Έκθεση 2 σπουδαίων καλλιτεχνών από τη Βουλγαρία στη Θεσσαλονίκη.

743 Views
Έκθεση 2 σπουδαίων καλλιτεχνών από τη Βουλγαρία στη Θεσσαλονίκη. Έκθεση 2 σπουδαίων καλλιτεχνών από τη Βουλγαρία στη Θεσσαλονίκη.

 
Contemporary Bulgarian Art
Vezhdi Rashidov | Nikolay Yanakiev
 
Επιμέλεια: Αλίκη Τσιρλιάγκου
 
H Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου με μεγάλη χαρά παρουσιάζει στον εκθεσιακό της χώρο δύο σπουδαίους καλλιτέχνες από τη Βουλγαρία.
 
Ο Vezhdi Rashidov καταξιωμένος για τη γλυπτική του δουλειά παρουσιάζει αυτή τη φορά μια καθαρά ζωγραφική ενότητα. Τα παρουσιαζόμενα έργα ισορροπούν ανάμεσα στην ελαφρότητα της φόρμας και του χρώματος και στη δύναμη της εκφραστικής γραφής του Rashidov ενώ συγχρόνως τα όρια της αφαίρεσης προκαλούνται από ύπονοιες οργανικών αναπαραστάσεων. Ο πρώην Διευθυντής του Λούβρου Henry Loyrett μιλώντας για τη δουλειά αυτή μίλησε για «μια ενότητα που εμπεριέχει την καλλιτεχνική ουσία του Vezhdi Rashidov.»
 
Η καινούρια ενότητα του Nikolay Yanakiev αναφέρεται στην έντονη ζωγραφική χειρονομία που αποδίδεται μέσα από γεωμετρικά μοτίβα. Η καλλιτεχνική χειρονομία του Yanakiev έχει ταυτιστεί με την έντονη χρήση του χρώματός, ενώ η χρωματική του παλέτα και η αισθητική της δουλειάς τους εμπνέονται από την πλούσια καλλιτεχνική παράδοση της Βουλγαρίας. Ο καθηγητής ιστορίας της Τέχνης Chavdar Popov της Εθνικής Ακαδημίας Τεχνών της Σόφιας σημειώνει πως «η πιο σημαντική δύναμη του καλλιτέχνη είναι ο ασυνήθιστος πλούτος της ζωγραφικής του γλώσσας: η αυξημένη ένταση μεμονωμένων στοιχείων που συνυπάρχουν με ιδιαίτερα μωσαϊκά συνθέσεων από ελάχιστες κηλίδες και τελείες.»
 
Η παρουσίαση του Vezhdi Rashidov και του Nikolay Yanakiev αποτελεί μια πρωτοβουλία της Παρευξείνιας Τράπεζας.
 
Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου
Κομνηνών 1, Θεσσαλονίκη
Ώρες λειτουργίας: 28 Σεπτεμβρίου – 10 Οκτωβρίου 2018, 10:00-17:30
  

Vezhdi Rashidov

Ο Vezhdi Rashidov (γεν. 1951), αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Σόφιας και την Εθνική Ακαδημία Τεχνών, όπου εξειδικεύτηκε στη γλυπτική.  Από το 1998 συμμετέχει σε ομαδικές και θεματικές εκθέσεις σε όλον τον κόσμο και έχει παρουσιάσει περισσότερες από 45 ατομικές εκθέσεις στη Βουλγαρία και το εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα έργα του έχουν εκτεθεί στις εξής πόλεις: Αμστερνταμ, Άγκυρα, Βασιλεία, Βελιγράδι, Βερολίνο, Βιέννη, Βόνη, Δελχί, Ντωβίλ, Γκάμπροβο, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Γιοχάννεσμπουργκ, Κρακοβία, Λονδίνο, Μόσχα, Παρίσι, Τόκυο, Βιέννη, Βαρσοβία, Γιοκοχάμα και αλλού. Ο Vezhdi Rashidov έχει βραβευτεί με Βουλγαρικά και διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων τα παρακάτω: Χρυσό μετάλλιο του Βατικανού Dante Alighieri, χρυσό μετάλλιο "Εεξαιρετικών Αξιών  της Ανθρωπότητας" της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τεχνών - Παρίσι, το ρωσικό μετάλλιο το Τάγματος του Αλεξάνδρου Νέβσκι ΙΙ, το βουλγαρικό μετάλλιο του Τάγματος « Κυρίλλου και Μεθοδίου». Επιπλέον, έχει βραβευτεί στην Αρμενία, την Ιαπωνία, το Μονακό, την Τουρκία και την Ουκρανία. Είναι Μέλος της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Πλαστικών Τεχνών της UNESCO, της Ακαδημίας Τεχνών Ευρώπης και του Συμβουλίου Πνευματικής Ανάπτυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.
 
Ο Vezhdi Rashidov υπηρέτησε ως Υπουργός Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας από το 2009 έως το 2017.

Nikolay Yanakiev

Ο Nikolay Yanakiev (γεν. 1954) αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών στη Σόφια και την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βουλγαρίας.
 
Από το 1985 και μετά, συμμετείχε σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις τέχνης στη Βουλγαρία, καθώς και στην Αυστρία, την Κίνα, την Κροατία, την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιαπωνία και  τη Συρία.
 
Εργα του Nikolay Yanakiev περιλαμβάνονται  στη Συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης της Βουλγαρίας και της Πινακοθήκης της Σόφιας, στο Uffizi στη Φλωρεντία (Ιταλία), στο Μουσείο Mimara στο Ζάγκρεμπ (Κροατία),  στην Εθνική Πινακοθήκη Καλών Τεχνών στη Βαλέτα (Μάλτα), στη συλλογή της UNESCO, στο Burgenland (Αυστρία), στη συλλογή Ludwig στην Κολωνία. Επίσης, έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές, συμπεριλαμβανομένου του Claude Litz (Παρίσι), του Καθηγητή Dr. Nick Titz, Neusiedl am See (Αυστρία),  του Jurgen Hoyer (Βερολίνο) και του Egidius Braun (Γερμανία, καθώς σε συλλογές στη Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ρωσία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ισπανία.
 
Τα σημαντικότερα βραβεία του Nikolay Yanakiev για τα έργα του είναι: Τιμητική μνεία από τον Διεθνή Διαγωνισμό της γκαλερί - Henry Tanas, Τορόντο (Καναδάς), Βραβείο Κριτικής Επιτροπής της 6ης Έκθεσης Πλαστικών Τεχνών στο Champs-Sur-Marne (Γαλλία ), ο πρώτο βραβείο της Περιφερειακής Έκθεσης Strouma 1982 (Βουλγαρία), Βραβείο Πορτραίτου στην Έκθεση Καλών Τεχνών της Σόφιας (Βουλγαρία) και το Ειδικό Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού στην 13η Διεθνή Μπιενάλε για Χιούμορ και Σάτιρα στην Τέχνη στο Γκαμπρόβο (Βουλγαρία).
 
Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (Παρευξείνια Τράπεζα) είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε από την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Τράπεζα στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία χορηγώντας δάνεια, πιστωτικές γραμμές, συμμετοχές και εγγυήσεις για χρηματοδότηση επιχειρήσεων και εμπορίου στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στις χώρες-μέλη της. Το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σε 3,45 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Παρευξείνιας Τράπεζας είναι ‘Α-’ από την Standard and Poor’s και ‘Α2’ από την Moody’s.  Για περισσότερες πληροφορίες: www.bstdb.org

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Εκθέσεις

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή