάλλον του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στις πολιτικές συνέπειες αυτού του σκανδάλου στην αρχαία Αθήνα. Φιλοδοξεί να «ζωντανέψει» στα μάτια του αναγνώστη όχι μόνο την πολιτική και οικονομική κατάσταση της εποχής εκείνης αλλά και την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων της Αθήνας σε μια εποχή που το κλασικό της μεγαλείο υποχωρεί όλο και περισσότερο προς την ανέχεια και την πολιτική διαφθορά.
 
4. Σκέψεις για το επόμενο μυθιστόρημα...
Οπωσδήποτε και πάλι ιστορικό, λόγω της μεγάλης μου αγάπης για την ιστορία.
 
5. Αισθάνεστε συγγραφέας;
Αισθάνομαι άνθρωπος που «φλέγεται» να διηγηθεί πολλά σε πολλούς.
 
6. Τι σκέπτεστε όταν σας ασκούν κριτική για κάποιο έργο σας με την οποία δεν συμφωνείτε;
Προσπαθώ να διακρίνω με ψυχραιμία ποια στοιχεία της αρνητικής κριτικής μπορούν να συμβάλουν στη διόρθωση ατελειών και λαθών μου.
 
7. “Κουβαλάτε” για καιρό τους ήρωες των μυθιστορημάτων σας;
Θα έλεγα ότι δυνάμει τους «κουβαλάω» από τότε που κατάλαβα τον εαυτό μου και ότι θα τους «κουβαλάω» ως το τέλος της ζωής μου. Έχω μάλιστα την εντύπωση, ενδεχομένως λανθασμένη, ότι αυτό ισχύει γενικότερα. Ότι δηλαδή, όσο «πλαστοί» κι αν είναι οι ήρωες των μυθιστορημάτων, εμπεριέχουν όλοι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό λανθάνοντα αυτοβιογραφικά στοιχεία των συγγραφέων τους ή εκφράζουν ως ένα σημείο πάντοτε, προσωπικές τους σκέψεις και αξίες.
 
8. Πείτε μου κάτι που δε θα λέγατε ποτέ δημόσια.
Δεν θα έλεγα την απάντηση στην ερώτηση 15.
 
9. Τα μυθιστορήματά σας έχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης;
Νομίζω ότι το πλήθος των επιπέδων εξαρτάται από το πρίσμα με το οποίο τα προσεγγίζει ο αναγνώστης. Πιστεύω ότι κάθε αναγνώστης είναι ένας ολόκληρος πολυσύνθετος κόσμος, που δεν μπορεί να τυποποιηθεί σε επικοινωνιακά επίπεδα. Άρα και τα επίπεδα ανάγνωσης ποικίλλουν.
 
10. Όταν γράφετε έχετε στο μυαλό σας τους αναγνώστες;
Ναι, στον βαθμό που προσπαθώ να είναι ο λόγος μου απλός και κατανοητός. Πιστεύω ακράδαντα ότι ένα κείμενο δυσνόητο ή εκφραστικά εξεζητημένο δεν είναι κατ’ ανάγκην βαθυστόχαστο, είναι όμως σχεδόν πάντοτε κουραστικό και ενίοτε βαρετό. Το κείμενο, κάθε είδους κείμενο, είναι μέσο επικοινωνίας και πρέπει να σέβεται τους κανόνες της.
 
11. Κάθε μήνα εκδίδονται καινούργια μυθιστορήματα. Πώς θα ξεχωρίσει ο αναγνώστης του 2017 το λογοτεχνικό από το λιγότερο λογοτεχνικό;
Θα το ξεχωρίσει με βάση τα δικά του κριτήρια και τις προσωπικές του ανάγκες και προσδοκίες. Τα μυθιστορήματα σε βοηθούν να ταξιδέψεις. Τα μέσα και τον προορισμό του ταξιδιού τα επιλέγεις ο ίδιος.
 
12. Ποιους συγγραφείς θεωρείτε πετυχημένους;
Τους συγγραφείς που σέβονται τους αναγνώστες τους και γενικότερα τους συνανθρώπους τους.
 
13. Στην εποχή μας ένας συγγραφέας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους νέους;
Όχι περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον δημιουργό. Νομίζω όμως ότι ένας μεγάλος συγγραφέας μπορεί να «σμιλέψει» χαρακτήρες που να αποτελέσουν πρότυπο για τους νέους, προσφέροντας διεξόδους στις ανησυχίες τους.
 
14. Μια φράση που να σας αντιπροσωπεύει σήμερα.
Η φράση της Μάργκαρετ Μίτσελ από το «Οσα παίρνει ο άνεμος»: «Αύριο ξημερώνει μια καινούρια μέρα».
 
15. Μια φράση που σας αντιπροσώπευε κατά το παρελθόν και πλέον δε σας αντιπροσωπεύει.
Σας παραπέμπω στην απάντηση της ερώτησης 8.
 
16. Πόσα βιβλία διαβάζετε κάθε μήνα;
Ένα έως δύο το πολύ, πράγμα που με απογοητεύει, γιατί στα νιάτα μου υπήρξα μεγάλη βιβλιοφάγος.
 
17. Ένα βιβλίο ενός Έλληνα συγγραφέα που θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς;
Ανεπιφύλακτα «Ο καπετάν Μιχάλης» του Καζαντζάκη.
 
18. Εκδότες στην Ελλάδα του 2017...
Ασφαλώς οι εκδόσεις «Άνεμος» του Νικόλα Τελλίδη και του Γιάννη Φιλιππίδη που με εμπιστεύθηκαν και έκαναν πραγματικότητα το όνειρό μου να αξιωθώ να δω εκδεδομένο το ιστορικό μου μυθιστόρημα.
Ωστόσο, εκτιμώ το έργο και όλων των υπόλοιπων εκδοτών που στηρίζουν την ελληνική λογοτεχνία στην τόσο δύσκολη εποχή που διανύουμε. Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία.
 
Ευχαριστώ πολύ!
.
-FB επίσημη σελίδα ΕΔΩ 
-OΛΕΣ οι συνεντεύξεις νέων συγγραφέων στην "Κ" με μια ματιά ΕΔΩ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος μεγάλωσε στην Καβάλα και σπούδασε Κλασική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Διδάσκει στο Πρώτο Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου “Ανατόλια”, είναι εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στη Χ.Α.Ν.Θ, επιμελητής στις εκδόσεις “Δωδώνη” και “Ρώμη”, υπεύθυνος λογοτεχνικής σειράς στις Εκδόσεις “Το Σκαθάρι”, ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης fm 100,6 και αρθρογραφεί σε πολλές ηλεκτρονικές εφημερίδες. Έχει γράψει... Το κουζλούκι και ο πάππος ο Τζότζος (μυθιστόρημα) Ψυχές που δεν τις ζέστανε η Αγάπη (μυθιστόρημα) Γλυκιά Εκδίκηση (μυθιστόρημα) Όσα ποτέ δεν είπαμε (συλλογικό μυθιστόρημα) Η διαφορετική Ελένη (συλλογικό έργο) Έλα σε μένα (συλλογικό μυθιστόρημα) Τα πέτρινα Χριστούγεννα (οπτικοποιημένο διήγημα) Ροζ (θεατρικό έργο) Οι δυο ώρες ύπνου και το memento mori ενός συγγραφέα (νουβέλα) Μη μου λες το γιατί (συλλογικό μυθιστόρημα) Λατινική Γραμματική Ύποπτοι καθ' έξιν (μυθιστόρημα) Δεν έμαθα να ζω με την αλήθεια (συλλογικό μυθιστόρημα) Όλα ξεκίνησαν στο Κοιμητήριο (θεατρικό έργο) Οι Εραστές της Σοκολάτας (συλλογικό μυθιστόρημα)

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή