Κωνσταντίνα Μπάρλα: Συνεντεύξεις νέων συγγραφέων στον Τ. Αγγελίδη Γκέντζο για το Kulturosupa.gr

3475 Views
Κωνσταντίνα Μπάρλα: Συνεντεύξεις νέων συγγραφέων στον Τ. Αγγελίδη Γκέντζο για το Kulturosupa.gr Κωνσταντίνα Μπάρλα: Συνεντεύξεις νέων συγγραφέων στον Τ. Αγγελίδη Γκέντζο για το Kulturosupa.grH Κωνσταντίνα Μπάρλα γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1981. Ανήσυχο πνεύμα, από μικρή αγαπούσε την ενασχόληση με τις ξένες γλώσσες, τη λογοτεχνία, την ποίηση και τους πολιτισμούς του κόσμου. Κατοικεί μόνιμα στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Είναι παντρεμένη και έχει έναν γιο. Το μεγαλύτερο πάθος της ζωής της είναι τα ταξίδια. Η συγγραφή πάντα ήταν για εκείνη ανάγκη και απελευθέρωση. Το Φόβος ή Έρωτας είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.
 
1. Ποιο είναι το επάγγελμά σας;
Διδάσκω Αγγλικά σε μαθητές όλων των ηλικιών. Είμαι απόφοιτη Αγγλικής φιλολογίας και νομίζω ότι είναι το πιο ενδιαφέρον επάγγελμα που υπάρχει. Πάντα προσπαθώ να εμπνέω τους μαθητές μου ώστε να μην μαθαίνουν απλώς ξένες γλώσσα αλλά να αγαπούν  τους ανθρώπους που τις μιλούν και να επισκέπτονται  τους τόπους στις οποίες αυτές γεννήθηκαν.  
 
2. Πώς περνάτε τη μέρα σας;
Η μέρα μου είναι δημιουργική! Δουλεύω ακούραστα διδάσκοντας τους μαθητές μου, προσπαθώντας να τους βοηθήσω όσο το δυνατόν περισσότερο. Και βέβαια, τον ελεύθερο χρόνο μου  τον αφιερώνω στην οικογένειά μου, στους εκλεκτούς φίλους μου και στη μεγάλη μου αγάπη, το διάβασμα!
 
3. Δυο λόγια για ένα σας μυθιστόρημα.
Το «Φόβος ή Έρωτας» είναι ένα βιβλίο ταξίδι που μιλάει για την Ευρώπη και θέλει να κάνει τον αναγνώστη όχι μόνο να συγκινηθεί και να αγαπήσει τους ήρωες αλλά κυρίως να σκεφτεί. Να δει την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέσα από τα μάτια καθημερινών ανθρώπων της διπλανής ζωής.
 
4. Σκέψεις για το επόμενο μυθιστόρημα...
Οι σκέψεις και οι σημειώσεις είναι πολλές. Πολλά είναι και τα ταξίδια που έχω προγραμματίσει στο μέλλον, όμορφες διαδρομές σε μέρη που θέλω να βρεθώ για να πάρω έμπνευση. Πιστεύω ότι το επόμενο βιβλίο θα είναι έτοιμο όταν νιώσω ότι πρέπει να αποτυπώσω στο χαρτί όλες αυτές τις ιστορίες που συλλέγω κάθε μέρα παρατηρώντας τον κόσμο.
 
5. Αισθάνεσθε συγγραφέας;
Νομίζω πως συγγραφέας είναι ο κάθε άνθρωπος που θέλει να κάνει το χαρτί και το μελάνι πιστό σύντροφό του. Η συγγραφή ως δραστηριότητα δεν σχετίζεται με την εμπορική έννοια του όρου, με τις εκδόσεις ή με τον αριθμό των αντιτύπων που κάποιος μπορεί να πουλήσει. Η συγγραφή είναι το άνοιγμα της ψυχής και το αποτύπωμα που αφήνει. Άρα, ναι, αισθάνομαι συγγραφέας!
 
6. Τι σκέπτεστε όταν σας ασκούν κριτική για κάποιο έργο σας με την οποία δεν συμφωνείτε;
Ο κάθε άνθρωπος κρίνει ένα βιβλίο με βάση τους δικούς του προσωπικούς κώδικες. Με τον ίδιο τρόπο ζει και τη ζωή του, φαντάζομαι. Κάθε κριτική είναι καλοδεχούμενη γιατί έχει κάτι να μου προσφέρει. Ακόμα και αν δεν συμφωνώ, μέσα από τις λέξεις που μου προσφέρει απλόχερα ο συνομιλητής μου, εγώ σίγουρα κάτι θα πάρω για να βελτιωθώ… τίποτα άλλωστε δεν πάει χαμένο, το πιστεύω ακράδαντα!
 
7. “Κουβαλάτε” για καιρό τους ήρωες των μυθιστορημάτων σας;
Ναι, νομίζω ότι δεν σκοπεύουν να με εγκαταλείψουν τόσο εύκολα! Οι ήρωες είναι φίλοι μου, παιδιά μου, οι άνθρωποί μου. Ακόμα και αν θέλουν οι ίδιοι να φύγουν, δεν θα τους αφήσω εγώ!
 
8. Πείτε μου κάτι που δε θα λέγατε ποτέ δημόσια.
Τα κακό ή το καλό με εμένα είναι ότι ενθουσιάζομαι αμέσως, γίνομαι συχνά αυθόρμητη και τα έχω ήδη πει όλα δημόσια… άρα δεν μένει κάτι άλλο να πω!
 
9. Τα μυθιστορήματά σας έχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης;
Είναι ένα μεγάλο βιβλίο και σίγουρα έχει πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Συχνά λέω ότι μοιάζει με μία κούκλα μπάμπουσκα, μέσα στις κεντρικές ιστορίες ο αναγνώστης θα βρει πολλά κρυμμένα μικρότερα ενδιαφέροντα πράγματα.
.
 
10. Όταν γράφετε έχετε στο μυαλό σας τους αναγνώστες;
Τους έχω πάντα! Αν θέλω να γράψω κάτι για εμένα, θα το μοιραστώ μόνο με τον βαθύτερο εαυτό μου.  Τα μυθιστορήματα όμως είναι τρόπος επικοινωνίας.  Οι αναγνώστες είναι οι φίλοι μου και οι λέξεις είναι η ανοιχτή πόρτα ώστε να τους καλοδεχτώ στο σπίτι μου.
 
11. Κάθε μήνα εκδίδονται καινούργια μυθιστορήματα. Πώς θα ξεχωρίσει ο αναγνώστης του 2017 το λογοτεχνικό από το λιγότερο λογοτεχνικό;
Νομίζω ότι δεν υπάρχει σωστή συνταγή. Όπως ο μάγειρας δοκιμάζει το φαγητό, έτσι και ο αναγνώστης δοκιμάζει τα βιβλία. Και τελικά, δεν είναι και κακό να αγοράζουμε  τίτλους που δεν είναι και τόσο λογοτεχνικοί. Άλλωστε, το να διαβάσεις ένα κακό βιβλίο είναι πολύ καλύτερο από το να κάνεις μια άλλη ανούσια δραστηριότητα!
 
12. Ποιους συγγραφείς θεωρείτε πετυχημένους;
Πετυχημένος συγγραφέας είναι αυτός που έστω και ένας αναγνώστης τον σταμάτησε στον δρόμο ή του έστειλε ένα μήνυμα που έλεγε ότι το βιβλίο τον άγγιξε και τον άλλαξε. Αν οι λέξεις μας έχουν τη δύναμη να αγγίξουν έστω και έναν άνθρωπο, τότε αυτό είναι επιτυχία.
 
13. Στην εποχή μας ένας συγγραφέας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους νέους;
Πρότυπο για τους νέους νομίζω μπορεί να γίνει κάθε άνθρωπος με ήθος και ποιότητα, είτε αυτός είναι συγγραφέας είτε κάνει μια άλλη δραστηριότητα. Χρειάζεται να καλλιεργήσουμε τις αξίες της κοινωνίας και όχι να δίνουμε έμφαση στο επάγγελμα. Άλλωστε, μόνο η καλοσύνη και η αληθινή προσφορά μένει στο τέλος.
 
14. Μια φράση που να σας αντιπροσωπεύει σήμερα.
Είναι μια φράση που λατρεύω και με έχει στιγματίσει. Ανήκει σε μια Ινδή ποιήτρια. «Μιλώ τρεις γλώσσες, γράφω σε δυο, ονειρεύομαι σε μια». Νομίζω ότι πραγματικά όλοι ονειρευόμαστε σε μια… στη γλώσσα της ψυχής.
 
15. Μια φράση που σας αντιπροσώπευε κατά το παρελθόν και πλέον δε σας αντιπροσωπεύει.
Αυτό που λέει συχνά ο κόσμος, το «όλα περνάνε». Θεωρώ ότι μερικά πράγματα είναι πιο βαθιά και δεν περνάνε…
 
16. Πόσα βιβλία διαβάζετε κάθε μήνα;
Προσπαθώ να διαβάζω ένα βιβλίο την εβδομάδα. Συνήθως τα καταφέρνω!
 
17. Ένα βιβλίο ενός Έλληνα συγγραφέα που θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς;
Επειδή η συγγραφή είναι επίπονη και κοπιαστική διαδικασία, δεν θα μπορούσα να διαλέξω μόνο ένα βιβλίο γιατί θα αδικούσα όλα τα υπόλοιπα. Εμείς οι Έλληνες είμαστε προικισμένοι με την πιο όμορφη γλώσσα του κόσμου. Είναι δυνατόν αυτή η γλώσσα να έχει κακούς συγγραφείς; Όσο πιο πολλά βιβλία Ελλήνων διαβάζω, τόσο πιο πολύ εντυπωσιάζομαι.
 
18. Εκδότες στην Ελλάδα του 2017...
Οι Έ​λληνες εκδότες είναι άξιοι άνθρωποι γιατί κρατούν στα χέρια τους το τιμόνι του κάθε εκδοτικού οίκου ενώ η τρικυμία της οικονομίας ακόμα μαίνεται γύρω μας. Οι επιλογές  του αναγνωστικού κοινού είναι πολλές κι αυτό είναι καθαρά έργο του κάθε εκδότη που το κάνει με αγάπη και σεβασμό. 
,
Ευχαριστώ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος μεγάλωσε στην Καβάλα και σπούδασε Κλασική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Διδάσκει στο Πρώτο Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου “Ανατόλια”, είναι εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στη Χ.Α.Ν.Θ, επιμελητής στις εκδόσεις “Δωδώνη” και “Ρώμη”, υπεύθυνος λογοτεχνικής σειράς στις Εκδόσεις “Το Σκαθάρι”, ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης fm 100,6 και αρθρογραφεί σε πολλές ηλεκτρονικές εφημερίδες. Έχει γράψει... Το κουζλούκι και ο πάππος ο Τζότζος (μυθιστόρημα) Ψυχές που δεν τις ζέστανε η Αγάπη (μυθιστόρημα) Γλυκιά Εκδίκηση (μυθιστόρημα) Όσα ποτέ δεν είπαμε (συλλογικό μυθιστόρημα) Η διαφορετική Ελένη (συλλογικό έργο) Έλα σε μένα (συλλογικό μυθιστόρημα) Τα πέτρινα Χριστούγεννα (οπτικοποιημένο διήγημα) Ροζ (θεατρικό έργο) Οι δυο ώρες ύπνου και το memento mori ενός συγγραφέα (νουβέλα) Μη μου λες το γιατί (συλλογικό μυθιστόρημα) Λατινική Γραμματική Ύποπτοι καθ' έξιν (μυθιστόρημα) Δεν έμαθα να ζω με την αλήθεια (συλλογικό μυθιστόρημα) Όλα ξεκίνησαν στο Κοιμητήριο (θεατρικό έργο) Οι Εραστές της Σοκολάτας (συλλογικό μυθιστόρημα)

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Ατενίζοντας τον χρόνο»: Μια ιστορία του Σ. Παρχαρίδη εμπνευσμένη από φωτογραφίες των Ελένη &. Παναγιώτη Σταθοπούλου.
«Ατενίζοντας τον χρόνο»: Μια ιστορία του Σ. Παρχαρίδη εμπνευσμένη από φωτογραφίες των Ελένη &. Παναγιώτη Σταθοπούλου.
με 0 Σχόλια 3651 Views

Όταν η πρώτη πέτρα ακούμπησε τη γη, για να γίνει θεμέλιο, που θα στέγαζε ζωές, όνειρα και ελπίδες, δεν φανταζόταν πως θα γινόταν σιωπηλός μάρτυρας μιας πορείας στην φθορά αλλά και την εξέλιξη, τη δημιουργία, τη ζωή. Μια πρωτότυπη #ιστορία γραμμένη από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη #ΣταύροςΠαρχαρίδης εμπνευσμένη από φωτογραφίες της συγγραφέας Ελένης Σταθοπούλου και του φωτογράφου Παναγιώτη Σταθόπουλου  για τη στήλη «ΕικόνεςΛέξεις» και την #Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή