Ο Αγιορείτης Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός: Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στην Αγιορειτική Εστία

711 Views
Ο Αγιορείτης Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός: Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στην Αγιορειτική Εστία Ο Αγιορείτης Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός: Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στην Αγιορειτική Εστία

 

Σύγχρονη εικαστική αποτύπωση

 
Η Αγιορειτική Εστία με την ευκαιρία συμπλήρωσης 800 ετών από την ενθρόνιση του Αγιορείτου Αγίου Σάββα του Χιλανδαρινούως πρώτου αρχιεπισκόπου της Σερβίας (1219 – 2019) και στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων που δρομολογούνται από την ίδια, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στο Βελιγράδι, διοργανώνει με το Ίδρυμα της Ι. Μονής Χιλανδαρίου ομαδική έκθεση ζωγραφικής, σύγχρονων εικαστικών αποτυπώσεων με θέμα τον άγιο Σάββα.  

Η Αγιορειτική Εστία με την ευκαιρία συμπλήρωσης 800 ετών από την ενθρόνιση του Αγιορείτου Αγίου Σάββα του Χιλανδαρινούως πρώτου αρχιεπισκόπου της Σερβίας (1219 – 2019) και στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων που δρομολογούνται από την ίδια,τόσο στη Θεσσαλονίκηόσο και στο Βελιγράδι ,διοργανώνει με το Ίδρυμα της Ι. Μονής Χιλανδαρίου ομαδική έκθεση ζωγραφικής, σύγχρονων εικαστικών αποτυπώσεων με θέμα τον άγιοΣάββα.  
 
Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στις 19:00 από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας (Εγνατίας 109, Θεσσαλονίκη).
 
Η εν λόγω έκθεση, εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της Αγιορειτικής Εστίας, το οποίο περιλαμβάνει την έκδοση αφιερωματικού τόμου για το βίο και το έργο του Αγίου Σάββα, τημετάφραση και έκδοση της πρώτης βιογραφίας του Αγίου Σάββα από τον Δομεντιανό, καθώς και την διοργάνωση ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 4ουΔιεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου, 7-9 Δεκεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη. Για τις δραστηριότητες αυτές θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση. Αντίστοιχες δράσεις θα γίνουν και στο Βελιγράδι.
 
Στο κείμενο της Επιστημονικής – Οργανωτικής Επιτροπής, αναφέρει τα εξής:
«Το έτος 2019, συμπληρώνονται 800 χρόνια από το έτος 1219, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Μανουήλ Α΄ Σαραντινός δέχτηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας τον Αγιορείτη Μοναχό Σάββα Χιλανδαρινό και τον χειροτόνησε ως πρώτο Αρχιεπίσκοπο της Σερβίας, ιδρύοντας με την πράξη αυτή την Εκκλησία της Σερβίας. Το γεγονός έχει ασφαλώς ιδιαίτερη σημασία για την Εκκλησία και το Έθνος των Σέρβων, αλλά είναι εξ’ ίσου σημαντικό και για το Άγιον Όρος, καθώς ο μοναχός και μετέπειτα Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός, υπήρξε μία λαμπρή πνευματική φυσιογνωμία του Αγίου Όρους. Ήταν ο πρώτος κτίτωρ της Μονής Χιλανδαρίου, και γενναίος χορηγός πολλών μονών σε μία δύσκολη για το Άγιον Όρος περίοδο. Εξίσου σημαντική και καταλυτική υπήρξε η συμβολή του στην οργάνωση, ενίσχυση και τον πνευματικό εξοπλισμό της νεοσύστασης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας καθώς και στην συγκρότηση του Σερβικού Κράτους με το θεσμικό του έργο, κορυφαίο δείγμα του οποίου είναι ο Νομοκάνων.»
 
Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο μήνυμά του αναφέρει: «Ὁ μέγιστος Ἅγιος τῶν Σέρβων Σάββας εἶναι μία ἐμβληματική φυσιογωνμία, ἡ ὁποία ἐσφράγισε τήν ἱστοίαντῆς Ἐκκλησίας καί τοῦ λαοῦτ ῆς Σερβίας. Εἶναι ὁ συνδετικός κρίκος τοῦ εὐσεβοῦς τοῦ του λαοῦ μέ τό ἍγιονὌρος, ὅπου ὁ Ἅγιος ἔλαβε τό ἀγγελικόν σχῆμα καί ἵδρυσε, μετά τοῦ πατρός αὐτοῦ Στεφάνου – Συμεών, τήν ἱεράν μονήν Χιλανδαρίου. Ὁ Ἅγιος Σάββας εἶναι ὅμως καί ὁ σύνδεσμος τῆς Σερβίας μέ τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον, ἀφοῦ τό ἔτος 1219 ἐχειροτονήθη ἐν Νικαίᾳ εἰς ἐπίσκοπον ὑπό τοῦ Πατριάρχου Μανουήλ Α΄ Χαριτοπούλου καί κατεστάθη πρῶτος Ἀρχιεπίσκοπος Πεκίουτῆς νεοπαγοῦς Ἐκκλησίας τῆς Σερβίας. Ἡ συμβολή του εἱς τήν ὀργάνωσιν, τήν πνευματικήν ἀνάπτυξιν καί τήν θωράκισίν της ἔναντι τῶν Βογομίλων καί τῆς Λατινικῆςἐπιρροῆς εἶναι καταλυτική τόσον διά τήν Ἐκκλησίαν, ὅσονκαί διά τήν ἱστορικήν πορείας τοῦ Σερβικού κράτους καίτήν ταυτότητα τοῦ Σερβικοῦλαοῦ».
 
Στην έκθεση συμμετέχουν τα εργαστήρια και οι εικαστικοί:
Αγιογραφικό εργαστήριο Ι. Κελλίου Αγίου Νικολάου Μπουραζέρι ● Εργαστήριο Ιεράς Μονής Μακρινού ● Εργαστήριο Ι. Κελλίου Αγίου Γρηγορίου Παλαμά ● Ιερομόναχος Αναστάσιος, Ι. Κουτλουμουσιανό Κελλί Τιμίου Προδρόμου - «Διονυσίου εκ Φουρνά» ● Γιώργος Κόρδης● Κωνσταντίνος Βαφειάδης ● Γιάννης Μαστερόπουλος● Ιερεμίας ● Miomir Bucalo● Aleksandar Deroko(†)● Lj. Djurdjević● Zoran Graovac ● Snezana Jovcic-Oldja● Goran Jovic● Miroslav Lazovic● Todor Mitrovic● Jovanović Pale● Branislav Petrić ● VanyaSapundzieva ● Nicola Saric ● Svetislav Stanković.
 
 
Επιμέλεια έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντήςτης  Αγιορειτικής Εστίας.
 
Διάρκεια: 5 Νοεμβρίου έως 14 Δεκεμβρίου 2019
 
Μέρες και ώρεςλειτουργίας:Δευτέρα & Τετάρτη: 9:00 – 16:00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή9:00 – 20:00, και Σάββατο9:00 – 14:00.
 
Αγιορειτική Εστία
Εγνατίας 109 Θεσσαλονίκη
2310 263308
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις
Δήμος Θεσσαλονίκης: συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες της Βηρυτού
Δήμος Θεσσαλονίκης: συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες της Βηρυτού
με 0 Σχόλια 453 Views

 Ο Δήμος Θεσσαλονίκης οργανώνει συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου μετά τις ανυπολόγιστες καταστροφές στην πρωτεύουσα Βηρυτό.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή