Συνέντευξη της συγγραφέως Φωτεινής Πανουργιά στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο.

2546 Views
Συνέντευξη της συγγραφέως Φωτεινής Πανουργιά στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο. Συνέντευξη της συγγραφέως Φωτεινής Πανουργιά στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο.

  

Είναι πολύ δύσκολο σήμερα να εκδόσεις το βιβλίο σου. Η αναζήτηση εκδότη είναι μια μηχανή του κιμά για τους περισσότερους συγγραφείς, ιδιαίτερα για τους πρωτοεμφανιζόμενους. Εκτός των άλλων, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η επικοινωνία του έργου σου. Υπάρχουν εξαιρετικά βιβλία στα αζήτητα γιατί δεν έφτασαν ποτέ στους αναγνώστες. Αυτό κατά κύριο λόγο είναι ευθύνη των εκδοτών. Γι αυτό και είναι πολύ σημαντικό για έναν συγγραφέα να επιλέξει το σωστό εκδότη. Δυστυχώς οι συγγραφείς είναι πολλοί και οι σωστοί εκδότες λίγοι.

1. Ποιο είναι το επάγγελμά σας;
Δεν εργάζομαι πια. Αυτό μου δίνει την ευκαιρία να ασχολούμαι περισσότερο χρόνο με τη συγγραφή και όλα τα πράγματα που μου προσφέρουν ψυχική ευχαρίστηση. Διάβασμα, κοινωνικές επαφές κ.λ.π.
 
2. Πώς περνάτε τη μέρα σας;
Εκτός από τα συνηθισμένα πράγματα που κάνει κάποιος στην καθημερινότητά του, γράφω και διαβάζω κυρίως.
 
3. Δυο λόγια για ένα σας μυθιστόρημα.
Το «Εισιτήριο», είναι ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται σε μια γυναίκα που αποφάσισε να ξεκινήσει ξανά τη ζωή της από την αρχή, δραπετεύοντας από όλα όσα την καταπίεζαν και την πλήγωναν. Το Εισιτήριο είναι ένα περιπετειώδες ταξίδι μέσα από το οποίο η ηρωίδα ανακαλύπτει από την αρχή τον εαυτό της και τη δύναμη που κρύβει μέσα της και αναθεωρεί όλα εκείνα που θεωρούσε δεδομένα. Ένας έρωτας, αγνές φιλίες αλλά και απειλές μέσα από την τυχαία συνάντησή της με την εγκληματική οργάνωση Καμόρα και το φόντο των αντιθέσεων της Νάπολης, συνθέτουν τον καμβά του μυθιστορήματος.
 
4. Σκέψεις για το επόμενο μυθιστόρημα...
Το επόμενο μυθιστόρημα είναι βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία, έχει ιστορική βάση και διατρέχει έναν αιώνα περίπου γεγονότων.
 
5. Αισθάνεσθε συγγραφέας;
Έτσι νομίζω... Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς την μανιώδη ανάγκη να καταγράφω τα μικρά ασήμαντα κλικ που συλλαμβάνει ο φακός του ματιού μου. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω και λογοτέχνης.
 
6. Τι σκέπτεστε όταν σας ασκούν κριτική για κάποιο έργο σας με την οποία δεν συμφωνείτε;
Στεναχωριέμαι. Προβληματίζομαι μήπως αυτό που ήθελα να «δώσω», είχε ελλείψεις. Όμως ακούω και παίρνω μαθήματα. Με ενδιαφέρει κυρίως η κριτική από τους αναγνώστες. Αυτήν την επαφή ζητάω.
 
7. “Κουβαλάτε” για καιρό τους ήρωες των μυθιστορημάτων σας;
Όχι, πραγματικά. Μόνο μέχρι να κάνω μια καινούργια αρχή και νέες παρέες. Καμιά φορά τους σκέφτομαι, αλλά δεν ανήκουν πια στον κόσμο μου. Βρίσκονται σε ένα παράλληλο σύμπαν.
 
8. Πείτε μου κάτι που δε θα λέγατε ποτέ δημόσια.
Μερικές φορές επιστρέφω σπίτι για να σιγουρευτώ ότι έχω κλείσει το θερμοσίφωνο και τις εστίες της κουζίνας. Υπάρχει κάποιος όρος στην ψυχιατρική γι αυτό άραγε;
 
9. Τα μυθιστορήματά σας έχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης;
Έτσι νομίζω αν και δεν το επιδιώκω πραγματικά.
 
10. Όταν γράφετε έχετε στο μυαλό σας τους αναγνώστες;
Προσπαθώ να το αποφεύγω όταν νιώσω ότι πέφτω στην παγίδα. Είμαι της άποψης ότι αυτό δεν πρέπει να γίνεται ΠΟΤΕ.
 
11. Κάθε μήνα εκδίδονται καινούργια μυθιστορήματα. Πώς θα ξεχωρίσει ο αναγνώστης του 2017 το λογοτεχνικό από το λιγότερο λογοτεχνικό;
Οι αναγνώστες έχουν καλό κριτήριο. Οι επιλογές τους πιστεύω ότι είναι συνειδητές. Ξέρουν τι θέλουν να διαβάσουν για να χαλαρώσουν και πότε θέλουν να εμβαθύνουν. Αλλά και αυτοί που δεν το αναγνωρίζουν μπορεί να γίνουν το ίδιο ευτυχισμένοι με ένα βιβλίο.
 
12. Ποιους συγγραφείς θεωρείτε πετυχημένους;
Αυτούς που οι αναγνώστες τους περιμένουν με ανυπομονησία το επόμενο βιβλίο τους. Αυτούς που μπορούν να δώσουν στους αναγνώστες τους κάτι παραπάνω από μια απλή ιστορία για να περάσουν ευχάριστα. Που είναι συνεπείς και γράφουν όταν έχουν κάτι να πουν.
 
13. Στην εποχή μας ένας συγγραφέας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους νέους;
Δεν πιστεύω γενικά στα πρότυπα. Θα προτιμούσα να έχω στο μυαλό μου έναν συγγραφέα που δίνει εναλλακτικές. Και κουράγιο και προοπτικές. Που προτείνει. Και που ακολουθεί πρώτος τα γραφόμενά του. Ο συγγραφέας είναι μέρος της ζωής των ανθρώπων, των πραγμάτων που βλέπουν και αγγίζουν. Είναι κομμάτι από αυτούς. Από τη στιγμή που γίνεται πρότυπο, είναι σαν να ανεβαίνει βαθμίδα, να μετουσιώνεται σε κάτι παραπάνω και υπεράνω. Και τότε χάνει την επαφή και μαζί την πραγματική έμπνευση. Οι νέοι του σήμερα έχουν πολύ καλές κεραίες. Μπορούν να αφουγκράζονται καλύτερα από μας και να αναγνωρίζουν τέτοιες φωνές.
 
14. Μια φράση που να σας αντιπροσωπεύει σήμερα.
«Μπορώ να κάνω τον κόσμο λίγο πιο ανθρώπινο».
 
15. Μια φράση που σας αντιπροσώπευε κατά το παρελθόν και πλέον δε σας αντιπροσωπεύει.
«Μπορώ να αλλάξω τον κόσμο».
 
16. Πόσα βιβλία διαβάζετε κάθε μήνα;
Γύρω στα οκτώ κατά μέσο όρο.
 
17. Ένα βιβλίο ενός Έλληνα συγγραφέα που θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς;
Είναι πολλά, εννοείται... Από τους νεότερους «ζήλεψα» το βιβλίο της Ελένης Κεκροπούλου, «Αναστασία η Ρωμιά Σουλτάνα». Μεγάλη έρευνα, αμέτρητη μελέτη. Τους «κλασικούς», δεν είμαι σε θέση ούτε να τους ζηλέψω.
 
18. Εκδότες στην Ελλάδα του 2017...
Είναι πολύ δύσκολο σήμερα να εκδόσεις το βιβλίο σου. Η αναζήτηση εκδότη είναι μια μηχανή του κιμά για τους περισσότερους συγγραφείς, ιδιαίτερα για τους πρωτοεμφανιζόμενους. Εκτός των άλλων, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η επικοινωνία του έργου σου. Υπάρχουν εξαιρετικά βιβλία στα αζήτητα γιατί δεν έφτασαν ποτέ στους αναγνώστες. Αυτό κατά κύριο λόγο είναι ευθύνη των εκδοτών. Γι αυτό και είναι πολύ σημαντικό για έναν συγγραφέα να επιλέξει το σωστό εκδότη. Δυστυχώς οι συγγραφείς είναι πολλοί και οι σωστοί εκδότες λίγοι. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν και αυτοί, ακόμα. Ελπίζω όμως ότι στο μέλλον οι εκδόσεις θα «αναγκαστούν» να πάνε καλύτερα. Όταν το αναγνωστικό κοινό γίνει πιο διεκδικητικό.
 


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος μεγάλωσε στην Καβάλα και σπούδασε Κλασική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Διδάσκει στο Πρώτο Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου “Ανατόλια”, είναι εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στη Χ.Α.Ν.Θ, επιμελητής στις εκδόσεις “Δωδώνη” και “Ρώμη”, υπεύθυνος λογοτεχνικής σειράς στις Εκδόσεις “Το Σκαθάρι”, ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης fm 100,6 και αρθρογραφεί σε πολλές ηλεκτρονικές εφημερίδες. Έχει γράψει... Το κουζλούκι και ο πάππος ο Τζότζος (μυθιστόρημα) Ψυχές που δεν τις ζέστανε η Αγάπη (μυθιστόρημα) Γλυκιά Εκδίκηση (μυθιστόρημα) Όσα ποτέ δεν είπαμε (συλλογικό μυθιστόρημα) Η διαφορετική Ελένη (συλλογικό έργο) Έλα σε μένα (συλλογικό μυθιστόρημα) Τα πέτρινα Χριστούγεννα (οπτικοποιημένο διήγημα) Ροζ (θεατρικό έργο) Οι δυο ώρες ύπνου και το memento mori ενός συγγραφέα (νουβέλα) Μη μου λες το γιατί (συλλογικό μυθιστόρημα) Λατινική Γραμματική Ύποπτοι καθ' έξιν (μυθιστόρημα) Δεν έμαθα να ζω με την αλήθεια (συλλογικό μυθιστόρημα) Όλα ξεκίνησαν στο Κοιμητήριο (θεατρικό έργο) Οι Εραστές της Σοκολάτας (συλλογικό μυθιστόρημα)

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή