5 οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας το διάβασμα (επιστημονικά τεκμηριωμένα).

390 Views
5 οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας το διάβασμα (επιστημονικά τεκμηριωμένα). 5 οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας το διάβασμα (επιστημονικά τεκμηριωμένα).

5 οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας το διάβασμα (επιστημονικά τεκμηριωμένα). Aπό την Ματίνα Αναγνωστοπούλου

Οι απανταχού βιβλιοφάγοι ξέρουμε καλά ότι τίποτε δε συγκρίνεται με το να σε συνεπαίρνει ένα καλό βιβλίο. Η μια σελίδα μετά την άλλη μοιάζουν να κυλούν σαν το νεράκι, καθώς βυθιζόμαστε στην πλοκή της ιστορίας και την εξέλιξη των χαρακτήρων. Είναι σχεδόν σαν να είμαστε κι εμείς παρόντες στα γεγονότα και να συμμετέχουμε στα δρώμενα. Αυτό που μπορεί να μη συνειδητοποιούμε, όμως, είναι πως το διάβασμα δεν είναι μόνο μια ευχάριστη δραστηριότητα, αλλά ωφελεί και την υγεία μας. Δείτε παρακάτω πέντε εντυπωσιακά οφέλη του διαβάσματος για την υγεία μας:
 
1. Μειώνει το στρες.
Όταν ένα καλό βιβλίο μας συνεπαίρνει και όλες μας οι σκέψεις περιστρέφονται γύρω από την πλοκή και τους χαρακτήρες, μοιάζει σαν τα άγχη και οι καθημερινές μας έγνοιες να εξαφανίζονται. Το εντυπωσιακό είναι ότι όχι μόνο μοιάζει να συμβαίνει αυτό, αλλά πρόκειται για αποδεδειγμένο γεγονός! Μια έρευνα1 το 2009 έδειξε ότι έξι μόλις λεπτά διαβάσματος μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του στρες κατά 68%, να επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό και να ελαττώσουν τη μυϊκή ένταση. Μετά, λοιπόν, από μια αγχωτική μέρα στη δουλειά, αντί να ανοίξετε την τηλεόραση, ανοίξτε ένα καλό βιβλίο (ή έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη) αν θέλετε πραγματικά να χαλαρώσετε.
 
2. Βελτιώνει τη μνήμη.
Εντάξει, αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη. Ακριβώς όπως οι μύες του σώματος, έτσι και το μυαλό χρειάζεται τακτική άσκηση. Με το συστηματικό διάβασμα οι εγκεφαλικές συνάψεις «παίρνουν φωτιά» βελτιώνοντας έτσι τη μνήμη. Επιπλέον, μια πρόσφατη έρευνα2 έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που διαβάζουν σε τακτική βάση έχουν 2.5 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ.
 
3. Καθυστερεί τη γήρανση του εγκεφάλου.
Δεν μπορούμε, βέβαια, να καθυστερήσουμε τη διαδικασία της γήρανσης (όσο πολύ κι αν το θέλουμε), αλλά το διάβασμα μπορεί να βοηθήσει στο να την επιβραδύνει. Σε μια έρευνα3 βρέθηκε ότι το διάβασμα μπορεί να μειώσει σημαντικά το ρυθμό της εγκεφαλικής γήρανσης. Γι’ αυτό, κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε διαβάστε για λίγη ώρα, εφόσον θέλετε να κρατήσετε το μυαλό σας νέο και σε φόρμα.
 
4. Αυξάνει την ενσυναίσθηση.
Ποιος να το ήξερε ότι το διάβασμα μπορεί να μας κάνει πιο καλούς ανθρώπους! Φαίνεται ότι η απορρόφηση και η συναισθηματική ταύτιση όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, μεταφέρεται και στην πραγματική ζωή. Έχει βρεθεί4 ότι οι άνθρωποι που συνηθίζουν να «βυθίζονται» σε μυθιστορηματικές αφηγήσεις έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση. Ακόμη κι αν οι χαρακτήρες είναι φανταστικοί, το να ταυτιστούμε με τις ιστορίες τους και τις καταστάσεις που βιώνουν στο βιβλίο, μας βοηθά να ανοιχτούμε και να καταλάβουμε καλύτερα τους ανθρώπους γύρω μας στην πραγματική ζωή.
 
5. Αυξάνει την αντοχή στην αβεβαιότητα.
Ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι μας έχουμε παλέψει με την αμφιβολία ή την έλλειψη ελέγχου σε προσωπικές μας καταστάσεις. Είναι πολύ αγχωτικό να μη γνωρίζεις τι θα σου ξημερώσει. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ένας τρόπος που μπορεί να μας βοηθήσει να τα βγάλουμε πέρα, είναι να διαβάζουμε περισσότερο. Μια έρευνα5 έδειξε ότι διαβάζοντας λογοτεχνία προκαλείται μια αύξηση στην αντοχή απέναντι στην αβεβαιότητα. Καθώς «βουτάμε» όλο και πιο βαθιά σε φανταστικές ιστορίες, το μυαλό μας «ανοίγει» και αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις πιθανότητες, τα ενδεχόμενα και την ασάφεια.
 
Όλοι ξέρουμε ότι το διάβασμα μπορεί να είναι διασκεδαστικό, αλλά τα οφέλη που εκτέθηκαν παραπάνω δείχνουν ότι το διάβασμα μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την υγεία και τη ζωή μας. Εάν διαβάζετε ήδη αρκετά, συνεχίστε! Εάν όχι, προσπαθήστε να βρείτε στην καθημερινότητά σας περισσότερο χρόνο για διάβασμα. Ένα είναι το σίγουρο ότι όλοι θα χρειαστούμε...
ΠΟΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ!
 
1. http://www.kumon.co.uk/blog/reading-reduces-stress-levels/
2. http://abcnews.go.com/Health/story?id=117588&page=1#.UbIVc2RAR7t
3. http://neurology.org/content/early/2013/07/03/WNL.0b013e31829c5e8a
4. http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0055341#s4
5. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10400419.2013.783735#preview

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Διαρρήκτης Υψηλής Τέχνης» και χαρισματικής βαρεμάρας. Είδαμε και σχολιάζουμε
«Διαρρήκτης Υψηλής Τέχνης» και χαρισματικής βαρεμάρας. Είδαμε και σχολιάζουμε
με 0 Σχόλια 676 Views

Τι γνωρίζετε για τον Κλάις Μπανγκ και την Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι; Σας λέει κάτι το όνομα Τζουζέπε Καποτόντι; Ξέρω, μαύρα μεσάνυχτα και δεν θα σας επιπλήξω.. Για να σας προλάβω δεν θα τίθονταν καν θέμα δημοφιλίας αν το ταινιάκι που βγήκε σεργιάνι καλοκαιριάτικα είχε τα προσόντα να κρατήσει το  ενδιαφέρον μας.Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή