Συνέντευξη του συγγραφέα Σίμου Κερασίδη στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο

3431 Views
Συνέντευξη του συγγραφέα Σίμου Κερασίδη στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο Συνέντευξη του συγγραφέα Σίμου Κερασίδη στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο

 
 
Υπάρχουν εκδότες-κολοσσοί, που δίνουν τις εκδοτικές προτάσεις σε "αναγνώστες" και περιμένουν την ετυμηγορία "ναι" ή "όχι". Υπάρχουν όμως και εκδότες με την πραγματική έννοια του όρου, όπως η εκδότρια-συγγραφέας Ελένη Κεκροπούλου των εκδόσεων Ενάλιος/Ωκεανός, που ασχολούνται προσωπικά, ακούραστα και επίπονα με τη σωστή προώθηση μίας πρότασης που αξίζει να μπει στα ράφια των βιβλιοπωλείων. 
.
Ο συγγραφέας είναι συναισθηματικά φορτισμένος τις ώρες της μυθοπλασίας, της δημιουργίας και ανάλυσης των χαρακτήρων, οπότε παρεκτρέπεται σε υπερβολές.
 
 
1. Ποιο είναι το επάγγελμά σας;
Απόφοιτος της Σχολής Νομικών και Οικονομικών του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/κης, εργάστηκα σαν τραπεζικός μέχρι το 2006 οπότε και συνταξιοδοτήθηκα. Όμως, ταυτόχρονα, από το 1995 έχω εκδώσει οκτώ πονήματά μου -πέντε μυθιστορήματα, δύο συλλογές διηγημάτων και ένα φωτογραφικό-ιστορικό λεύκωμα. 
 
2. Πώς περνάτε την ημέρα σας;
Διαβάζοντας ελληνική και ξένη λογοτεχνία και γράφοντας μυθιστορήματα με ιστορικό υπόβαθρο.
 
3. Δυο λόγια για ένας μυθιστόρημα.
Θα σας μιλήσω για το πιο πρόσφατο, τον "Στοιχειοχαράκτη", που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο 2018 από τις εκδόσεις Ενάλιος/Ωκεανός. Πρόκειται για τα επιτεύγματα του ελληνισμού στην Ευρώπη στα μέσα του 19ου αιώνα. Ένας νεαρός Βλάχος Γιαννιώτης στέλνεται από τους δικούς του στις Παρίστριες Ηγεμονίες να σπουδάσει με σκοπό να γυρίσει ελευθερωτής, ένας δεύτερος Ρήγας Βελεστινλής, που θα αποτινάξει τον Οθωμανικό ζυγό από τους ώμους της Ηπείρου. Αλλά μεγάλες ανατροπές θα τον οδηγήσουν αλλού και θα τον κάνουν να σκεφτεί αλλιώς...
 
4. Σκέψεις για το επόμενο μυθιστόρημα.
Επειδή συναναστρέφομαι με Έλληνες Αρβανίτες, αποφάσισα να γράψω για τον εκπατρισμό των προγόνων τους από την Οθωμανοκρατούμενη Θράκη τον Οκτώβριο 1913.
 
5. Αισθάνεσθε συγγραφέας;
Αισθάνομαι ότι είμαι εργάτης του καλάμου και του λόγου.
 
6. Τι σκέπτεσθε όταν σας ασκούν κριτική για κάποιο έργο σας με την οποία δεν συμφωνείτε;
Δικαιολογώ απόλυτα τους κριτικούς, σεβόμενος την ορθή κρίση και αντικειμενικότητά τους. Ο συγγραφέας είναι συναισθηματικά φορτισμένος τις ώρες της μυθοπλασίας, της δημιουργίας και ανάλυσης των χαρακτήρων, οπότε παρεκτρέπεται σε υπερβολές.
 
7. "Κουβαλάτε" για καιρό τους ήρωες των μυθιστορημάτων σας;
Τους "κουβαλώ" πάντα στους ώμους του μυαλού μου. Τους παραμελώ λιγάκι όταν αρχίζω να πλάθω νέους στα καινούρια μου πονήματα.
 
8. Πείτε μου κάτι που δε θα λέγατε δημόσια.
Ένα μεγάλο ψέμα όσο βολικό και ανακουφιστικό κι αν είναι.
 
9. Τα μυθιστορήματά σας έχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης;
Πολλά. Δύο από τα πιο σημαντικά είναι να παρασύρεις τον αναγνώστη σ' ένα απολαυστικό "ταξίδι" και, ταυτόχρονα, να του περάσεις ομαλά και ανώδυνα τα μηνύματά σου.
 
10. Όταν γράφετε έχετε στο μυαλό σας τους αναγνώστες;
Κατά τη διάρκεια της γραφής, ο μυθοπλάστης σκέφτεται την πλοκή του πονήματος, την ανάλυση των χαρακτήρων και τόσα άλλα, οπότε δε μπορεί να ανταποκριθεί στις ποικίλες προτιμήσεις των αναγνωστών.
 
11. Κάθε μήνα εκδίδονται καινούρια μυθιστορήματα. Πώς θα ξεχωρίσει ο αναγνώστης του 2018 το λογοτεχνικό από το λιγότερο λογοτεχνικό;
Ο αναγνώστης ωθείται από τις προτιμήσεις του σε συγκεκριμένους συγγραφείς.
 
12. Ποιους συγγραφείς θεωρείτε πετυχημένους;
Αυτούς που θα πέθαιναν αν δεν έγραφαν.
 
13. Στην εποχή μας ένας συγγραφέας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους νέους;
Αντίθετα με πολλούς συνομηλίκους μου, έχω εμπιστοσύνη στους νέους. Είναι έξυπνοι, μορφωμένοι και έχουν ποικίλα ενδιαφέροντα. Αν κάποιος συγγραφέας κατορθώσει με την μοναδική γραφή του, τις καταστάσεις που περιγράφει και τα μηνύματα που προωθεί, να αγγίξει ευαίσθητες χορδές, γιατί να μη γίνει πρότυπο;
 
14. Μία φράση που σας αντιπροσωπεύει σήμερα.
Η λέξη "τύχη" είναι ανύπαρκτη. Όλα τα απρόοπτα και συγκλονιστικά γεγονότα της ζωής μας γίνονται για κάποιο σκοπό.
 
15. Μία φράση που σας αντιπροσώπευε στο παρελθόν και πλέον δεν σας αντιπροσωπεύει.
Η πραγματική φιλία είναι άφθαρτη.
 
16. Πόσα βιβλία διαβάζετε κάθε μήνα;
Μοιράζω την ημέρα, και κάποιο μέρος της νύχτας, σε διάβασμα και γράψιμο. Ικανοποιούμαι όταν καταφέρω να διαβάσω τρία βιβλία τον μήνα.
 
17. Ένα βιβλίο ενός Έλληνα συγγραφέα που θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς;
Νιώθω πολύ "λίγος" να σκεφτώ ότι θα μπορούσα να έχω γράψει εγώ ένα μυθιστόρημα που με συγκλόνισε.
 
18. Εκδότες στην Ελλάδα του 2017.
Υπάρχουν εκδότες-κολοσσοί, που δίνουν τις εκδοτικές προτάσεις σε "αναγνώστες" και περιμένουν την ετυμηγορία "ναι" ή "όχι". Υπάρχουν όμως και εκδότες με την πραγματική έννοια του όρου, όπως η εκδότρια-συγγραφέας Ελένη Κεκροπούλου των εκδόσεων Ενάλιος/Ωκεανός, που ασχολούνται προσωπικά, ακούραστα και επίπονα με τη σωστή προώθηση μίας πρότασης που αξίζει να μπει στα ράφια των βιβλιοπωλείων.
.
 
Σας Ευχαριστώ!
.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος μεγάλωσε στην Καβάλα και σπούδασε Κλασική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Διδάσκει στο Πρώτο Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου “Ανατόλια”, είναι εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στη Χ.Α.Ν.Θ, επιμελητής στις εκδόσεις “Δωδώνη” και “Ρώμη”, υπεύθυνος λογοτεχνικής σειράς στις Εκδόσεις “Το Σκαθάρι”, ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης fm 100,6 και αρθρογραφεί σε πολλές ηλεκτρονικές εφημερίδες. Έχει γράψει... Το κουζλούκι και ο πάππος ο Τζότζος (μυθιστόρημα) Ψυχές που δεν τις ζέστανε η Αγάπη (μυθιστόρημα) Γλυκιά Εκδίκηση (μυθιστόρημα) Όσα ποτέ δεν είπαμε (συλλογικό μυθιστόρημα) Η διαφορετική Ελένη (συλλογικό έργο) Έλα σε μένα (συλλογικό μυθιστόρημα) Τα πέτρινα Χριστούγεννα (οπτικοποιημένο διήγημα) Ροζ (θεατρικό έργο) Οι δυο ώρες ύπνου και το memento mori ενός συγγραφέα (νουβέλα) Μη μου λες το γιατί (συλλογικό μυθιστόρημα) Λατινική Γραμματική Ύποπτοι καθ' έξιν (μυθιστόρημα) Δεν έμαθα να ζω με την αλήθεια (συλλογικό μυθιστόρημα) Όλα ξεκίνησαν στο Κοιμητήριο (θεατρικό έργο) Οι Εραστές της Σοκολάτας (συλλογικό μυθιστόρημα)

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή