ΝΤΟΡΙΣ ΛΕΣΙΝΓΚ: Η επαναστάτρια της λογοτεχνίας. Από την Μαντώ Χατζή.

515 Views
ΝΤΟΡΙΣ ΛΕΣΙΝΓΚ: Η επαναστάτρια της λογοτεχνίας. Από την Μαντώ Χατζή. ΝΤΟΡΙΣ ΛΕΣΙΝΓΚ: Η επαναστάτρια της λογοτεχνίας. Από την Μαντώ Χατζή.

ΝΤΟΡΙΣ ΛΕΣΙΝΓΚ: Η επαναστάτρια της λογοτεχνίας. Από την Μαντώ Χατζή.

Σαν σήμερα, το 1919, γεννήθηκε η Νομπελίστρια συγγραφέας, Ντόρις Λέσινγκ. Και αμέσως σκέφτομαι τα δύο βιβλία που πριν από καιρό διάβασα, την «Καλή τρομοκράτισσα» και το «Πέμπτο παιδί». Κι αν για το πρώτο έκανα πολύ καιρό για να το τελειώσω (στο ενδιάμεσο διάβασα άλλα, οπότε η ανάγνωση αυτού πήγε πίσω), το δεύτερο μου πήρε μόνο μία καλοκαιρινή μέρα. Κλείνοντας και τα δύο βιβλία υπήρξε μια μικρή στενοχώρια που τέλειωσε η ανάγνωση.

Γιατί για μένα η Λέσινγκ έχει ένα καταπληκτικό χάρισμα.
Σε παρασέρνει με την αφήγησή της. Πολλές εικόνες περιέχουν τα βιβλία της, που όμως δεν δυσκολεύουν την ανάγνωση. Αντίθετα, χτίζουν μια αριστοτεχνικά πλήρη εικόνα του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και δρουν οι ήρωες. Στο «Πέμπτο παιδί» παρουσιάζεται γλαφυρά η Αγγλία του ’60 κι η μεσοαστική τάξη. Μια γυναίκα με τέσσερα παιδιά που μένει έγκυος στο πέμπτο. Μόνο που αυτή η εγκυμοσύνη δεν είναι σαν τις υπόλοιπες. Και το παιδί που γεννιέται είναι διαφορετικό. Κι ενώ όλοι στρέφονται εναντίον του, η μητέρα του μοιάζει να αποτελεί  ασπίδα προστασίας απέναντι στις ριπές των «άλλων».

Ασπίδα προστασίας, όμως, απέναντι στην επικριτική στάση της μητέρας της αποτελεί κι ο ιδεολογικός πολιτικός προσανατολισμός της Άλις στην «Καλή τρομοκράτισσα». Μια γυναίκα γύρω στα 40 που ζει σε κοινόβιο κι αγωνίζεται με τη σημαία της ακραίας αριστεράς για έναν καλύτερο κόσμο. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα πάλι στην Αγγλία, λίγες δεκαετίες αργότερα όμως, εκείνη του ‘80. Οι ήρωες του βιβλίου αυτού στην προσπάθειά τους να δώσουν το πολιτικό τους στίγμα, θα συνεργαστούν με τον IRA και θα συμμετάσχουν σε τρομοκρατική επίθεση που θα οδηγήσει στο θάνατο αθώων.

 Η Λέσινγκ αποτυπώνει με την πένα της όλο το εύρος των διακυμάνσεων των ηρώων κι αναλύει σε βάθος την ψυχοσύνθεση τόσο της Άλις όσο και των υπόλοιπων συντρόφων του κοινόβιου. Ένα εξαιρετικό βιβλίο για την τρομοκρατία ως μια μορφή πολιτικής πίεσης και των τραγικών συνεπειών της. Σκωπτική, εκεί που χρειάζεται, αποδομεί το οικοδόμημα που έχει χτιστεί και το μύθο που το συνοδεύει περί της αναγκαιότητας ύπαρξης τέτοιων πολιτικών πεποιθήσεων.

Δύο καταπληκτικά δείγματα γραφής μίας εκ των σημαντικότερων γυναικών συγγραφέων του προηγούμενου αιώνα. Κι όμως το έργο της άργησε να αναγνωριστεί. Έξι χρόνια πριν το θάνατό της τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ. Κι όπως η ίδια είχε δηλώσει κατά τη βράβευσή της: «Έχω μαζέψει όλα τα καταραμένα τα βραβεία της Ευρώπης, όλα, ένα προς ένα, κι είμαι πολύ ευχαριστημένη που κέρδισα και το τελευταίο. Έκανα φλος ρουαγιάλ»

•  «Η καλή τρομοκράτισσα»-Ντόρις Λέσινγκ
Εκδόσεις Οδυσσέας (σελίδες 427)
•  «Το πέμπτο παιδί»- Ντόρις Λέσινγκ
Εκδόσεις Καστανιώτη (σελίδες 146)


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή: Πανελλαδική πρεμιέρα στο θέατρο Δάσους. Με Τ. Νούσια, Μ. Πρωτόπαππα, Γ. Αμούτζα.
«Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή: Πανελλαδική πρεμιέρα στο θέατρο Δάσους. Με Τ. Νούσια, Μ. Πρωτόπαππα, Γ. Αμούτζα.
με 0 Σχόλια 4248 Views

Τον ρόλο του πληγωμένου ήρωα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας, του φιλόδοξου Νεοπτόλεμου ο πολλά υποσχόμενος Γιώργος Αμούτζας, ενώ στον ρόλο-πρόκληση του πολυμήχανου Οδυσσέα βρίσκουμε την Μαρία Πρωτόπαππα.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή