Εικαστικά στα 50στά Δημήτρια: Πρόγραμμα παραστάσεων.

326 Views
Εικαστικά στα 50στά Δημήτρια: Πρόγραμμα παραστάσεων. Εικαστικά στα 50στά Δημήτρια: Πρόγραμμα παραστάσεων.

Εικαστικά στα 50στά Δημήτρια. Πρόγραμμα παραστάσεων.

50α ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2015 - ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: KULTUROSUPA.GR

-Όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων ΕΔΩ

Τολμηρά, νεωτερικά, κοσμοπολίτικα και μετατρέποντας την γκρι φθινοπωρινή Θεσσαλονίκη σε πολύχρωμο εργοτάξιο πολιτισμού και θεάματος, τα φετινά 50στά Δημήτρια φέρνουν στην πόλη μερικές σπουδαίες εκθέσεις που θα συζητηθούν.

26.09 - 28.02.2016 – ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
FACES: ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1990

Η έκθεση διερευνά τις σημαντικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στην ευρωπαϊκή φωτογραφία πορτρέτου από το 1990 έως σήμερα. Παρουσιάζει ένα ρεύμα που τείνει να εστιάσει στο άτομο σε σχέση με το κοινωνικό και πολιτισμικό του περιβάλλον. Η ιστορία, η μνήμη, η πολιτική, ακόμη και το πού ζει το φωτογραφιζόμενο υποκείμενο (η πόλη ή η χώρα του), όλα παίζουν έναν ρόλο. Αυτές οι εξελίξεις που παρατηρούνται στη συγκεκριμένη τεχνοτροπία, έχουν συντελεστεί με φόντο τη ραγδαία μεταμόρφωση της ευρωπαϊκής ζωής, την οποία έχει προκαλέσει η παγκοσμιοποίηση, η μετανάστευση, η έλευση του διαδικτύου και η οικονομική ενοποίηση – αλλαγές που έχουν στρέψει την προσοχή στην έννοια της «ταυτότητας».

Οι φωτογράφοι και οι εικαστικοί καλλιτέχνες που επελέγησαν γι’ αυτήν την έκθεση έχουν εν γένει βαθύτατη επίγνωση της πλούσιας παράδοσης η οποία αναπτύχθηκε εδώ και αιώνες στην προσωπογραφία. Στο έργο τους, άλλοτε αναφέρονται σκόπιμα σε αυτήν και άλλοτε παίζουν με τις ιστορικές συμβάσεις. Ενώ τα ζωγραφικά πορτρέτα παραδοσιακά απεικονίζουν ανθρώπους από ανώτερη κοινωνική τάξη ή κατέχοντες σημαντικές θέσεις στην κοινωνία, οι σύγχρονοι πορτρετίστες συχνά επιλέγουν να αποτυπώσουν συνηθισμένους άνδρες και γυναίκες σε στιγμές της καθημερινής ζωής τους. Παρά τις διαφορές στη δουλειά αυτών των καλλιτεχνών, κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η συμπονετική, ανθρωπιστική αντιμετώπιση των θεμάτων τους.

Οι τυπολογικές σειρές πορτρέτων που δημιούργησε ο εικαστικός καλλιτέχνης Thomas Ruff στα τέλη της δεκαετίας του ’80 (μέρος των οποίων εκτίθεται εδώ) έπαιξαν καίριο ρόλο στην εξέλιξη της φωτογραφίας πορτρέτου. Ο Ruff απάλλαξε το πορτρέτο από κάθε εξωτερικότητα, μετατρέποντάς το σε καθαρή εικαστική εικόνα.
Τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια, αρχίζοντας από αυτήν την tabula rasa, πολλοί ακόμη φωτογράφοι αναζήτησαν νέες μορφές και νέες προσεγγίσεις στο είδος.

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Tina Barney, Sergey Bratkov, Koos Breukel, Clegg & Guttmann, Anton Corbijn, Christian Courrèges, Denis Darzacq, Luc Delahaye, Rineke Dijkstra, Jitka Hanzlová, Alberto García-Alix, Boris Mikhailov, Hellen van Meene, Jorge Molder, Lucia Nimcova, Adam Pańczuk, Dita Pepe, Anders Petersen, Paola De Pietri, Jorma Puranen, Thomas Ruff, Clare Strand, Beat Streuli, Thomas Struth, Juergen Teller, Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek, Stephan Vanfleteren, Manfred Willmann, Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης, Στράτος Καλαφάτης, Νίκος Μάρκου
Επιμέλεια: Frits Gierstberg
Συμβουλευτική επιτροπή: Βαγγέλης Ιωακειμίδης, Olga Sviblova, Gautier Platteau, Christophe De Jaeger, Αλεξάνδρα Αθανασιάδου
Συμπαραγωγή: BOZAR - Palais des Beaux-Arts Brussels, Nederlands Fotomuseum Rotterdam, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
ΧΩΡΟΣ
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Κτίριο των πρώην Αποθηκών και Γραφείων Στρατού (Προβλήτα Α Λιμανιού)
Εγκαίνια: 3.10, 20:00


1 ΟΚΤ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ

Για ένα βράδυ οι αίθουσες τέχνης της πόλης και όλοι οι πολιτιστικοί φορείς θα ανοίξουν τις πόρτες τους για μια νυκτερινή εξόρμηση των φιλότεχνων Θεσσαλονικέων.

Εκθέματα και καλλιτεχνικά εγχειρήματα θα παρουσιαστούν από τους δημιουργούς τους, επιμελητές και κριτικούς στο φιλότεχνο κοινό, σε ένα είδος ελεύθερης και ανοιχτής ξενάγησης.

Μουσεία, γκαλερί και εκθεσιακοί χώροι πόλης «διανυκτερεύουν» στο πλαίσιο της εικαστικής δράσης των Δημητρίων που ανατρέχει στο παρελθόν του θεσμού. Ο Εικαστικός Περίπατος είναι μια ακόμη ευκαιρία για χιλιάδες επισκέπτες να συνομιλήσουν με τους καλλιτέχνες και να εξερευνήσουν το σύγχρονο εικαστικό τοπίο.

ΧΩΡΟΙ
Γκαλερί και μουσεία της Θεσσαλονίκης
Είσοδος ελεύθερη

Μουσεία:

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Μόνιμη έκθεση
Αρχαιολογικό Μουσείο: Μόνιμη έκθεση «Χρυσός των Μακεδόνων» και υπαίθριες εκθέσεις «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος» και «Μνήμη και …Λίθοι»
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Λιμάνι) –ΚΜΣΤ: «Σχετικές Κινήσεις / Ευαγγελία Κρανιώτη, Julien Prévieux», στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Μόνιμη συλλογή και έκθεση «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση»
Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Μόνιμη έκθεση «Η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου»
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών: «Δώρα της Γης με αντοχή στο χρόνο»
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης: «FACES. Το Πορτρέτο στην Ευρωπαϊκή Φωτογραφία μετά το 1990»
MIET: «Νίκος Δραγούμης. Ο ζωγράφος. 1874-1933»
ΜΙΕΤ βιβλιoπωλείο: «Lydia Borzek. Μια ρωσίδα ζωγράφος. Από το Παρίσι στην Ελλάδα»
Δημοτική Πινακοθήκη -  Casa Bianca: «ReMASTER your shirt-scan your Ego: Το ρούχο φίλτρο και οθόνη του Εγώ», στο πλαίσιο του προγράμματος του 1ου Διεθνούς Συμποσίου Θεραπειών μέσω Τέχνης «Ζωή και Τέχνη είναι ένα»-παράλληλο πρόγραμμας 5ης Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Γκαλερί


Αθανασιάδου Ζήνα Ι.: Ομαδική έκθεση συνεργατών
ΕΙΡΜΟΣ: Έκθεση του Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Πηνελόπης Πετσίνη, “Aufarbeitung: The Wall”
Λόλα Νικολάου: Έκθεση των Δημήτρη Αμελαδιώτη, Βιργινίας Μαστρογιαννάκη και Φώτιου Μπάλλα
Γκαλερί Μεταμόρφωσις: Ομαδική έκθεση συνεργατών
artis causa Gallery: Ομαδική έκθεση συνεργατών
Donopoulos International Fine Arts: Έκθεση του Gehard Demetz
Myrό Gallery: «Μάρμαρο & Χρώμα». Έκθεση Συνεργατών του Myrό Antiques House & της Greek Marble Initiative. Γλυπτική: Sherry Tipton, Οδυσσέας Τοσουνίδης, Kamen Tanev, Γαβριήλ Ανδρονικίδης, Giorgie Cpajak, Γκίβη Μιχαηλίδης, Jhon Gogaberishvili, Αναστάσης Λεόνογλου, Nana Gogaberishvili, Γιάννης Μανικάτης, Andrej Mitevski, Στράτος Πάλλας. Ζωγραφική: Βαγγέλης Ρίνας, Σωκράτης Γιοσμάς, Θεώνη Καρακάντζου, Δήμος Κηπουρός. Χαρακτική: Κριστιάνα Ηλιοπούλου Hopirtean

09/10/2015 - Performance - Λογοτεχνία
Exulat   
Αλατζά Ιμαρέτ 
Το «Exulat […poeta in terra…]» είναι μια σπονδυλωτή σκυταλοδρομία ποίησης και επιτέλεσης, όπου διερευνώνται τα όρια μεταξύ γραπτού και προφορικού ποιητικού λόγου, με έμφαση στη σωματοποίηση της ποίησης, καθώς και στην ποικιλότροπη διάδραση της ποιήτριας-ποιητή με το κοινό.
Συμμετέχουν με ποιητικές επιτελέσεις οι ποιήτριες-ποιητές: Κατερίνα Ηλιοπούλου (με τη σύμπραξη του εικαστικού Γιάννη Ισιδώρου), Φοίβη Γιαννίση, Γιάννης Στίγκας, Βασίλης Αμανατίδης (με την σύμπραξη της εικαστικού Ράνιας Εμμανουηλίδου), Μάριος Χατζηπροκοπίου, Λένια Ζαφειροπούλου και Ζαφείρης Νικήτας.                  
 Είσοδος ελεύθερη


9-31 ΟΚΤ.
ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΞ...

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη, ο ΙANOS φιλοξενεί την ομαδική εικαστική έκθεση «Όταν συμβεί στα πέριξ...». Πρόκειται για ένα εικαστικό αφιέρωμα στο μεγάλο λαϊκό συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη καθώς και για μία εικαστική εγκατάσταση-αφιέρωμα στο μουσικοσυνθέτη με τίτλο «Το Τσακμάκι του Τσιτσάνη».


Στην ομαδική εικαστική έκθεση «Όταν συμβεί στα πέριξ...», τοπία της ζωής και της έμπνευσης του συνθέτη, οικογενειακές και οικείες φιγούρες που τον σημάδεψαν, μικροαντικείμενα που τον θυμίζουν, απόπειρες προσωπογραφίας-πορτρέτου του ιδίου, έμπνευση από ένα συγκεκριμένο τραγούδι ή εικονογράφηση συγκεκριμένων στίχων που επελέγησαν από τους καλλιτέχνες, προτείνουν ένα σύνθετο πλέγμα εικόνων που σκιαγραφούν τον Τσιτσάνη με επιθυμία μνημόνευσης και αγάπη, ενίοτε ίσως με τρυφερό χιούμορ αλλά πάντα με σεβασμό.

Στην εικαστική εγκατάσταση-αφιέρωμα «Το Τσακμάκι του Τσιτσάνη», ο Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης κάλεσε τρεις δυναμικούς εικαστικούς της νέας γενιάς να δημιουργήσουν ένα τρίπτυχο έργο. Ο Δημήτρης Λάμπρου φτιάχνει «Τα Σήμαντρα», έργα/κάρτες όπου εξιχνιάζεται η σχέση του Βασίλη Τσιτσάνη με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Λούμπεν χαμοζωή, έρωτες και πάθη, Εμφύλιος και πολιτική, κινηματογράφος και περιοδικά. Μπλέκονται παρτιτούρες του Τσιτσάνη με αποκόμματα από εφημερίδες και με φωτογραφίες από την ιστορία της Ελλάδας ανάμεσα στα 1915 και 1984. Αποκαθίσταται εδώ η διαλεκτική τέχνης/ιστορίας, ατόμου/πλήθους.
Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού  & Γιώργος - Ίκαρος Μπαμπασάκης

Στην έκθεση «Όταν συμβεί στα πέριξ...» συμμετέχουν οι: Σπύρος Αγγελόπουλος, Μαίρη Γαλάνη - Κρητικού, Γιάννης Δέδες, Μηνάς Καμπιτάκης, Κώστας Λάβδας, Μιχάλης Μαδένης, Νεκτάριος Μαμάης, Τίμος Μπατινάκης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Βασίλης Σούλης, Μαρίνα Στελλάτου, Κατερίνα Τσεμπελή, Πάβλος Χαμπίδης, Αθηνά Χατζή
 
Στην εγκατάσταση «Το τσακμάκι του Τσιτσάνη» συμμετέχουν οι: Δημήτρης Λάμπρου, Ελεάννα Μαρτίνου και Μαργαρίτα Πέτροβα.
 
ΧΩΡΟΣ
Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, πλατεία Αριστοτέλους
Εγκαίνια: 9.10, 20:00
Είσοδος ελεύθερη


11-18 ΟΚΤ.
ΔΙΑΣΠΟΡΕΣ

Οι «Διασπορές» αποτελούν ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα αναπαράστασης και ανακατασκευής της διαχρονικής μεταναστευτικής και διασπορικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια απόπειρα αποτύπωσης της ετερογένειας της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται μέσω της εμπειρίας της ανθρώπινης κινητικότητας και της συλλογικής ανάμνησης της. 
 
Στη νεότερη εποχή η Θεσσαλονίκη έχει υπάρξει σταυροδρόμι διαπολιτισμικών ανταλλαγών εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων. Καθοριζόμενη από τις εμπειρίες αυτές, αποτέλεσε ιδιόμορφο διασπορικό χώρο. Στη σύγχρονη εποχή, η πόλη δεν χάνει το χαρακτήρα αυτό, ωστόσο η ταύτιση του «αυτόχθονα» με τον «εθνικά κυρίαρχο» προκαλεί σύγχυση ως προς την αντίληψη για τις διασπορικές και μεταναστευτικές ταυτότητες. Στόχος των «Διασπορών» σήμερα είναι η εκ νέου θέαση του πολιτιστικού χαρακτήρα της πόλης μέσω της μεταναστευτικής και διασπορικής οπτικής.


 
Χώρος του εγχειρήματος το Πολιτιστικό Κέντρο «Βαβυλωνία», το οποίο φιλοξενεί και συγκροτεί τις «Διασπορές», συνδιαμορφώνοντας ένα πλαίσιο αλληλεπίδρασης, όπου κυριαρχεί η γλώσσα τόσο στην κυριολεκτική όσο και τη μεταφορική της έννοια. Ο χαρακτήρας αυτού του πυκνού σε διαπολιτισμικές διατυπώσεις χώρου συμβάλλει καθοριστικά στην συνύπαρξή του με το καλλιτεχνικό εγχείρημα.  
 
Βασικός άξονας των «Διασπορών» είναι η εικαστική έκθεση. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, οι οποίοι σχετίζονται στην πλειοψηφία τους άμεσα ή έμμεσα με τη Θεσσαλονίκη, έχουν ποικίλες πολιτισμικές και γλωσσικές καταβολές. Μέσω των έργων τους επεξεργάζονται σημεία σύγκλισης και απόκλισης που προκύπτουν από το βλέμμα προς το Οικείο και το Άλλο. Ως παρατηρητές του διασπορικού και μεταναστευτικού στοιχείου οι ίδιοι και ως παρατηρούμενα διασπορικά και μεταναστευτικά υποκείμενα, αναπαράγουν ζωγραφικές, φωτογραφικές, γλυπτικές και κινηματογραφικές φόρμες, μεταφέροντας και μεταφράζοντας εικαστικά γενεαλογίες μακροχρόνιων ιστορικών μετατοπίσεων και διωγμών αλλά και συγκυρίες ανθρώπινης κινητικότητας. 

Η έκθεση πλαισιώνεται από μια σειρά εναλλακτικών παρουσιάσεων, όπου συμμετέχουν καλλιτέχνες, θεωρητικοί και ακτιβιστές, το έργο των οποίων θέτει ζητήματα κοινωνικοπολιτικών συγκρούσεων ορίου και συμβίωσης. Τέλος, την εβδομάδα διεξαγωγής των «Διασπορών» οργανώνονται από το δυναμικό της Βαβυλωνίας ειδικά ανοιχτά μαθήματα ποικίλων περιεχόμενων, με στόχο τη συμμετοχή και ένταξη του κοινού του φεστιβάλ των Δημητρίων στο χώρο και στα δρώμενα του Κέντρου και των «Διασπορών».
Επιμέλεια: Περσεφόνη Μύρτσου, Εύα Γιαννακοπούλου

ΧΩΡΟΣ
Πολιτιστικό Κέντρο Βαβυλωνία
Ώρες: 10:00-22:00
Είσοδος ελεύθερη

www.diasporasplace.com - www.facebook.com/diasporasplace


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή