Συνέντευξη της Ιουστίνης Φραγκούλη στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο για την Κουλτουρόσουπα.

2426 Views
Συνέντευξη της Ιουστίνης Φραγκούλη στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο για την Κουλτουρόσουπα. Συνέντευξη της Ιουστίνης Φραγκούλη στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο για την Κουλτουρόσουπα.

  

Η Ιουστίνη Φραγκούλη δε χρειάζεται συστάσεις...
 
 • Ποιο είναι το επάγγελμά σας;
Έχω σπουδάσει Νομική, Πολιτικό αλλά αφότου αποφοίτησα ασχολούμαι επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεόραση. Ύπήρξα μέχρι το 2015 η επίσημη ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Μοντρεάλ του Καναδά.
.
 • Πώς περνάτε τη μέρα σας;
Δεν υπάρχουν αρκετές ώρες τη μέρα για τις δραστηριότητές μου. Ξυπνάω στις 5 τα χαράματα για να γράφω με καθαρό το νου, οπότε κατά τις 12 το μεσημέρι κλείνω τα κιτάπια μου.
Το υπόλοιπο της μέρας ασχολούμαι με κοινωνικές δραστηριότητες καθώς είμαι πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Μοντρεάλ και διοργανώνουμε μεγάλες και σπουδαίες εκδηλώσεις με επίκεντρο την μοντέρνα ελληνική άποψη περί πολιτισμού.
.
 • Δυο λόγια για το μυθιστόρημα.
Η Κοντυλένια του Νησιού είναι μια αληθινή ηρωίδα του Μεσοπολέμου, που έζησε στο Μεγανήσι, το νησί-κορωνίδα της πολυνησίας της Λευκάδας. Η ομορφιά της ήταν ξακουστή στα πέρατα της οικουμένης, η μοίρα της ήταν όμως σημαδεμένη... Παρακολουθεί κανείς το μεγάλωμα ενός κοριτσιού χωρίς ελπίδες, το δράξιμο της ελπίδας για μια καλύτερη ζωή μέσα στο πλαίσιο και το φόντο της φτωχής και άγονης γης της Λευκάδας.
 
 • Σκέψεις για το επόμενο μυθιστόρημα...
Το επόμενο βιβλίο που βρίσκεται υπό γραφήν δεν είναι μυθιστόρημα, αλλά μια βιογραφία ενός πολιτικού προσώπου που διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στον εξευρωπαϊσμό της αγροτικής πολιτικής της σύγχρονης Ελλάδας. Είναι ζωή σαν μυθιστόρημα, αλλά ήθελα να γράψω σ’ αυτή τη φάση κάτι πιό δημοσιογραφικό!
.
 • Αισθάνεσθε συγγραφέας;
Δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτηση, αλλά κάθε φορά που βάζω μια λέξη στη γραφή ανεβαίνω στα ουράνια. Κι όταν για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή μου (ταξίδια, άλλες ασχολίες) δεν μπορώ να γράψω αισθάνομαι μια βαθειά αναπόδραστη στέρηση. Για μένα το ευ ζην είναι η ξυγγραφή όπως θα έλεγε ο Θουκυδίδης.
.
 • Τι σκέπτεστε όταν σας ασκούν κριτική για κάποιο έργο σας με την οποία δεν συμφωνείτε;
Με τα χρόνια και μετά από 10 βιβλία, (μυθιστορήματα, βιογραφίες, διηγήματα, περιηγηματικά) έμαθα ότι δεν υπάρχει πραγματική κριτική στο ελληνικό κυρίως μυθιστόρημα. Η΄θα γράφουν οι φίλοι σου με καλή προαίρεση ή θα γράφουν οι επικριτές σου με κακή προαίρεση.
Γνωρίζω καλά τις αδυναμίες μου στη γραφή κι αν κάποιος πραγματικά τις επισημάνει, θα τις αποδεχτώ και θα προσπαθήσω να βελτιωθώ. Αν η κριτική είναι επίφαση κακίας, τότε την αγνοώ.
 
 • Κουβαλάτε” για καιρό τους ήρωες των μυθιστορημάτων σας;
Ω ναι, κουβαλάω μέσα μου τους ήρωές μου για χρόνια, ζω μαζί τους και προσπαθώ να τους μαντέψω... Είναι αυτή η ζωή του συγγραφέα σε τρία επίπεδα: Το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον!
.
 • Πείτε μου κάτι που δε θα λέγατε ποτέ δημόσια.
Λοιπόν, παραδέχομαι πως η ζωή είναι ωραία κι ας φέρνει αναποδιές κι ας την κατακρίνω συχνά!
 
 • Τα μυθιστορήματά σας έχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης;
Θέλω να πιστεύω πως τα μυθιστορήματά μου έχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Προσπαθώ πίσω απο την γραμμική αφήγηση της εκάστοτε ιστορίας να εμβάλλω τον αναγνώστη σε πολλά ερωτήματα, κυρίως υπαρξιακά, γιατί αυτά ταλανίζουν την ύπαρξή μου παιδιόθεν.
.
 • Όταν γράφετε έχετε στο μυαλό σας τους αναγνώστες;
Φυσικά, όταν γράφω δρω ως αναγνώστρια και έχω κατά νου τους αναγνώστες μου... Θέλω να κλείσουν το βιβλίο με μια αίσθηση πλούτου και αναγνωστικής ηδονής...
 
 • Κάθε μήνα εκδίδονται καινούργια μυθιστορήματα. Πώς θα ξεχωρίσει ο αναγνώστης του 2019 το λογοτεχνικό από το λιγότερο λογοτεχνικό;
Θεωρώ πως ο αναγνώστης -εκτός από τους ψαγμένους- διαβάζει με κριτήριο τον συγγραφέα και το έργο του. Δεν διαβάζει με γνώμονα το αν κάποιο έργο είναι λογοτεχνικό και γι αυτό δεν επηρεάζεται από την διαφήμιση. Το λογοτεχνικό βιβλίο κερδίζει τον αναγνώστη στο τέλος, αφήνοντάς του κάποιου είδους εγγραφή στη μνήμη του!
.
 • Ποιους συγγραφείς θεωρείτε πετυχημένους;
Αυτούς που γράφουν με φυσικότητα και δεν προσποιούνται... αυτούς που ξέρουν να σέβονται τους αναγνώστες τους και να μην τους υποβιβάζουν!
.
 • Στην εποχή μας ένας συγγραφέας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους νέους;
Μακάρι να αποτελούσαν πρότυπα των νέων οι συγγραφείς. Δυστυχώς, η γενιά τηςApple και των apps, διαβάζει πολύ λίγο και αναγνωρίζει πολύ λίγους συγγραφείς. Είναι η μοιραία διολίσθηση της ηλεκτρονικής εποχής.
Δεν θα ακούσεις τους νέους να μιλούν για συγγραφείς με θαυμασμό όπως εμείς μιλούσαμε για τον Καζαντζάκη, τον Μπαλζάκ, τον Τολστόι...
.
 • Μια φράση που να σας αντιπροσωπεύει σήμερα.
Μοναχικοί άνθρωποι είναι εκείνοι που δεν ξέρουν τι να κάνουν με τον χρόνο τους όταν είναι μόνοι.
Quentin Crisp, 1908-1999, Βρετανός συγγραφέας
 
 • Μια φράση που σας αντιπροσώπευε κατά το παρελθόν και πλέον δε σας αντιπροσωπεύει.
Φίλος είναι κάποιος που σου δίνει πλήρη ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου.
Jim Morrison, 1943-1971, Αμερικανός τραγουδιστής
 
 • Πόσα βιβλία διαβάζετε κάθε μήνα;
Δεν τα διαβάζω με το μήνα, διαβάζω όσα μπορώ στον ελεύθερο χρόνο μου που ολοένα λιγοστεύει... Και βέβαια όταν γράφω τα μεγάλα έργα , τα μυθιστορήματα δηλαδή, διαβάζω ποίηση για την αλίευση λέξεων χωρίς να πέσω σε διολίσθημα αντιγραφής...
.
 • Ένα βιβλίο ενός Έλληνα συγγραφέα που θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς;
Θα ήθελα να έχω γράψει τον Αλέξη Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη.
.
 • Εκδότες στην Ελλάδα του 2019
Οι εκδότες στην Ελλάδα του 2019 είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Μετά από το μεγάλο χαϊλίκι που γνώρισαν τα βιβλία και ιδίως τα ρομαντικά την πρώτη δεκαετία του μιλένιουμ, οι εκδότες έπεσαν στα ρηχά νερά της αποξηραμένης λίμνης και αιμορραγούν.
.
Προσωπικά, έχω επιλέξει τις εκδόσεις Ωκεανός επειδή είναι ένας εκδοτικός οίκος-μπουτίκ που διευθύνεται απο μια συγγραφέα, μεταφράστρια, γνώστρια της λογοτεχνίας. Για μένα η Ελένη Κεκροπούλου είναι η καλύτερη συνομιλήτρια για κάθε υπό έκδοση βιβλίο μου. Στον Ωκεανό με μια ομάδα δραστήριων συνεργατών που γνωρίζουν τη δουλειά τους, νιώθω ότι μπορώ να εκφραστώ και να αναπνεύσω ελεύθερα! Νιώθω σα στο σπίτι μου κι αυτό είναι ανεκτίμητο!
.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος μεγάλωσε στην Καβάλα και σπούδασε Κλασική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Διδάσκει στο Πρώτο Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου “Ανατόλια”, είναι εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στη Χ.Α.Ν.Θ, επιμελητής στις εκδόσεις “Δωδώνη” και “Ρώμη”, υπεύθυνος λογοτεχνικής σειράς στις Εκδόσεις “Το Σκαθάρι”, ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης fm 100,6 και αρθρογραφεί σε πολλές ηλεκτρονικές εφημερίδες. Έχει γράψει... Το κουζλούκι και ο πάππος ο Τζότζος (μυθιστόρημα) Ψυχές που δεν τις ζέστανε η Αγάπη (μυθιστόρημα) Γλυκιά Εκδίκηση (μυθιστόρημα) Όσα ποτέ δεν είπαμε (συλλογικό μυθιστόρημα) Η διαφορετική Ελένη (συλλογικό έργο) Έλα σε μένα (συλλογικό μυθιστόρημα) Τα πέτρινα Χριστούγεννα (οπτικοποιημένο διήγημα) Ροζ (θεατρικό έργο) Οι δυο ώρες ύπνου και το memento mori ενός συγγραφέα (νουβέλα) Μη μου λες το γιατί (συλλογικό μυθιστόρημα) Λατινική Γραμματική Ύποπτοι καθ' έξιν (μυθιστόρημα) Δεν έμαθα να ζω με την αλήθεια (συλλογικό μυθιστόρημα) Όλα ξεκίνησαν στο Κοιμητήριο (θεατρικό έργο) Οι Εραστές της Σοκολάτας (συλλογικό μυθιστόρημα)

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
O τενόρος Κωνσταντίνος Κληρονόμος μιλά εφ’ όλης της ύλης στην Κουλτουρόσουπα.
O τενόρος Κωνσταντίνος Κληρονόμος μιλά εφ’ όλης της ύλης στην Κουλτουρόσουπα.
με 0 Σχόλια 594 Views

Με συνεργασίες σε σκηνές Ελλάδας και εξωτερικού, ένα πλούσιο μουσικό ρεπερτόριο αλλά και ρόλους σε σπουδαίες όπερες , σπουδές με υποτροφίες και διακρίσεις ο #ΚωνσταντίνοςΚληρονόμος με αφορμή τη συμμετοχή του στη συναυλία #SwingingChristmas μιλά στη #ΜαρίαΓρηγοριάδου αποκλειστικά για την Κουλτουρόσουπα

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή