Γιατί μας αρέσει τόσο να «χανόμαστε» μέσα στα βιβλία; Άρθρο της Ματίνας Αναγνωστοπούλου.

308 Views
Γιατί μας αρέσει τόσο να «χανόμαστε» μέσα στα βιβλία; Άρθρο της Ματίνας Αναγνωστοπούλου. Γιατί μας αρέσει τόσο να «χανόμαστε» μέσα στα βιβλία; Άρθρο της Ματίνας Αναγνωστοπούλου.

Γιατί μας αρέσει τόσο να «χανόμαστε» μέσα στα βιβλία; Άρθρο της Ματίνας Αναγνωστοπούλου.
 
   Μέσα στο ευρύ φάσμα πολιτισμικών τάσεων μια από τις πλέον διαδεδομένες είναι η αγάπη για τις αφηγήσεις ιστοριών. Απλά μας αρέσει να «χανόμαστε» σε ένα καλό βιβλίο ή μια ταινία. Όταν το κάνουμε, τείνουμε να αγνοούμε πού βρισκόμαστε και αφηνόμαστε να απορροφηθούμε στην ιστορία. Οι ψυχολόγοι αυτό το ονομάζουν «μεταφορά» (transportation*) και έχουν πραγματοποιήσει πολλά πειράματα για να καταλάβουν τι είναι αυτό που κάνει μια ιστορία συναρπαστική, γιατί οι άνθρωποι επιδιώκουμε να χανόμαστε μέσα στις ιστορίες και ποιοι τύποι ανθρώπων είναι πιθανότερο να βιώσουν αυτή την εμπειρία. Η μεταφορά σχετίζεται με τη «ροή» (flow*), αυτό το ευχάριστο συναίσθημα που αισθάνεται κανείς όταν είναι εντελώς απορροφημένος σε μια δραστηριότητα και χάνει την αίσθηση του χρόνου. Το διάβασμα, όπως αποδεικνύεται, είναι η πιο κοινή δραστηριότητα μέσα από την οποία οι άνθρωποι προσπαθούν να ζήσουν μια τέτοια εμπειρία.
 
   Το να εγκαταλείπει κανείς προσωρινά την πραγματικότητά του μερικές φορές είναι πολύ ευχάριστο και οι άνθρωποι συχνά επιλέγουν να ασχοληθούν με αφηγήσεις σχετικές με τη διάθεσή τους ώστε να επιδράσουν έτσι στην αλλαγή της. Όταν κάποιος νιώθει θλίψη είναι πολύ πιθανό να αναζητήσει μια αστεία ιστορία που θα του φτιάξει το κέφι ή μια άλλη που θα τον καταθλίψει ακόμη περισσότερο και θα τον κάνει να στοχαστεί περισσότερο πάνω σε ό, τι αντιμετωπίζει. Αυτή η εγκατάλειψη της πραγματικότητας και η μεταφορά σε έναν άλλο κόσμο είναι πιο θελκτική όταν οι άνθρωποι αισθάνονται αρνητικά για τον εαυτό τους ή όταν αισθάνονται ότι βρίσκονται πιο χαμηλά από τα στάνταρ που έχουν οι ίδιοι θέσει για τον εαυτό τους. Σε μια έρευνα βρέθηκε ότι όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν αρνητική ανατροφοδότηση, κατόπιν περνούν περισσότερο χρόνο βλέποντας τηλεόραση. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι αναζητούν αυτό το συναίσθημα της μεταφοράς σαν ένα είδος διαφυγής από την αρνητική πραγματικότητα.
 
    Εύκολα κανείς υποθέτει ότι όταν μας είναι οικείο το σκηνικό μιας ιστορίας ή μπορούμε να ταυτιστούμε με τους ήρωες, η ιστορία μας απορροφά πολύ πιο εύκολα. Τα διάφορα ψυχολογικά πειράματα το υποστηρίζουν σθεναρά. Σε ένα τέτοιο πείραμα άτομα πιο οικεία με τη ζωή σε φοιτητικές αδελφότητες και συλλόγους ταυτίζονταν πιο εύκολα με την ιστορία κάποιου που ανήκε σε μια τέτοια αδελφότητα και μια ιστορία με ομοφυλόφιλο πρωταγωνιστή μπορούσε να απορροφήσει ευκολότερα άτομα που είχαν κάποιο φίλο ομοφυλόφιλο. Ακόμη και το να διαβάσει κανείς μια χειμωνιάτικη ιστορία θα τον συνεπάρει πιο εύκολα, αν είναι πράγματι χειμώνας.
 
   Όλων των ειδών οι ιστορίες επηρεάζουν τις στάσεις και τα πιστεύω μας για τον πραγματικό κόσμο, για καλό ή για κακό. Είναι γνωστό ότι τα μυθιστορήματα έχουν την ικανότητα να προκαλούν αλλαγές στις πεποιθήσεις μας για τον κόσμο. Σε μια πρόσφατη έρευνα βρέθηκε ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να σκεφτούν αντεπιχειρήματα στα θέματα που προβάλλονται σε μια ιστορία στην περίπτωση που βρεθούν απορροφημένοι σε αυτήν.
 
    Ένα πράγμα στο οποίο οι ιστορίες είναι πολύ καλές, είναι στο να μας βοηθούν να κατανοήσουμε την οπτική γωνία των άλλων. Η δημοφιλία της ανάγνωσης λογοτεχνίας έχει συμβάλλει στην αμοιβαία κατανόηση των ανθρώπων και έχει βάλει ένα χεράκι στη συρρίκνωση της βίας ανά τον κόσμο. Η έκθεση του ατόμου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, στα μυθιστορήματα ενισχύει τις κοινωνικές του δεξιότητες όπως το να αντιλαμβάνεται αυτό που οι άλλοι σκέφτονται και αισθάνονται,. Αλλού έχει βρεθεί ότι τα παιδιά τα οποία διαβάζουν ιστορίες με χαρακτήρες διαφορετικής καταγωγής από τη δική τους έχουν πιο θετική στάση απέναντί τους στην πραγματικότητα, και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από παιδιά που έχουν όντως αλληλεπίδραση με άτομα άλλης καταγωγής.
 
    Μια συναρπαστική, λοιπόν, ιστορία μπορεί να μας προσφέρει μια ανάπαυλα και μια διαφυγή από τα αρνητικά της καθημερινότητάς μας και τις δυσκολίες της ζωής. Η ψυχολογική έρευνα καταδεικνύει ότι η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βιώνουμε τον κόσμο, να βελτιώσει τη σκέψη και το μυαλό μας και, τελικά, να κάνει τη ζωή μας λίγο καλύτερη.
 
*δυστυχώς, πρόκειται για έννοιες που χάνουν αρκετή από τη δυναμική τους στη μετάφραση.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Εφυγε» ο ποιητής της Θεσσαλονίκης Ντίνος Χριστιανόπουλος
«Εφυγε» ο ποιητής της Θεσσαλονίκης Ντίνος Χριστιανόπουλος
με 0 Σχόλια 898 Views

 Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών - Την Πέμπτη η κηδεία του - Το έργο του ως λογοτέχνης, ποιητής, μελετητής, μεταφραστής, εκδότης και κριτικός, πάντα άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη της ζωής του, τη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή