Έκθεση έργων καλλιτεχνικών εργαστηρίων του ΨΝΘ

733 Views
Έκθεση έργων καλλιτεχνικών εργαστηρίων του ΨΝΘ Έκθεση έργων καλλιτεχνικών εργαστηρίων του ΨΝΘ

 Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Παύλου Μελά με το Τμήμα Πολιτισμού, σας προσκαλούν στα εγκαίνια της Έκθεσης έργων των Καλλιτεχνικών εργαστηρίων ΨυχοΓραφές του ΨΝΘ, την Τρίτη 29 Μαϊου 2018 και ώρα 20.00, που παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Υπόγεια διαδρομή της οδού Λαγκαδά.

Όπως η υπόγεια διάβαση αποτελεί τη ΄΄γέφυρα΄΄ που ενώνει τις δύο πλευρές της οδού Λαγκαδά, πέρασμα και χώρος επίσκεψης για πολίτες, αφού στο χώρο του λειτουργεί και δημοτικό γυμναστήριο που υποδέχεται αθλούμενους σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, έτσι και η συνδιοργάνωση αυτής της έκθεσης, ανοίγει κλειστές πόρτες και μέσω της τέχνης αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και των ψυχικά ασθενών, προς όφελος της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης.

Info

ΨυχοΓραφές στην Εναλλακτική υπόγεια διαδρομή
(υπόγεια διάβαση της οδού Λαγκαδά στο ύψος της οδού Καλαβρύτων)
 
Ημέρες και ώρες λειτουργίας της Έκθεσης
29 Μαϊου – 16 Ιουνίου 2018
Δευτέρα – Παρασκευή: 09.00 – 21.00, Σάββατο: 09.00 – 14.00
 
Πληροφορίες
Δήμος Παύλου Μελά, Τμήμα Πολιτισμού – Αθλητισμού: 2313 302833, 834, 835
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: 6947 230984
 
Σημείωμα του Διοικητή του Ψ.Ν.Θ. Κωνσταντίνου Εμμανουηλίδη
Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αλλά και το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι του ΚΟΙΣΠΕ, αποτελούν δομές από τις παλαιότερες που έχουν δημιουργηθεί, για τη στήριξη των ασθενών του Νοσοκομείου μας. Πρωτοξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, στην οπτική να δώσουν διέξοδο στις καλλιτεχνικές ανησυχίες ανθρώπων, που έχουν νοσήσει και νοσηλευθεί για ψυχικές ασθένειες. Ταυτόχρονα, με ειδικούς συνεργάτες αποτέλεσαν και συμπληρωματικό θεραπευτικό μέσο, ενώ λειτούργησαν και στο πλαίσιο κατάρτισης, απόκτησης νέων δεξιοτήτων, ώστε να δώσουν τη δυνατότητα απασχόλησης στην αγορά εργασίας.
Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια πλέον έχουν συνενωθεί σε ένα, με υπεύθυνο τον ζωγράφο κ. Σώτο Ζαχαριάδη, για να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα απασχόλησης σε περισσότερες καλλιτεχνικές δράσεις. Το προφίλ των απασχολουμένων - πρώην ασθενών του Νοσοκομείου μας στο καλλιτεχνικό εργαστήρι, αφορά ανθρώπους που στο επάγγελμα τους σταδιοδρόμησαν ως ζωγράφοι ή αγιογράφοι, άλλοι απλώς είχαν την καλλιτεχνική προδιάθεση και κάποιοι δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με την τέχνη. Όλοι αυτοί και όσοι κατά καιρούς «πέρασαν» από τα εργαστήρια, είχαν τη δυνατότητα ισότιμα να δημιουργήσουν τα έργα τους μέσα από συνεργατικότητα , αλλά και ατομικά, είτε για προσωπική εσωτερική ικανοποίηση, είτε προκειμένου να ανταποκριθούν σε παραγγελίες πελατών του εργαστηρίου.
Όλα αυτά τα χρόνια, τα καλλιτεχνικά εργαστήρια σηματοδότησαν μια δημιουργική πορεία σε παράλληλους δρόμους, με εκθέσεις σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης. Οι καλλιτέχνες των εργαστηρίων έχουν συμμετάσχει σε εικαστικές διοργανώσεις στη Θεσσαλονίκη και έχουν συνεργαστεί με διάφορους κρατικούς φορείς και συλλόγους.
 Με μεγάλη χαρά ανταποκριθήκαμε στη συνεργασία με τον Δήμο Παύλου Μελά, που έδωσε βήμα στο εικαστικό έργο των πρώην ασθενών του Νοσοκομείου μας. Ευελπιστούμε ότι αυτή θα είναι η αρχή για μια γόνιμη διαρκή ζύμωση, τόσο μεταξύ των φορέων μας, όσο και μεταξύ των συμπολιτών μας
 
Χαιρετισμός του Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη
Από τον Νοέμβριο του 2015, ξεκίνησε πιλοτικά η λειτουργία της υπόγειας διάβασης πεζών, που βρίσκεται στο ύψος του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης (οδού Λαγκαδά) και της οδού Καλαβρύτων και τον Δεκέμβριο του 2016, εγκαινιάσαμε στο χώρο το Δημοτικό Γυμναστήριο. Μια έμπνευση που μας δικαίωσε καθώς με την καθημερινή χρήση της διάβασης μεταμορφώθηκε ο υπόγειος χώρος των 1.200 τ.μ. σε μια “ζωντανή πλατεία”, διασφαλίστηκε η ευχάριστη διέλευση των πολιτών και στην πορεία μας δόθηκε η δυνατότητα να διοργανώσουμε σημαντικές εκδηλώσεις της πόλης μας.
 
Η Έκθεση έργων ΨυχοΓραφές των Καλλιτεχνικών εργαστηρίων του ΨΝΘ, που θα φιλοξενηθεί στην Εναλλακτική Υπόγεια διαδρομή για τρεις εβδομάδες, επιβεβαιώνει ότι στα 101 χρόνια ζωής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, απομακρυνόμαστε από το Άσυλο και την ιδρυματική φιλοσοφία και οδεύουμε σε μια σύγχρονη προσέγγιση των ψυχικών νοσημάτων και των ασθενών που πλέον εκφράζονται όχι μόνο με τη ζωγραφική και τα εικαστικά, αλλά και με τη λογοτεχνία, τη μουσική, το χορό και μέσα από αυτή την ενασχόληση περιορίζουν τους φόβους τους, ανοίγουν τα φτερά της δημιουργικότητάς τους και μας εκπλήσσουν με το αποτέλεσμα αυτών των δραστηριοτήτων τους. Ταυτόχρονα εξοικειωνόμαστε και εμείς μαζί τους, σπάνε οι προκαταλήψεις και παύουν οι ασθενείς να είναι κοινωνικά εξόριστοι.
Η χαρά μου είναι μεγάλη γιατί είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχει οικοδομηθεί ανάμεσα στο Δήμο Παύλου Μελά και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ένα πνεύμα συνεργατικότητας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που μας βοηθά να δρομολογήσουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα της πόλης μας. 

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Με το βλέμμα στους επιδημιολογικούς χάρτες έρχονται 12 παραστάσεις στο θέατρο Αμαλία (και με στριμώκολες χωρητικότητες).
Με το βλέμμα στους επιδημιολογικούς χάρτες έρχονται 12 παραστάσεις στο θέατρο Αμαλία (και με στριμώκολες χωρητικότητες).
με 0 Σχόλια 2253 Views
Το θέατρο ΑΜΑΛΙΑ, δίνει τον δικό του αγώνα. Κάθε προγραμματισμός, κάθε προσπάθεια προγραμματισμού εκ προοιμίου είναι καταδικασμένη. Η καθημερινότητα μας δυστοπική γεμάτη καταθλιπτικά σενάρια. Για το αύριο ούτε λόγος να γίνεται…
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή