Διαβάζουμε Ντοστογιέφσκι και φωτογραφίζουμε.

908 Views
Διαβάζουμε Ντοστογιέφσκι και φωτογραφίζουμε. Διαβάζουμε Ντοστογιέφσκι και φωτογραφίζουμε.

 

 
Το 2021 γιορτάζονται παγκοσμίως τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι και ένα πλήθος εκδηλώσεων προγραμματίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, στη μνήμη του ίδιου και του έργου του.
 
Με αφορμή την επέτειο της γέννησης του Φ. Μ. ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ (Ν), το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης www.fkth.gr αποφάσισε να διοργανώσει ένα πολύπλευρο Project, προτρέποντας τα μέλη του να διεισδύσουν φωτογραφικά στη ζωή και το έργο του.
 
Το Project περιλαμβάνει φωτογραφία, artist' books, έκθεση βιβλίου με σύγχρονες και παλιές, συλλεκτικές εκδόσεις, διαλέξεις, θεατρικά, σινεμά κλπ
 
 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Φ. Μ. ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ (Ν)
Διαβάζουμε (Ν) και φωτογραφίζουμε.
Ο κάθε φωτογράφος, επιλέγει ένα βιβλίο από την πλούσια βιβλιογραφία του, φωτογραφίζει εμπνεόμενος είτε από το σύνολο του βιβλίου, είτε από μια παράγραφο ή από μια φράση του αλλά ίσως κι από τη ζωή του (Ν). Το φωτογραφικό αποτέλεσμα θα πρέπει να αφορά, τη ΣΥΝΔΕΣΗ του φωτογραφικού έργου του κάθε συμμετέχοντα με την προσωπικότητα ή το έργο του Ν.
 
Οι φωτογράφοι, θα πρέπει να παραδώσουν, ταυτόχρονα με το έργο τους, σε WORD, και το απόσπασμα της επιλογής τους, αναφέροντας τον τίτλο του βιβλίου από το οποίο προέρχεται και τον εκδοτικό οίκο. Το μέγεθος αυτού, θα πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στις 30-1500 λέξεις. Αν πρόκειται για μεγαλύτερο κείμενο, τότε, κατατίθεται μία περίληψη του στο μέγεθος που προαναφέρθηκε.
 
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ των φωτογραφιών που θα υποβληθούν:
Αριθμός εικόνων ανά συμμετέχοντα: 3 έως 15 εικόνες
Μέγεθος του κάθε αρχείου:    1200 dpi, η μεγάλη πλευρά
Ημερομηνία πρώτης λήξης συμμετοχών: 9η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021
 
Τα έργα (ακόμη και αν στην πρώτη φάση είναι προσχέδια ή ημιτελή έργα) αποστέλλονται με αυτόν τον τίτλο μέσω we transfer, στην υπεύθυνη του Project: Κατερίνα Μπάτζιου katerinatbatziou@gmail.com   
 
Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 6948082016
 
 

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Φ. Μ. ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ (Ν) με λίγα λόγια.

Ο ( Ν), γεννήθηκε στη Μόσχα, τους 11/11/1821 και πέθανε στην Αγ. Πετρούπολη, 9/2/1881, σε ηλικία 60 ετών. Ο πατέρας του, που ήταν μορφωμένος κι ευλαβής χριστιανός, άσκησε σημαντική επιρροή στον συγγραφέα.
 
Αφού πέρασε μετά από εξετάσεις στη Στρατιωτική Σχολή Μηχανικών, αποδείχτηκε ότι δεν τον ενδιέφερε και στράφηκε στο πάθος του, τη Λογοτεχνία και τη συγγραφή.
 
Πρώτο του έργο: ¨Οι φτωχοί ¨ (1844).
 
Η σχέση του με τους σοσιαλιστικούς κύκλους τον οδήγησε στη φυλακή, το 1840. Καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά του δόθηκε χάρη και στάλθηκε στη Σιβηρία για 4 χρόνια.
Εξαρτήθηκε από τον τζόγο. Χρέη τον ανάγκασαν να καταφύγει στην Ευρώπη, αλλά η νοσταλγία τον οδήγησε πίσω, στην Αγ. Πετρούπολη όπου και πέθανε.
 
Το «Ντοστογιεφσκικό μυθιστόρημα» είναι στην πραγματικότητα, μυθιστόρημα ιδεών, ιδεών που δε συζητιούνται, απλά βιώνονται έντονα και στο έπακρο, από παθιασμένους άντρες και γυναίκες, κάτω από ένα πυρετικό, μουχρό φως απελπισίας, πόνου, πάθους και τρέλας.
 
Ελάχιστη ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ στα Ελληνικά: Αδερφοί Καραμάζοφ, Ο Έφηβος, ο Ηλίθιος, οι Φτωχοί, ο Παίκτης, το Υπόγειο, οι Δαιμονισμένοι, Έγκλημα και Τιμωρία …από πολλούς εκδοτικούς οίκους.
Προσοχή
Κάποιες μεταφράσεις είναι πολύ καλλίτερες από άλλες.
 

-Ανάλογα με τα δεδομένα της πανδημίας το Project θα εξελιχτεί ολόκληρο το 2021 με την προοπτική να γίνουν οι εκθέσεις μετά το καλοκαίρι ή ίσως και τους πρώτους μήνες του 2022.

Στο μεταξύ και ανάλογα με τις περιστάσεις θα φροντίσουμε για περαιτέρω συνεργασίες με άλλους φορείς της πόλης και με χορηγούς, για περισσότερες δράσεις και μεγαλύτερη διάδραση των εκδηλώσεών μας.

.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:

«Εικόνων Λέξεις»:
Η νέα εβδομαδιαία (κάθε Κυριακή) στήλη του Kulturosupa.gr και Σταύρου Παρχαρίδη προκαλεί και προσκαλεί καλλιτέχνες & αναγνώστες.

.
Απαθανατίστε στέλνοντας μας μια εικόνα και με αφορμή την φωτογραφία σας θα γραφτεί μια ιστορία στην "Κ" από τον Σταύρο Παρχαρίδη που αργότερα θα εκδοθεί σε ένα βιβλίο,  έτσι οι «κρυφές ιστορίες αδάμαστων εικόνων» θα γίνουν ο σιωπηλός μάρτυς των λέξεων που κρύβουν οι εικόνες. Δείτε σχετικά εδώ.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση στο θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής»
Μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση στο θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής»
με 0 Σχόλια 2395 Views

Ήταν μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση, με τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής, που μετονομάζει το θέατρο της οδού Χηλής, σε θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» και μία συναυλία, που ταξίδεψε το κοινό στον χρόνο.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη