Συνέντευξη της συγγραφέως Βασιλικής Διαμαντή στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο για την Κουλτουρόσουπα.

2001 Views
Συνέντευξη της συγγραφέως Βασιλικής Διαμαντή στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο για την Κουλτουρόσουπα. Συνέντευξη της συγγραφέως Βασιλικής Διαμαντή στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο για την Κουλτουρόσουπα.

.

Η Διαμαντή Βασιλική γεννήθηκε στο χωριό Μαυραχάδες του Ν Καρδίτσας. Σπούδασε Hλεκτρολόγος Mηχανικός και Μηχανικός Η/Υ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Από το 2000 και μετά εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Διετέλεσε σύμβουλος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στα σχολεία της περιοχής της καιυποστήριξε τις καινοτόμες και βιωματικές δράσεις στο χώρο των σχολείων. Είναι αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδος και του συλλόγου «Καρδιτσιωτών» Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένη, έχει τρία παιδιά και ζει μόνιμα στη Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης.

Έχουν εκδοθεί τα μυθιστορήματά της: «Μοιραίες Παρεμβάσεις» τον Ιούνιο του 2015 και «Η Υφάντρα της Πόλης» τον Δεκέμβριο του 2016. «Οι Φύλακες της λίμνης» είναι το τρίτο της μυθιστόρημα που εκδίδεται.
 
 • Ποιο είναι το επάγγελμά σας;
Είμαι εκπαιδευτικός, επάγγελμα ή λειτούργημα με κατάθεση ψυχής, όπως το βλέπει ο καθένας.
 
 • Πώς περνάτε τη μέρα σας;
Το πρωί στο σχολείο, το μεσημέρι κάποιες ώρες αφιερωμένες στην οικογένεια, και από το απόγευμα μέχρι το βράδυ διαβάζοντας και γράφοντας. Οι μηχανές στο φουλ και το εικοσιτετράωρο είναι πολύ λίγο τελικά! Ότι κάνω με γεμίζει και μ’ ευχαριστεί. Τα Σαββατοκύριακα είναι διαφορετικά, πιο χαλαρά, γιατί βγαίνω με φίλους και ταξιδεύω πολύ.
 
 • Δυο λόγια για το τελευταίο σας μυθιστόρημα το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Ωκεανός".
Είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, η ζωή ενός Ηπειρώτη μετανάστη και το ολοκαύτωμα των Εβραίων στα Γιάννενα. Προσπάθησα να παντρέψω τη λογοτεχνία με την κινηματογραφική πλοκή και με γυναικεία πένα να περιγράψω δυο ήρωες άντρες.
 
 • Σκέψεις για το επόμενο μυθιστόρημα...
Είναι ήδη τελειωμένο. Τώρα κάνω σκέψεις για το μεθεπόμενο…
 
 • Αισθάνεσθε συγγραφέας;
Βαρύς τίτλος, δεν έχει σημασία τι αισθάνομαι εγώ, αλλά αν θα μου δώσουν αυτόν τον τίτλο οι αναγνώστες. Δεν χαρίζεται αυτός ο τίτλος, κατακτιέται, και θα ήθελα πολύ να τον κερδίσω με την αξία μου.
 
 • Τι σκέπτεστε όταν σας ασκούν κριτική για κάποιο έργο σας με την οποία δεν συμφωνείτε;
Σκέφτομαι ότι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας και μας ευχαριστούν εντελώς διαφορετικά πράγματα. Αυτή τελικά είναι η ομορφιά της ανθρώπινης φύσης.
 
 • “Κουβαλάτε” για καιρό τους ήρωες των μυθιστορημάτων σας;
Τους κουβαλάω για πάντα. Τους λέω καμιά φορά να με παρατήσουν ήσυχη αλλά δεν υπακούνε, γίνεται πάντα το δικό τους, είτε το θέλω είτε όχι. Παραείναι αυτόνομοι νομίζω…
 
 • Πείτε μου κάτι που δε θα λέγατε ποτέ δημόσια.
«Τα εν οίκω μη εν δήμω…» Τα προσωπικά τα δικά μου, της οικογένειας και των φίλων, ανήκουν μόνο σε μένα.
 
 • Τα μυθιστορήματά σας έχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης;
Ναι, νομίζω ότι αυτό ισχύει. Είναι κοινωνικά, αισθηματικά, ιστορικά.
 
 • Όταν γράφετε έχετε στο μυαλό σας τους αναγνώστες;
Όταν γράφω με ρουφάνε οι λέξεις, μου ανήκουν και τους ανήκω. Όταν θέλουμε όμως ένα κείμενο να το διαβάσουν κάποιοι και να το καταλάβουν, τότε το ξαναβλέπουμε με δεύτερη ματιά, με τη ματιά του αναγνώστη πλέον κι όχι μόνο την παθιασμένη του συγγραφέα.
 
 • Κάθε μήνα εκδίδονται καινούργια μυθιστορήματα. Πώς θα ξεχωρίσει ο αναγνώστης του 2019 το λογοτεχνικό από το λιγότερο λογοτεχνικό;
Με βάση την διαίσθησή του και τα προσωπικά του κριτήρια. Καμιά φορά οι κριτικές βοηθάνε, όχι πάντα βέβαια, αλλά τα καλά βιβλία θέλω να πιστεύω ότι συζητιούνται και ξεχωρίζουν. Πάντως, εγώ πιστεύω ότι ο αναγνώστης κερδίζει πάντα διαβάζοντας, ακόμα κι από ένα λιγότερο λογοτεχνικό βιβλίο.
 
 • Ποιους συγγραφείς θεωρείτε πετυχημένους;
Αυτούς που άφησαν το στίγμα τους για πάντα κι έφεραν ανατροπές στις σκέψεις των ανθρώπων. Οι συγγραφείς πρέπει να φέρνουν «θύελλα» στο μυαλό του αναγνώστη.
 
 • Στην εποχή μας ένας συγγραφέας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους νέους;
Θέλω να πιστεύω πως ναι. Αν και το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων έχουν πρότυπα από άλλους χώρους, τηλεόραση, αθλητισμό, μουσική, παρόλα αυτά βλέπω να υπάρχουν αρκετοί νέοι άνθρωποι που διαβάζουν και θαυμάζουν κάποιους συγγραφείς.
 
 • Μια φράση που να σας αντιπροσωπεύει σήμερα.
«Κανείς δεν μπορεί να γίνει αυτό που δεν είναι…».
 
 • Μια φράση που σας αντιπροσώπευε κατά το παρελθόν και πλέον δε σας αντιπροσωπεύει.
Δεν υπάρχει.
 
 • Πόσα βιβλία διαβάζετε κάθε μήνα;
Δυστυχώς όχι όσα θα ήθελα. Ίσως ένα ή δυο, γιατί αφιερώνω τον περισσότερο χρόνο μου στο γράψιμο. Πάντα υπάρχει όμως ένα βιβλίο στο κομοδίνο μου, λογοτεχνικό, ιστορικό ή ποίηση. Δεν κοιμάμαι αν δεν διαβάσω έστω και μια σειρά.
 
 • Ένα βιβλίο ενός Έλληνα συγγραφέα που θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς;
«Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο», Ισίδωρος Ζουργός.
 
 • Εκδότες στην Ελλάδα του 2019

Φυσικά, «Ωκεανός»!

 
 Σας ευχαριστώ.
.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος μεγάλωσε στην Καβάλα και σπούδασε Κλασική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Διδάσκει στο Πρώτο Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου “Ανατόλια”, είναι εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στη Χ.Α.Ν.Θ, επιμελητής στις εκδόσεις “Δωδώνη” και “Ρώμη”, υπεύθυνος λογοτεχνικής σειράς στις Εκδόσεις “Το Σκαθάρι”, ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης fm 100,6 και αρθρογραφεί σε πολλές ηλεκτρονικές εφημερίδες. Έχει γράψει... Το κουζλούκι και ο πάππος ο Τζότζος (μυθιστόρημα) Ψυχές που δεν τις ζέστανε η Αγάπη (μυθιστόρημα) Γλυκιά Εκδίκηση (μυθιστόρημα) Όσα ποτέ δεν είπαμε (συλλογικό μυθιστόρημα) Η διαφορετική Ελένη (συλλογικό έργο) Έλα σε μένα (συλλογικό μυθιστόρημα) Τα πέτρινα Χριστούγεννα (οπτικοποιημένο διήγημα) Ροζ (θεατρικό έργο) Οι δυο ώρες ύπνου και το memento mori ενός συγγραφέα (νουβέλα) Μη μου λες το γιατί (συλλογικό μυθιστόρημα) Λατινική Γραμματική Ύποπτοι καθ' έξιν (μυθιστόρημα) Δεν έμαθα να ζω με την αλήθεια (συλλογικό μυθιστόρημα) Όλα ξεκίνησαν στο Κοιμητήριο (θεατρικό έργο) Οι Εραστές της Σοκολάτας (συλλογικό μυθιστόρημα)

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (& όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 28/10–03/11/2021
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (& όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 28/10–03/11/2021
με 0 Σχόλια 1334 Views

Εξαιρετικά ενδιαφέρουμε η τελευταία βδομάδα του Οκτώβρη όπου έχουμε νέο Αλμοδόβαρ, το τελευταίο Χρυσό Φοίνικα, μια αυτοβιογραφία για την Αρίθα Φράνκλιν, το εμπορικό θρίλερ  Η Νύχτα με τις Μάσκες 2 και το απαραίτητο για πιτσιρικάδες Οικογένεια Άνταμς 2. Δείτε τι θα δείτε από Πέμπτη 28 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2021.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή