Εικαστικό δρώμενο της Ιωάννας Ασσάνη στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

687 Views
Εικαστικό δρώμενο της Ιωάννας Ασσάνη στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Εικαστικό δρώμενο της Ιωάννας Ασσάνη στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

 

 
 
 
Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης 15+1 Καρέ Τέχνης (Τετάρτη 1 Ιουλίου, ώρα 20.30) θα τελεστεί στον εκθεσιακό χώρο Maison de France του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης  το δρώμενο της εικαστικού Ιωάννας Ασσάνη με τίτλο «Ασκήσεις επικοινωνίας: Οπτικοί Διάλογοι Ι – Σε θέση Ισορροπίας».
 
 
Η πιο βαθειά, εσωτερική ανθρώπινη πράξη είναι η Επικοινωνία. Κι εκεί βρίσκεται όλη η ουσία της δύναμης της συνύπαρξης. Ο μηχανισμός της επικοινωνίας μπορεί να λειτουργήσει προϋποθέτοντας την ύπαρξη τριών συντελεστών: τον Πομπό, τον Δέκτη και τη Γλώσσα, (διακομιστής νοήματος). Ο πομπός κι ο δέκτης εναλλάσσουν ρόλους προκειμένου ο μηχανισμός της επικοινωνίας να ενεργοποιηθεί, δηλ να υπάρξει. ο Διάλογος. Για τον Αριστοτέλη η διαλεκτική είναι η συλλογιστική εκείνηπου σε οδηγεί σε πιθανότητες. Κατά τον Πλάτωνα πάλι η ίδια ασχολείται με το ον και την αλήθεια του όντος, ενώ για τους Στωικούς είναι η λογική. Η διδασκαλία του Ηράκλειτου για την ενότητα των αντιθέτων, τη συνεχή ροή και την εναλλαγή επέφερε τον χαρακτηρισμό: διαλεκτική της φύσης.
 .
.
Οι Ασκήσεις Επικοινωνίας κάνουν σαφή αναφορά στην διαλεκτική του Ηράκλειτου, ενώ είναι μια προσπάθεια μεταφοράς του μηχανισμού σε οπτικό φαινόμενο, διερευνώντας το σύστημα και τις προκύπτουσες μορφές του. Ουσιαστικά, επιδιώκω να οπτικοποιήσω τον μηχανισμό της διαλεκτικής. Οπτικοί Διάλογοι Ι / Σε θέση Ισορροπίας: δύο άνθρωποι στέκονται ο ένας απέναντι στον άλλον αποκωδικοποιώντας τον δικό τους διάλογο με εργαλείο το ενδιάμεσο αντικείμενο-έργο που συνεχώς αλλάζει. Όλα βρίσκονται σε διαρκή αλληλεπίδραση. Η νέα θέση προκύπτει κάθε φορά από τις σχέσεις και τις αντιθέσεις τους. Μέσω της Θέσης – Αντίθεσης – Σύνθεσης και με γνώμονα τις εκάστοτε προσλαμβάνουσες εικόνες/πληροφορίες του ενδιάμεσου σταθμού γεννιέται μια νέα μορφή. Το αποτέλεσμα είναι μια διαλεκτική που ανιχνεύει τις ατομικές αλήθειες των δρώντων επιδιώκοντας ισορροπίες σε μια κοινή συνισταμένη. Η νέα γλώσσα της διαλεκτικής αυτής είναι και το προκύπτον εναλλασσόμενο έργο.
 
Κι όπως οι ήχοι των λέξεων τοποθετημένες σε μια σειρά σχηματίζουν ένα νόημα έτσι και το οπτικό αποτέλεσμα από την δράση επέρχεται με τις συμφωνίες, τις διαφωνίες, τις αποκλίσεις των συντελεστών, αλλά κυρίως από την επιθυμία να βρεθεί μια κατάσταση ισορροπίας και την ανάγκη να γίνουν οι συνομιλητές αρωγοί στην αναγνώριση μιας ευρύτερης κοινής αλήθειας.
 
Η δράση στηρίζεται επάνω στο ποίημα της Ελένης Λιντζαροπούλου ˝ Αν έπρεπε να πω μια λέξη (Ο Πίθος των Γυναικών, Αθήνα, εκδ. Οι Εκδόσεις των φίλων, 2013). Το επίγραμμα είναι της Ανδρονίκης Γωγοπούλου από το ποίημα ˝Παλεύω την πίκρα να δακρύσω˝, (Ευτοπία, Θεσσαλονίκη, εκδ. Σαιξπηρικόν, 2016). Η μουσική του βίντεο γράφτηκε το 2018 επάνω στην ίδια ιδέα και είναι του Βασίλη Αβδελά. Έχει τίτλο ˝Ασκήσεις Επικοινωνίας˝, μέρος Α΄: Σε θέση Ισορροπίας.
 
Ιωάννα Ασσάνη 

 

Πληροφορίες για την έκθεση 15+1 Καρέ Τέχνης, θα βρείτε εδώ.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Από το σκοτάδι στο φως:  Ψυχοθεραπευτική ομάδα Δραματοθεραπείας για ενήλικες.
Από το σκοτάδι στο φως: Ψυχοθεραπευτική ομάδα Δραματοθεραπείας για ενήλικες.
με 0 Σχόλια 284 Views

 Στις 10 Οκτωβρίου ξεκινάει στο Ψυχοσκόπιο κλειστή και ολιγομελή ομάδα δραματοθεραπείας που απευθύνεται σε ενήλικες που έχουν σαν στόχο να έρθουν σε επαφή με τον εσωτερικό τους εαυτό.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή