Rss title here http://www.kulturosupa.gr/art-book/ put the rss description here. +Fri, 22 Jun 2018 13:19:00 +0300 en hourly 1 http://www.kulturosupa.gr/ http://www.kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://www.kulturosupa.gr/ <![CDATA[Η συγγραφέας Τζίνα Ψάρρη μιλά στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο.]]> http://www.kulturosupa.gr/art-book/gkentzos-tzina-psarry-24831/ http://www.kulturosupa.gr/art-book/gkentzos-tzina-psarry-24831/#comments +Fri, 22 Jun 2018 13:19:00 +0300 186 http://www.kulturosupa.gr/art-book/gkentzos-tzina-psarry-24831/ Μιλάει τρεις γλώσσες και έχει εργαστεί ως καθηγήτρια, αλλά κατά καιρούς και ως διερμηνέας και μεταφράστρια. Το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Μέχρι το πέμπτο σκαλοπάτι», από τις εκδόσεις Όστρια. Η συγγραφέας Τζίνα Ψάρρη μιλά στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο.]]>  
Η Τζίνα Ψάρρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών και πήρε το πτυχίο της γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Μιλάει τρεις γλώσσες και έχει εργαστεί ως καθηγήτρια, αλλά κατά καιρούς και ως διερμηνέας και μεταφράστρια. Το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Μέχρι το πέμπτο σκαλοπάτι», από τις εκδόσεις Όστρια. Το 2016 το διήγημά της «Πρωινό Αστέρι» απέσπασε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό που κάθε χρόνο διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Στις αρχές του 2018 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Οι κόρες της ανάγκης» από την Άνεμος εκδοτική.
.
Πολλά διηγήματα και ποιήματά της έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά (Fractal - Άνεμος Magazine) καθώς και σε λογοτεχνικά blogs (Eikonakailogos, Λογοτεχνικά Σοκάκια, Ψυχής Απάγκιο, Πολιτιστική Ατζέντα).
 
1) Ποιο είναι το επάγγελμά σας;
Για είκοσι χρόνια δίδασκα γαλλικά και ιστορία σε σχολεία της Αθήνας και της επαρχίας.
 
2) Πώς περνάτε την ημέρα σας;
Με ώρες γραφής και ανάγνωσης, ώρες διασκέδασης, ώρες φροντίδας και επικοινωνίας με τους αγαπημένους μου.
 
3) Δυο λόγια για ένα σας μυθιστόρημα
«Οι κόρες της ανάγκης» κυκλοφόρησαν από την Άνεμος εκδοτική πριν δυο μήνες περίπου. Πρόκειται για την ιστορία τριών εντελώς διαφορετικών γυναικών οι οποίες αλληλεπιδρούν η μία στη ζωή της άλλης, μοιράζονται όνειρα, θλίψεις και χαρές, αρπάζουν ευκαιρίες, άλλες τις χάνουν, πολεμούν και πότε νικούν πότε χάνουν, επουλώνουν τραύματα ή ψάχνουν τον τρόπο να απαλύνουν τουλάχιστον την ουλή που τους αφήνουν. Και πάνω απ' όλα αγαπούν, ερωτεύονται με πάθος και θέτουν αμείλικτα ερωτήματα στον αναγνώστη.
 
4) Σκέψεις για το επόμενο μυθιστόρημα
Το επόμενο μυθιστόρημα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Πρόκειται για την συνέχεια το πρώτου μου μυθιστορήματος το οποίο απόλυτα συνειδητά άφησα με ανοιχτό τέλος, έχοντας την επιθυμία ο κάθε αναγνώστης να δώσει το τέλος που ο ίδιος θέλει. Γιατί σ' εκείνο το βιβλίο, το ταξίδι είχε μεγαλύτερη σημασία από τον τελικό προορισμό. Τώρα, ένιωσα έντονα μέσα μου πως ήρθε η ώρα να δώσω την δική μου εκδοχή για το οριστικά αμετάκλητο τέλος αυτής της ιστορίας.
 
5) Αισθάνεσθε συγγραφέας;
Δεν ξέρω πώς αισθάνεται ένας συγγραφέας. Να ’ναι άραγε ένα συναίσθημα από μόνο του;
 
6) Τι σκέπτεστε όταν σας ασκούν κριτική για κάποιο έργο σας με την οποία δεν συμφωνείτε;
Ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του και δεν υπάρχει νόμος που να υποχρεώνει όλοι οι άνθρωποι να συμφωνούν μεταξύ τους. Σέβομαι την κάθε γνώμη, την ακούω, την διυλίζω κι αν πεισθώ για το δίκιο, την κρατάω μέσα μου.
 
7) "Κουβαλάτε" για καιρό τους ήρωες των μυθιστορημάτων σας;
Πριν τους αποτυπώσω στο χαρτί με τον τρόπο που θέλω, ναι, με βασανίζουν αρκετό καιρό. Μετά, τους ξεχνώ και παίρνω στο κατόπι τους επόμενους.
 
8) Πείτε μου κάτι που δεν θα λέγατε ποτέ δημόσια
"Τα εν οίκω....."
 
9) Τα μυθιστορήματά σας έχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης;
Ως αναγνώστης, αρέσκομαι στην «καταβύθιση», στην άγρα του δεύτερου και τρίτου επίπεδου που κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Ως συγγραφέας λοιπόν, δεν θα μπορούσα παρά να ακολουθήσω την αναγνωστική μου έλξη.
 .
10) Όταν γράφετε έχετε στο μυαλό σας τους αναγνώστες;
Δεν γράφω με πρώτιστο μέλημα αυτό που αναλύω να γίνει μαζικά αποδεκτό. Σκέφτομαι ωστόσο πολύ τον αναγνώστη, του βάζω τρικλοποδιές σελίδα τη σελίδα και περιμένω κρυμμένη στη γωνία να δω τις αντιδράσεις του. Μου αρέσει να σκέφτομαι πως προκαλώ συναισθήματα και σκέψεις με όσα μοιράζομαι μαζί του
 
11) Κάθε μήνα εκδίδονται καινούρια μυθιστορήματα. Πώς θα ξεχωρίσει ο αναγνώστης του 2018 το λογοτεχνικό και λιγότερο λογοτεχνικό;
Ο Λιβανελί είχε πει πως η λογοτεχνία είναι ο μόνος καθρέφτης που μπορεί να αναγκάσει την τρελαμένη ανθρωπότητα να κοιτάξει τον εαυτό της. Υπ' αυτή την έννοια, ο "καθρέφτης" του κάθε αναγνώστη είναι καθαρά υποκειμενικός. Ο ρόλος της λογοτεχνίας εξάλλου είναι να ξυπνά συναισθήματα και σκέψεις και αυτή η αφύπνιση δεν είναι δυνατόν να γίνει με τον ίδιο τρόπο ομαδόν.
 
12) Ποιους συγγραφείς θεωρείτε πετυχημένους;
Το είχε πει ο Ταρκόφσκι για την τέχνη του και ελπίζω να μου συγχωρήσει την παράφραση. Η γραφή είναι ένας τόπος ιερός, μια προσευχή του συγγραφέα. Αν αυτή η προσευχή, φανεί να ενδιαφέρει, να αφορά κι άλλους εκτός από τον ίδιο, τότε θα αποδειχτεί εκείνη χρήσιμη κι ο συγγραφέας πετυχημένος.
.
13) Στην εποχή μας ένας συγγραφέας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους νέους;
Αν και ο καθένας δικαιούται να ενημερώνεται, να διαμορφώνει άποψη και ασφαλώς να την εκφέρει, θεωρώ σοφό το «καθείς εφ ω ετάχθη». Δεν είναι δύσκολο να παρασυρθεί κανείς σε ρόλο φωτεινού παντογνώστη αν και δεν μπορώ να παραβλέψω την καλή επιρροή κάποιων συγγραφέων στους νέους. Αυτό όμως κρύβει κινδύνους που θα πρέπει σοβαρά να προσμετρηθούν.
 
14) Μια φράση που να σας αντιπροσωπεύει σήμερα
Αν δεν βρες δρόμο, φτιάξε. Μ. Λουντέμης
 
15) Μια φράση που σας αντιπροσώπευε κατά το παρελθόν και πλέον δεν σας αντιπροσωπεύει
Φαίνεται πάντα αδύνατον, μέχρι να γίνει. Ν. Μαντέλα
 
16) Πόσα βιβλία διαβάζετε κάθε μήνα;
Ανάλογα με τον χρόνο που μου αφήνει η γραφή και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις μου. Πάντως, όχι κάτω από έξι - επτά, η ανάγνωση είναι ανάγκη ίσης σημασίας με την γραφή.
 
17)  Ένα βιβλίο ενός έλληνα συγγραφέα που θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς;
Υπάρχουν αρκετά βιβλία που μου άρεσαν, κάποια πολύ, κάποια με άφησαν άφωνη, εκτίμησα και θαύμασα τη γραφή, δεν επιθύμησα όμως να έχω εγώ τη σκέψη κάποιου άλλου ανθρώπου. Μου φαίνεται λίγο ανατριχιαστικό όσο το σκέφτομαι!
 
18)  Εκδότες στην Ελλάδα του 2017
Ελάχιστοι εκδότες προωθούν πραγματικά τα βιβλία, με σωστή διανομή και διαφήμιση. Δυστυχώς, στα τέσσερα χρόνια ενασχόλησής μου, συνάντησα και εκδότες - ταχυφαγεία, τυπογράφους δηλαδή που φόρεσαν τον μανδύα του εκδότη, βγάζοντας είκοσι βιβλία το μήνα -τα οποία ασφαλώς και μετά την έκδοση παίρνουν ακαριαία το δρόμο της λησμονιάς- χωρίς να έχουν την ειλικρίνεια να ενημερώσουν τον συγγραφέα για τις προθέσεις τους. Λαγοί και πετραχήλια τάζονται με μεγάλη ευκολία, συγγραφείς συμμετέχουν στην έκδοση με μεγάλα ποσά και στο τέλος δεν εισπράττουν τίποτα από όσα βάσει συμβολαίου δικαιούνται.
Ευχαριστώ πολύ!

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/art-book/gkentzos-tzina-psarry-24831/feed/
<![CDATA[Βανδάλισαν το ιερό των Αιγυπτίων Θεών στον Μαραθώνα]]> http://www.kulturosupa.gr/art-book/vandalisan-iero-24823/ http://www.kulturosupa.gr/art-book/vandalisan-iero-24823/#comments +Fri, 22 Jun 2018 10:04:00 +0300 35 http://www.kulturosupa.gr/art-book/vandalisan-iero-24823/  Προξένησαν σημαντικές φθορές στα αντίγραφα των αγαλμάτων των θεών Ίσιδος και Όσιρη που είναι στημένα ανά ζεύγος στους τρεις πυλώνες του ιερού


]]>
 


Προξένησαν σημαντικές φθορές στα αντίγραφα των αγαλμάτων των θεών Ίσιδος και Όσιρη που είναι στημένα ανά ζεύγος στους τρεις πυλώνες του ιερού

Αγνωστοι εισέβαλαν στον αρχαιολογικό χώρο του ιερού των Αιγυπτίων Θεών στη Μπρεξίζα Μαραθώνα, προξενώντας σημαντικές φθορές σε αντίγραφα αγαλμάτων, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα το ΥΠΠΟΑ αναφέρει ότι «σήμερα το πρωί, 20 Ιουνίου 2018, ο φύλακας του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου του ιερού των Αιγυπτίων θεών στη Μπρεξίζα Μαραθώνα διαπίστωσε ότι χθες, 19 Ιουνίου 2018, μετά τη λήξη της εργασίας του, άγνωστοι εισέβαλαν στον αρχαιολογικό χώρο και προξένησαν σημαντικές φθορές στα αντίγραφα των αγαλμάτων των θεών Ίσιδος και Όσιρη που είναι στημένα ανά ζεύγος στους τρεις πυλώνες του ιερού».

Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, «το επιστημονικό και φυλακτικό προσωπικό της Εφορείας επελήφθη άμεσα του θέματος, το οποίο ερευνά πλέον το Τμήμα Ασφαλείας Νέας Μάκρης Μαραθώνα. Τα πρωτότυπα αγάλματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα».

'Αγνωστοι εισέβαλαν στον αρχαιολογικό χώρο του ιερού των Αιγυπτίων Θεών στη Μπρεξίζα Μαραθώνα, προξενώντας σημαντικές φθορές σε αντίγραφα αγαλμάτων, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα το ΥΠΠΟΑ αναφέρει ότι «σήμερα το πρωί, 20 Ιουνίου 2018, ο φύλακας του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου του ιερού των Αιγυπτίων θεών στη Μπρεξίζα Μαραθώνα διαπίστωσε ότι χθες, 19 Ιουνίου 2018, μετά τη λήξη της εργασίας του, άγνωστοι εισέβαλαν στον αρχαιολογικό χώρο και προξένησαν σημαντικές φθορές στα αντίγραφα των αγαλμάτων των θεών Ίσιδος και Όσιρη που είναι στημένα ανά ζεύγος στους τρεις πυλώνες του ιερού».

Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, «το επιστημονικό και φυλακτικό προσωπικό της Εφορείας επελήφθη άμεσα του θέματος, το οποίο ερευνά πλέον το Τμήμα Ασφαλείας Νέας Μάκρης Μαραθώνα. Τα πρωτότυπα αγάλματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα».

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/art-book/vandalisan-iero-24823/feed/
<![CDATA[«Κώστας Βαρώτσος - Γλυπτική 2008-2018» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη]]> http://www.kulturosupa.gr/art-book/varotsos-24816/ http://www.kulturosupa.gr/art-book/varotsos-24816/#comments +Fri, 22 Jun 2018 09:26:00 +0300 35 http://www.kulturosupa.gr/art-book/varotsos-24816/  «Ο άνεμος και το κύμα, η παρουσία και η απουσία, η ύλη και ο χώρος ορίζουν τη νέα δουλειά του διάσημου καλλιτέχνη - Στις 21 Ιουνίου τα εγκαίνια 


]]>
 


«Ο άνεμος και το κύμα, η παρουσία και η απουσία, η ύλη και ο χώρος ορίζουν τη νέα δουλειά του διάσημου καλλιτέχνη - Στις 21 Ιουνίου τα εγκαίνια 

Μνημειακά έργα που μαρτυρούν τη συνεχή πάλη του δημιουργού με την ευθραυστότητα του γυαλιού, τη στιλπνότητα του σιδήρου, τη διαφάνεια και το φως περιλαμβάνει η νέα έκθεση «Κώστας Βαρώτσος 2008 - 2018», η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 21 Ιουνίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. 

«Ο άνεμος και το κύμα, η παρουσία και η απουσία, η ύλη και ο χώρος ορίζουν τη νέα δουλειά του Κώστα Βαρώτσου» αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς, στον κατάλογο της έκθεσης.

«Πρόκειται για μια πλαστική ιστορία, η οποία μέσα στη ροή του χρόνου αντανακλά την άρρηκτη συνοχή του οραματικού του κόσμου. Η γλυπτική για τον ίδιο, από τις αρχές περίπου της δεκαετίας του 1970 έως και σήμερα, εκφράζει μια ριζοσπαστική αναθεώρηση, την αέναη αναζήτηση του διαφορετικού. Στόχος του ήταν και παραμένει, να προσφέρει στον θεατή μια αισθητική πρόκληση, και μια εικαστική απόλαυση. Το γλυπτικό του ιδίωμα δίνει έμφαση στον άμεσα ορατό χώρο, τη φόρμα και το περιεχόμενο, τη διερεύνηση μιας αισθητικής εμπειρίας.  Ο Βαρώτσος με το έργο του δίνει τρισδιάστατη μορφή στο ουσιώδες, σε έναν ποιητικό γλυπτικό κόσμο. Με ονειρική διάθεση βάζει φαντασία στην ύλη που αγαπάει και με αυτή δουλεύει περίπου σαράντα χρόνια για να κατακτήσει μια άλλη λάμψη του γυαλιού. Η απλότητα, η λιτότητα και το καίριο κυριαρχούν στη δουλειά του, προσεγγίζοντας χωρίς περιγραφική διάθεση και με απεριόριστη δύναμη ελευθερίας τη γη, τον ουρανό και τη θάλασσα».

varotsos5


Κώστας Βαρώτσος: Ο γλύπτης του «Δρομέα»

Ο Κώστας Βαρώτσος γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1955 στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης (1973-5) και συνέχισε στην αρχιτεκτονική σχολή της Πεσκάρα. Το 1978 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στο CentroCulturaleGovergense με τίτλο «Γη-Θάλασσα». Το 1980, μετά από δέκα χρόνια παραμονής του στην Ιταλία, επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1982 πραγματοποιησε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα στην Αίθουσα Τέχνης Δεσμός, με τίτλο «Εικόνες που Αναδύονται». Το 1983 με προτροπή του συλλέκτη Δάκη Ιωάννου φιλοτέχνησε το πρώτο δημόσιο έργο του με τίτλο «Ο Ποιητής», που εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου. 

varotsos3


Πήρε μέρος σε πολλές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και εκπροσώπησε τη χώρα μας στη διεθνή Μπιενάλε του Σάο Πάολο. Το 1988 έστησε στην πλατεία Ομονοίας τον φημισμένο «Δρομέα», το πιο πολυσυζητημένο του έργο. Εκπροσώπησε στη Μπιενάλε της Βενετίας πρώτα την Ιταλία και μετά την Ελλάδα. Το 1994 ο «Δρομέας» μεταφέρθηκε, λόγω της κατασκευής του μετρό, από την Ομόνοια στην πλατεία της απέναντι από την Εθνική Πινακοθήκη. Το 1999 εκλέχθηκε καθηγητής στη Αρχιτεκτονική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2003 πήρε μέρος στη Μπιενάλε του Πεκίνο. Γλυπτά του κοσμούν πολλούς δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ελβετία, τις Η.Π.Α., ενώ έχει πραγματοποιήσει πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλος κατάλογος με χαιρετισμό του κ. Βασίλη Θεοχαράκη και κείμενα των Τάκη Μαυρωτά, AchilleBonitoOlivaκαι GiusiGiaracuni.Επίσης, περιλαμβάνει μια συνέντευξη του κ. Δάκη Ιωάννου, Προέδρου του ΔΕΣΤΕ για το έργο του Κώστα Βαρώτσου από τον Τάκη Μαυρωτά και αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις του γλύπτη στους Μαίρη Αδαμοπούλου, Μαριλένα Αστραπέλλου, Κατερίνα Λυμπεροπούλου, Γιώργο Μυλωνά και Μαργαρίτα Πουρνάρα. 

varotsos4Χρήσιμες πληροφορίες: 

Διάρκεια έκθεσης: 20/6-21/10/2018

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 10.00-18.00

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη:  Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα

varotsos1

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/art-book/varotsos-24816/feed/
<![CDATA[Ανοίγει για το κοινό το εργαστήριο του εμβληματικού γλύπτη Αλμπέρτο Τζιακομέτι]]> http://www.kulturosupa.gr/art-book/tziakometi-24814/ http://www.kulturosupa.gr/art-book/tziakometi-24814/#comments +Fri, 22 Jun 2018 09:09:00 +0300 35 http://www.kulturosupa.gr/art-book/tziakometi-24814/  Το Ινστιτούτο Τζιακομέτι περιλαμβάνει δεκάδες έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, διατηρημένα επιμελώς από τη σύζυγό του, μετά τον θάνατό του το 1966


]]>
 


Το Ινστιτούτο Τζιακομέτι περιλαμβάνει δεκάδες έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, διατηρημένα επιμελώς από τη σύζυγό του, μετά τον θάνατό του το 1966

Πενήντα και πλέον χρόνια από τον θάνατό του, οι λάτρεις της τέχνης θα μπορούν να δουν το εργαστήρι στο Παρίσι του Ελβετού γλύπτη, Αλμπέρτο Τζιακομέτι (1901-1966) ακριβώς όπως το άφησε, με τα μισοτελειωμένα σκίτσα και το σταχτοδοχείο του.

Το Ινστιτούτο Τζιακομέτι, που αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στις 26 Ιουνίου, περιλαμβάνει δεκάδες έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, διατηρημένα επιμελώς από τη σύζυγό του, μετά τον θάνατό του το 1966. Στα έργα περιλαμβάνονται εύθραυστα έργα τέχνης από γύψο που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο κοινό.

Το Ινστιτούτο περιλαμβάνει μια πλήρη ανακατασκευή του εργαστηρίου του, ακριβώς λίγο παρακάτω από την αρχική του τοποθεσία, στη γειτονιά του Μονπαρνάς στο Παρίσι, μια περιοχή γνωστή ως ακμάζον καλλιτεχνικό κέντρο στα μέσα στου 20ού αιώνα. Ο ελβετός γλύπτης και ζωγράφος είχε εγκατασταθεί στο Παρίσι το 1922.

Το Ίδρυμα Τζιακομέτι, που έχει στην κατοχή του τα περισσότερα από τα έργα του καλλιτέχνη, αποφάσισε την ανακατασκευή του καλλιτεχνικού στούντιο, και όχι την ίδρυση ενός μουσείου, γιατί ο Τζιακομέτι έδινε πάντα μεγάλη έμφαση στην ισχυρή σχέση μεταξύ του έργου του και του περιβάλλοντος όπου αυτό φιλοτεχνείτο.

«Εξαΰλωσε» το ανθρώπινο σώμα

Ο Τζιακομέτι ανήκει στους σημαντικότερους γλύπτες του 20ού αιώνα. Το έργο του χαρακτηρίζεται από στοιχεία του κυβισμού, του σουρεαλισμού και των φιλοσοφικών αναζητήσεων του υπαρξισμού και της ανθρώπινης φύσης (conditio humana).

1-giacomett
Άνθρωπος που δείχνει (1947)Το 1935, όταν σταμάτησε να ασχολείται με τον σουρεαλισμό, στράφηκε στο ανθρώπινο σώμα και αφοσιώθηκε στις «Συνθέσεις με Φιγούρες», ενώ γύρω στο 1940 κατέληξε στις διάσημες φιγούρες του, σχεδόν σκελετώδεις, με τα μακριά πόδια, τον περιορισμένο κορμό και το μικρό κεφάλι. Σχεδόν εξαϋλωμένες. «Βυθίζοντας τα δάκτυλά μου στον γύψο, αναζητώ κάτω από το δέρμα τα οστά, το κρανίο, τους σπονδύλους, το ανθρώπινο σώμα αποφλοιωμένο«, έλεγε ο ίδιος. 

Ο Αλμπέρτο Τζιακομέτι πέθανε σε ηλικία 65 χρόνων. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Τζιακομέτι θύμιζε όλο και περισσότερο τις πολύ λεπτές, οστεώδεις φιγούρες που σκάλιζε στον πηλό ή στον ορείχαλκο. Έργα του βρίσκονται σε όλα τα μεγάλα μουσεία του κόσμου καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

55_1414_ph_web
Γυναίκα - Κουτάλι (1926–1927)

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/art-book/tziakometi-24814/feed/
<![CDATA[Tα «σαράντα» του σεισμού του 1978 στη Νέα Παραλία. Γράφει η Μαρία Διαμαντοπούλου.]]> http://www.kulturosupa.gr/art-book/diamantopoulou-seismos=-=-24807/ http://www.kulturosupa.gr/art-book/diamantopoulou-seismos=-=-24807/#comments +Thu, 21 Jun 2018 10:51:00 +0300 210 http://www.kulturosupa.gr/art-book/diamantopoulou-seismos=-=-24807/  Μια βραδιά που μας «ταρακούνησε», αλλά και μας δίδαξε πολλά για έναν αρχέγονο τρόμο: τον σεισμό. Γράφει η Μαρία Διαμαντοπούλου.

]]>
20 Ιουνίου 1978. Καλοκαίρι, ζέστη και Μουντιάλ. Η ώρα 11 το βράδυ.  Ξαφνικά, η γη τραντάζεται, παρασύροντας κτίρια και ανθρώπους σ’ έναν εφιαλτικό χορό. Η Θεσσαλονίκη δε θα είναι ποτέ η ίδια, μετά τον Μεγάλο Σεισμό, των 6,5 Ρίχτερ, που κόστισε τη ζωή 47 συμπολιτών μας, τραυμάτισε εκατοντάδες και άλλαξε τη φυσιογνωμία της πόλης. Ακόμα και αν δεν τον θυμόμαστε (καλή ώρα, ήμουν δύο ετών..) ή δεν τον ζήσαμε, μεγαλώσαμε με τις διηγήσεις γι’ αυτόν. Αστικοί μύθοι και πραγματικότητα, αλήθειες και υπερβολές, στοιχεία και κουτσομπολιά, μπλέκονται, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη σελίδα στην ιστορία της πόλης. Οι Θεσσαλονικείς δεν την ξεπέρασαν ακόμα. Ίσως και δεν πρέπει, για πολλούς και διάφορους λόγους, καλούς και κακούς.
 
Φέτος συμπληρώθηκαν σαράντα χρόνια από την καταστροφική επίσκεψη του Εγκέλαδου στην πόλη μας και τα ερωτήματα ακόμα πλανώνται στον αέρα. Όπως και ο φόβος. Με αφορμή την επέτειο αυτή, υπό την πρωτοβουλία και την οργάνωση του συλλόγου των Φίλων Νέας Παραλίας, έγινε ένα ιδιότυπο «μνημόσυνο» του μεγάλου σεισμού, Αμφιθέατρο του Κήπου των Εποχών, στη Νέα Παραλία, στις 19/6, μία ημέρα πριν το χτύπημα του σεισμού, το καλοκαίρι του ’78. Καλεσμένοι ομιλητές οι κ.κ. Παπαζάχος, καθηγητής σεισμολογίας του Α.Π.Θ., Λεκίδης Βασίλης, διευθυντής ερευνών του Ι.Τ.Σ.Α.Κ.(Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών), Σιμιτζής, διευθυντής Β΄ΕΜΑΚ, ο μηχανικός κ. Βαφειάδης και ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας κ. Χαράλαμπος Στεργιάδης. Την εκδήλωση παρουσίασε η γνωστή δημοσιογράφος της πόλης, κ. Σύνθια Σάπικα.
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ του B.B.C. για το σεισμό της Θεσσαλονίκης, με σπάνιες εικόνες, που ξύπνησαν μνήμες και προκάλεσαν δέος και φόβο. Παράλληλα, οι ομιλητές έκαναν μια σύντομη εισήγηση, δίνοντας μας το στίγμα για όσα θ’ ακολουθούσαν.
 
Φυσικά, η πρώτη ερώτηση που κλήθηκε ν’ απαντήσει ο κ. Παπαζάχος ήταν αν θα γίνει σεισμός και η απάντηση του ήταν άμεση, σαφής και… τρομακτική, κόβοντάς μας για λίγα λεπτά την ανάσα: φυσικά και θα γίνει! Ζούμε σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη, επομένως το θέμα δεν είναι αν θα γίνει σεισμός, αλλά πότε. Φυσικά, δεν υπάρχει πρακτική πρόβλεψη σεισμών, αλλά μόνο πρόβλεψη συμπεριφοράς των κτιρίων και του εδάφους. Επίσης, δεν ισχύουν κάποιοι μύθοι για τους σεισμούς όπως ότι η πολλή ζέστη προμηνύει σεισμό ή η πανσέληνος .Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον τόπο και την ένταση του σεισμού. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι η θωράκιση!
 
Ο μηχανικός κ. Βαφειάδης μας τόνισε πως η παλαιότητα ενός κτιρίου δεν το κάνει τόσο επικίνδυνο, όσο οι ανακαινίσεις χωρίς την επίβλεψη μηχανικού! Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ακόμα και για νέα κτίρια που ακολουθούν πιστά τον αντισεισμικό κανονισμό, είναι οι αυθαίρετες παρεμβάσεις, όπως γκρεμίσματα τοίχων κτλ. που απειλούν τη στατικότητα και καθιστούν το κτίριο επικίνδυνο. Προσοχή, λοιπόν! Θα πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή μηχανικού για τη δική μας ασφάλεια. Τα αυθαίρετα κτίρια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και θα πρέπει να θωρακιστούν και να ενισχυθούν, σε αντίθεση με τα μνημεία της πόλης που είναι προετοιμασμένα κατάλληλα.
 
 Όπως και να έχει, όμως, άλλος είναι ο καθοριστικός παράγοντας που καθορίζει το αν θ’ αντέξει ένα κτίριο τη δόνηση ή όχι: η ποιότητα του εδάφους, που καθορίζει την επίδραση των σεισμικών κυμάτων στις κατασκευές. Ούτε αυτό, όμως, είναι απόλυτο. Ο σεισμός είναι πολυπαραγοντικό και μοναδικό φαινόμενο κάθε φορά και δε μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα, παρά κατόπιν εορτής.
 
Είμαστε, βέβαια, σε πολύ καλύτερο επίπεδο από εκείνο του 1978! Ο σεισμός της Θεσσαλονίκης ήταν ο πρώτος που χτύπησε ένα μεγάλο αστικό κέντρο και, πέρα από τις καταστροφικές του συνέπειες, άλλαξε πολλά στον Αντισεισμικό Κανονισμό, στην επιστήμη της Σεισμολογίας, αλλά και στον τρόπο οργάνωσης της Πολιτείας. Υπάρχει λεπτομερέστατο σχέδιο αντιμετώπισης ενός μεγάλου σεισμού στην πόλη, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Ε.Μ.Α.Κ, το Γ’ Σώμα Στρατού και τους Δήμους. Κάθε χρόνο το σχέδιο επικυρώνεται και γίνονται τακτικά ασκήσεις σεισμού με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων. Βέβαια, δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο της άσκησης πολιτών, όπως στην Ιαπωνία, ωστόσο ο καθένας μπορεί να οργανωθεί με την προμήθεια χρησίμων αντικειμένων (ραδιόφωνο με μπαταρία, φαρμακευτικό υλικό)και να συζητήσει με τους δικούς του το τι θα κάνουν σε περίπτωση σεισμού, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες.
 
Από την εκδήλωση δε θα μπορούσαν να λείπουν οι μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν το σεισμό και καταγράφηκαν σε ένα επετειακό βιβλίο με τον τίτλο «Σεισμογραφίες», από τις εκδόσεις Ιανός. Πρόκειται για μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν το χτύπημα του Εγκέλαδου στην πόλη, το βράδυ της 20ής Ιουνίου 1978, οι οποίοι περιγράφουν τις εμπειρίες τους, τις φοβίες αλλά και τις αλλαγές που προκάλεσε το γεγονός στις ζωές τους. Το υλικό του βιβλίου συγκεντρώθηκε από το Σύλλογο «Φίλοι Νέας Παραλίας» της Θεσσαλονίκης. Το υλικό του βιβλίου συγκεντρώθηκε με αφορμή την 40ή επέτειο από το σεισμό του 1978 και τη σχετική εκδήλωση. Η εκδήλωση και η επιμέλεια του υλικού έγιναν από τα μέλη του συλλόγου: Σύνθια Σάπικα, Ελένη Φωκά, Δέσποινα Μακροπούλου, Ευαγγελία Μίχου, Αμαρυλλίδα Παπαμιχαήλ, Μπάμπη Μπετζούνη, Bernard Cuomo, Κυριάκο Χατζηιωάννογλου και Πρόδρομο Νικηφορίδη. Τις 34 ιστορίες γράφουν οι: Απόστολος Βεϊζαδές, Σπύρος Βούγιας, Ξανθίππη Γκλαβοπούλου, Διογένης Δασκάλου, Βασιλική Δεληγιάννη-Κουϊμτζή, Άκις Δ., Δημήτρης Δραγώγιας, Κωστής Ζαφειράκης, Άλκης Κακαλιάγκος, Κατερίνα Καμάρα, Βασίλης Κεχαγιάς, Σταυρούλα Κλειδαριά, Χρή¬στος Κοσμάογλου, Άκης Λαζάρου, Σάββας Λεσπουρίδης, Δέσποινα Μακροπούλου, Ευαγγελία Μίχου, Γιάννης Μπόντης, Λέων Ναρ, Φάνης Ουγγρίνης, Δημήτρης Παπαγρηγορίου, Θόδωρος Παπαδόπουλος, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Θοδωρής Πελαγίδης, Χρύσα Περιδέλη, Φάνης Πετράκης, Σύνθια Σάπικα, Μαρία Στεφανούρη, Άρης Στυλιανού, Γιώργος Τούλας, Τέλλος Φίλης, Ελένη Φωκά, Κυριάκος Χατζηιωάννογλου, Ιωάννα Χρυσοχοΐδου.
 
Η βραδιά έκλεισε υπό τους ήχους μίας μεγάλης επιτυχίας των ‘70’s will survive της Gloria Gaynor…καθόλου τυχαία βέβαια. Η πόλη επιβίωσε από το χτύπημα, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζει. Κανείς δεν ξέρει που, πότε και πως θα μας φερθεί ο Εγκέλαδος… Προσέχουμε για να έχουμε, σωστά προετοιμασμένοι, μακριά από πανικό και φοβίες. Να «ζήσουμε να τον θυμόμαστε», λοιπόν και να διδαχτούμε από τις ελλείψεις και τα λάθη του παρελθόντος!
Πληροφορίες για το βιβλίο ΕΔΩ
Φίλοι Νέας Παραλίας ΕΔΩ

Φωτογραφία : Teo Karanikas

Χρησιμοποιήστε στις κοινοποιήσεις σας τα παρακάτω tags δημοσίευσης:
#ΜαρίαΔιαμαντοπούλου #MariaDiamantopoulou #Κουλτουρόσουπα #Kulturosupa #σεισμός1978 #Θεσσαλονίκη #νέα παραλία #Βιβλίο #εκδηλώσεις #σεισμός

.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ & ΑΥΤΟ:

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/art-book/diamantopoulou-seismos=-=-24807/feed/
<![CDATA[Σημαντικό εύρημα στην Ακρόπολη: Βρέθηκε γλυπτό σκύλου από το 520 π.Χ. κοντά στον Παρθενώνα (Photo)]]> http://www.kulturosupa.gr/art-book/akropoli-evrima-24783/ http://www.kulturosupa.gr/art-book/akropoli-evrima-24783/#comments +Tue, 19 Jun 2018 18:53:00 +0300 35 http://www.kulturosupa.gr/art-book/akropoli-evrima-24783/  Μαρμάρινο γλυπτό κυνηγετικού σκυλιού, βρέθηκε νοτίως του Παρθενώνα! Το γλυπτό βρέθηκε σχεδόν ακέραιο και σε φυσικό μέγεθος ενώ χρονολογείται από το 520 π.Χ.


]]>
 


Μαρμάρινο γλυπτό κυνηγετικού σκυλιού, βρέθηκε νοτίως του Παρθενώνα! Το γλυπτό βρέθηκε σχεδόν ακέραιο και σε φυσικό μέγεθος ενώ χρονολογείται από το 520 π.Χ.

Το Μουσείο Ακρόπολης ενημερώνει σε σχετική ανακοίνωσή του πως «το ζώο βρίσκεται σε ακραία ένταση έτοιμο για το άλμα της επίθεσης, καθώς όπως φαίνεται έχει εντοπίσει τα ίχνη του θηράματός του. Η παρουσία του στο ιερό της Αθηνάς ξενίζει, αφού δεν επιτρεπόταν εκεί η παρουσία σκυλιών. Αντίθετα είναι αναμενόμενο για τη θεά του κυνηγιού την ‘Αρτεμη που είχε ένα μικρό δικό της ιερό κοντά στον Παρθενώνα. Οι αρχαίοι, ήδη από τα χρόνια του Ομήρου, εκτιμούσαν ιδιαίτερα τα κυνηγετικά σκυλιά, από τα οποία διακρίνονταν για τη δύναμη, την οξυδέρκεια και την ταχύτητά τους, τα λακωνικά και τα κρητικά».
Σε ανακοίνωσή του το Μουσείο προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τη στενή σχέση ανθρώπων και ζώων στην αρχαιότητα, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα πραγματοποιήσει από την Τρίτη 26 Ιουνίου έως την Πέμπτη 19 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια των αρχαιολόγων-φροντιστών, οι ενδιαφερόμενοι θα περιηγηθούν στις αίθουσες των κλιτύων της Ακρόπολης και της αρχαϊκής συλλογής για να ανακαλύψουν μέσα από τα εκθέματα του μουσείου αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα σχέση. Το οικογενειακό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την αποτύπωση των δικών τους δημιουργιών σε καμβά και πηλό.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Για παιδιά 4-6 ετών. Ημέρες και ώρες:
  • κάθε Τρίτη στις 11 πμ. (ημερομηνίες: 26/6, 3/7, 10/7, 17/7)
  • κάθε Πέμπτη στις 11πμ. (ημερομηνίες: 28/6, 5/7, 12/7, 19/7)
Για παιδιά 7-12 ετών. Ημέρες και ώρες:
  • κάθε Τετάρτη στις 11 πμ. (ημερομηνίες: 27/6, 4/7, 11/7, 18/7)
  • κάθε Πέμπτη στη 1 μμ. (ημερομηνίες: 28/6, 5/7, 12/7, 19/7)
Διάρκεια: 60 λεπτά. Κρατήσεις: 30 λεπτά πριν την έναρξη κάθε προγράμματος στο Γραφείο Πληροφοριών.

Όπως ενημερώνει το Μουσείο Ακρόπολης, λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετοχών (έως 20 παιδιά με 1 συνοδό για κάθε παιδί), τηρείται σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έκδοση εισιτηρίου γενικής εισόδου (5 ευρώ) για τους γονείς / συνοδούς.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/art-book/akropoli-evrima-24783/feed/
<![CDATA[Τι κι αν βρέχει, παρατείνεται το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης στη νέα Παραλία.]]> http://www.kulturosupa.gr/art-book/fest-vvliou-paratasi-24777/ http://www.kulturosupa.gr/art-book/fest-vvliou-paratasi-24777/#comments +Tue, 19 Jun 2018 14:02:00 +0300 35 http://www.kulturosupa.gr/art-book/fest-vvliou-paratasi-24777/  Το Φεστιβάλ βιβλίου θα είναι ακόμα μια εβδομάδα κοντά σας!!!


]]>
 Παρατείνεται το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης στη νέα Παραλία.

 
Το Φεστιβάλ βιβλίου θα είναι ακόμα μια εβδομάδα κοντά σας!!!
 
Για πρώτη φορά παρατείνουμε το χρόνο λειτουργίας του μετά από αίτημα των επισκεπτών.
 
Έτσι θα είμαστε κοντά σας έως την επόμενη Κυριακή 24 Ιουνίου.
 
Σας περιμένουμε όλους στην Παραλία του Λευκού Πύργου με καλό καιρό για να δείτε την σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή .
 
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/art-book/fest-vvliou-paratasi-24777/feed/
<![CDATA[Λόγω μείωσης προσωπικού φύλαξης...το νέο ωράριο λειτουργίας της Αρχαίας Αγοράς και της Ροτόντας]]> http://www.kulturosupa.gr/art-book/orario-rotonta-arxaia-agora--24773/ http://www.kulturosupa.gr/art-book/orario-rotonta-arxaia-agora--24773/#comments +Tue, 19 Jun 2018 12:59:00 +0300 35 http://www.kulturosupa.gr/art-book/orario-rotonta-arxaia-agora--24773/ Tο ωράριο λειτουργίας των συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Εφορείας, διαμορφώνεται ως εξής:]]>  
 Τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας μνημείων
 
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σας ενημερώνει ότι από την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 το ωράριο λειτουργίας της Αρχαίας Αγοράς και της Ροτόντας θα είναι 09:00 έως 16:00 (αντί του μέχρι 19/06/2018 ισχύοντος 09:00-19:00), λόγω μείωσης του προσωπικού φύλαξης.
 
Συνεπώς το ωράριο λειτουργίας των συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Εφορείας, διαμορφώνεται ως εξής:
 
1.      Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης (χώρος και μουσείο)
Δευτέρα
Τρίτη
Τετάρτη
Πέμπτη
Παρασκευή
Σάββατο
Κυριακή
Κλειστή
9:00 - 16:00
9:00 - 16:00
9:00 - 16:00
9:00 - 16:00
9:00 - 16:00
9:00 - 16:00
 
2.      Ροτόντα
Δευτέρα
Τρίτη
Τετάρτη
Πέμπτη
Παρασκευή
Σάββατο
Κυριακή
Κλειστή
9:00 - 16:00
9:00 - 16:00
9:00 - 16:00
9:00 - 16:00
9:00 - 16:00
9:00 - 16:00
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/art-book/orario-rotonta-arxaia-agora--24773/feed/
<![CDATA[RESILIENT FUTURES@PCAI@CACT_27.06]]> http://www.kulturosupa.gr/art-book/resilient-futures@pcai-24772/ http://www.kulturosupa.gr/art-book/resilient-futures@pcai-24772/#comments +Tue, 19 Jun 2018 12:46:00 +0300 35 http://www.kulturosupa.gr/art-book/resilient-futures@pcai-24772/  Μιλώντας για ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στα μέσα και τις στρατηγικές με τις οποίες άνθρωποι, κοινότητες και θεσμοί προσαρμόζονται στις διαμορφούμενες συνθήκες και αναζητούν ευρηματικούς τρόπους για να επιβιώσουν

]]>

27 Ιουνίου - 23 Σεπτεμβρίου 2018
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι)

Μια συμπαραγωγή του Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI) και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα

 
Resilient Futures” (Ανθεκτικά Μέλλοντα) είναι ο τίτλος της έκθεσης που ξεκινάει στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη στις 27 Ιουνίου, ενώνοντας σε συμβολικό επίπεδο τα δύο σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, αυτό του Πειραιά με αυτό της Θεσσαλονίκης, μέσω της σύγχρονης τέχνης, με επίκεντρο την έννοια της ανθεκτικότητας. Οι δύο πόλεις γεφυρώνονται με αφορμή ένα μοναδικό εγχείρημα συνεργασίας του Polyeco Contemporary ArtInitiative με το ΚΣΤΘ, μετά και την εναρκτήρια δράση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του PCAI στον Πειραιά, στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το οποίο είναι αφιερωμένο στην video art και στην περιβαλλοντική αφύπνιση, μέσα από τα έργα καταξιωμένων διεθνών εικαστικών. Οι εμπνευστές του εγχειρήματος Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος και Συραγώ Τσιάρα και οι εικαστικοί Γιώργος Δρίβας και Λουκία Αλαβάνου μίλησαν για την έκθεση και τη συνεργασία με το PCAI ενώ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα γραφεία της περιβαλλοντικής εταιρείας, όπου έχουν ενσωματωθεί αρμονικά βιντεοέργα και εγκαταστάσεις. (διάρκεια έκθεσης στο ΚΣΤΘ έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2018 / εγκαίνια: Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, στις 20:00 / Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-22:00).
 
Μιλώντας για ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στα μέσα και τις στρατηγικές με τις οποίες άνθρωποι, κοινότητες και θεσμοί προσαρμόζονται στις διαμορφούμενες συνθήκες και αναζητούν ευρηματικούς τρόπους για να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες φυσικών και ανθρωπογενών διαταραχών θέτοντας σε προτεραιότητα την υποστήριξη των αδύναμων πληθυσμών.
 
Ως έννοια η ανθεκτικότητα αναφέρεται κυρίως στις αρχές της ευελιξίας, της συμμετοχικότητας, της συνεκτικότητας και της ευρωστίας, το σύνολο δηλαδή των αξιών πάνω στις οποίες οφείλει να επενδύσει μία πόλη για να ενισχύσει το αίσθημα του συνανήκειν στους πολίτες της, την κοινή ευθύνη στη διαχείριση της δημόσιας σφαίρας και να διασφαλίσει τη μελλοντική της βιωσιμότητα.
 
Η Συραγώ Τσιάρα σημειώνει για την έκθεση: «Πώς οραματίζονται οι εικαστικοί καλλιτέχνες το μέλλον του πλανήτη, και τι είδους κριτική ασκούν στις σχέσεις των ανθρώπων με τη φύση, τα οικονομικά συστήματα, τις πολιτικές ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και του δημόσιου χώρου; Σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI) το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει μια διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης φέρνοντας κοντά καλλιτέχνες διαφορετικής προέλευσης που εκφράζονται κυρίως μέσα από την τέχνη του βίντεο, ενώ τα έργα τους αναφέρονται άμεσα ή υπαινικτικά σε ζητήματα αστικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας, καθώς και σε εναλλακτικές συλλήψεις για τη βιωσιμότητα των ανθρώπινων σχέσεων».
 
Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (Ελληνικά-Αγγλικά), του ΚΜΣΤ/ΚΣΤΘ με το PCAI.
 
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Λουκία Αλαβάνου, Γιώργος Δρίβας, Μαίρη Ζυγούρη, Hertogand Nadler, Βασίλης Καρούκ, EvaKotatkova, Μαρία Λοϊζίδου, Oliver ResslerJanny Begg, Mik aRottenberg, Στέφανος Τσιβόπουλος, Saskia Olde Wolbers
 

Περισσότεραγιατο Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI)

To PolyecoContemporaryArtInitiative(PCAI) είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2013 με πρωτοβουλία του Αθανάσιου Πολυχρονόπουλου, Εκτελεστικού Προέδρου της Polyeco Group, στοχεύοντας στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα μέσω της σύγχρονης τέχνης. Η μετάβαση από τη σταθερή στην κινούμενη εικόνα τις τελευταίες δεκαετίες ως κυρίαρχο εκφραστικό μέσο είναι ο βασικός λόγος που παρακίνησε το PCAI να εστιάσει – χωρίς, ωστόσο, να περιορίζεται - στη χρήση του δυναμικού μέσου του εικαστικού φιλμ για την επίτευξη των στόχων του.
Με έναν πρωτότυπο και δυναμικό τρόπο, το PCAI πραγματοποιεί απευθείας αναθέσεις σε διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες για τη δημιουργία έργων τέχνης με αφορμή τα ζητήματα περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα δίνουν τροφή σε σχέση με ζητήματα καλλιτεχνικής πρακτικής.
 
Σήμερα, το PCAI έχει αναθέσει 14 έργα κινούμενης εικόνας σε αναγνωρισμένους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων είναι οι Wu Tsang (υποψηφιότητα για Guggenheim Hugo Boss Prize 2018), Eva Kotatkova (Metropolitan Museum 2018) και Γιώργος Δρίβας (57η Μπιενάλε της Βενετίας). Έντεκα από αυτά τα έργα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό στα πλαίσια της έκθεσης τουPCAI,Παρατοξικά Παράδοξα, στο Μουσείο Μπενάκη το 2017.
 
Το PCAI συνεργάζεται και υποστηρίζει οργανισμούς και φορείς τέχνης σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων. Με προσήλωση και ευαισθησία στον ρόλο του προς την κοινωνία το PCAI, επίσης, οργανώνει και υλοποιεί το PCAI Junior, μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά σχεδιασμένα ειδικά για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσω της ψηφιακής τέχνης.
 
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/art-book/resilient-futures@pcai-24772/feed/
<![CDATA[Εγώ, ο Δίας, και η συμμορία του Ολύμπου, του Φρανκ Σβίγκερ. Διάβασε η Μαριάννα Μπουρουτζή και σχολιάζει.]]> http://www.kulturosupa.gr/art-book/mpouroutzi-dias=--24769/ http://www.kulturosupa.gr/art-book/mpouroutzi-dias=--24769/#comments +Mon, 18 Jun 2018 23:13:00 +0300 35 http://www.kulturosupa.gr/art-book/mpouroutzi-dias=--24769/  Ο Φρανκ Σβίγκερ, ιστορικός και καθηγητής σε γυμνάσιο έγραψε ένα βιβλίο με θέμα την ελληνική μυθολογία και ήρωες τους θεούς του Ολύμπου. Οι εκδόσεις  Ψυχογιός το ενέταξαν στη σειρά τους ‘’μικρή πυξίδα, για παιδιά και εφήβους’’. Διάβασε και σχολιάζει η Μαριάννα Μπουρουτζή. ]]>

Επιτέλους ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΕΛΟΣ! Τέλος οι ενδοσχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, τα φροντιστήρια, οι πάσης φύσεως εξετάσεις. Έφτασε η πολυπόθητη ώρα του χρόνου, για να ξεκουραστούν τα παιδιά. Κάπου ανάμεσα στη θάλασσα και τη στεριά, μεταξύ παιχνιδιού και απόλυτης χαλάρωσης, επιβάλλεται λίγη αναζωογόνηση του πνεύματος. Εννοείται πως τα διασκεδαστικά και μέτριου μεγέθους βιβλία κερδίζουν έδαφος. Ο Φρανκ Σβίγκερ, ιστορικός και καθηγητής σε γυμνάσιο έγραψε ένα βιβλίο με θέμα την ελληνική μυθολογία και ήρωες τους θεούς του Ολύμπου. Οι εκδόσεις  Ψυχογιός το ενέταξαν στη σειρά τους ‘’μικρή πυξίδα, για παιδιά και εφήβους’’.
.

Η Υπόθεση:

Στην κορυφή του Ολύμπου κατοικούν δώδεκα θεοί, μαζί με κάποιους ήρωες, με διάφορες ιδιότητες και αστείες παραξενιές. Όλοι αυτοί μαζί, με τα καμώματά τους, τα πειράγματα μεταξύ τους και την προσωπική κοσμοθεωρία τους μοιάζουν αρκετά με… μέλη συμμορίας! Ο Αχιλλέας, η Αφροδίτη, ο Απόλλωνας, η Αριάδνη, η Άρτεμις, η Αθηνά, ο Δαίδαλος, η Δήμητρα, η Διδώ, ο Διόνυσος, η Ευρώπη, η Ελένη, ο Ήφαιστος, η Ήρα, ο Ηρακλής, ο Ερμής, η Μήδεια, η Ναυσικά, ο Οδυσσέας, ο Ορφέας, η Πηνελόπη, ο Περσέας, ο Προμηθέας, ο Δίας, αφηγούνται την ξεκαρδιστική ιστορία τους και συστήνονται σε πρώτο πρόσωπο, μαζί με τη φωτογραφία τους, περιγράφοντας κάποιο περιστατικό που έμεινε στην ιστορία και τους έκανε… διάσημους. Εξηγούν ποιο είναι το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα που τους κάνει θνητούς και αθάνατους. Από πού κατάγονται, ποια είναι η γενιά τους, πού κατοικούν, τι τους αρέσει και τι όχι, σε τι είναι καλοί και σε τι όχι. Εν ολίγοις, μας παρουσιάζουν το πορτρέτο και το βιογραφικό τους, με χιουμοριστικό και ωραίο τρόπο.
 

Να το προσέξεις:

Είναι ανάλαφρο, πρωτότυπο, διασκεδαστικό και γεμάτο γνώσεις. Ο συγγραφέας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Παρουσιάζει κάποιους από τους θεούς του Ολύμπου, μαζί με μερικούς ημίθεους να αναφέρονται στους εαυτούς τους σε πρώτο πρόσωπο. Έχει ωραίες περιγραφές και καλούς διαλόγους, προσιτούς στους μικρούς μας φίλους. Έχει λιτή εικονογράφηση, που συνοδεύει τα βασικά χαρακτηριστικά τους, και μοιάζει με λεύκωμα ή κόμικ. Η κάθε ιστορία εκτείνεται σε περίπου 10 σελίδες. Καθόλου βαρετό. Ένας όμορφος μυθολογικός κόσμος, Ελλάδα, ιστορία και γνώση. Ιδανικό για δωράκι γενεθλίων. 
 

Άστο καλύτερα…

Ο τίτλος είναι λίγο παραπλανητικός. Περιμένει κανείς να περιλαμβάνονται μόνο οι 12 θεοί, αλλά όχι. Περιλαμβάνονται κάποιοι θεοί, κάποιοι ημίθεοι και κάποιοι ήρωες. Επίσης, ο χάρτης δεν είναι πλήρης. Είναι γραμμένο με τρόπο, ώστε τα παιδιά κάτω των 11 δεν θα το πάρουν όσο πρέπει στα σοβαρά. Χρειάζεται να γνωρίζουν κάποια στοιχειώδη πράγματα πριν το διαβάσουν.
 
Φρανκ Σβίγκερ, Εγώ, ο Δίας και η συμμορία του Ολύμπου, εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2017, σσ. 264.
 
Βαθμολογία:
4/5  
 
#ΜαριανναΜπουρουτζη #ΦρανκΣβιγκερ #ΕγωΟΔιαςΚαιΗΣυμμοριαΤουΟλυμπου
#Κουλτουρόσουπα #kulturosupa #ΔιαβασαμεΚαιΣχολιαζουμε
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/art-book/mpouroutzi-dias=--24769/feed/