«Εικαστικές διασταυρώσεις» στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης

242 Views
«Εικαστικές διασταυρώσεις» στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης «Εικαστικές διασταυρώσεις» στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης

«Εικαστικές διασταυρώσεις» στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης.

Τουλάχιστον μέχρι τις 29/8 –πιθανότατα και όλο τον Σεπτέμβριο– θα είναι ανοιχτή στο κοινό η έκθεση της Αννης Καλτσίδου «Εικαστικές διασταυρώσεις» μέσα στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος και η έκθεση θα είναι προσβάσιμα και το βράδυ της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Τα έργα της καλλιτέχνιδος προσαρμόζονται και εξελίσσονται μέσα στον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της πόλης, επιδιώκοντας τη γόνιμη «συνομιλία».

Το πρώτο από αυτά, μια μεγάλων διαστάσεων εγκατάσταση στην Κρυπτή Στοά, αποτελείται από πηλό και φύλλα ψευδόχρυσου.
Σε κεντρικό μέρος της σύνθεσης αποκαλύπτεται μία μορφή από πηλό σε εμβρυακή στάση. Σ’ αυτήν οδηγούν νοητά τα βήματα που σχηματίζονται πάνω στα αιωρούμενα φύλλα του ψευδόχρυσου. Ζωή και θάνατος, χαρά και λύπη, αισιοδοξία και μελαγχολία, είναι τα συμβολικά ζεύγη των εννοιών, τα οποία προσφέρονται για πολλαπλές αναγνώσεις. Στον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο βρίσκονται διάσπαρτα προσωπεία ανθρώπων διαφόρων ηλικιών. Τοποθετημένα στο χώμα, τα πρόσωπα γίνονται ένα με τη γη, σηματοδοτώντας το εφήμερο, δηλαδή το ευάλωτο στοιχείο της ανθρώπινης φύσης, το γεγονός ότι δεν είμαστε παντοτινοί. Αποκτούν διττή σημασία, συμβολίζουν την αρχή και το τέλος, τη χαρά και τη λύπη, την παρουσία αλλά και την ταυτόχρονη απουσία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι η καλλιτέχνις δεν εστιάζει μόνο στο τελικό έργο τέχνης, αλλά εμμένει στη διαδικασία της δημιουργίας του, «σπέρνει» τα πρόσωπα στη γη, τα καθιστά ένα με αυτήν. Και στα δύο έργα που παρουσιάζει στην έκθεση, το θέμα, η σύνθεση και τα υλικά συμπλέκουν το παρελθόν με το μέλλον, το παλιό με το νέο.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ειδική προβολή για τα 80 χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ», στο Ολύμπιον.
Ειδική προβολή για τα 80 χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ», στο Ολύμπιον.
με 0 Σχόλια 379 Views

 Tο κλασικό αντιφασιστικό αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν, Ο Μεγάλος Δικτάτωρ, που συμπλήρωσε φέτος τα 80 χρόνια ζωής, παρουσιάζεται στο Ολύμπιον, σε μια ειδική προβολή.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή