Έκθεση στο Γενί Τζαμί: «Εικαστικοί διάλογοι με την πόλη - Από τη Ροτόντα στον Πύργο του ΟΤΕ»

516 Views
Έκθεση στο Γενί Τζαμί: «Εικαστικοί διάλογοι με την πόλη - Από τη Ροτόντα στον Πύργο του ΟΤΕ» Έκθεση στο Γενί Τζαμί: «Εικαστικοί διάλογοι με την πόλη - Από τη Ροτόντα στον Πύργο του ΟΤΕ»

 Έκθεση στο Γενί Τζαμι: «Εικαστικοί διάλογοι με την πόλη - Από τη Ροτόντα στον Πύργο του ΟΤΕ»

Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Εικαστικοί διάλογοι με την πόλη - Από τη Ροτόντα στον Πύργο του ΟΤΕ» θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 14 Ιουνίου 2016, στις 20.00, στο Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30, τηλ.2310 857978).

Η έκθεση, που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΑΠΘ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του πανεπιστημιακού ιδρύματος και θα διαρκέσει έως την 1 Ιουλίου 2016.
 
Θα παρουσιαστούν 170 εικαστικές δημιουργίες που φιλοτέχνησαν οι φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του μαθήματος Θεωρίας του Χώρου και Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής. Την έκθεση η οποία παρουσιάζει πολλαπλές οπτικές αναγνώσεις των μνημείων της Θεσσαλονίκης, επιμελείται η καθηγήτρια του Τμήματος, Θάλεια Μαντοπούλου - Παναγιωτοπούλου.
 
Τα μνημεία της Θεσσαλονίκης, από την ελληνιστική έως τη σύγχρονη εποχή, αποτελούν το αντικείμενο μελέτης, ανίχνευσης, ερμηνείας  και εν τέλει εικαστικής απόδοσης, μέσα από μία διεργασία που στηρίζεται στη γνωριμία και την αφομοίωση, τόσο των ορατών όσο και των άυλων ιδιοτήτων τους. Η πλαστικότητα των όγκων, η υφή των επιφανειών, ο χειρισμός του φωτός και η απόδοση του χρώματος, είναι μερικές από τις ιδιότητες των μνημείων που απασχολούν τους καλλιτέχνες.
 
Παράλληλα, η κατανόηση της ιστορικότητας, της συναίσθησης του genius loci (του «πνεύματος του τόπου»), της ατμόσφαιρας του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και της συνομιλίας των μνημείων  με το περιβάλλον, των στοιχείων δηλαδή εκείνων που διευρύνουν τον τρόπο με τον οποίο  αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξή τους και την ένταξή τους στο αστικό περιβάλλον, ερμηνεύονται κατά περίπτωση και αποδίδονται με την προσωπική γραφή των συμμετεχόντων. Η «συνομιλία» αυτή συμπληρώνεται από μικρά δοκίμια που συνοδεύουν και υποστηρίζουν την εικόνα.
 
 Η έκθεση θα λειτουργεί από Τρίτη έως Παρασκευή, κατά τις ώρες 10.00 έως 18.00 και το Σάββατο από τις 11.00 έως τις 15.00.
 
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή