Συνέντευξη της συγγραφέως Ελσας Μαγγανάρη στον Τ. Αγγελίδη Γκέντζο για την Κουλτουρόσουπα.

2484 Views
Συνέντευξη της συγγραφέως Ελσας Μαγγανάρη στον Τ. Αγγελίδη Γκέντζο για την Κουλτουρόσουπα. Συνέντευξη της συγγραφέως Ελσας Μαγγανάρη στον Τ. Αγγελίδη Γκέντζο για την Κουλτουρόσουπα.

 
Σας μεταφέρω τις ευχές της Έλσας Μαγγανάρη από τον “τοίχο” της στο Facebook για την νέα χρονιά.
,
"ΑΣ ΔΩΣΩ ΕΥΧΕΣ ΜΕΤΑ ΟΙΝΟΥ!!!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΝΕΛΠΙΣΤΗ ΕΥΤΥΧΙΑ...ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΦΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΣΕ ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ...
ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ...
ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ, ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΜΕ ΑΠΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΑΜΕ!
ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΧΡΗΣΤΟ, ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ, ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ...
ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΜΟΥ!!!"
.
Ας δούμε τι μας είπε...
 
1 . Ποιο είναι το επάγγελμά σας;
Εργαζόμουν ως ιδιωτική υπάλληλος. Τώρα θα μπορούσα να απαντήσω συγγραφέας, αλλά δεν το θεωρώ επάγγελμα.
 
2. Πώς περνάτε τη μέρα σας;
Κάθε μέρα είναι διαφορετική, άλλοτε δημιουργική, άλλοτε όχι. Η φυσική λειτουργία του πρωινού ξυπνήματος είναι το μόνο που δεν μεταβάλλεται. Από εκεί και πέρα, παρεμβάλλονται προσωπικές ασχολίες, υποχρεώσεις, διασκέδαση, ακόμα και το κοίταγμα στο κενό.
 
3. Δυο λόγια για ένα σας μυθιστόρημα.
Πρόκειται για μυθιστόρημα. Πραγματεύεται την απόλυτη αγάπη και πώς την συναισθάνονται τα δυο φύλα. Ταξιδεύει τον αναγνώστη σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους με τις ιδιάζουσες συνθήκες της κάθε μιας. Ο συνδετικός κρίκος των ιστοριών, εμφανίζεται στις τελευταίες σελίδες. Οι πρωταγωνίστριες έχουν διαφορετικό χαρακτήρα μα την ίδια πάντα επιθυμία και ανάγκη, να αγαπηθούν μέχρις εσχάτων. Οι πρωταγωνιστές παλεύουν με τις αδυναμίες και τα πάθη τους, δεν υστερούν όμως σε αισθήματα.
 
4. Σκέψεις για το επόμενο μυθιστόρημα...
Θέλω να είναι διαφορετικό από το προηγούμενο, να μην ακολουθώ μια συγγραφική πεπατημένη. Περισσότερο ίσως δράση. Ήρθε η ώρα οι σκέψεις μου, να πάρουν σάρκα και οστά.
 
5Αισθάνεστε συγγραφέας;
Ναι, ο οποιοσδήποτε μπορεί να εκφράζει τις σκέψεις του σε χαρτί με την μορφή μυθοπλασίας, ή να καταγράφει πραγματικά γεγονότα, αισθάνεται αν μη τι άλλο πως μπορεί να δημιουργήσει. Έτσι και αλλιώς, δεν είναι για μένα τίτλος πνευματικής εξουσίας ούτε χαρίζει περγαμηνές και αξιώματα.
 
6. Τι σκέπτεστε όταν σας ασκούν κριτική για κάποιο έργο σας με την οποία δε συμφωνείτε;
Σέβομαι απόλυτα και τις αρνητικές κριτικές ακριβώς το ίδιο με τις θετικές, αρκεί βέβαια να μην είναι προσβλητικές. Κάποιες φορές μάλιστα, συμφωνώ μαζί τους. Η κριτική σκέψη, πηγάζει από την προσωπική ιδιοσυγκρασία και τα βιώματα. Κόλακες στην ζωή μου, δεν ήθελα να έχω ποτέ.
 
7.Κουβαλάτε” για καιρό τους ήρωες των μυθιστορημάτων σας;
Για την ακρίβεια δεν τους αποχωρίζομαι ποτέ, ζουν μέσα μου. Εκεί βρίσκουν χώρο για να συνεχίζουν την ζωή τους και αν η δράση τους έχει τελέψει, τους θάβω στην ψυχή μου.
 
8. Πείτε μου κάτι που δε θα λέγατε ποτέ δημόσια.
Απορώ πραγματικά, αν περιμένετε απάντηση… Δημόσια λοιπόν δεν θα το πω, κατ’ ιδίαν πολύ ευχαρίστως.
 
9. Τα μυθιστορήματά σας έχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης;
Θεωρώ πως η ανάγνωση του μυθιστορήματός μου έχει αρκετά επίπεδα, και ιδίως κορύφωσης. Δεν είναι σίγουρα μια ευθεία γραμμή που κάνει τον αναγνώστη να βαριέται ούτε και τεθλασμένη για να τον κουράζει. Αυτό τουλάχιστον ήθελα να πετύχω. Τώρα το αποτέλεσμα, το αφήνω στην κρίση των άλλων.
 
10. Όταν γράφετε έχετε στο μυαλό σας τους αναγνώστες;
Όχι, σε αυτήν την περίπτωση θα σήμαινε πως ακολουθώ κάποιου είδους τακτική, χωρίς ειλικρίνεια και αληθοφάνεια στην γραφή μου. Τους σκέφτομαι αφού τελειώσω το βιβλίο!
 
11. Κάθε μήνα εκδίδονται καινούργια μυθιστορήματα. Πώς θα ξεχωρίσει ο αναγνώστης του 2017 το λογοτεχνικό από το λιγότερο λογοτεχνικό;
Εξαρτάται καταρχήν ποιος αναγνώστης έχει την ικανότητα να το κάνει. Για μένα, αυτό σχετίζεται με τον τρόπο γραφής και εδώ όμως οι απόψεις διίστανται. Νομίζω πως οι περισσότεροι διαχωρίζουν τα βιβλία σε αρεστά ή μη. Η κατηγοριοποίηση λογοτεχνικού ή όχι κειμένου, ανήκει δυστυχώς μόνο στους ρομαντικούς…
 
12Ποιους συγγραφείς θεωρείτε πετυχημένους;
Εκείνους που μπορούν να προκαλέσουν στον αναγνώστη συναισθήματα, σέβονται και εκπροσωπούν την δεινότητα της γραφής. Τώρα αν αυτό συνδέεται και με νούμερα πωλήσεων, ακόμα καλύτερα.
 
13. Στην εποχή μας ένας συγγραφέας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους νέους;
Πάντα μπορεί, τώρα πια όμως δεν έχει την δύναμη να το κάνει. Οι εποχές αυτές φοβάμαι πως παρήλθαν ανεπιστρεπτί. Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση και θα μπορούσε να γίνει μια μεγάλη συζήτηση επ’ αυτού. Δεν θα έδινα μια ουτοπική απάντηση. Μακάρι τα πράγματα στο μέλλον να αλλάξουν και οι νέοι να οδηγηθούν σε εσωτερικές αναζητήσεις μέσω των βιβλίων. Το σίγουρο είναι πως θα βγουν κερδισμένοι.
 
14. Μια φράση που να σας αντιπροσωπεύει σήμερα.
Μην γεμίζεις την μνήμη σου με όλες εκείνες τις φορές που αισθάνθηκες να σε προσβάλλουν. Ίσως καταλήξεις να μην έχεις χώρο για τις υπέροχες στιγμές που πέρασες (Φ. Ντοστογιέφσκι).
 
15. Μια φράση που σας αντιπροσώπευε κατά το παρελθόν και πλέον δε σας αντιπροσωπεύει.
Αύριο ξημερώνει μια καινούργια μέρα (Από την ταινία Όσα παίρνει ο άνεμος)
 
16. Πόσα βιβλία διαβάζετε κάθε μήνα;
Όταν γράφω δεν διαβάζω καθόλου, για να μην επηρεαστώ ασυναίσθητα, ακόμα και να μην αντιγράψω. Αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, δυο βιβλία συνήθως.
 
17. Ένα βιβλίο ενός Έλληνα συγγραφέα που θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς;
Το ‘Πήραν την πόλη πήραν την’ της κας Μαρίας Λαμπαρίδου Πόθου. Είναι ένα βιβλίο άψογο από κάθε άποψη. Έχει μείνει έντονα τόσο στην μνήμη όσο και στην καρδιά μου.
 
18. Εκδότες στην Ελλάδα του 2017...
Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα οι εκδότες παλαιάς κοπής που αγαπούν την συγγραφή, την στηρίζουν και βοηθούν στην διατήρηση και εξάπλωση της, είναι όμως λίγοι. Αρκετοί καπηλεύονται την ιδιότητα αυτή, με σκοπό να εκμεταλλευτούν τον εκάστοτε συγγραφέα για να κερδίσουν χρήματα, εις βάρος του πάντα. Είναι λυπηρό. Τι μπορεί να κάνει όμως κανείς; Ίσως μόνο έξυπνες και ενστικτώδεις επιλογές. Σας ευχαριστώ πολύ για το βήμα που μου δώσατε να παρουσιάσω το βιβλίο και κάποιες από τις απόψεις μου. Εύχομαι να συνεχίσουμε να γράφουμε, γιατί μόνο έτσι υπάρχουμε.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος μεγάλωσε στην Καβάλα και σπούδασε Κλασική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Διδάσκει στο Πρώτο Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου “Ανατόλια”, είναι εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στη Χ.Α.Ν.Θ, επιμελητής στις εκδόσεις “Δωδώνη” και “Ρώμη”, υπεύθυνος λογοτεχνικής σειράς στις Εκδόσεις “Το Σκαθάρι”, ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης fm 100,6 και αρθρογραφεί σε πολλές ηλεκτρονικές εφημερίδες. Έχει γράψει... Το κουζλούκι και ο πάππος ο Τζότζος (μυθιστόρημα) Ψυχές που δεν τις ζέστανε η Αγάπη (μυθιστόρημα) Γλυκιά Εκδίκηση (μυθιστόρημα) Όσα ποτέ δεν είπαμε (συλλογικό μυθιστόρημα) Η διαφορετική Ελένη (συλλογικό έργο) Έλα σε μένα (συλλογικό μυθιστόρημα) Τα πέτρινα Χριστούγεννα (οπτικοποιημένο διήγημα) Ροζ (θεατρικό έργο) Οι δυο ώρες ύπνου και το memento mori ενός συγγραφέα (νουβέλα) Μη μου λες το γιατί (συλλογικό μυθιστόρημα) Λατινική Γραμματική Ύποπτοι καθ' έξιν (μυθιστόρημα) Δεν έμαθα να ζω με την αλήθεια (συλλογικό μυθιστόρημα) Όλα ξεκίνησαν στο Κοιμητήριο (θεατρικό έργο) Οι Εραστές της Σοκολάτας (συλλογικό μυθιστόρημα)

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή