Συνέντευξη του νέου ποιητή Σάββα Λαζαρίδη στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο

5862 Views
Συνέντευξη του νέου ποιητή Σάββα Λαζαρίδη στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο Συνέντευξη του νέου ποιητή Σάββα Λαζαρίδη στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο

 
Είναι κάτω από τα 35, τον έχω απέναντί μου και μου λέει: "Η ποίηση ή ο ποιητής τελικά; Το οριακό σημείο σαν μια ιδέα για να γεμίσει από την αρχή τον ήλιο που ανατέλλει"...
 
 
1. Ποιο είναι το επάγγελμά σας, πώς περνάτε τη μέρα σας και τι κάνετε για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος;
Είμαι μηχανολόγος μηχανικός. Ένα επάγγελμα συνυφασμένο με ένα είδος τεχνικής, μαθηματικών αναλύσεων και ένα παιχνίδισμα με τους φυσικούς νόμους. Διατηρώ την δική μου επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της βιομηχανικής ψύξης. Βέβαια, πίσω από τις στείρες μελέτες και τη κάθε είδους εφαρμογή κρύβεται ο άνθρωπος και εκεί στοχεύω στην καθημερινότητα μου. Από αυτό πιάνομαι και όταν μου δίνεται η δυνατότητα μιας απόδρασης -έστω και για λίγο- πιάνω τον εαυτό μου να ταξιδεύει στον χώρο των τεχνών και της ψυχανάλυσης.
Να γίνει ο κόσμος καλύτερος…; Από ποια οπτική; Αρκούμαι στο να ακούω και να μιλάω. Ο καθένας μας πια έχει ανάγκη να ακουστεί, να φύγει από έναν κόσμο γεμάτο μοναξιά όπως είναι πια ο δικός μας, τουλάχιστον αυτός που θεωρείται ως δυτικός πολιτισμός.
 
2. Δυο λόγια για ένα σας έργο και σκέψεις για το επόμενο...
Δύο ποιητικές συλλογές έως τώρα. Η Υστέρα από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν και το Ανάμεσα στον Φόνο και τον Χρόνο από τις εκδόσεις Ρώμη. Νομίζω πως αποτελούν συνέχεια. Με την πρώτη συλλογή απαντώ με τον τρόπο μου σε εκείνη τη φαλλική μητέρα, με το δεύτερο στρέφω το βλέμμα μου στον άνθρωπο υποκείμενο, στον άνθρωπο που επιλέγω να με συντροφεύει, στον άλλον που όλοι μας έχουμε ανάγκη να αναγνωρίσουμε, να αποδεχτούμε ως ετερότητα και κατά επέκταση να αποδεχτούμε τη δική μας έλλειψη. Αν δεν υπάρξει η απελευθέρωση από την πρώτη, είναι αδύνατο αυτό το βήμα.
 
Το επόμενο θα στρέφεται σε λόγο πεζό. Θα αποτελεί μια νουβέλα, μέσω τις οποίας προσπαθώ να εντοπίσω τον άνθρωπο μέσα από εντελώς διαφορετικές οπτικές καθώς και τα όρια των ίδιων των λέξεων. Μια ταυτόχρονη εξερεύνηση προς τον άνθρωπο και τον λόγο, που εν κατακλείδι ταυτίζονται.
 
3. Αισθάνεσθε ποιητής;
Αισθάνομαι άνθρωπος. Ίσως, το να εκφράζομαι μέσα από έναν λόγο ποιητικό ή κατά επέκταση λογοτεχνικό να αποτελεί μειονέκτημα. Τουλάχιστον, εργάζομαι πάνω σε αυτή την έλλειψη μου.
 
4. Τι σκέπτεστε όταν σας ασκούν κριτική για κάποιο έργο σας με την οποία δεν συμφωνείτε;
Δεν με ενοχλεί καθόλου. Δεν πιστεύω στην καλή ή κακή κριτική. Δεν είναι δόκιμοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί. Μια κριτική μπορεί να προαχθεί σε διάλογο και ο διάλογος θα τεκνοποιήσει, θα πάμε κάπου αλλού, θα υπάρξει αναμφίβολα μια εξέλιξη.
 
5. Όταν γράφετε έχετε στο μυαλό σας ο λόγος σας να είναι κατανοητός από τους αναγνώστες;
Με ενδιαφέρει αλλά δεν αποτελεί αυτοσκοπό μου. Αυτό που δεν είναι κατανοητό σήμερα, μπορεί να είναι αύριο και το ανάποδο φυσικά. Με ενδιαφέρει περισσότερο το άνοιγμα του ανθρώπου σε μια ενδεχομενικότητα που δεν είχε σκεφτεί μέχρι εκείνη τη μέρα. Το ίδιο συμβαίνει και σε μένα, επιζητώ το άνοιγμα συνεχώς. Εξάλλου, από την στιγμή που εκδίδεται ένα έργο μου, ανήκει σε έμενα όσο και στους αναγνώστες μου. Όλοι μας είμαστε διαφορετική, μοναδικοί… αρκεί να αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτής της μοναδικότητας μας.
 
6. Κάθε μήνα εκδίδονται δεκάδες ποιητικές συλλογές. Γιατί θελήσατε να κυκλοφορήσει ακόμα μία;
Δεν με απασχολεί αυτό το θέμα με τον τρόπο με τον οποίο τίθεται. Είναι μια συζήτηση ενός εντελώς άλλου πεδίου και ίσως θα τολμούσα να πω πως η υπεραπόλαυση επισκιάζει και σε αυτή την περίπτωση την ίδια την επιθυμία.
 
7. Ποιους ποιητές θεωρείτε πετυχημένους; Θεωρείτε πως το δικό σας έργο θα μείνει στον χρόνο;
Τους ποιητές ανθρώπους, αυτούς που καταφέρνουν να λάβουν τη θέση υποκειμένου και δεν χρειάζεται να είναι κατά ανάγκη ποιητές με τη στενή έννοια του όρου.
Προς το παρόν επιθυμώ να είμαι άνθρωπος.
 
8. Θέλω να γνωρίσουν οι αναγνώστες την ποίησή σας. Δύο τα ποιήματα... Ένα ποίημα που να σας αντιπροσωπεύει σήμερα και ένα ποίημα που σας αντιπροσώπευε κατά το παρελθόν και πλέον δεν σας αντιπροσωπεύει.
Τα ποιήματα θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το τώρα, εξάλλου αυτό είμαστε ικανοί να βιώσουμε μονάχα. Μια «Μητέρα», ένας «Νεκρός Πατέρας» ίσως να μας οδηγούν σε μια λήθη πιο επίκαιρη από ποτέ, με τον τρόπο μιας «Μικρής αφιέρωσης».
 
9. Πόσα βιβλία διαβάζετε κάθε μήνα και πόσα αγοράζετε;
Διαβάζω όταν το έχω ανάγκη και είναι απίστευτο αλλά ακόμη και αυτά μου μιλούν πριν ξεκινήσω να τα διαβάζω. Είναι κάτι που συμβαίνει τα τελευταία δέκα χρόνια. Δεν νομίζω πως έχουν σημασία οι αριθμοί ούτε στην ανάγνωση, ούτε στην αγορά αυτών.
 
10. Ένα ποίημα ενός Έλληνα ποιητή που θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς;
Κανένα, όλα όσα γράφτηκαν, γράφτηκαν για κάποιο λόγο αποκλειστικό του δημιουργού τους. Για αυτό που είμαι σήμερα, οφείλεται εν μέρει και σε αυτούς. Ο καθένας από τη δική του σκοπιά λειτούργησε ως δάσκαλος για μένα.
 
11. Εκδότες στην Ελλάδα του 2018...
Αρκετοί και αξιόλογοι που επιθυμούν να προάγουν τέχνη, να προάγουν την ίδια τη ζωή… Βέβαια, ας μην λησμονούμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται, το σήμερα όπου το πραγματικό είναι πιο γυμνό από ποτέ…
Πιο πολύ υπάρχει η ανάγκη να μιλάμε και να ακούμε εξάλλου…
Και φυσικά, να μην υποχωρούμε ποτέ από την ίδια μας την επιθυμία όπως έλεγε και ο Λακάν… 
 
Σας Ευχαριστώ!
.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος μεγάλωσε στην Καβάλα και σπούδασε Κλασική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Διδάσκει στο Πρώτο Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου “Ανατόλια”, είναι εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στη Χ.Α.Ν.Θ, επιμελητής στις εκδόσεις “Δωδώνη” και “Ρώμη”, υπεύθυνος λογοτεχνικής σειράς στις Εκδόσεις “Το Σκαθάρι”, ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης fm 100,6 και αρθρογραφεί σε πολλές ηλεκτρονικές εφημερίδες. Έχει γράψει... Το κουζλούκι και ο πάππος ο Τζότζος (μυθιστόρημα) Ψυχές που δεν τις ζέστανε η Αγάπη (μυθιστόρημα) Γλυκιά Εκδίκηση (μυθιστόρημα) Όσα ποτέ δεν είπαμε (συλλογικό μυθιστόρημα) Η διαφορετική Ελένη (συλλογικό έργο) Έλα σε μένα (συλλογικό μυθιστόρημα) Τα πέτρινα Χριστούγεννα (οπτικοποιημένο διήγημα) Ροζ (θεατρικό έργο) Οι δυο ώρες ύπνου και το memento mori ενός συγγραφέα (νουβέλα) Μη μου λες το γιατί (συλλογικό μυθιστόρημα) Λατινική Γραμματική Ύποπτοι καθ' έξιν (μυθιστόρημα) Δεν έμαθα να ζω με την αλήθεια (συλλογικό μυθιστόρημα) Όλα ξεκίνησαν στο Κοιμητήριο (θεατρικό έργο) Οι Εραστές της Σοκολάτας (συλλογικό μυθιστόρημα)

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε: Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη στο Φεστιβάλ Επταπυργίου
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε: Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη στο Φεστιβάλ Επταπυργίου
με 0 Σχόλια 406 Views

Λάβετε μέρος στο διαγωνισμό του Kulturosupa.gr διεκδικώντας διπλές προσκλήσεις για να δείτε το συμφωνικό έργο «Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη» Τρίτη 5 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Επταπυργίου


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή