Εντυπωσιακή η ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΥΚΛΑΣ της ομάδας Πράσσειν Άλογα στο Τελλόγλειο. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

192 Views
Εντυπωσιακή η ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΥΚΛΑΣ της ομάδας Πράσσειν Άλογα στο Τελλόγλειο. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη. Εντυπωσιακή η ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΥΚΛΑΣ της ομάδας Πράσσειν Άλογα στο Τελλόγλειο. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

Εντυπωσιακή η ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΥΚΛΑΣ της ομάδας Πράσσειν Άλογα στο Τελλόγλειο. Γράφει η συντάκτρια μας ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

   Οι θεσσαλονικείς έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν μία ιδιαίτερη έκθεση που σε ταξιδεύει στους μαγικούς κόσμους των παραμυθιών της κλασικής λογοτεχνίας. Η Εμμανοευέλα Καποκάκη που επιμελείται της ομάδας Πράσσειν Άλογα έχει οργανώσει αναρίθμητες παραστάσεις κούκλας, υλικό  από τις οποίες εκτίθενται στο χώρο του μουσείου. Η δουλειά της είναι ιδιαίτερα προσεγμένη με σεβασμό στα άτομα στα οποία απευθύνεται, κυρίως  σε παιδιά και γονείς. Τα διασκευασμένα παραμύθια της έχουν πάντα και από ένα ηθικό δίδαγμα, άλλοτε μιλούν για τις ανθρώπινες αδυναμίες πχ. τη ζηλοφθονία και άλλες φορές για το πόσο σκληρή είναι η μετάβαση από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή, το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει αλληλοσεβασμός και κατανόηση σε όλων των ειδών τις ανθρώπινες σχέσεις.
   Επιφυλακτική για το τι επρόκειτο να δω στην έκθεση εντυπωσιάστηκα από τον επαγγελματισμό της κας Εμμανουέλας Καποκάκη, ιδρύτρια της ομάδας  Πράσσειν  Άλογα, η οποία ξεκίνησε τις σπουδές της  ως βιολόγος αλλά τελικά την κέρδισε ο χώρος του κουκλοθέατρου, το οποίο και σπούδασε στο Παρίσι. Αξίζει να προβάλλουμε τέτοιου είδους προσωπικότητες που ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα της δουλειάς τους, την πρωτοτυπία και τη  μοναδικότητα του έργου τους.  Άλλωστε, αυτή η πολυτάλαντη παρουσία μας έχει εκπροσωπήσει και στο εξωτερικό όπου έχει αποσπάσει ουκ ολίγες φορές βραβεία και διακρίσεις . Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει διακριθεί για την πρωτοτυπία της  στο Διεθνές Φεστιβάλ Κούκλας στην Ρουμανία το 2006 (Βραβείο Πρωτότυπης Σκηνογραφίας) και στο World Puppet Carnival στην Ινδονησία το 2013 (Βραβείο Πρωτότυπης Σόλο Παράστασης).
   Μόλις κάποιος ανέβει στον 2ο όροφο που φιλοξενείται αυτή η ιδιαίτερη έκθεση θα καταλάβει και το γιατί έχει διακριθεί τόσες φορές. Το τόσο πλούσιο υλικό από κούκλες μικρού και μεγάλου μεγέθους,   δημιουργεί στον επισκέπτη συναισθήματα χαράς, νοσταλγίας για την παιδική ηλικία και μία ψευδαίσθηση πως βρίσκεται   στην παραμυθοχώρα. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί κάποιος να δει   δαχτυλοκούκλες, κούκλες άμεσης κίνησης,  δισδιάστατες κούκλες,  κούκλες - κοστούμια που μπαίνουν μέσα σε αυτές οι ηθοποιοί και κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος. Το σύνολο αυτών των κούκλων - σίγουρα πάνω από  100 φιγούρες -  ξεπερνά τα αναμενόμενα για μικρούς αλλά και για μεγάλους καθώς όλες είναι κατασκευασμένες με διαφορετικά υλικά και τόσο  διαφορετικές μεταξύ τους , γεγονός που αποδεικνύει   το μεράκι και τον επαγγελματισμό της ομάδας Πράσσειν Άλογα. Είναι χωρισμένες  σε ξεχωριστές ενότητες ανάλογα με τα παραμύθια που έχουν εμψυχώσει. Παραμύθια γνωστά στο ευρύ κοινό όπως ο Αρλεκίνος της Ζωρζ Σαρή, τα Κόκκινα Παπούτσια  του Άντερσεν, διασκευασμένα κάποιες φορές με κάποιες επιπλέον πινελιές φαντασίας από την ομάδα αυτή.  Σε αυτές τις ενότητες μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν τα παραμύθια που εμψυχώνουν οι κούκλες  και να παρακολουθήσουν βιντεοπροβολές των παραστάσεων.
     Σίγουρα οι νέοι γονείς μπορεί να αναρωτηθούν αν αυτές οι κούκλες μπορούν να εντυπωσιάσουν τα παιδιά καθώς είναι γνωστό ότι είναι οι πιο δύσκολοι κριτές. Το θέαμα αυτό λοιπόν είναι απολαυστικό για τις μικρές ηλικίες  καθώς είχα την τύχη να παρακολουθήσω την ξενάγηση μαζί με ένα τσούρμο παιδιά από την ίδια την perfomer, σκηνοθέτη, σκηνογράφο, παραγωγό  και σεναριογράφο της ομάδας. Τα παιδιά τη λάτρεψαν ειδικά μετά την παράσταση ο Ζαχαροζυμωμένος που ακολούθησε της ξενάγησης, ένα λαϊκό μανιάτικο παραμύθι. Εντυπωσιάζονται από τα χρώματα και τις διαφορετικές ατμόσφαιρες.  Στις παραστάσεις αυτές τα παιδιά προετοιμάζονται για τις δυσκολίες της ζωής, μαθαίνουν ποια είναι η δiαφορά ανάμεσα στη φαντασία και στην πραγματικότητα, διεγείρεται η φαντασία τους και τους δίνεται η ευκαιρία στο τέλος της παράστασης να αναπτύξουν διάλογο με την ηθοποιό για το πώς κατασκευάστηκαν οι κούκλες και τι συμβολίζουν – ποιες είναι δηλαδή οι προεκτάσεις τους στη σύγχρονη κοινωνία. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως το στήσιμο της παράστασης ήταν ιδιαίτερα ευρηματικό και πρωτότυπο χωρίς να κουράζει καθόλου.
     Κατά την διάρκεια  της έκθεσης οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν  τις παραστάσεις:  Γοργόνα, γοργονίτσα, Η Γαϊδουρώ και Ο Ζαχαροζυμωμένος
[αναλυτικά εδώ].  Η έκθεση αυτή αποτελεί μία ωραία πρόταση για μία οικογένεια ειδικότερα κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου που θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μία από τις τρεις παραπάνω παραστάσεις.

Eως 30 Μαρτίου 2014  στο Τελλογλείο Ιδρύμα Τεχνών ΑΠΘ.
Χορηγός επικοινωνίας


Φωτογραφικό υλικό
Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Μετά τη Θήβα»... τι ήθελε να πει ο ποιητής; Είδαμε και σχολιάζουμε.
«Μετά τη Θήβα»... τι ήθελε να πει ο ποιητής; Είδαμε και σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 1807 Views
Φύγαμε με το μυαλό σκοτισμένο από τη μάταιη προσπάθεια να συνδέσει τα αταίριαστα κομμάτια του παζλ σε έναν σκοτεινό λαβύρινθο παραδοξότητας… Είδε και σχολιάζει η Πίτσα Στασινοπούλου

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή