«Εικαστικές διασταυρώσεις» στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης

409 Views
«Εικαστικές διασταυρώσεις» στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης «Εικαστικές διασταυρώσεις» στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης

«Εικαστικές διασταυρώσεις» στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης.

Τουλάχιστον μέχρι τις 29/8 –πιθανότατα και όλο τον Σεπτέμβριο– θα είναι ανοιχτή στο κοινό η έκθεση της Αννης Καλτσίδου «Εικαστικές διασταυρώσεις» μέσα στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος και η έκθεση θα είναι προσβάσιμα και το βράδυ της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Τα έργα της καλλιτέχνιδος προσαρμόζονται και εξελίσσονται μέσα στον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της πόλης, επιδιώκοντας τη γόνιμη «συνομιλία».

Το πρώτο από αυτά, μια μεγάλων διαστάσεων εγκατάσταση στην Κρυπτή Στοά, αποτελείται από πηλό και φύλλα ψευδόχρυσου.
Σε κεντρικό μέρος της σύνθεσης αποκαλύπτεται μία μορφή από πηλό σε εμβρυακή στάση. Σ’ αυτήν οδηγούν νοητά τα βήματα που σχηματίζονται πάνω στα αιωρούμενα φύλλα του ψευδόχρυσου. Ζωή και θάνατος, χαρά και λύπη, αισιοδοξία και μελαγχολία, είναι τα συμβολικά ζεύγη των εννοιών, τα οποία προσφέρονται για πολλαπλές αναγνώσεις. Στον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο βρίσκονται διάσπαρτα προσωπεία ανθρώπων διαφόρων ηλικιών. Τοποθετημένα στο χώμα, τα πρόσωπα γίνονται ένα με τη γη, σηματοδοτώντας το εφήμερο, δηλαδή το ευάλωτο στοιχείο της ανθρώπινης φύσης, το γεγονός ότι δεν είμαστε παντοτινοί. Αποκτούν διττή σημασία, συμβολίζουν την αρχή και το τέλος, τη χαρά και τη λύπη, την παρουσία αλλά και την ταυτόχρονη απουσία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι η καλλιτέχνις δεν εστιάζει μόνο στο τελικό έργο τέχνης, αλλά εμμένει στη διαδικασία της δημιουργίας του, «σπέρνει» τα πρόσωπα στη γη, τα καθιστά ένα με αυτήν. Και στα δύο έργα που παρουσιάζει στην έκθεση, το θέμα, η σύνθεση και τα υλικά συμπλέκουν το παρελθόν με το μέλλον, το παλιό με το νέο.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
2200 ψήφοι, ποιες παραστάσεις προηγούνται. Η ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού συνεχίζεται έως 22/05
2200 ψήφοι, ποιες παραστάσεις προηγούνται. Η ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού συνεχίζεται έως 22/05
με 0 Σχόλια 3344 Views

Χωρίς μεγάλες διαφορές μεταξύ τους 10 παραστάσεις έχουν ήδη ξεχωρίσει στις πρώτες θέσεις Η 1η Ψηφοφρία συνεχίζεται έως την Κυριακή 22 Μαίου Για να ψηφίσεις κλικ ΕΔΩ

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή