Εκθεση φωτογραφίας για το βουνό των θεών. Με την σφραγίδα του φιλέλληνα Ελβετού Φρεντερίκ Μπουασονάς

406 Views
Εκθεση φωτογραφίας για το βουνό των θεών. Με την σφραγίδα του φιλέλληνα Ελβετού Φρεντερίκ Μπουασονάς Εκθεση φωτογραφίας για το βουνό των θεών. Με την σφραγίδα του φιλέλληνα Ελβετού Φρεντερίκ Μπουασονάς

Εκθεση φωτογραφίας για το βουνό των θεών. Με την σφραγίδα του φιλέλληνα Ελβετού Φρεντερίκ Μπουασονάς.

Ένθερμος φιλέλληνας, αεικίνητος περιηγητής, έμπειρος ταξιδευτής, λάτρης του αλπινισμού αλλά και του φυσικού τοπίου της χώρας μας, ο Ελβετός φωτογράφος Φρεντερίκ Μπουασονάς (1858-1946) ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1903.


Από τότε και για τρεις ολόκληρες δεκαετίες, περιηγήθηκε στον ελλαδικό χώρο φωτογραφίζοντάς τον. Με αυτόν τον τρόπο συνέβαλλε καθοριστικά στην προώθηση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Η δουλειά του Μπουασονάς εκτίθεται στις μέρες μας στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης  στο πλαίσιο του 43oυ Φεστιβάλ Ολύμπου, μια συνδιοργάνωση με την Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα. Τίτλος της «Αναβάσεις  στο βουνό των θεών. Frederic Boissonnas-Αρχείο ΜΦθ».

Τα εγκαίνια της έκθεσης γίνονται απόψε το απόγευμα στις 19.30 από την  Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, παρουσία του Πρέσβη της Ελβετίας Λορέντζο Αμπεργκ.

Στα ταξίδια του, ο Μπουασονάς, όχι μόνο δεν παρέλειψε να επισκεφθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές τον Όλυμπο και να ανεβεί στην ψηλότερη κορυφή του, αλλά φωτογράφισε με ζήλο το ξεχωριστό τοπίο του βουνού των θεών (1913, 1921, 1927).

Και ίσως να μην είναι τυχαίο ότι μέσα και από την προβολή της δουλειάς του σε Ευρώπη και Αμερική, ο φωτογράφος έκανε μια προσωπική προσπάθεια ώστε να προχωρήσει το σχέδιο της δημιουργίας ενός Εθνικού Πάρκου (L' Olympe, Pare National de la Grece), που ο ίδιος τράβηξε στον Όλυμπο και αποτυπώνουν τη μοναδική ομορφιά του.

Από τις περισσότερες από 300 λήψεις για την περιοχή του Ολύμπου, στην έκθεση που παρουσιάζεται για πρώτη φορά με τέτοιο τρόπο, φιλοξενείται μια επιλογή 150 φωτογραφιών (facsimile), καθώς και άλλο πρωτότυπο υλικό (επιστολές, βιβλία και άλλα αντικείμενα) από το αρχείο του Μπουασονάς που σχετίζεται με τα ταξίδια στον Όλυμπο.

Θυμίζουμε ότι το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης είναι θεματοφύλακας του ελληνικού τμήματος του αρχείου Φρεντερίκ Μπουασονάς, καθώς και των πνευματικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης αυτού, βάσει σύμβασης παρακαταθήκης μεταξύ του ΟΠΕΠ και του ΜΦΘ.


Μουσείο Φωτογραφίας, Αποθήκη Α ,Λιμάνι Θεσσαλονίκης


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο