Έκθεση ντοκουμέντων - Εθνική Αντίσταση 1941-1944: Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα

482 Views
Έκθεση ντοκουμέντων - Εθνική Αντίσταση 1941-1944: Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα Έκθεση ντοκουμέντων - Εθνική Αντίσταση 1941-1944: Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
Με αφορμή τον εορτασμό της 30ής Οκτωβρίου 1944, ημερομηνία απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής μια σημαντική έκθεση ντοκουμέντων, συνδιοργάνωση του δήμου Θεσσαλονίκης, του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
 
Η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο την καθοριστική συμβολή του παράνομου Τύπου στην Εθνική Αντίσταση, ιδίως στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, παρουσιάζοντας φύλλα από τις παράνομες εφημερίδες της κατοχής. Το υπόλοιπο αρχειακό υλικό και τα επεξηγηματικά κείμενα εισάγουν τον επισκέπτη στο περιβάλλον και τις σκληρές συνθήκες παρανομίας και συνωμοτικότητας της εποχής, όπου κάθε πράξη αντίστασης τιμωρούνταν με θάνατο. Αυτό που προκύπτει αβίαστα ως συμπέρασμα είναι ότι ο Τύπος υπήρξε αναπόσπαστο μέρος του αγώνα και της αντίστασης και διαδραμάτισε ένα σημαντικό ρόλο ενημερώνοντας, διαφωτίζοντας και εμψυχώνοντας τους πολίτες.
 
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, στις 19:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2018 και το ωράριο λειτουργίας της είναι Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-18:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Εκτός από το κοινό, την έκθεση μπορούν να επισκέπτονται σχολεία και να ξεναγούνται από εθελοντές που έχουν εκπαιδευθεί ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Μπορoύν να κλείνουν την επίσκεψή τους στα τηλέφωνα 231331 7961 ή 7963 ή 7964.
 
Ας σημειωθεί πως η 30ή Οκτωβρίου 1944 καθιερώθηκε ως δημόσια γιορτή με το Π.Δ. 50/ 14-4-2016, ΦΕΚ 81/9-5-2016. Πέρα από την έκθεση, οι εκδηλώσεις της οργανωτικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της 30ής Οκτωβρίου 1944 περιλαμβάνουν και μια ομιλία με τίτλο «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στα χρόνια της κατοχής, η αντίσταση φοιτητών και καθηγητών» (30 Οκτωβρίου 2018, ώρα 19:00, αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ), με ομιλητή τον Δημήτρη Μαυροσκούφη, Κοσμήτορα Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, και συντονιστή τον Δημοσθένη Δώδο, τ. Αναπλ. Καθηγητή ΑΠΘ.
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
 
Επιμελητική υποστήριξη:
Συραγώ Τσιάρα, Ιστορικός Τέχνης-Διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης & 6ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης
 
Ιστορική επιμέλεια:
Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοσιογράφος-συγγραφέας
 
Συντονισμός έκθεσης, συντονισμός εθελοντών και εκπαιδευτικό υλικό:
Μαρία Καβάλα, ιστορικός, διδάσκουσα στο ΑΠΘ
Ελένη Χοντολίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ, Κοινοτική Σύμβουλος
 
Κείμενα έκθεσης:
Χρίστος Ζαφείρης
 
Σχεδιασμός:
Θανάσης Γεωργίου
 
Οι εφημερίδες που εκτίθενται προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Σπύρου Κουζινόπουλου, καθώς επίσης από τα αρχεία των ΑΣΚΙ, του Μορφωτικού Κέντρου «Χαρίλαος Φλωράκης», του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης και του Μανώλη Κανδυλάκη. H έκθεση βασίζεται σε παλαιότερη έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (2008).
 
Info
Έκθεση ντοκουμέντων
Εθνική Αντίσταση 1941-1944: Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα
Διάρκεια: 29-10-2018 έως 30-11-2018
Ωράριο: Δευτέρα – Σάββατο 10:00-18:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, κτίριο Μ1, φουαγιέ πλατείας
Είσοδος ελεύθερη
 
Επισκέψεις σχολείων, για μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης, έπειτα από συνεννόηση, στα τηλέφωνα 231331 7961 ή 7963 ή 7964. Υπάρχει εκπαιδευτικό υλικό αναρτημένο στο site του δήμου Θεσσαλονίκης (thessaloniki.gr).

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Εκθέσεις

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Το πολύκροτο «Σπήλαιο» από την καινοτόμο και ανατρεπτική ομάδα ODC της Έλλης Παπακωνσταντίνου στο Μ2
Το πολύκροτο «Σπήλαιο» από την καινοτόμο και ανατρεπτική ομάδα ODC της Έλλης Παπακωνσταντίνου στο Μ2
με 0 Σχόλια 541 Views
Η ODC δημιουργεί κυρίως υβριδικά έργα, avant-gardeperformancesπου συνδυάζουν κείμενο, μουσική, βίντεο και εγκαταστάσεις και διευρύνουν τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα, το πολιτικό αφήγημα και την παραστατικότητα. 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή