Rss title here http://www.kulturosupa.gr/art-book/ put the rss description here. +Mon, 25 Sep 2017 17:56:00 +0300 en hourly 1 http://www.kulturosupa.gr/ http://www.kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://www.kulturosupa.gr/ <![CDATA[Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του 17ου Πεδίου Δράσης Κόδρα (Φωτογραφίες)]]> http://www.kulturosupa.gr/art-book/pedio-drasis-kodra-photos-20787/ http://www.kulturosupa.gr/art-book/pedio-drasis-kodra-photos-20787/#comments +Mon, 25 Sep 2017 17:56:00 +0300 35 http://www.kulturosupa.gr/art-book/pedio-drasis-kodra-photos-20787/ Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγαλύτερη από τις προσδοκίες του θεσμού καθώς οι κριτικές της έκθεσης είναι εξαιρετικές.
 
]]>
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγαλύτερη από τις προσδοκίες του θεσμού καθώς οι κριτικές της έκθεσης είναι εξαιρετικές.
 
Η επισκεψιμότητα των κοιτώνων του παλαιού στρατοπέδου Μακεδονομάχου Κόδρα συνεχίστηκε να είναι υψηλή και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Οι φιλότεχνοι θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την έκθεση μέχρι και την 1η Οκτώβρη με ελεύθερη είσοδο.
 
Η φετινή έκθεση με τίτλο «ΑΝΑΔΡΟΜΗ» έχει μουσειακή επιμέλεια και επετειακή ατμόσφαιρα προσδοκώντας να δώσει μία νέα δυναμική στο Πεδίο Δράσης Κόδρα.
 
Μην την χάσετε.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Κλεομένης Κωστόπουλος σε συνεργασία με την Ρένα Πιτσάκη.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/art-book/pedio-drasis-kodra-photos-20787/feed/
<![CDATA[Art ναι, «cheap» καθόλου! Γράφει η Διαμαντοπούλου Μαρία.]]> http://www.kulturosupa.gr/art-book/art-cheap-20768/ http://www.kulturosupa.gr/art-book/art-cheap-20768/#comments +Sun, 24 Sep 2017 08:43:00 +0300 35 http://www.kulturosupa.gr/art-book/art-cheap-20768/ Τι το καινούργιο μπορεί να σου προσφέρει μια έκθεση, ακόμα κι αν είναι πασπαλισμένη με αναμνήσεις και σήμα κατατεθέν της  πόλης σου. Και τις υπεραγαπάς και τις δύο. Σαν υπέργηρες  θείες, που βαριέσαι να τις επισκεφτείς, αλλά το κάνεις από αγάπη, σεβασμό και ολίγη.. υποχρέωση!]]> Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Κάπου στα μέσα των 70s. Δίπλα στη ΔΕΘ, που ήταν το φωτεινό σημείο  μέσα σ΄ ένα μήνα κατεξοχήν μελαγχολικό. Ποιός δε νοσταλγεί την Έκθεση των παιδικών του χρόνων! Θυμάμαι να περιπλανιόμαστε με τις ώρες στα περίπτερα, ακόμα και μέσα στη ντάλα μεσημέρι και να μην ξέρουμε πραγματικά τι να πρωτοδούμε! Η ΔΕΘ ήταν το παράθυρο μας προς τον κόσμο. Μία μεγάλη γιορτή, που, όταν τελείωνε, πάντα σου άφηνε κάτι. Μέχρι την επόμενη φορά.
 
Τα χρόνια, βέβαια, πέρασαν και όλα άλλαξαν. Στην εποχή του ίντερνετ με τι να εντυπωσιαστείς πια…
 
Τι το καινούργιο μπορεί να σου προσφέρει μια έκθεση, ακόμα κι αν είναι πασπαλισμένη με αναμνήσεις και σήμα κατατεθέν της  πόλης σου. Και τις υπεραγαπάς και τις δύο. Σαν υπέργηρες  θείες, που βαριέσαι να τις επισκεφτείς, αλλά το κάνεις από αγάπη, σεβασμό και ολίγη.. υποχρέωση!
 
Εδώ και τέσσερα χρόνια, όμως, κάτι ξεχωρίζει μέσα στη ΔΕΘ. Κάτι που έφερε μια νέα, ποιοτική πνοή στον εκθεσιακό χαρακτήρα. Ο θεσμός της  CHEAPART.
 
Ας  το πάρουμε από την αρχή.
 
Τι εστί Cheap Art.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή της  κ. Γεωργακόπουλο ,με τον οποίο είχα τη χαρά να μιλήσω, ως μη ειδήμων μεν, αλλά φιλότεχνη δε, η Cheap Art είναι μία μεγάλη παρέα καλλιτεχνών που συναντώνται, συνδιαλέγονται και –πάνω απ’ όλα δημιουργούν. Αγνή ,ατόφια καλλιτεχνική δημιουργία, χωρίς κανόνες, νόρμες και περιορισμούς !Από το 1995,οι υποψήφιοι καλλιτέχνες υποβάλλουν δείγμα του έργου τους, επιλέγονται και πωλούν το έργο τους σε πολύ χαμηλή τιμή, απόλυτα προσιτή στο ευρύ κοινό. Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, η Cheap Art ΔΕΝ είναι απλά ένα παζάρι έργων Τέχνης. Δεν είναι κατάστημα, δεν είναι γκαλερί. Υπάρχει απόλυτη ελευθερία στην επιλογή των θεμάτων, των υλικών και κάθε είδους συνδιαλλαγής ανάμεσα στον καλλιτέχνη και το κοινό. Τον δημιουργό τον βλέπεις μπροστά σου, μπορείς να του μιλήσεις και να σε μυήσει στο δικό του  προσωπικό Σύμπαν, πριν αγοράσεις (ή όχι) το έργο του. Και δεν έχει σημασία τελικά. Γιατί, σε διεθνές επίπεδο πλέον, η Cheap Art είναι ένα «πλήρες πρόγραμμα προβολής της σύγχρονης τέχνης και του πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό», όπως αναφέρεται και στον ιστότοπό της.
 
Αυτά, λοιπόν, με τα γενικά και τυπικά.
 
Δεν είμαι καλλιτέχνης(και με λυπάμαι γι ΄αυτό ), ούτε ιστορικός Τέχνης. Δε θα μπορούσα να αναφερθώ σε τεχνοτροπίες, συμβολισμούς  και τα τοιαύτα, χωρίς τον κίνδυνο να γίνω εντελώς ρεζίλι.
 
Ωστόσο, η έκθεση με ενθουσίασε.
΄΄
Η επιλογή του χώρου ήταν άριστη. Τοπογραφικά-μέσα στην καρδιά της πόλης, αλλά και σημειολογικά, δίπλα ακριβώς από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης τέχνης (well played).Συμβαδίζει άριστα με τους σκοπούς  του θεσμού, αλλά και βοηθά το ευρύ κοινό να έρθει σε άμεση επαφή με τα έργα και τους δημιουργούς. Χώρος με άπλετο φυσικό φως, χωρίς  να είναι «αποστειρωμένος» και στεγανός.
 
Είδα μαμάδες με παιδάκια, εφήβους, ηλικιωμένες κυρίες, μεσήλικες... Ένα ετερόκλητο κοινό, που επιτέλους μπόρεσε να ξεφύγει από την καθημερινότητα, να ξεκουράσει το βλέμμα του με κάτι φρέσκο και ανατρεπτικό. Γιατί υπήρχε ποικιλία, ζωντάνια, κίνηση! ’Εργα σε καμβά,σε πλεξιγκλάς ,ασπρόμαυρα, ποπ αρτ, γουορχολικά. Μάσκες με σύρμα, φωτογραφία, ασπρόμαυροι και πολύχρωμοι τόνοι, πολυφωνία και ελευθερία!
΄΄
Οι καλλιτέχνες, άνετοι και προσιτοί, να συζητούν με το κοινό, ενώ γύρω τους η πόλη γιορτάζει. Τι καλύτερο;
 
Και το κλου όλων αυτών  είναι ότι μπορείς να πάρεις το έργο/α που σε ενθουσίασαν, έναντι ενός σχεδόν συμβολικού ποσού. Να επενδύσεις ουσιαστικά, αναβαθμίζοντας αισθητικά το χώρο σου, εντός και εκτός …και πού ξέρεις.. ίσως σε κάποια χρόνια να μπορείς να καυχηθείς ότι ένα πρωτόλειο, γνήσιο έργο ενός διάσημου καλλιτέχνη κοσμεί το γραφείο ή το σαλόνι σου!
 
Τελικά, η Τέχνη δεν είναι ανάγκη να γίνει αγαθό των ολίγων, κάτι ελιτίστικο και απρόσιτο στο ευρύ κοινό. Κυρίως σε κρίσιμες εποχές, όπως η σημερινή. Γιατί δεν είναι περιττή, δεν είναι πολυτέλεια. Είναι πνευματική αναγκαιότητα. Μακάρι θεσμοί όπως η Cheapart να ενισχύσουν την εμβέλεια και την απήχησή τους…
΄΄
Και του χρόνου!
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/art-book/art-cheap-20768/feed/
<![CDATA[Εσπερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης]]> http://www.kulturosupa.gr/art-book/esperida-arxaiologiko-20763/ http://www.kulturosupa.gr/art-book/esperida-arxaiologiko-20763/#comments +Sat, 23 Sep 2017 19:39:00 +0300 35 http://www.kulturosupa.gr/art-book/esperida-arxaiologiko-20763/ Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, 27 Σεπτεμβρίου, σας προσκαλούμε στην εσπερίδα που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σωματείων Ξεναγών και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προσβάσιμου Τουρισμού ]]> Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, 27 Σεπτεμβρίου, σας προσκαλούμε στην εσπερίδα που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σωματείων Ξεναγών (FEG) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προσβάσιμου Τουρισμού (ENAT) με τίτλο «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στις 17:00  Αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος»
.
Οι ομιλίες θα έχουν ως κεντρική ιδέα την προσβασιμότητα στον Ελληνικό Τουρισμό και Πολιτισμό, την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων, αλλά και του καθενός από εμάς ξεχωριστά, καθώς και την ενημέρωση για μία τεράστια αγορά που μένει ανεκμετάλλευτη στην Ελλάδα.
Πιστεύοντας ότι οι μεμονωμένες προσπάθειες δεν επαρκούν, σας καλούμε όλους σε μία κοινή στρατηγική για την υλοποίηση ενός προσβάσιμου τουρισμού για όλους!
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 
-    17.00-17.20          
Έναρξη-Χαιρετισμοί
·         Π. Αδάμ-Βελένη, Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
·         Β. Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης
 
-    17.20-17.40          
Ο προσβάσιμος τουρισμός είναι το μέλλον του τουρισμού
Ομιλητής: Ivor Ambrose, Managing Director of the European Network for Accessible Tourism (ENAT).
 
-    18.00-18.20          
Ο Καθολικός σχεδιασμός των τουριστικών υποδομών
Ομιλητής: Κατερίνα Παπαμιχαήλ, Αρχιτέκτονας, ειδική σε θέματα καθολικού σχεδιασμού, Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον Προσβάσιμο Τουρισμό (ΕΝΑΤ).
 
-    18.20-18.40          
Εξίσωση ευκαιριών πρόσβασης στον Τουρισμό…. Σχεδιάζοντας χωρίς εμπόδια.
Ομιλητής: Γιώργος Μπαζμαδέλης, υπεύθυνος Διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Τμήματος Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης.
 
-    18.40-19.00          
Επιμόρφωση ξεναγών και επαγγελματιών του τουρισμού σε θέματα προσβασιμότητας-το παράδειγμα της “T-GUIDE” στην Ευρώπη.
Ομιλητής: Έφη Καλαμπουκίδου, Διπλ. Ξεναγός, Πρόεδρος Δ.Σ. Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών (FEG) και Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ), πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ξεναγών για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
 
-    19.00–19.20          
Συζήτηση
 
είσοδος ελεύθερη
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/art-book/esperida-arxaiologiko-20763/feed/
<![CDATA[Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Πρόγραμμα εκδηλώσεων Θεσσαλονίκης σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους]]> http://www.kulturosupa.gr/art-book/evropaikes-imeres-20720/ http://www.kulturosupa.gr/art-book/evropaikes-imeres-20720/#comments +Thu, 21 Sep 2017 18:03:00 +0300 35 http://www.kulturosupa.gr/art-book/evropaikes-imeres-20720/  ΟΛ(ε)ΙΣ: παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, ζωντανές ή ξεχασμένες. Αυτές θα αφηγηθούν μια διαφορετική ιστορία που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας, με σκοπό να ανοίξουν μια συζήτηση για τη μεταμόρφωσή τους μέσα στο σύγχρονο κόσμο και την πορεία τους προς το μέλλον.

Οι ιστορίες αυτές είναι σκορπισμένες σε 117 σημεία σε όλη τη χώρα, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, σε μνημεία που ζουν μια δεύτερη ζωή ή παραμένουν ανέπαφα στο χρόνο – τοπόσημα μικρών ή μεγάλων πόλεων. Οι πόλεις αποκαλύπτονται μέσα από μικρές ή μεγάλες ιστορίες, ιδιωτικές ή δημόσιες, πραγματικές ή φανταστικές. Μέσα από βιβλία και φωτογραφίες, ήχους, τραγούδια και χορούς, περιπάτους, δρώμενα και παραμύθια.

Στόχος του εορτασμού δεν είναι απλώς να προβάλει μια τυπική αναδρομή της ιστορίας των πόλεων από την πόλη – κράτος έως τη σύγχρονη μεγαλούπολη και τα δίκτυα πόλεων υπό το πρίσμα της πολεοδομικής ή θεσμικής τους οργάνωσης. Αντίθετα, είναι ανάγκη η πόλη να «εκτεθεί» ως ένα ζωντανό και σε συνεχή εξέλιξη πολιτισμικό φαινόμενο σε όλες του τις διαστάσεις – δημογραφική, κοινωνική, οικονομική, πολιτική – και τη δυναμική του – οριζόντια και κάθετη κινητικότητα, συμμετοχή και περιθωριοποίηση, ενσωμάτωση και απόρριψη.

Ο φετινός εορτασμός διακρίνεται για την πολυμορφία των εκδηλώσεων, οι οποίες σχετίζονται με όλες τις μορφές της πολιτιστικής κληρονομιάς, ακόμη και την άυλη, τη σύγχρονη τέχνη, το χορό, τη μουσική, τον κινηματογράφο, το θέατρο κ.λπ, και στοχεύουν σε ένα ευρύτερο κοινό για τη συνέργεια ποικίλων φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με αντικείμενο τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και εθελοντισμού.

​Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 23, 24 Σεπτεμβρίου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Θεσσαλονίκη:


Θεσσαλονίκη, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (22-24/9)

21/9, 19.30. Θεατρικές αναγνώσεις επιλεγμένων κειμένων – πηγών βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων για τη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ

21/9, 20.10. Ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός διαβάζει αποσπάσματα από τα έργα του που συνδέονται με την πόλη της Θεσσαλονίκης και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις

22/9, 12.00. «Η πόλη, η Οικουμένη, ο Άγιος» Θεματική ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του μουσείου

23/9, 11.00. «Η πορεία μιας γειτονιάς στον χρόνο» Θεματική ξενάγηση στη γειτονιά του Μουσείου με αφετηρία τον Λευκό Πύργο με τους dot2dot.

Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο (22-24/9)

«Α-ΠΟΛ(ε)ΙΣ» εικαστική εγκατάσταση της Άννης Καλτσίδου

«Δρώντα μνημεία: το μουσείο “ερμηνεύει” την πόλη» Θεατρικό δρώμενο σε τρεις πράξεις με βάση μία πρωτότυπη σύνθεση υπηρεσιακών, επιστημονικών, δημοσιογραφικών και λογοτεχνικών κειμένων που αφορούν σε τρία σύνολα εκθεμάτων του μουσείου: αττική σαρκοφάγο από το Δυτικό Νεκροταφείο Θεσσαλονίκης, άγαλμα Ηρακλειώτισσας από τη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, κρατήρα και πάπυρο Δερβενίου.

Θεσσαλονίκη, Χώρος και Μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης (22-24/9)

«Η περιοχή της Θεσσαλονίκης από την προκασσάνδρεια εποχή μέχρι σήμερα» Εκπαιδευτικές δράσεις, θεματικές ξεναγήσεις και δημιουργία 10λεπτης ταινίας σχετικά με το θέμα

Θεσσαλονίκη, Πολυχώρος Πολιτισμού της πρώην Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ – Ισλαχανέ (τέλος Οκτωβρίου έως τέλος Δεκεμβρίου)

«1917: Το Ισλαχανέ… βλέπει την πόλη να καίγεται» Έκθεση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης με φωτογραφίες από το αρχειακό υλικό του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και εκθέματα του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος.

Θεσσαλονίκη, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο – Μακεδονίας – Θράκης, Βασ. Όλγας 68 (22,23/9)

22/9, 20.00 «Πόλεων Άσματα, Παραδοσιακά Εικονογραφημένα» Συναυλία που παρουσιάζει αναπαραστάσεις της πόλης σε παραδοσιακά και αστικά τραγούδια του 19ου και 20ου αιώνα από τον βορειοελλαδικό και μικρασιατικό χώρο (επιμέλεια, εθνομουσικολογική προσέγγιση, τραγούδι, κρουστά: Κατερίνα Λύγκουρα)

23/9, 11.00 Ξενάγηση, εικαστική δράση (Philippe Laferriere) και ηχοτοπίο με επιτόπια πειραματική ηλεκτρονική μουσική σύνθεση (Λάζαρος Αποκατανίδης) μπροστά στο κοινό με απεικόνιση των κτηρίων που περιβάλλουν το Μουσείο.

Θεσσαλονίκη, Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, ΠΙΟΠ, Κατούνη 12-14, (22/9, 21:00)

Οι ασπρόμαυρες ταινίες «Απόκληρος της Κοινωνίας» (1947, 116’) και «Ο τρίτος άνθρωπος» (1949, 104’), του σκηνοθέτη Κάρολ Ριντ, τοποθετούν τους πρωταγωνιστές σε παρηκμασμένες από τη δίνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες σηματοδοτούν την εξέλιξη της πλοκής και καθορίζουν τη μοίρα των ανθρώπων. Με αφορμή τη διπλή προβολή θα ανοίξει, ειδικά για το κοινό, η ταράτσα του κτηρίου της οδού Κατούνη. Δωρεάν, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων).

Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικός χώρος Τούμπας και Τράπεζας Θέρμης (22/9)

«Η κατοίκιση στη Θέρμη. Από την Νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα» Εκπαιδευτική ενημερωτική δράση για μαθητές Α/βάθμιας Εκπαίδευσης

Θέρμη Θεσσαλονίκης (24/9)

«Η διαρκής κατοίκηση και μετεξέλιξη της Θέρμης από την πρώτη νεολιθική εγκατάσταση έως τη δημιουργία της σύγχρονης πόλης» Περιήγηση ενηλίκων στους αρχαιολογικούς χώρους της Θέρμης

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/art-book/evropaikes-imeres-20720/feed/
<![CDATA[«Αισθήσεις» στο Ρεμέντζο]]> http://www.kulturosupa.gr/art-book/remetzo-aisthisis-20717/ http://www.kulturosupa.gr/art-book/remetzo-aisthisis-20717/#comments +Thu, 21 Sep 2017 13:36:00 +0300 35 http://www.kulturosupa.gr/art-book/remetzo-aisthisis-20717/ Η Φωτογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης ‘OUT OF FOCUS’ παρουσιάζει  ομαδική  έκθεση φωτογραφίας στην γκαλερί του πολυχώρου τέχνης  REMEZZO (Πλαστήρα 2, Αρετσού - Καλαμαριά) με θέμα : «ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ». ]]> Η Φωτογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης ‘OUT OF FOCUS’ παρουσιάζει  ομαδική  έκθεση φωτογραφίας στην γκαλερί του πολυχώρου τέχνης  REMEZZO (Πλαστήρα 2, Αρετσού - Καλαμαριά) με θέμα : «ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ». 
 
Η έκθεση περιλαμβάνει έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες και αποτελεί μια εικαστική προσέγγιση του κόσμου των αισθήσεων και των συναισθημάτων που αυτές προκαλούν. Αποτελεί μεταφορά της ομότιτλης έκθεσης φωτογραφίας που είχε παρουσιαστεί με επιτυχία στο εντευκτήριο της Λέσχης (Μητρ. Γενναδίου 24 Θεσσαλονίκη) τον περασμένο Μάρτιο και θα διαρκέσει το διάστημα: από 4 Οκτωβρίου 2017  μέχρι και 12 Οκτωβρίου 2017.
 
Συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Δημήτρης Δεσποινούδης, Φώτης Καρακάσης,  Κώστας Κίτσος, Θάνος  Κοκκίνης, Τάσος Παππάς, Χρύσα Προύσαλη,  Καίτη Παπαναούμ,  Σόφη Σταύρου,  Γιώργος Στο’ί’δης και  Νίκος Τσιάγκας.
 
 Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την ΤΕΤΑΡΤΗ  4 Οκτωβρίου στις 8:00μμ.
 
Ώρες λειτουργίας έκθεσης : Τρίτη-Παρασκευή 18:00 – 22:00, Σάββατο 12:00-2:00 κ’ 18:00-22:00 και Κυριακή 12:00-17:00 (Δευτέρα κλειστά).
,
-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΑΙΤΗ ΠΑΠΑΝΑΟΥΜ
 
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/art-book/remetzo-aisthisis-20717/feed/
<![CDATA[Εγκαινιάζεται την Παρασκευή το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2017]]> http://www.kulturosupa.gr/art-book/kodra-2017-20697/ http://www.kulturosupa.gr/art-book/kodra-2017-20697/#comments +Wed, 20 Sep 2017 18:05:00 +0300 35 http://www.kulturosupa.gr/art-book/kodra-2017-20697/ Η μεγάλη εικαστική γιορτή του Δήμου Καλαμαριάς, το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2017  με τίτλο «ΑΝΑΔΡΟΜΗ» ανοίγει τις πύλες του  μέσα στο πρώην στρατόπεδο  Μακεδονομάχου Κόδρα. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης.]]> Η μεγάλη εικαστική γιορτή του Δήμου Καλαμαριάς, το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2017  με τίτλο «ΑΝΑΔΡΟΜΗ» ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 στις 9 το βράδυ, στους Κοιτώνες,  μέσα στο πρώην στρατόπεδο  Μακεδονομάχου Κόδρα. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Το  φετινό Πεδίο Δράσης Κόδρα  που συμπληρώνει 17 χρόνια ζωής, αποτελεί μια αναδρομή  στην πορεία του φεστιβάλ.  Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει παρουσίαση  έργων  επιλεγμένων καλλιτεχνών , οι οποίοι  στήριξαν με τα έργα και τις ιδέες τους τον θεσμό, από τη γέννησή του μέχρι σήμερα. Συμμετέχουν συνολικά είκοσι εννιά καλλιτέχνες  οι οποίοι  θα  παρουσιάσουν  έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, installations και video-art που στόχο έχουν να αναδείξουν την εικαστική τους εξέλιξη.
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι, το Πεδίο δράσης Κόδρα, που αποτελεί  μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, συνυφασμένη απόλυτα με την εικαστική ζωή της Θεσσαλονίκηςδιοργανώνεται από το 2001, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Παρά θιν’ αλός» του Δήμου Καλαμαριάς . Από τα πρώτα του βήματα και σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής του, ήταν προσανατολισμένο  στην ανάδειξη των νέων δημιουργών, επιχειρώντας  να προσεγγίσει την σύγχρονη εικαστική παραγωγή με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, performance, φωτογραφίας, video-art,  νέων τεχνολογιών και τέχνης στο διαδίκτυο. Η φετινή όμως διοργάνωση, ρίχνει μία ματιά στην ιστορία  του, επαναπροσδιορίζει την σημασία του στα εικαστικά δρώμενα της χώρας και ανασυντάσσει τις δυνάμεις του για το μέλλον.
 
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κλεομένης Κωστόπουλος
Συντονισμός επιμέλειας: Ρένα Πιτσάκη
 
Πεδίο Δράσης Κόδρα
22 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2017
Πρώην Στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη 
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/art-book/kodra-2017-20697/feed/
<![CDATA[Ενώστε τη φωνή σας στον «Τοίχο για την Ειρήνη'» του Ολυμπιακού μας Μουσείου.]]> http://www.kulturosupa.gr/art-book/olimpiako-mouseio-toixos--20694/ http://www.kulturosupa.gr/art-book/olimpiako-mouseio-toixos--20694/#comments +Wed, 20 Sep 2017 07:50:00 +0300 35 http://www.kulturosupa.gr/art-book/olimpiako-mouseio-toixos--20694/ Το Ολυμπιακό μας Μουσείο γιορτάζει την Διεθνή Ημέρα Ειρήνης, στις 21 Σεπτεμβρίου, με άλλη μία δράση που γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος: ''PEACE PROJECT'']]> Το Ολυμπιακό μας Μουσείο γιορτάζει την Διεθνή Ημέρα Ειρήνης, στις 21 Σεπτεμβρίου, με άλλη μία δράση που γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος: ''PEACE PROJECT'', στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί. Η τρίτη στη σειρά πράξη του προγράμματος ''PEACE PROJECT:ACT III'' αποτελεί άλλο ένα συλλογικό δρώμενο που αυτή τη φορά, θα αποκαλύψει τον ''Τοίχο για την Ειρήνη'' και θα στείλει ένα μήνυμα ειρήνης από τους μαθητές μας.
 
Τα χιλιάδες έργα μικρών και μεγάλων φίλων μας που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος και καθόλη τη διάρκεια του περσινού σχολικού έτους, αποδεικνύουν την άρρηκτη σχέση της εκπαιδευτικής κοινότητας με το Ολυμπιακό μας Μουσείο, καθώς και την κοινή στόχευση στη μεταλαμπάδευση των πανανθρώπινων αξιών του Ολυμπισμού, για ένα καλύτερο μέλλον της ανθρωπότητας. Η φαντασία των μικρών και μεγάλων μας φίλων και η ανάγκη για να εκφράσουν την ελπίδα τους και την πρόθεσή τους για έναν καλύτερο, ειρηνικό κόσμο, δημιούργησε με μεράκι και αγάπη κάθε ψηφίδα-έργο του ''Τοίχου για την Ειρήνη''.
 
Σας καλούμε λοιπόν την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017, στις 11:00 το πρωί,  μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, για να ενώσουμε όλοι μαζί τη φωνή μας στον ''Τοίχο για την Ειρήνη'' του Ολυμπιακού μας Μουσείου.
 
Η εικαστική εγκατάσταση του ''Τοίχου για την Ειρήνη'' με έργα μαθητών, θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ παράλληλα οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία καθόλη τη διάρκεια του πρωινού, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και παιχνίδια Ολυμπιακής παιδείας. 
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/art-book/olimpiako-mouseio-toixos--20694/feed/
<![CDATA[Η τριμερής έκθεση «Κοινοί Ιεροί Τόποι» στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο.]]> http://www.kulturosupa.gr/art-book/ieroi-topoi-20693/ http://www.kulturosupa.gr/art-book/ieroi-topoi-20693/#comments +Wed, 20 Sep 2017 07:31:00 +0300 35 http://www.kulturosupa.gr/art-book/ieroi-topoi-20693/  Η τριμερής έκθεση διοργανώνεται από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης 

]]>
ΣΑΒΒΑΤΟ 23.09.2017, εγκαίνια
Tα εγκαίνια θα τελέσει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης:
20.00 / Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
22.00 / Γενί Τζαμί, Συναυλία Σαβίνας Γιαννάτου
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 24.09.2017
Διεθνές Workshop
9.30-19.00 / Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
 
ΤΡΙΤΗ 26.09.2017
20.00 / Γενί Τζαμί, Περφόρμανς του Μάριου Χατζηπροκοπίου: «Σέ µιά ἄκρη τοῦ διαδρόµου»: µια παραστασιακή διάλεξη για τον θρήνο και την αγάπη.
 
Η τριμερής έκθεση διοργανώνεται από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης
 
Χώροι
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Γενί Τζαμί
 
Διάρκεια εκθέσεων
23 Σεπτεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2017
 
Η έκθεση γενικά
Όπως έκαναν στο παρελθόν για αιώνες, έτσι και σήμερα πολλοί Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι προσεύχονται σε ιερά που ανήκουν σε μια άλλη θρησκεία. Η ύπαρξη κοινών ιερών τόπων είναι ένα γνωστό φαινόμενο με βαθιές ρίζες στη Μεσόγειο, το οποίο φανερώνει τη διαπερατότητα των ορίων μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων. Παρά τις θεολογικές διαφορές, οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες μοιράζονται ένα σύνολο κοινών στοιχείων ως προς τις πεποιθήσεις, τις τελετουργίες, τα ιερά πρόσωπα και τους ιερούς τόπους. Ωστόσο, οι διασταυρώσεις αυτών των στοιχείων δεν στερούνται ασάφειας και μπορούν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις. Ο μεσογειακός κόσμος, επομένως, έχει να προσφέρει πολλά παραδείγματα διαμοιρασμού και αμοιβαιότητας, αλλά και διαχωρισμού ή διαίρεσης.
Η τριμερής έκθεση Κοινοί Ιεροί Τόποιδιερευνά το φαινόμενο αυτό εντοπίζοντάς το σε συγκεκριμένα παραδείγματα και γεωγραφικά πλαίσια, αναδεικνύοντας τη συνύφανση συμβόλων και μορφών, πρακτικών και τόπων που το καθορίζουν.
 
Η Θεσσαλονίκη, μια πόλη στην οποία έχουν ιστορικά ακμάσει οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, αλλά και ένα μέρος που βρίσκεται στο μεσογειακό σταυροδρόμι της μετανάστευσης, είναι ένα ιδανικό σημείο για την αφήγηση των Κοινών Ιερών Τόπων. Η τριμερής έκθεση, που σχεδιάστηκε ως ένα είδος προσκυνήματος στην πόλη, αποκαλύπτει διαφορετικές πτυχές του «μοιράσματος του ιερού», ιστορικού και σύγχρονου.
 
Στη Θεσσαλονίκη, η έκθεση αποτελείται από τρία μέρη, τα οποία παρουσιάζονται σε τρεις χώρους: στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και στο Γενί Τζαμί (Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο). Η εκδοχή είναι αποτέλεσμα μιας βαθιάς αναθεώρησης, που περιέλαβε πολλά νέα στοιχεία: αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, ταινίες και σύγχρονη τέχνη.
 
Με βάση υλικό ανθρωπολογικής έρευνας, διαφορετικές εκδοχές της έκθεσης παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου (MuCEM)στη Μασσαλία (2015) και στο Μουσείο Μπαρντό στην Τύνιδα (2016). Επόμενες προγραμματίζονται για το Παρίσι, το Μαρακές, τη Νέα Υόρκη και την Κωνσταντινούπολη.
 
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Το πρώτο μέρος της έκθεσης στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προσφέρει στον επισκέπτη μια εμπειρία που βασίζεται στη σύζευξη της σύγχρονης τέχνης με την ανθρωπολογική έρευνα. Η ανθρωπολογική μαρτυρία περιγράφει ιερά αφιερωμένα σε προφήτες και πατριάρχες, στην Παναγία και σε αγίους που τιμώνται από διαφορετικές θρησκείες.
 
Παράλληλα, τα έργα σύγχρονης τέχνης λειτουργούν ως νέοι τόποι διαπραγμάτευσης εννοιών του ιερού. Φωτογραφίες, έργα τέχνης, εικόνες, ανθρωπολογικά τεκμήρια συμπλέκονται, ανανοηματοδώντας την έννοια της θρησκευτικής συνύπαρξης. Μέσω των έργων σύγχρονης τέχνης, τίθενται ερωτήματα γύρω από τη δύναμη των θρησκευτικών συμβόλων και παραδόσεων, καθώς και των πρακτικών οι οποίες βρίσκονται στον πυρήνα ή στις παρυφές της θρησκείας και της πίστης.
 
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Το δεύτερο μέρος της έκθεσης στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζει  ένα φωτογραφικό οδοιπορικό ακολουθώντας τις πολυποίκιλες γεωγραφίες και κοινότητες ιερών τόπων της Μεσογείου. Φωτίζει ενεργούς τόπους συνύπαρξης και αμοιβαιότητας, αλλά και  αντίθετα, περιπτώσεις διεκδίκησης που φτάνουν στα όρια της σύγκρουσης και του φυσικού διαχωρισμού. Όλα αυτά, μέσα από ένα πανόραμα φωτογραφικών προσεγγίσεων, όπου το αρχειακό υλικό διαπλέκεται με το σύγχρονο φωτογραφικό ντοκουμέντο και η επιστημονική ερευνητική καταγραφή με τις προσωπικές αναμνηστικές φωτογραφίες των ίδιων των προσκυνητών και μυστών αυτών των τόπων.
 
Γενί Τζαμί
Το τρίτο μέρος της έκθεσης, στο Γενί Τζαμί, παρουσιάζει μια ιστορική αφήγηση της πόλης της Θεσσαλονίκης με έμφαση στις ωσμώσεις μεταξύ των τριών μεγάλων θρησκευτικών κοινοτήτων, ως μέρος τόσο του θεσμικού περιβάλλοντος, όσο και της συνύπαρξης σε καθημερινό επίπεδο. Θεσμικές επαφές, λαϊκές θρησκευτικές αλληλεπιδράσεις, μαρτυρίες περιηγητών και ιστορίες συνύπαρξης σε συγκεκριμένους ιερούς τόπους αναδεικνύονται ως πολύτιμα θραύσματα μιας εμπειρίας της πόλης που έχει πλέον απολεσθεί και μιας μνήμης που φθίνει: της Θεσσαλονίκης ως πόλης που κάποτε μοιράζονταν διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες.
 
ΣύλληψηΓενική επιμέλεια
Dionigi Albera
IDEMEC, CNRS–Aix–Marseille University, France
Karen Barkey
University of California, Berkeley, USA
ΔημήτρηςΠαπαδόπουλος
ΤμήμαΑνθρωπολογίας, Western Michigan University, USA
Manoël Pénicaud
IDEMEC, CNRS–Aix–Marseille University, France
 
■ ΜΜΣΤ
Επιμελήτρια: Θούλη Μισιρλόγλου
Βοηθός επιμελητή: Miguel Fernandez Belmonte
● ΜΦΘ
Επιμελητής: Στέργιος Καράβατος
Βοηθός επιμελητή: Δανάη Τεζαψίδου
Έρευνα: Όλγα Μούτσιανου
Επιστημονικός σύμβουλος: Γιώργος Μαυρομμάτης
▲ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ
Επιμελήτρια: Θούλη Μισιρλόγλου
Βοηθός επιμελητή: Miguel Fernandez Belmonte
Έρευνα: Χάρης Ραϊτσίνης
Επιστημονικός σύμβουλος: Παναγιώτης Πούλος
 
Συνεργαζόμενοι φορείς
Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς
Βρετανική Σχολή Αθηνών
Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης
ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης
IDEMEC, CNRS
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Μουσείο Μπενάκη
Museum of European and Mediterranean Civilizations
Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
SATIS, Aix-Marseille University
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/art-book/ieroi-topoi-20693/feed/
<![CDATA[Κονιόρδου διαψεύδει «Times»: Δεν έχουμε πρόθεση να κινηθούμε δικαστικά για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα]]> http://www.kulturosupa.gr/art-book/koniorsou-times-20677/ http://www.kulturosupa.gr/art-book/koniorsou-times-20677/#comments +Tue, 19 Sep 2017 09:04:00 +0300 35 http://www.kulturosupa.gr/art-book/koniorsou-times-20677/  Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου διαψεύδει το δημοσίευμα της Ανθής Καρασσάβα στους Times του Λονδίνου με τίτλο «Η Ελλάδα απειλεί να κινηθεί δικαστικά προκειμένου να ανακτήσει τα «κλεμμένα» Ελγίνεια Μάρμαρα». 

]]>
Κονιόρδου διαψεύδει «Times»: Δεν έχουμε πρόθεση να κινηθούμε δικαστικά για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου διαψεύδει το δημοσίευμα της Ανθής Καρασσάβα στους Times του Λονδίνου με τίτλο «Η Ελλάδα απειλεί να κινηθεί δικαστικά προκειμένου να ανακτήσει τα «κλεμμένα» Ελγίνεια Μάρμαρα». 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η υπουργός Πολιτισμού, διαβεβαιώνει ότι «όχι μόνο δεν είπε ή υπονόησε κάτι τέτοιο, αλλά αντιθέτως επισήμανε ότι «Η Ελλάδα σε αυτό το στάδιο κινείται προς την κατεύθυνση της χρήσης τόσο της διπλωματικής οδού, όσο και εναλλακτικών τρόπων επίλυσης των διαφορών», προσθέτοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή η χώρα επιφυλάσσεται του δικαιώματος που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο να κινηθεί νομικά για να διεκδικήσει την επιστροφή ενός εμβληματικού πολιτιστικού της αγαθού, το οποίο νόμιμα της ανήκει όπως είναι τα γλυπτά του Παρθενώνα, όποτε, όταν και εφόσον κάποια στιγμή στο μέλλον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο».​ 

«Η παραποίηση των δηλώσεων της υπουργού Πολιτισμού ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα και η παρουσίαση του όλου θέματος με τρόπο που να δείχνει, παραπλανητικά, την επιλογή της δικαστικής οδού ως ειλημμένης απόφασης, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» καταλήγει η ανακοίνωση και παραθέτει την απάντηση της κ.Κονιόρδου στην ερώτηση της δημοσιογράφου, όπως δημοσιεύτηκε στους Times: 
«Ερ: Έχουν παρέλθει 200 χρόνια από τη στιγμή που τα γλυπτά αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα. Πώς προχωράει αυτή τη στιγμή το αίτημα επαναπατρισμού τους; Η Αθήνα επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου να φέρει ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων την υπόθεση; Εξετάζει άλλες λύσεις; Η κυβέρνηση συνεργάζεται ακόμα με τον κ. Τζέφρι Ρόμπερτσον και την κα Αμάλ Κλούνεϊ στην εξέταση νομικών λύσεων; 

Απ.: H Ελλάδα είναι αποφασισμένη να σπάσει το αδιέξοδο που προκαλείται από τη συνεχή άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους και για τον λόγο αυτό, το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών παραμένει διαρκώς ψηλά στην ατζέντα μας, 

Η Ελλάδα σε αυτό το στάδιο κινείται προς την κατεύθυνση της χρήσης τόσο της διπλωματικής οδού όσο και εναλλακτικών τρόπων επίλυσης των διαφορών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αποκλείουμε την πιθανότητα χρήσης δικαστικών μέσων στο μέλλον».

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/art-book/koniorsou-times-20677/feed/
<![CDATA[Τροποποιείται το διευρυμένο ωράριο στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία]]> http://www.kulturosupa.gr/art-book/arxaio-orario-20674/ http://www.kulturosupa.gr/art-book/arxaio-orario-20674/#comments +Tue, 19 Sep 2017 08:19:00 +0300 35 http://www.kulturosupa.gr/art-book/arxaio-orario-20674/  Τροποποιείται το διευρυμένο ωράριο στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία

]]>
 Τροποποιείται το διευρυμένο ωράριο στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.

«Τροποποιείται για λόγους ασφαλείας το ισχύον διευρυμένο ωράριο στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, ώστε να μην υπερβαίνει τον χρόνο δύσης του ηλίου» ενημερώνει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

«Στο πλαίσιο αυτό, στο σύνολο των οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, καθώς και στα μουσεία που περιλαμβάνονται σε αυτούς, το ωράριο λειτουργίας διαμορφώνεται για τον μήνα Σεπτέμβριο 8:00-19:00 και για τον μήνα Οκτώβριο 8:00-18:00» προστίθεται στην ανακοίνωση.   
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/art-book/arxaio-orario-20674/feed/