Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Δημοτική Πινακοθήκη για την έκθεση Νικόλαος Γύζης

587 Views
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Δημοτική Πινακοθήκη  για την έκθεση Νικόλαος Γύζης Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Δημοτική Πινακοθήκη για την έκθεση Νικόλαος Γύζης

 

Στην επετειακή έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης “Νικόλαος Γύζης – 120 χρόνια από τον θάνατό του” ξεναγήθηκε σήμερα (25/11) το απόγευμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Κατά την επίσκεψή της στην Κάζα Μπιάνκα, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας κι ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης.


Η έκθεση «Νικόλαος Γύζης: 120 χρόνια από το θάνατό του» συνιστά ένα μεγάλο εικαστικό γεγονός, που οργανώθηκε στο πλαίσιο των 56ων Δημητρίων. Την ξενάγηση, στην οποία ήταν παρούσα και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη, έκανε ο επιμελητής της έκθεσης Δρ. Κωνσταντίνος Διδασκάλου.

Ο σπουδαίος ζωγράφος, χαράκτης και σχεδιαστής του 19ου αιώνα Νικόλαος Γύζης άφησε πίσω του μια πλούσια κληρονομιά, μέρος της οποίας βρήκε στέγη στο διατηρητέο κτίριο της Casa Bianca ως μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει 627 έργα του. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν πίνακες ζωγραφικής, ζελατίνες, γλυπτά και πολλά σχέδια.Ως γνήσιο τέκνο της Σχολής του Μονάχου, ο Γύζης ασχολήθηκε με την ηθογραφία, τη νεκρή φύση και το πορτρέτο αλλά και με ιδεαλιστικά - αλληγορικά θέματα, επηρεασμένος από τον Ευρωπαϊκό Συμβολισμό, εκφράζοντας με τον δικό του, ιδιαίτερο, τρόπο το πνεύμα της εποχής του.

Για τις ανάγκες της επετειακής έκθεσης η μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης πλαισιώθηκε από γνωστά έργα του Γύζη που βρίσκονται σε συλλογές φορέων και ιδιωτών όπως: "Το Κρυφό Σχολειό", "Το Τάμα", "Τα Ορφανά", "Προσωπογραφία Γεώργιου Νάζου", "Μαργαρίτα Γύζη", "Το Φανάρι", "Κένταυρος και Έρως", "Ο Ποιητής στην πηγή", "Ο Ζαχαροπλάστης", "Η Ευγνωμοσύνη καταθέτει στεφάνι στο βωμό της Αθανασίας", κ.ά. 

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών - Τομέας Μακεδονίας-Θράκης, την υποστήριξη της εταιρείας ALUMIL Α.Ε., ενώ τα έργα που την έχουν εμπλουτίσει προέρχονται από τις συλλογές του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ, της ΑlphaBank, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ιδρύματος Λάτση, της Οικογένειας Εμφιετζόγλου και του Κωνσταντίνου Διδασκάλου. 

Διάρκεια Έκθεσης: 15 Οκτωβρίου 2021 - 15 Ιανουαρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 - 20.00, Σάββατο 11.00 - 18.00, Κυριακή 11.00-16.00.
Δημοτική Πινακοθήκη  Θεσσαλονίκης, Β. Ολγας 182,  Τ.Κ 54646 τηλ. 2313 318.538.

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Η μυθιστορηματική ζωή του Γιανούλη Χαλεπά μέσα από μια έκθεση που διατρέχει όλη του τη ζωή στο Τελλόγλειο
Η μυθιστορηματική ζωή του Γιανούλη Χαλεπά μέσα από μια έκθεση που διατρέχει όλη του τη ζωή στο Τελλόγλειο
με 0 Σχόλια 1389 Views

Το μεγαλείο της τέχνης του, οι τρικυμίες και οι φωτισμένες στιγμές του μέσα από έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά του σημαντικού Έλληνα γλύπτη.Νέα έκθεση. 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή