Γιάννης Σπανδωνής: Συνεντεύξεις συγγραφέων στον Τ. Αγγελίδη Γκέντζο για την «Κ».

4050 Views
Γιάννης Σπανδωνής: Συνεντεύξεις συγγραφέων στον Τ. Αγγελίδη Γκέντζο για την «Κ». Γιάννης Σπανδωνής: Συνεντεύξεις συγγραφέων στον Τ. Αγγελίδη Γκέντζο για την «Κ».

Συνεντεύξεις συγγραφέων στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο για την Κουλτουρόσουπα.


Ο Γιάννης Σπανδωνής δεν είναι νέος συγγραφέας! Έχει γράψει δέκα βιβλία και έχει μεταφράσει πάρα πολλά! Γεννημένος στην Αθήνα το 1947, δημοσιογράφος κι απόγονος δημοσιογράφων, ο Γιάννης Σπανδωνής εργάστηκε σε επιτελικές θέσεις μεγάλων εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και στην τηλεόραση. Το 1985 οργάνωσε με τη συνεργασία και άλλων δημοσιογράφων το πρώτο ηλεκτρονικό αρχείο δημοσιογραφικών πληροφοριών, για λογαριασμό του Ιδρύματος Μπότση για την Προαγωγή της Δημοσιογραφίας. Με το πρώτο του βιβλίο “Κάποτε στο Αιγαίο”, βραβεύεται ως ο καλύτερος νεοεμφανιζόμενος συγγραφέας του 1983. Ακολούθησαν ο Θρήνος (1984, Α’ Βραβείο ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ), οι Γραικοί (1985, Α’ Βραβείο Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών - Ροταριανού Ομίλου), κ.ά. Οι λογοτεχνικές μεταφράσεις του Γιάννη Σπανδωνή έχουν αποσπάσει ευμενή σχόλια και επαίνους τόσο από την κριτική όσο και από πνευματικά ιδρύματα της χώρας μας και του εξωτερικού. Το 2016 βραβεύτηκε για το σύνολο του μεταφραστικού του έργου από την Ελληνική Εταιρία Μεταφραστών Λογοτεχνίας  σε ειδική τελετή που έγινε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

1. Ποιο είναι το επάγγελμά σας;
Είμαι παντρεμένος με τη δημοσιογραφία. Όμως, έχω ερωμένες τη συγγραφή και τη μετάφραση.

2. Πώς περνάτε τη μέρα σας;
Περπατάω στην Πατησίων, την Πλάκα, την Αιόλου, γράφω, διαβάζω, πίνω αμέτρητους καφέδες, τριγυρίζω στην αγαπημένη Φωκ. Νέγρη, βλέπω φίλους. Το σινεμά, η Λυρική, το Μέγαρο και τα ταξίδια έχουν καταντήσει σπάνιες ευωχίες, για τους γνωστούς λόγους.

3. Δυο λόγια για ένα σας μυθιστόρημα.
Το πιο "εκ βαθέων" έργο μου, είναι "Ο δικός μου ήρωας". Η ιστορία ενός ανθρώπου που προδόθηκαν τα ιδανικά του, διώχθηκε, φυλακίστηκε, κι εντέλει, αντιμέτωπος με την αντινομία γνώση ίσον δύναμη απ' τη μια, και γνώση ίσον ελευθερία από την άλλη, βυθίστηκε στη σχιζοφρένεια: Το αδιέξοδο ήταν αξεπέραστο.

4. Σκέψεις για το επόμενο μυθιστόρημα...
Μέχρι σήμερα, ασχολούμαι με το ιστορικό μυθιστόρημα. Τώρα, προσπαθώ να παντρέψω το χθες με το σήμερα.

5. Αισθάνεσθε συγγραφέας;
Τι θα πει "συγγραφέας";

6. Τι σκέπτεστε όταν σας ασκούν κριτική για κάποιο έργο σας με την οποία δεν συμφωνείτε;
Η κριτική, τις περισσότερες φορές μας βελτιώνει. Αν κάποτε δεν μας αρέσει, τόσο το χειρότερο για μας.

7. “Κουβαλάτε” για καιρό τους ήρωες των μυθιστορημάτων σας;
Δυστυχώς, ναι. Και, ξέρετε, δεν είναι πάντα ευχάριστο να σε ακολουθούν φαντάσματα.

8. Πείτε μου κάτι που δε θα λέγατε ποτέ δημόσια.
Πάσχω από πνευματικό ναρκισσισμό.

9. Τα μυθιστορήματά σας έχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης;
Όχι. Προσπαθώ να γράφω όσο πιο απλά και ευθύγραμμα μπορώ. Προσπαθώ να μεταδώσω γνώσεις που είχα την τύχη να μαζέψω από δω κι από κει, σε όσους δεν είχαν την ίδια τύχη μ' εμένα, δεν είχαν τον χρόνο και την ευκαιρία να τις ανακαλύψουν. Αν, καμιά φορά, σας κουνάω το δάχτυλο, ζητώ ταπεινά συγνώμη.

10. Όταν γράφετε έχετε στο μυαλό σας τους αναγνώστες;
Πάντα. Δεν γράφω για μένα -όπως ισχυρίζονται κάποιοι- μα για τον κόσμο. Για τους άλλους.

11. Κάθε μήνα εκδίδονται καινούργια μυθιστορήματα. Πώς θα ξεχωρίσει ο αναγνώστης του 2017 το λογοτεχνικό από το λιγότερο λογοτεχνικό;
Ας διαβάζει ο κόσμος, κι ας είναι ό,τι να 'ναι. Και μόνο που πιάνεις στα χέρια σου ένα βιβλίο, είναι πράξη ευλογημένη.

12. Ποιους συγγραφείς θεωρείτε πετυχημένους;
Εκείνους που έγραψαν αυτό που ήθελαν. Κι αν μπήκαν στη λίστα των "ευπώλητων", καλώς. Αν δεν μπήκαν, πάλι καλώς. Οι ίδιοι έκαναν αυτό που ήθελαν. Και πέρασαν ωραία.

13. Στην εποχή μας ένας συγγραφέας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους νέους;
Θα έπρεπε, σίγουρα. Θα σας θυμίσω πως, όταν κάποτε, στην αρχαία Αθήνα, το κοινό στο θέατρο φώναζε στον Ευριπίδη ν' αλλάξει κάτι σε ένα έργο του που δεν τους άρεσε, εκείνος βγήκε οργισμένος στη σκηνή και φώναξε: "Γράφω για να σας διδάξω, όχι για να διδαχτώ από σας". Κάθε μορφή τέχνης, από τα πανάρχαια χρόνια, είναι πολιτική. Δίνει πρότυπα, διαχέει ιδέες. Συγχωρέστε με, αλλά για μένα η άποψη "η τέχνη για την τέχνη" είναι μια μπούρδα και μισή.

14. Μια φράση που να σας αντιπροσωπεύει σήμερα.
Λαός που δεν γνωρίζει το παρελθόν του, δεν μπορεί να προγραμματίσει το μέλλον του.

15. Μια φράση που σας αντιπροσώπευε κατά το παρελθόν και πλέον δε σας αντιπροσωπεύει.
Εγώ είμ' εγώ.

16. Πόσα βιβλία διαβάζετε κάθε μήνα;
Τρία-τέσσερα.

17. Ένα βιβλίο ενός Έλληνα συγγραφέα που θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς;
Ο "Γιούγκερμαν" του Μ. Καραγάτση.

18. Εκδότες στην Ελλάδα του 2017...
Ο/η τελευταίος/α μου εκδότης, είναι πάντα ο/η καλύτερος/η. Πέρα από τ' αστεία, θήτευσα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου) και αυτά που είδα, άκουσα κι έμαθα, με κάνουν να κρατώ το στόμα μου κλειστό. Δεν είναι ν' απορεί κανείς που δεν υπάρχει πολιτική για το βιβλίο στην Ελλάδα...

Ευχαριστώ πολύ!
.
Ολες οι συνεντεύξεις στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο θα βρείτε εδώ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος μεγάλωσε στην Καβάλα και σπούδασε Κλασική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Διδάσκει στο Πρώτο Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου “Ανατόλια”, είναι εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στη Χ.Α.Ν.Θ, επιμελητής στις εκδόσεις “Δωδώνη” και “Ρώμη”, υπεύθυνος λογοτεχνικής σειράς στις Εκδόσεις “Το Σκαθάρι”, ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης fm 100,6 και αρθρογραφεί σε πολλές ηλεκτρονικές εφημερίδες. Έχει γράψει... Το κουζλούκι και ο πάππος ο Τζότζος (μυθιστόρημα) Ψυχές που δεν τις ζέστανε η Αγάπη (μυθιστόρημα) Γλυκιά Εκδίκηση (μυθιστόρημα) Όσα ποτέ δεν είπαμε (συλλογικό μυθιστόρημα) Η διαφορετική Ελένη (συλλογικό έργο) Έλα σε μένα (συλλογικό μυθιστόρημα) Τα πέτρινα Χριστούγεννα (οπτικοποιημένο διήγημα) Ροζ (θεατρικό έργο) Οι δυο ώρες ύπνου και το memento mori ενός συγγραφέα (νουβέλα) Μη μου λες το γιατί (συλλογικό μυθιστόρημα) Λατινική Γραμματική Ύποπτοι καθ' έξιν (μυθιστόρημα) Δεν έμαθα να ζω με την αλήθεια (συλλογικό μυθιστόρημα) Όλα ξεκίνησαν στο Κοιμητήριο (θεατρικό έργο) Οι Εραστές της Σοκολάτας (συλλογικό μυθιστόρημα)

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Δεν προλαβαίνουμε το Τελλόγλειο! Νέα έκθεση, «Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια – Άγιος Γεώργιος Πέγειας»
Δεν προλαβαίνουμε το Τελλόγλειο! Νέα έκθεση, «Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια – Άγιος Γεώργιος Πέγειας»
με 0 Σχόλια 696 Views

 Τα Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια αποτελούν ένα πρωτότυπο, συστηματικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα με αρχαιολογικό, εκπαιδευτικό και αισθητικό χαρακτήρα

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή