Συνέντευξη της συγγραφέως Ρούλας Κοντέα στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο για την Κουλτουρόσουπα.

1763 Views
Συνέντευξη της συγγραφέως Ρούλας Κοντέα στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο για την Κουλτουρόσουπα. Συνέντευξη της συγγραφέως Ρούλας Κοντέα στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο για την Κουλτουρόσουπα.

 

 

Και η συνέντευξη με τη συγγραφέα Ρούλα Κοντέα, την κυρία Ρούλα Κοντέα, είναι γεγονός. Την συνάντησα στα γραφεία του Εκδοτικού της οίκου στην Αθήνα. Είμαστε και οι δύο στον ίδιο εκδοτικό οίκο! 

 
Σε κοιτάζει κατάματα και χαμογελά. Με κοιτάζει και χαμογελά! Είναι από τους λίγους ανθρώπους που έχω μιλήσει στον Ενικό αριθμό δίχως δεύτερη σκέψη! 
 
Αυθόρμητα!
 
Είναι γοητευτική κι ας αυτοσαρκάζεται για την ηλικία της. Καταλαβαίνεις καλά πως είναι ένας άνθρωπος χορτάτος, μια έξυπνη γυναίκα. Η Ρούλα Κοντέα δε θέλει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. 
 
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τέλειωσε το Αμερικάνικο Κολέγιο και εργάσθηκε στο Πανεπιστήμιο για είκοσι χρόνια. Παντρεμένη με τον Αριστείδη Θεοφανόπουλο από το 1970, έχει δυο γιους. Μεγάλωσε γράφοντας τα βιβλία:
"Χίλιοι θάνατοι και ένας ακόμα", 1979, "Τα χνάρια του λύκου" 1980, "Το Ρηχό πηγάδι", 1982, "Το φιδοτόμαρο", 1983, "Ο βραχνός ήχος μιας επιστροφής", 1984, "Το στυπόχαρτο", 1986, "Ο έρωτας της ανακόντα", 1990, "Η ηλικία ενός φόνου", 1991, "Το νυστέρι", 1997, "Γλυκό σαν μέλι", 1999, "Οι κούκλες μιλούν ψιθυριστά", 2003, "Η διπλή μοναξιά του έρωτα", 2004, "Το φεγγάρι λέει ψέματα", 2005, Οι ώρες μετράνε έρωτες, 2006, "Αγαπώ να επιστρέφω", 2007, "Όλγα σε ψάχνω", 2008, "Μικροί φόνοι" 2009, "Η μνήμη του χρόνου", "Οι μοναξιές που ταιριάζουν", 2015, "Μικρές αλήθειες", 2018. 
 
Γράφει ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και παραμύθια. Διηγήματα, ποιήματα και κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά. 
 
Το θεατρικό της έργο "Ο ερωτευμένος θάνατος, ανέβηκε στην θεατρική σκηνή του Δήμου Δάφνης το 1998. 
 
Το θεατρικό της έργο "Μαρίκα, Βικτώρια, Τασία", βραβεύθηκε και παίχτηκε στο θέατρο "Τόπος Αλλού", και το μονόπρακτο "Στο Σταθμό", ανέβηκε στην θεατρική σκηνή στο Θησείο. 
 
Το μυθιστόρημά της "Οι κούκλες μιλούν ψιθυριστά", θεατροποιήθηκε από τον Γ. Χατζηδάκη και παίχτηκε στο "Cabaret Voltaire", στο Μεταξουργείο. 
 
Το μονόπρακτο "Η εξομολόγηση ενός ανέργου" παίχτηκε στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών. Ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί στην "Ανθολογία Νεοελληνικής Ποίησης" του Ρένου Αποστολίδη.
 

        .  Ποιο είναι το επάγγελμά σας;

Εργάστηκα 20 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως διοικητικός υπάλληλος στα γραφεία καθηγητών, κοσμήτορα, και γραμματεία πληροφορικής. Το σημερινό μου επάγγελμα είναι συνταξιούχος του Παν/μίου και εν ενεργεία συγγραφέας και νοικοκυρά.
 
 • Πώς περνάτε τη μέρα σας;
Απολαμβάνω την φύση, τα βιβλία που διαβάζω, το βιβλίο που συνήθως γράφω, τις δουλειές του σπιτιού, τη φροντίδα των ανθρώπων μου και τις σκέψεις που χτίζουν ό,τι τελικά καταθέτω στα γραπτά μου.
 
 • Δυο λόγια για το νέο σας μυθιστόρημα.
Έρωτες που συνεχίζονται μέχρι την τελευταία ανάσα μας. Σχέσεις ανθρώπων που εξελίσσονται, αναλύονται και γίνονται σοφότερες με την πάροδο του χρόνου. Μια απέραντη αγάπη ανθρώπου για τους ανθρώπους που πονάνε. 
 
 • Σκέψεις για το επόμενο μυθιστόρημα...
Το επόμενο βιβλίο μου αναφέρεται σε ένα έγκλημα χωρίς φανερό λόγο. ΄Ολοι οι άνθρωποι γύρω από το θύμα εξετάζονται μέχρι να αποκαλυφθεί ο ένοχος και να καταλάβουμε πως τα κίνητρα είναι πολλά και αναπάντητα. Μια έκπληξη και η ζωή γύρω από το θύμα, την κυρία Ζωή, ματώνει και αναποδογυρίζει. 
 
 • Αισθάνεσθε συγγραφέας;
Αισθάνομαι άνθρωπος που καταθέτει τις αγωνίες του, τους προβληματισμούς του, και τις απελπισίες του. Αναζητώ την λύτρωση και την ουσιαστική γνωριμία μου με τους αναγνώστες μου.
 
 • Τι σκέπτεστε όταν σας ασκούν κριτική για κάποιο έργο σας με την οποία δεν συμφωνείτε;
Σκέφτομαι πως έχουν δίκιο. Ο καθένας νοιώθει το κάθε βιβλίο που διαβάζει με τον δικό του τρόπο. τον ακούω προσεκτικά και ίσως μιλήσω για τα δικά μου κίνητρα και σκέψεις. όχι με σκοπό να τον πείσω, αλλά μόνο για να νιώσω πως έκανα το χρέος μου προς εμένα την ίδια. 
 
 • “Κουβαλάτε” για καιρό τους ήρωες των μυθιστορημάτων σας;
Εμένα. πάντα οι ήρωες κρύβονται μέσα μου. Άλλοτε ήσυχα και άλλοτε με ένταση και φασαρία. Έτσι εγώ αναγκάζομαι να ασχοληθώ μαζί με τον καθένα τους κάποια στιγμή.
 
 • Πείτε μου κάτι που δε θα λέγατε ποτέ δημόσια.
Αγαπώ όλους μου τους ήρωες. Και τους καλούς και τους κακούς. Γιατί όλοι τους είναι εγώ και εσείς, όλοι είμαστε εμείς.
 
 • Τα μυθιστορήματά σας έχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης;
Τα επίπεδα ανάγνωσης είναι τόσα όσα οι αναγνώστες. Ο καθένας το διαβάζει με τον δικό του τρόπο.
 
 • Όταν γράφετε έχετε στο μυαλό σας τους αναγνώστες;
Συνήθως όχι. Όταν γράφω είμαι απασχολημένη απόλυτα με το δικό μου σκοτάδι και δε θέλω να χάσω τίποτα από τα ευρήματά μου. 
 
 • Κάθε μήνα εκδίδονται καινούργια μυθιστορήματα. Πώς θα ξεχωρίσει ο αναγνώστης του 2019 το λογοτεχνικό από το λιγότερο λογοτεχνικό;
Ο αναγνώστης ξέρει πολύ καλά  τι είδους λογοτεχνία ψάχνει. Την ξεκούραστη ή όχι. Και διαλέγει ανάλογα. 
 
 • Ποιους συγγραφείς θεωρείτε πετυχημένους;
Αυτούς των οποίων τα βιβλία θα διαβάζονται και μετά από είκοσι χρόνια.
 
 • Στην εποχή μας ένας συγγραφέας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους νέους;
Ένας συγγραφέας ίσως γίνει το πρότυπο κάποιου νέου που από ανασφάλεια ζητάει κρυψώνα ή αγκαλιά ή θυμό να κρυφτεί. Στην αντίθετη περίπτωση μπορεί ένας καλός άνθρωπος να του δείξει τον δρόμο.
 
 • Μια φράση που να σας αντιπροσωπεύει σήμερα.
Κανείς δεν μπορεί να σου κάνει περισσότερο κακό από ότι εσύ θα του επιτρέψεις.
 
 • Μια φράση που σας αντιπροσώπευε κατά το παρελθόν και πλέον δε σας αντιπροσωπεύει.
Πως όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί σαν και εμένα, πίστευα όταν ήμουνα νέα. Τώρα πιστεύω πως μόνο οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι είναι καλοί.
 
 • Πόσα βιβλία διαβάζετε κάθε μήνα;
Περίπου δύο με τρία μικρά συνήθως βιβλία.
 
 • Ένα βιβλίο ενός Έλληνα συγγραφέα που θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς;
ΚΑΔΜΩ της Μέλπως Αξιώτη. 
 
 • Εκδότες στην Ελλάδα του 2019...
Γνωρίζω και συνεργάζομαι με τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ.
 
 Σας ευχαριστώ.
.
Δείτε αυτά:
/
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιαζουμε ΕΔΩ
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία ΕΔΩ
.
Ακολουθήστε μας στα social media
      


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος μεγάλωσε στην Καβάλα και σπούδασε Κλασική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Διδάσκει στο Πρώτο Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου “Ανατόλια”, είναι εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στη Χ.Α.Ν.Θ, επιμελητής στις εκδόσεις “Δωδώνη” και “Ρώμη”, υπεύθυνος λογοτεχνικής σειράς στις Εκδόσεις “Το Σκαθάρι”, ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης fm 100,6 και αρθρογραφεί σε πολλές ηλεκτρονικές εφημερίδες. Έχει γράψει... Το κουζλούκι και ο πάππος ο Τζότζος (μυθιστόρημα) Ψυχές που δεν τις ζέστανε η Αγάπη (μυθιστόρημα) Γλυκιά Εκδίκηση (μυθιστόρημα) Όσα ποτέ δεν είπαμε (συλλογικό μυθιστόρημα) Η διαφορετική Ελένη (συλλογικό έργο) Έλα σε μένα (συλλογικό μυθιστόρημα) Τα πέτρινα Χριστούγεννα (οπτικοποιημένο διήγημα) Ροζ (θεατρικό έργο) Οι δυο ώρες ύπνου και το memento mori ενός συγγραφέα (νουβέλα) Μη μου λες το γιατί (συλλογικό μυθιστόρημα) Λατινική Γραμματική Ύποπτοι καθ' έξιν (μυθιστόρημα) Δεν έμαθα να ζω με την αλήθεια (συλλογικό μυθιστόρημα) Όλα ξεκίνησαν στο Κοιμητήριο (θεατρικό έργο) Οι Εραστές της Σοκολάτας (συλλογικό μυθιστόρημα)

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή