Συνέντευξη του συγγραφέα Σίμου Κερασίδη στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο

2490 Views
Συνέντευξη του συγγραφέα Σίμου Κερασίδη στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο Συνέντευξη του συγγραφέα Σίμου Κερασίδη στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο

 
 
Υπάρχουν εκδότες-κολοσσοί, που δίνουν τις εκδοτικές προτάσεις σε "αναγνώστες" και περιμένουν την ετυμηγορία "ναι" ή "όχι". Υπάρχουν όμως και εκδότες με την πραγματική έννοια του όρου, όπως η εκδότρια-συγγραφέας Ελένη Κεκροπούλου των εκδόσεων Ενάλιος/Ωκεανός, που ασχολούνται προσωπικά, ακούραστα και επίπονα με τη σωστή προώθηση μίας πρότασης που αξίζει να μπει στα ράφια των βιβλιοπωλείων. 
.
Ο συγγραφέας είναι συναισθηματικά φορτισμένος τις ώρες της μυθοπλασίας, της δημιουργίας και ανάλυσης των χαρακτήρων, οπότε παρεκτρέπεται σε υπερβολές.
 
 
1. Ποιο είναι το επάγγελμά σας;
Απόφοιτος της Σχολής Νομικών και Οικονομικών του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/κης, εργάστηκα σαν τραπεζικός μέχρι το 2006 οπότε και συνταξιοδοτήθηκα. Όμως, ταυτόχρονα, από το 1995 έχω εκδώσει οκτώ πονήματά μου -πέντε μυθιστορήματα, δύο συλλογές διηγημάτων και ένα φωτογραφικό-ιστορικό λεύκωμα. 
 
2. Πώς περνάτε την ημέρα σας;
Διαβάζοντας ελληνική και ξένη λογοτεχνία και γράφοντας μυθιστορήματα με ιστορικό υπόβαθρο.
 
3. Δυο λόγια για ένας μυθιστόρημα.
Θα σας μιλήσω για το πιο πρόσφατο, τον "Στοιχειοχαράκτη", που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο 2018 από τις εκδόσεις Ενάλιος/Ωκεανός. Πρόκειται για τα επιτεύγματα του ελληνισμού στην Ευρώπη στα μέσα του 19ου αιώνα. Ένας νεαρός Βλάχος Γιαννιώτης στέλνεται από τους δικούς του στις Παρίστριες Ηγεμονίες να σπουδάσει με σκοπό να γυρίσει ελευθερωτής, ένας δεύτερος Ρήγας Βελεστινλής, που θα αποτινάξει τον Οθωμανικό ζυγό από τους ώμους της Ηπείρου. Αλλά μεγάλες ανατροπές θα τον οδηγήσουν αλλού και θα τον κάνουν να σκεφτεί αλλιώς...
 
4. Σκέψεις για το επόμενο μυθιστόρημα.
Επειδή συναναστρέφομαι με Έλληνες Αρβανίτες, αποφάσισα να γράψω για τον εκπατρισμό των προγόνων τους από την Οθωμανοκρατούμενη Θράκη τον Οκτώβριο 1913.
 
5. Αισθάνεσθε συγγραφέας;
Αισθάνομαι ότι είμαι εργάτης του καλάμου και του λόγου.
 
6. Τι σκέπτεσθε όταν σας ασκούν κριτική για κάποιο έργο σας με την οποία δεν συμφωνείτε;
Δικαιολογώ απόλυτα τους κριτικούς, σεβόμενος την ορθή κρίση και αντικειμενικότητά τους. Ο συγγραφέας είναι συναισθηματικά φορτισμένος τις ώρες της μυθοπλασίας, της δημιουργίας και ανάλυσης των χαρακτήρων, οπότε παρεκτρέπεται σε υπερβολές.
 
7. "Κουβαλάτε" για καιρό τους ήρωες των μυθιστορημάτων σας;
Τους "κουβαλώ" πάντα στους ώμους του μυαλού μου. Τους παραμελώ λιγάκι όταν αρχίζω να πλάθω νέους στα καινούρια μου πονήματα.
 
8. Πείτε μου κάτι που δε θα λέγατε δημόσια.
Ένα μεγάλο ψέμα όσο βολικό και ανακουφιστικό κι αν είναι.
 
9. Τα μυθιστορήματά σας έχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης;
Πολλά. Δύο από τα πιο σημαντικά είναι να παρασύρεις τον αναγνώστη σ' ένα απολαυστικό "ταξίδι" και, ταυτόχρονα, να του περάσεις ομαλά και ανώδυνα τα μηνύματά σου.
 
10. Όταν γράφετε έχετε στο μυαλό σας τους αναγνώστες;
Κατά τη διάρκεια της γραφής, ο μυθοπλάστης σκέφτεται την πλοκή του πονήματος, την ανάλυση των χαρακτήρων και τόσα άλλα, οπότε δε μπορεί να ανταποκριθεί στις ποικίλες προτιμήσεις των αναγνωστών.
 
11. Κάθε μήνα εκδίδονται καινούρια μυθιστορήματα. Πώς θα ξεχωρίσει ο αναγνώστης του 2018 το λογοτεχνικό από το λιγότερο λογοτεχνικό;
Ο αναγνώστης ωθείται από τις προτιμήσεις του σε συγκεκριμένους συγγραφείς.
 
12. Ποιους συγγραφείς θεωρείτε πετυχημένους;
Αυτούς που θα πέθαιναν αν δεν έγραφαν.
 
13. Στην εποχή μας ένας συγγραφέας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους νέους;
Αντίθετα με πολλούς συνομηλίκους μου, έχω εμπιστοσύνη στους νέους. Είναι έξυπνοι, μορφωμένοι και έχουν ποικίλα ενδιαφέροντα. Αν κάποιος συγγραφέας κατορθώσει με την μοναδική γραφή του, τις καταστάσεις που περιγράφει και τα μηνύματα που προωθεί, να αγγίξει ευαίσθητες χορδές, γιατί να μη γίνει πρότυπο;
 
14. Μία φράση που σας αντιπροσωπεύει σήμερα.
Η λέξη "τύχη" είναι ανύπαρκτη. Όλα τα απρόοπτα και συγκλονιστικά γεγονότα της ζωής μας γίνονται για κάποιο σκοπό.
 
15. Μία φράση που σας αντιπροσώπευε στο παρελθόν και πλέον δεν σας αντιπροσωπεύει.
Η πραγματική φιλία είναι άφθαρτη.
 
16. Πόσα βιβλία διαβάζετε κάθε μήνα;
Μοιράζω την ημέρα, και κάποιο μέρος της νύχτας, σε διάβασμα και γράψιμο. Ικανοποιούμαι όταν καταφέρω να διαβάσω τρία βιβλία τον μήνα.
 
17. Ένα βιβλίο ενός Έλληνα συγγραφέα που θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς;
Νιώθω πολύ "λίγος" να σκεφτώ ότι θα μπορούσα να έχω γράψει εγώ ένα μυθιστόρημα που με συγκλόνισε.
 
18. Εκδότες στην Ελλάδα του 2017.
Υπάρχουν εκδότες-κολοσσοί, που δίνουν τις εκδοτικές προτάσεις σε "αναγνώστες" και περιμένουν την ετυμηγορία "ναι" ή "όχι". Υπάρχουν όμως και εκδότες με την πραγματική έννοια του όρου, όπως η εκδότρια-συγγραφέας Ελένη Κεκροπούλου των εκδόσεων Ενάλιος/Ωκεανός, που ασχολούνται προσωπικά, ακούραστα και επίπονα με τη σωστή προώθηση μίας πρότασης που αξίζει να μπει στα ράφια των βιβλιοπωλείων.
.
 
Σας Ευχαριστώ!
.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος μεγάλωσε στην Καβάλα και σπούδασε Κλασική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Διδάσκει στο Πρώτο Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου “Ανατόλια”, είναι εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στη Χ.Α.Ν.Θ, επιμελητής στις εκδόσεις “Δωδώνη” και “Ρώμη”, υπεύθυνος λογοτεχνικής σειράς στις Εκδόσεις “Το Σκαθάρι”, ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης fm 100,6 και αρθρογραφεί σε πολλές ηλεκτρονικές εφημερίδες. Έχει γράψει... Το κουζλούκι και ο πάππος ο Τζότζος (μυθιστόρημα) Ψυχές που δεν τις ζέστανε η Αγάπη (μυθιστόρημα) Γλυκιά Εκδίκηση (μυθιστόρημα) Όσα ποτέ δεν είπαμε (συλλογικό μυθιστόρημα) Η διαφορετική Ελένη (συλλογικό έργο) Έλα σε μένα (συλλογικό μυθιστόρημα) Τα πέτρινα Χριστούγεννα (οπτικοποιημένο διήγημα) Ροζ (θεατρικό έργο) Οι δυο ώρες ύπνου και το memento mori ενός συγγραφέα (νουβέλα) Μη μου λες το γιατί (συλλογικό μυθιστόρημα) Λατινική Γραμματική Ύποπτοι καθ' έξιν (μυθιστόρημα) Δεν έμαθα να ζω με την αλήθεια (συλλογικό μυθιστόρημα) Όλα ξεκίνησαν στο Κοιμητήριο (θεατρικό έργο) Οι Εραστές της Σοκολάτας (συλλογικό μυθιστόρημα)

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Γροθιά στο στομάχι από την δυνατή παράσταση «Η βρωμιά» με τον Σπύρο Σαραφιανό. Είδαμε και σχολιάζουμε.
Γροθιά στο στομάχι από την δυνατή παράσταση «Η βρωμιά» με τον Σπύρο Σαραφιανό. Είδαμε και σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 510 Views
Ένας δυνατός, αιχμηρός λόγος εντελώς διαφορετικός από τα συνήθη, με άκρως εμπνευσμένη σκηνική απόδοση και μια αξιοθαύμαστη ερμηνεία, εντυπώνοντας  για καιρό μέσα μας τον «Σάντ», όχι ως «λυπημένο» αλλά ως κατήγορο- καταπέλτη… Γροθιά στο στομάχι από την δυνατή παράσταση «Η βρωμιά» με τον Σπύρο Σαραφιανό. Είδε και σχολιάζει η Πίτσα Στασινοπούλου.
Περισσότερα ...
 • Η Συναυλία των Operation: Mindcrime στο Principal
  Η Συναυλία των Operation: Mindcrime στο Principal
  με 0 Σχόλια 411 Views

  Όποτε αναφέρεται η φράση concept album το μυαλό όλων πάει πάντα σε ένα album που άφησε ιστορία. Το  Operation : Mindcrime είναι ο  δίσκος που κυκλοφόρησαν οι Queensryche τον Μάιο του 1988. To 2012 η μπάντα απέλυσε τον τραγουδιστή της, Geof Tate ο οποίος δημιούργησε τη δική του μπάντα που κάποια στιγμή της έδωσε το όνομα αυτού του δίσκου. Πήγε, είδε, άκουσε και σχολιάζει ο Φώτης Τουμανίδης  Περισσότερα ...
 • Αποκριές στη Θέρμη 2019 – Πρόγραμμα εκδηλώσεων
  Αποκριές στη Θέρμη 2019 – Πρόγραμμα εκδηλώσεων
  με 0 Σχόλια 393 Views

   Ημέρες γλεντιού, καρναβαλιού και ξεγνοιασιάς  για τους κατοίκους της Θέρμης η Αποκριά του 2019, κύρια "συστατικά" το κέφι, η ζωντάνια, το τραγούδι και ο χορός. Παραδοσιακά έθιμα με έντονο λαογραφικό  ενδιαφέρον αναβιώνουν τις ημέρες της Αποκριάς στο  Δήμο Θέρμης.

  Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
...
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο
 • Τι θεωρείται σήμερα φυσιολογικό στο σεξ;
  Τι θεωρείται σήμερα φυσιολογικό στο σεξ;

   Ψάχνουμε στο ίντερνετ, κοιτάμε πορνό, διαβάζουμε βιβλία αυτοβοήθειας, παρακολουθούμε εκπομπές και αν είμαστε λίγο τολμηροί, το συζητάμε με τους φίλους  μας. Τα ερωτήματα πάνω – κάτω τα ίδια. Πόσο συχνά, πόσα λεπτά, πόσοι οργασμοί, πόσα εκατοστά, πού, πόσο, πότε και πώς;


  Περισσότερα ...
 • Στ’ άη Βαλεντίνου το πανηγύρι.
  Στ’ άη Βαλεντίνου το πανηγύρι.

  Επτά από τα πιο ερωτικά τραγούδια των εποχών για επτά διαφορετικές ιστορίες. Βρες τη δικιά σου και γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με Πάριο ή Placebo και άμα δε σε έψησα ακόμη, παράγγειλε σουβλάκια και άκου το ερωτικό playlist της Κ. Happy Valentine’s Day, καλέ! Στ’ άη Βαλεντίνου το πανηγύρι Από την Ντόρα Παπάζη. 


  Περισσότερα ...

Περισσότερη Παράξενη ζωή