Η συγγραφέας Δήμητρα Παπαναστασοπούλου μιλά στον Τ. Αγγελίδη Γκέντζο.

1531 Views
Η συγγραφέας Δήμητρα Παπαναστασοπούλου μιλά στον Τ. Αγγελίδη Γκέντζο. Η συγγραφέας Δήμητρα Παπαναστασοπούλου μιλά στον Τ. Αγγελίδη Γκέντζο.

Η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Έφυγε για να σπουδάσει, έχοντας διαβάσει ολόκληρη την Δημοτική Δανειστική Βιβλιοθήκη της πόλης. Έκανε πρώτα Ξενοδοχειακές Σπουδές στην Ρόδο και αργότερα, όταν είχε αποφασίσει να μείνει στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Οικονομικά. Η Θεσσαλονίκη την κέρδισε και την κράτησε για πάνω από είκοσι χρόνια. Μετά, το κάλεσμα ήρθε από την Αθήνα, όπου συνεχίζει να ζει με τον σύζυγό της.

Άνθρωπος ταξιδεμένος, καλλιεργημένος, πολυπράγμων, εργάστηκε σε θέσεις ευθύνης από την αρχή ως το τέλος της επιτυχημένης καριέρας της. Ωστόσο, η εργασία την κράτησε-υποχρεωτικά, όπως λέει η ίδια- μακριά από τη γραφή. Η έμπνευση, ορμητική και απαιτητική, γεννήθηκε αμέσως μόλις συνταξιοδοτήθηκε. Έκτοτε, έχει εκδώσει: ΣΑΝ ΣΤΑΧΥΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ, Διόπτρα (2012), ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ, Διόπτρα (2013), ΑΠΟ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΑΣΗΜΙ, Διόπτρα (2015), ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΠΑΘΟΣ, Εμπειρία Εκδοτική (2017) και πρόσφατα ΟΤΑΝ ΣΩΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΦΩΣ, Άνεμος Εκδοτική(2018). Και συνεχίζει να γράφει...

1. Ποιο είναι το επάγγελμά σας;
Ασχολήθηκα με την βιομηχανία του τουρισμού μας για σχεδόν τριάντα χρόνια.

2. Πώς περνάτε τη μέρα σας;
Όταν τελειώνω με τα του οίκου μου, διαβάζω, μελετώ και γράφω, όσες ώρες αντέχω.

3. Δυο λόγια για ένα σας μυθιστόρημα.
Θα σας μιλήσω για το τελευταίο μου, το ΟΤΑΝ ΣΩΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΦΩΣ, που κυκλοφόρησε από την ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ τον Μάρτιο του 2018. Πρόκειται για ένα βιβλίο που μιλά για την Κρήτη και τη Βενετία του 16ου αιώνα, για μια αγάπη, για αρκετούς φόνους και για βεντέτες που σπέρνουν τη συμφορά.

4. Σκέψεις για το επόμενο μυθιστόρημα...
Θα είναι ένα μυθιστόρημα με ελληνικά μυθολογικά και ιστορικά στοιχεία, θα μιλά για μια μεγάλη μάγισσα...

5. Αισθάνεσθε συγγραφέας;
Αισθάνομαι σαν ένας άνθρωπος που με μέσο τη γραφή ανακάλυψε την ευτυχία, τη μαγεία των ατέλειωτων ταξιδιών στους ανθρώπινους πολιτισμούς.

6. Τι σκέπτεστε όταν σας ασκούν κριτική για κάποιο έργο σας με την οποία δεν συμφωνείτε;
Αναλύω τα γραφόμενα, προσπαθώντας να διακρίνω κάποιες ενδεχόμενες αδυναμίες μου, ούτως ώστε να βελτιωθώ, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι γνώμες και οι προτιμήσεις είναι όσοι και οι άνθρωποι.

7. “Κουβαλάτε” για καιρό τους ήρωες των μυθιστορημάτων σας;
Μόνον όσο καιρό - συνήθως ένα χρόνο - γράφω και διορθώνω το βιβλίο στο οποίο υπάρχουν. Μετά διεκδικούν τη σκέψη μου οι επόμενοι ήρωες.

8. Πείτε μου κάτι που δε θα λέγατε ποτέ δημόσια.
Θα πάψει αυτομάτως να είναι ιδιωτικό, άρα...

9. Τα μυθιστορήματά σας έχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης;
Θα έλεγα ότι τα επίπεδα της ανάγνωσης ισοδυναμούν με τις αναγνώσεις, αφού ο καθένας μας είμαστε διαφορετικοί και, κάθε φορά που ξαναδιαβάζουμε ένα κείμενο, το «βλέπουμε» διαφορετικά.

10. Όταν γράφετε έχετε στο μυαλό σας τους αναγνώστες;
Όχι, ποτέ. Κυριαρχούν τα γεγονότα και οι ήρωες – πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές, τα αισθήματά τους, οι πράξεις τους.

11. Κάθε μήνα εκδίδονται καινούργια μυθιστορήματα. Πώς θα ξεχωρίσει ο αναγνώστης του 2018 το λογοτεχνικό από το λιγότερο λογοτεχνικό;
Αυτό εξαρτάται καθαρά από τη δική του καλλιέργεια.

12. Ποιους συγγραφείς θεωρείτε πετυχημένους;
Εκείνους τους λίγους που πέτυχαν να γίνουν τα βιβλία τους κλασικά και διαβάζονται μέχρι τις μέρες μας.

13. Στην εποχή μας ένας συγγραφέας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους νέους;
Θα ήταν ευχής έργο να γινόταν κάτι τέτοιο, ακόμη και για κάποιους που κατάφεραν να πλουτίσουν. Δυστυχώς, τα σημερινά πρότυπα των νέων απέχουν παρασάγγας από τον κόσμο του πνεύματος.

14. Μια φράση που να σας αντιπροσωπεύει σήμερα.
Άδραξε την ημέρα!

15. Μια φράση που σας αντιπροσώπευε κατά το παρελθόν και πλέον δε σας αντιπροσωπεύει.
Ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα.

16. Πόσα βιβλία διαβάζετε κάθε μήνα;
Εξαρτάται αν μελετώ ή αν γράφω. Στις περιόδους της μελέτης διαβάζω πάνω από είκοσι βιβλία το μήνα.

17. Ένα βιβλίο ενός Έλληνα συγγραφέα που θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς;
Η Οδύσσεια του Ν. Καζαντζάκη.

18. Εκδότες στην Ελλάδα του 2018...
Υπάρχουν πάρα πολλοί και εξακολουθούν να πληθαίνουν, χωρίς να βάζουν ούτε το παραμικρότερο λιθαράκι ποιότητας. Μέσα στο χάος της κρίσης και της απόγνωσης που κυκλώνει τις ζωές μας, πολλοί από τους εκδότες- ευτυχώς όχι όλοι! - εκδίδουν βιβλία που δεν έχουν διαβάσει, πολλές φορές βιβλία που δεν θα έπρεπε να εκδόσουν ποτέ, στην υπερπροσπάθειά τους να πλουτίσουν εις βάρος των ανθρώπων που τους εμπιστεύονται τα γραπτά τους.

Ευχαριστώ πολύ!

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος μεγάλωσε στην Καβάλα και σπούδασε Κλασική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Διδάσκει στο Πρώτο Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου “Ανατόλια”, είναι εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στη Χ.Α.Ν.Θ, επιμελητής στις εκδόσεις “Δωδώνη” και “Ρώμη”, υπεύθυνος λογοτεχνικής σειράς στις Εκδόσεις “Το Σκαθάρι”, ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης fm 100,6 και αρθρογραφεί σε πολλές ηλεκτρονικές εφημερίδες. Έχει γράψει... Το κουζλούκι και ο πάππος ο Τζότζος (μυθιστόρημα) Ψυχές που δεν τις ζέστανε η Αγάπη (μυθιστόρημα) Γλυκιά Εκδίκηση (μυθιστόρημα) Όσα ποτέ δεν είπαμε (συλλογικό μυθιστόρημα) Η διαφορετική Ελένη (συλλογικό έργο) Έλα σε μένα (συλλογικό μυθιστόρημα) Τα πέτρινα Χριστούγεννα (οπτικοποιημένο διήγημα) Ροζ (θεατρικό έργο) Οι δυο ώρες ύπνου και το memento mori ενός συγγραφέα (νουβέλα) Μη μου λες το γιατί (συλλογικό μυθιστόρημα) Λατινική Γραμματική Ύποπτοι καθ' έξιν (μυθιστόρημα) Δεν έμαθα να ζω με την αλήθεια (συλλογικό μυθιστόρημα) Όλα ξεκίνησαν στο Κοιμητήριο (θεατρικό έργο) Οι Εραστές της Σοκολάτας (συλλογικό μυθιστόρημα)

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Όρνιθες – Η Πολιτεία των Πουλιών» από τις «Μαγικές Σβούρες» σε καλοκαιρινή περιοδεία.
«Όρνιθες – Η Πολιτεία των Πουλιών» από τις «Μαγικές Σβούρες» σε καλοκαιρινή περιοδεία.
με 0 Σχόλια 539 Views

 Οι μαγικές σβούρες και ο Δημήτρης Αδάμης, πιστοί στο ραντεβού τους με τα παιδιά, κάθε καλοκαίρι στα ανοιχτά θέατρα, στις πόλεις και στα νησιά σε όλη την Ελλάδα, με τόλμη και κέφι ταξιδεύουν και φέτος! 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή