Έκθεση φωτογραφίας του Άγγελου Γαβριά: Η σπηλιά του Πλάτωνα στο Γκαίτε.

202 Views
Έκθεση φωτογραφίας του Άγγελου Γαβριά: Η σπηλιά του Πλάτωνα στο Γκαίτε. Έκθεση φωτογραφίας του Άγγελου Γαβριά: Η σπηλιά του Πλάτωνα στο Γκαίτε.

Έκθεση φωτογραφίας του Άγγελου Γαβριά: Η σπηλιά του Πλάτωνα στο Γκαίτε.

Εγκαίνια: 28.01.2014, ώρα 19.30
Goethe-Institut, Γκαλερί, Βασ. Όλγας 66
Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια: 28.01.2014 – 07.03.2014
Η σειρά πορτραίτων του Άγγελου Γαβριά, νέου ελληνογερμανού δημιουργού, αποτελεί ένα είδος φόρου τιμής στο έργο ζωής του σημαντικού φωτογράφου August Sander που μέσα από μια πολύ εκτεταμένη σειρά πορτραίτων το πρώτο μισό του 20ού αιώνα αποπειράθηκε να σκιαγραφήσει τα χαρακτηριστικά και την ιεραρχική δομή της γερμανικής κοινωνίας.
Ο Γαβριάς κρατά σε πιο ελεύθερη μορφή το βασικό τυπολογικό σχήμα του Sander δημιουργώντας μετωπικά πορτραίτα στα οποία ο τίτλος προσδιορίζει το επάγγελμα κάθε εικονιζόμενου. Τα μοντέλα του όμως ανήκουν σε μια πολύ πιο εντοπισμένη ομάδα της σύγχρονης γερμανικής κοινωνίας: είναι όλα έλληνες μετανάστες, μέλη της ομογενειακής κοινότητας.
Οι έγχρωμες φωτογραφίες του είναι τραβηγμένες συνήθως στους επαγγελματικούς χώρους των εικονισμένων, δίνοντας μια αίσθηση του προσωπικού τους γούστου και μετατρέποντας τα έργα σε περιβαλλοντικά πορτραίτα.
Ένα συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι αυτό της πλήρους ένταξης της ομογένειας στον ιστό της γερμανικής κοινωνίας. Η εργασία του Γαβριά όμως δεν σταματά εκεί, καθώς επιβεβαιώνει με ενδιαφέροντα τρόπο την υποχρέωση των μεταναστών να μετεωρίζονται ανάμεσα σε δυο πατρίδες: η καλλιτεχνική του μέθοδος έχει αναπτυχθεί στη Γερμανία, το θέμα που πραγματεύεται, ωστόσο, αφορά στην ελληνικές ρίζες του ίδιου του δημιουργού.
Έτσι, η συγκεκριμένη σειρά πορτραίτων αποτελεί παράλληλα έναν ευφυή τρόπο έμμεσης επαναδιαπραγμάτευσης της δικής του ταυτότητας.
 
Επιμέλεια: Ηρακλής Παπαϊωάννου
 
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-14.00 και 17.00-21.00
Σάββατο, Κυριακή κλειστά

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Σχολιάζοντας τις 7 θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας και όχι μόνο...
Σχολιάζοντας τις 7 θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας και όχι μόνο...
3349 Views

 Λέγαμε σε παλιότερο σημείωμά μας πως τη φετινή χειμερινή περίοδο τα θέατρα της Αθήνας βογγάνε! Το τοπίο όχι δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο και αυτό δεν είναι βέβαια είδηση, ούτε ένα ευχάριστο γεγονός, αλλά είδηση είναι πως στη Θεσσαλονίκη σχεδόν όλες οι παραστάσεις και ειδικά οι μεταφερόμενες σκίζουν, για παράδειγμα...


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή