Η νέα συγγραφέας Κατερίνα Γαλιάτσου μιλά στον Τ. Αγγελίδη Γκέντζο.

2292 Views
Η νέα συγγραφέας Κατερίνα Γαλιάτσου μιλά στον Τ. Αγγελίδη Γκέντζο. Η νέα συγγραφέας Κατερίνα Γαλιάτσου μιλά στον Τ. Αγγελίδη Γκέντζο.

 
Η Κατερίνα Γαλιάτσου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1977 και έχει καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης. Μέχρι το 2001 έμεινε στη Θεσσαλονίκη, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Κατόπιν, προχώρησε σε Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού στο Πανεπιστήμιο του Warwick, στη Μεγάλη Βρετανία.
Από το 2004 ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον Τομέα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής με τη Χριστίνα Οικονομίδου. Οι «Αληθινοί Άνθρωποι» είναι το πρώτο της βιβλίο.
 
1.    Ποιο είναι το επάγγελμά σας;
Είμαι ιδιωτικός υπάλληλος. Εργάζομαι σε εταιρεία πετρελαιοειδών.
 
2.   Πώς περνάτε τη μέρα σας;
Προσπαθώ να διατηρώ μία ισορροπία ανάμεσα στην εργασιακή ζωή και στον προσωπικό χρόνο, αν και αυτό δεν είναι πάντοτε εύκολο. Φροντίζω να συμπεριλαμβάνω στην κάθε μου μέρα λίγη γυμναστική και λίγο διάβασμα γιατί αυτό με ηρεμεί. Επιδιώκω κάθε μου μέρα να είναι μία νέα μέρα, που μπορώ να μάθω πράγματα από τους γύρω μου και να βελτιώσω τον εαυτό μου.
 
3.   Δυο λόγια για ένα σας μυθιστόρημα.
Οι «Αληθινοί Άνθρωποι» είναι το πρώτο μου μυθιστόρημα. Είναι μία απόπειρα να ξεκινήσω μία συνομιλία με τους αναγνώστες, μία «συζήτηση» γύρω από το πώς βλέπω τη ζωή και τους ανθρώπους. Απλή, φιλική και χαλαρή, όπως γίνεται όταν κάθονται δυο φίλοι και μοιράζονται προβληματισμούς και σκέψεις γύρω από την καθημερινότητα.
 
4.   Σκέψεις για το επόμενο μυθιστόρημα...
Επιθυμώ να συνεχίσω τη συνομιλία μου αυτή μέσα από νέες εικόνες, νέους χαρακτήρες και γεγονότα που αγγίζουν πράγματα που όλοι σκεφτόμαστε και προσπαθούμε να αποκρυπτογραφήσουμε καθώς χαράζουμε την πορεία μας μέσα στη ζωή.
 
5.   Αισθάνεσθε συγγραφέας;
Αισθάνομαι ερασιτέχνης. Δεν κάνω τίποτα άλλο από το να πειραματίζομαι με τη γραφή, τις σκέψεις μου και τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνω τα συναισθήματα μου στο χαρτί.
 
6.   Τι σκέπτεστε όταν σας ασκούν κριτική για κάποιο έργο σας με την οποία δεν συμφωνείτε;
Για να μη γελιόμαστε, όσο ισορροπημένος και να είναι κάποιος, η κριτική είναι κάτι που δεν γίνεται εύκολα ανεκτό. Από την άλλη πλευρά, και έτσι επιλέγω να το βλέπω, είναι μία ευκαιρία για βελτίωση. Ακούω, φιλτράρω, κρατάω ή πετάω πράγματα, απορροφώ και πηγαίνω παρακάτω. Είναι πάντοτε ενδιαφέρον να σου δίνεται μία οπτική που εσύ δεν είχες σκεφτεί ποτέ ή που δεν σου ταιριάζει. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι μόνο ωφέλιμο μπορεί να είναι, αρκεί βέβαια να γίνεται με σεβασμό και όχι με κακόβουλη διάθεση.
 
7.   “Κουβαλάτε” για καιρό τους ήρωες των μυθιστορημάτων σας;
Δεν τους κουβαλώ. Είμαι αυτοί. Γίνομαι αυτοί, γιατί πιστεύω πως δεν γίνεται να είσαι αποτελεσματικός διαφορετικά. Η διαδικασία της γραφής είναι δύσκολη και μοναχική υπόθεση. Πρέπει να γίνεις ένα με τους χαρακτήρες σου για να μπορέσεις να μιλήσεις μέσα από αυτούς. Κατά μία έννοια, η γραφή περιέχει όλες τις τέχνες. Τη ζωγραφική, τη μουσική, τη σκηνοθεσία. Περιέχει χρώματα, υφές, γεύσεις, ακούσματα αλλά πάνω απ’ όλα περιέχει συναισθήματα. Γι’ αυτό το λόγο, ακόμα κι αν διαφωνείς με κάποιον από τους χαρακτήρες σου, οφείλεις να τον σεβαστείς, να τον κατανοήσεις και να τον ελευθερώσεις. Με αυτή την έννοια λοιπόν, όλοι μου οι χαρακτήρες υπάρχουν μέσα από εμένα.
 
8.   Πείτε μου κάτι που δε θα λέγατε ποτέ δημόσια.
Αυτό που δε θέλω να πω δημόσια, προτιμώ να το διατηρήσω έτσι! (γελάει)
 
9.   Τα μυθιστορήματά σας έχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης;
Τα μυθιστορήματα μου έχουν τόσα επίπεδα ανάγνωσης, όσα έχει και αυτός που τα διαβάζει. Χαρά μου είναι αν έστω και ένας αναγνώστης, όταν κλείσει την τελευταία σελίδα, μείνει για λίγο να σκεφτεί τον εαυτό του μέσα στην ιστορία. Τι θα έκανε εκείνος; Πώς θα αντιδρούσε; Τι θα σκεφτόταν;. Αυτό είναι η επιδίωξη μου.
 
10.   Όταν γράφετε έχετε στο μυαλό σας τους αναγνώστες;
Όταν γράφω, έχω στο μυαλό μου χιλιάδες πράγματα, σκέψεις, χρώματα, συναισθήματα και μαχόμενη με τη λευκή σελίδα προσπαθώ να τα αποτυπώσω. Κάπου μέσα εκεί, υπάρχω εγώ και χιλιάδες άλλοι εγώ που μάχονται μαζί μου.
 
11.  Κάθε μήνα εκδίδονται καινούργια μυθιστορήματα. Πώς θα ξεχωρίσει ο αναγνώστης του 2018 το λογοτεχνικό από το λιγότερο λογοτεχνικό;
Ο αναγνώστης θα ξεχωρίσει αυτό που του αρέσει, που τον διασκεδάζει, που τον ταξιδεύει, που τον μεταφέρει σε άλλους κόσμους. Αν αυτό λέγεται λογοτεχνικό ή όχι λογοτεχνικό, μικρή σημασία έχει.
 
12.  Ποιους συγγραφείς θεωρείτε πετυχημένους;
Θεωρώ πετυχημένους τους συγγραφείς που καταφέρνουν να αποτυπώσουν διαχρονικούς προβληματισμούς και μύχιες, πανανθρώπινες σκέψεις ανεξάρτητα από την εποχή, τις συνθήκες, το φύλο τους ή οποιαδήποτε άλλη σταθερά.
 
13.    Στην εποχή μας ένας συγγραφέας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους νέους;
Γιατί όχι; Αν και η εποχή ευνοεί περισσότερο την εικόνα που έχεις στα δάχτυλα ή στην οθόνη, παρά την εικόνα που μπορείς να πλάσεις μέσα στο μυαλό, θεωρώ ότι η εποχή μας χρειάζεται πρότυπα, οι άνθρωποι χρειάζονται πρότυπα, έμπνευση, ανάσα. Αν αυτό μπορεί να προέλθει, και πιστεύω πως μπορεί, από έναν συγγραφέα δεν βλέπω γιατί να μην μπορεί κάποιος συγγραφέας να είναι πρότυπο.
 
14.  Μια φράση που να σας αντιπροσωπεύει σήμερα.
«Η ζωή πηγαίνει μόνο μπροστά». Σκληρό, αλλά πέρα για πέρα αληθινό.
 
15.   Μια φράση που σας αντιπροσώπευε κατά το παρελθόν και πλέον δε σας αντιπροσωπεύει.
Δεν είναι φράση, είναι σκέψη. Παλιότερα πίστευα πως όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται με τον ίδιο τρόπο, και αν ψάξεις πολύ θα το δεις. Τώρα πια έχω χάσει αυτή την πολυτέλεια. Ο χρόνος μου το έμαθε αυτό.
 
16.    Πόσα βιβλία διαβάζετε κάθε μήνα;
Δυστυχώς, δεν καταφέρνω περισσότερα από ένα. Σε περιόδους διακοπών ή ξεκούρασης διαβάζω περισσότερο. Πάντα όμως, έχω βιβλία στο σπίτι μου, που με περιμένουν να τα διαβάσω, αυτό δεν αλλάζει.
 
17.  Ένα βιβλίο ενός Έλληνα συγγραφέα που θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς;
Θα μπορούσα να σας πω πάρα πολλά, η επιλογή είναι δύσκολη. Αυτό που πραγματικά θα ήθελα να καταφέρω, είναι να γράψω το δικό μου καλύτερο βιβλίο.
 
18.   Εκδότες στην Ελλάδα του 2018...
Από την πολύ μικρή μου εμπειρία θα έλεγα ότι οι εκδότες καλούνται να επιτελέσουν ένα έργο απαιτητικό υπό δύσκολες συνθήκες. Καθώς υπάρχει πληθώρα νέων συγγραφέων, καλούνται να ανακαλύψουν και να υποστηρίξουν τα έργα αυτά που ταιριάζουν στο ύφος και στην ποιότητα που υπηρετούν οι οίκοι τους. Για μένα τον έκανε ο κος Κορίδης, από τις εκδόσεις «Ιωλκός» και δε μπορώ παρά να είμαι ευγνώμων.
 
Ευχαριστώ πολύ!

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος μεγάλωσε στην Καβάλα και σπούδασε Κλασική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Διδάσκει στο Πρώτο Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου “Ανατόλια”, είναι εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στη Χ.Α.Ν.Θ, επιμελητής στις εκδόσεις “Δωδώνη” και “Ρώμη”, υπεύθυνος λογοτεχνικής σειράς στις Εκδόσεις “Το Σκαθάρι”, ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης fm 100,6 και αρθρογραφεί σε πολλές ηλεκτρονικές εφημερίδες. Έχει γράψει... Το κουζλούκι και ο πάππος ο Τζότζος (μυθιστόρημα) Ψυχές που δεν τις ζέστανε η Αγάπη (μυθιστόρημα) Γλυκιά Εκδίκηση (μυθιστόρημα) Όσα ποτέ δεν είπαμε (συλλογικό μυθιστόρημα) Η διαφορετική Ελένη (συλλογικό έργο) Έλα σε μένα (συλλογικό μυθιστόρημα) Τα πέτρινα Χριστούγεννα (οπτικοποιημένο διήγημα) Ροζ (θεατρικό έργο) Οι δυο ώρες ύπνου και το memento mori ενός συγγραφέα (νουβέλα) Μη μου λες το γιατί (συλλογικό μυθιστόρημα) Λατινική Γραμματική Ύποπτοι καθ' έξιν (μυθιστόρημα) Δεν έμαθα να ζω με την αλήθεια (συλλογικό μυθιστόρημα) Όλα ξεκίνησαν στο Κοιμητήριο (θεατρικό έργο) Οι Εραστές της Σοκολάτας (συλλογικό μυθιστόρημα)

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Όταν το 2016 στο Ολύμπιον ο Δημήτρης Ειπίδης αποχαιρέτησε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (βίντεο)
Όταν το 2016 στο Ολύμπιον ο Δημήτρης Ειπίδης αποχαιρέτησε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (βίντεο)
με 0 Σχόλια 566 Views

Ήταν η 18η κατά σειρά διοργάνωση και ήταν η τελευταία βραδιά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όταν ο Δημήτρης Ειπίδης ανέβαινε στη σκηνή του κατάμεστου Ολύμπιον για να απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή λήξης.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή