Εγκαίνια έκθεσης «Το Ρίζωμα: 14 ταινίες, 14 ιδέες, 14 ρίζες της ψυχής»

889 Views
Εγκαίνια έκθεσης «Το Ρίζωμα: 14 ταινίες, 14 ιδέες, 14 ρίζες της ψυχής» Εγκαίνια έκθεσης «Το Ρίζωμα: 14 ταινίες, 14 ιδέες, 14 ρίζες της ψυχής»

Οι 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έγιναν το υλικό μιας πρωτότυπης έκθεσης με τίτλο «Το Ρίζωμα: 14 ταινίες, 14 ιδέες, 14 ρίζες της ψυχής», τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2017, στην Πρώην Αποθήκη Στρατού (Προβλήτα 1, Λιμάνι Θεσ/κης). Η έκθεση αποτελεί διοργάνωση του ΦΚΘ και υποστηρίζεται από την 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, τον ΟΛΘ και τη Samsung.

Με την αφορμή τη φετινή επιλογή των ταινιών του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος με πυξίδα «Το ρίζωμα» της γαλλίδας φιλοσόφου Σιμόν Βέιλ, ένα από τα πιο εμβληματικά βιβλία του 20ου αιώνα, το Φεστιβάλ ανέθεσε σε 14 νέους έλληνες εικαστικούς να δουν ο καθένας από μια ταινία του τμήματος και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν.

Παίρνοντας πρώτος το λόγο στην εκδήλωση, ο διευθυντής του ΦΚΘ και επιμελητής της έκθεσης Ορέστης Ανδρεαδάκης, την χαρακτήρισε πυρήνα του φετινού Φεστιβάλ. «Είναι ένα πείραμα που προσπαθούμε να κάνουμε φέτος, για να δούμε τον κινηματογράφο αλλιώς. Όταν ξεκινήσαμε να επιλέγουμε τις ταινίες του Διαγωνιστικού τμήματος μαζί με τον υπεύθυνο προγράμματος Γιώργο Κρασσακόπουλο, σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό· να επιλέξουμε, όχι μόνο με βάση το προσωπικό μας γούστο, το πόσες φορές έχει προβληθεί το φιλμ ή αν θα κάνει πρεμιέρα ή όχι, αλλά να πάρουμε για πυξίδα μας ένα βιβλίο: ένα από τα σημαντικότερα φιλοσοφικά έργα του 20ου αιώνα, Το ρίζωμα της Σιμόν Βέιλ.      Έπειτα, αναθέσαμε σε 14 έλληνες εικαστικούς να σχολιάσουν ο καθένας από μία ταινία, προσπαθώντας κάθε φορά να βρούμε έναν καλλιτέχνη που θα του ταίριαζε ή θα τον προκαλούσε το συγκεκριμένο φιλμ». Ο κ. Ανδρεαδάκης στάθηκε στο θέμα της καλλιτεχνικής πρόκλησης, επισημαίνοντας ότι αυτό τελικά δημιούργησε έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο μεταξύ της ταινίας και του δημιουργού κάθε έργου.

Περιγράφοντας τη δομή της έκθεσης, ο ίδιος σημείωσε ότι δίπλα σε κάθε έργο υπάρχει μια οθόνη όπου παίζονται αποσπάσματα ή το τρέιλερ κάθε ταινίας. Πρόσθεσε επίσης ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν σκεφτεί να οργανώσουν την έκθεση σε έναν μεγαλύτερο χώρο, αλλά τελικά επέλεξαν μια μικρότερη αίθουσα, αυτή της πρώην Αποθήκης Στρατού, γιατί όπως εξήγησε «οι ρίζες που αποτελούν τις ταινίες διαπλέκονται. Η μία ταινία μαζί με το έργο της, συνδιαλέγεται με την άλλη. Μια συνομιλία που θα συνεχίζεται όλες τις ημέρες του 58ου Φεστιβάλ».

Κλείνοντας, ο κ. Ανδρεαδάκης τόνισε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία επιλογής ταινιών αλλά και διαλόγου με εικαστικά δημιουργήματα επιχειρείται για πρώτη φορά, ζητώντας από τους καλεσμένους και το κοινό να μοιραστούν τις επιδοκιμαστικές ή ακόμη και τις αποδοκιμαστικές απόψεις τους. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους παρόντες στην εκδήλωση καλλιτέχνες, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης που παραχώρησε την αίθουσα, την 6η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, τη διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Μαρία Τσαντσάνογλου, τη διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Συραγώ Τσιάρα, την εταιρία Samsung η οποία παραχώρησε τις 14 οθόνες και τη NEDA film που ανέλαβε την παραγωγή και πιο συγκεκριμένα τις Αμάντα Λιβάνου και Ισαβέλλα Αλωπούδη, καθώς και τον Θάνο Σταυρόπουλο, γενικό συντονιστή της έκθεσης και συνεργάτη του Φεστιβάλ.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι: Π. Βλασσοπούλου, Λ. Γιαννακόπουλος, Ν. Ευσταθιάδη, Μ. Κριαρά, Χρ. Κουμανιάκη, Μ. Μαυροπούλου, Ρ. Μπέλλου, Κ. Νικολάου, Γ. Παπαφίγκος, Β. Σελιμάς, Στ. Στρούζα, A. Στρατάκης, Μ. Τσάγκαρη και Δ. Φραγκάκης.

Η έκθεση θα συνεχιστεί ως την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Σχολιάζοντας τις 7 θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας και όχι μόνο...
Σχολιάζοντας τις 7 θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας και όχι μόνο...
1872 Views

 Λέγαμε σε παλιότερο σημείωμά μας πως τη φετινή χειμερινή περίοδο τα θέατρα της Αθήνας βογγάνε! Το τοπίο όχι δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο και αυτό δεν είναι βέβαια είδηση, ούτε ένα ευχάριστο γεγονός, αλλά είδηση είναι πως στη Θεσσαλονίκη σχεδόν όλες οι παραστάσεις και ειδικά οι μεταφερόμενες σκίζουν, για παράδειγμα...


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή