«Το σπίτι με τις κλειδαριές» μας «κλείδωσε» στις σελίδες του! Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

3959 Views
«Το σπίτι με τις κλειδαριές» μας «κλείδωσε» στις σελίδες του! Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε. «Το σπίτι με τις κλειδαριές» μας «κλείδωσε» στις σελίδες του! Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

 
Κάποτε, ο μεγάλος συγγραφέας Στήβεν Κινγκ είπε το εξής: «τίποτα δε νικάει μια καλή ιστορία». Πόσο μάλλον αν η ιστορία αυτή έχει να κάνει με τόσο ουσιώδη και διαφορετικά πράγματα! Όταν, διαβάζοντας το βιβλίο, δεν επικεντρώνεσαι μόνο στους ήρωες και στα πάθη τους, αλλά ξεδιπλώνεται μπροστά σου ένα ολόκληρο μωσαϊκό μιας κοινωνίας και μιας Ελλάδας που πολλοί θέλουν να ξεχάσουν, αλλά δεν πρέπει!
 
Μιλάμε για τη σκοτεινή περίοδο της Επταετίας, τη Δικτατορία, το προπύργιο της βαρβαρότητας, της τρομοκρατίας και της ασυδοσίας! Όταν κάποιοι πέθαιναν για τη δημοκρατία και την ελευθερία, κάποιοι άλλοι θησαύριζαν εξαπατώντας και αρπάζοντας. Δημιούργησαν άτιμες, ματωμένες περιουσίες, μπλέκοντας σε περίεργα μονοπάτια. Η Ελλάδα αυτής της περιόδου μας ξεδιπλώνεται χωρίς έλεος, με όλες τις προκαταλήψεις, τις εμμονές και τις παθογένειές της. Δε χαρίζει κάστανα ο Γιάννης Φιλιππίδης και καλά κάνει! Φτώχεια, καταπίεση, αμορφωσιά, ποταπότητα ήταν ο κανόνας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, κυρίως στα χωριά, όπου οι συνθήκες ζωής ήταν πολύ σκληρές, σχεδόν απάνθρωπες.
 
Η υπόθεση: Σε ένα τέτοιο χωριό γεννήθηκε, η βασική ηρωίδα, η Κατερίνα. Ένα πλάσμα που όχι μόνο είχε την ατυχία να χάσει τη μητέρα της κατά τον τοκετό, αλλά είχε να αντιμετωπίσει και την εχθρότητα, το μίσος των αδερφιών της, που τη θεωρούν υπεύθυνη για το θάνατο της μητέρας τους! Σαν παρίας μεγαλώνει αυτό το κορίτσι, μέχρι που η τύχη του χαμογελά! Σαν μια σύγχρονη Σταχτοπούτα, θα μετοικίσει στην Αθήνα ,ως ψυχοκόρη ενός πλούσιου ζευγαριού.
 
Ούτε που φαντάζεται τι την περιμένει εκεί, στο σπίτι με τις κλειδαριές. Κλειδαριές που εμποδίζουν τον ψυχικά ασθενή γιό της οικογένειας, τον Παύλο, να βλάψει τον εαυτό του και τους άλλους. Κλειδαριές που εμποδίζουν «το στίγμα» να βγει από το στενό οικογενειακό περιβάλλον και να κάνει ρεζίλι την ευυπόληπτη οικογένεια. Δεν είναι πως δεν αγαπούν το γιό τους! Οι γονείς, κυρίως η τρομερή μητέρα Μπεάτα, γνωρίζουν πως η κοινωνία της εποχής θα είναι αμείλικτη και το μπούλινγκ σίγουρο. Ο Παύλος θα παραμείνει κρυμμένος και προστατευμένος. Αλλά απελπιστικά μόνος.
 
Οι δύο τραυματισμένοι νέοι θα γίνουν φίλοι και θα προσπαθήσει ο ένας να κλείσει τις πληγές του άλλου, μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο μυστικά και ψέματα. Οι ζωές τους θα κλονιστούν, καθώς πολλά έρχονται στο φως! ‘Όταν ο έρωτας τους χτυπήσει την πόρτα, οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές! Πολλά θα ανατραπούν και η ζωή της Κατερίνας θα αναστατωθεί και θα κινδυνεύσει. Τι θ’ απογίνουν άραγε; Θα ξεκλειδώσουν την ευτυχία που δικαιούνται;
 .
.
Τι μου άρεσε: πέρα από την πολύ τρυφερή ιστορία αγάπης των δύο νέων, το βιβλίο περιλαμβάνει και θίγει πληθώρα θεμάτων, που είναι πάντα επίκαιρα. Οι ανθρώπινες προκαταλήψεις και αδυναμίες, τα πάθη τους παρελαύνουν με όχημα την ιστορία αυτή. Ο συγγραφέας έχει κάνει τρομερή δουλειά, όσον αφορά τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων! Πολύπλευροι, με καλές και κακές πτυχές, ζωντανεύουν στις σελίδες, χωρίς να δίνουν την εντύπωση του ψεύτικου και του φτιαχτού. Οι ήρωες δεν είναι τέλειοι και άμωμοι, αλλά ακόμα και οι κακοί της ιστορίας έχουν μια οικεία σε μας πλευρά, έχουν τρωτά σημεία που τους κάνουν ανθρώπινους και τελικά συμπαθείς! Η Συγχώρεση και η Αγάπη θα σώσουν τον κόσμο άλλωστε!
 
 
Παράλληλα, ο συγγραφέας στηλιτεύει το δικτατορικό καθεστώς και τους θιασώτες του, που είναι μπλεγμένοι σε πολλά και ύποπτα, την κοινωνία της εποχής, τη γεμάτη καθωσπρεπισμό και υποκρισία!
 
Όλα αυτά δίνονται με άριστα ελληνικά, χωρίς πομπώδη τεχνάσματα και «σάλτσες». Δε χρειάζεται άλλωστε…
 
Τι με χάλασε: πιστεύω πως είχε περισσότερους διαλόγους απ’ όσους θα έπρεπε. Θα προτιμούσα περισσότερη τριτοπρόσωπη αφήγηση…
 
Βαθμολογία:
4,2/5
.
Πληροφορίες για το βιβλίο, εδώ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Διαμαντοπούλου
Μαρία Διαμαντοπούλου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος της Φιλοσοφικής ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία. Γράφω για το μεγάλο μου πάθος, το βιβλίο και ό,τι έχει σχέση μ' αυτό. Βιβλιοκριτικές και βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις, βιβλιοθήκες, ακόμα και για ταινίες που έχουν άμεση σχέση με βιβλία. Mail: diamantmaria@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ψυχογραφώντας την παράσταση  «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»,
Ψυχογραφώντας την παράσταση «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», "Πέρα από αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.
με 0 Σχόλια 2338 Views

Είναι πολλά τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, που ακόμα και όταν ενηλικιώνονται παραμένουν στη φυλακή στην οποία έχουν μπει χωρίς να το θέλουν και στην οποία παραμένουν επειδή φοβούνται να διαφοροποιηθούν από τη μητέρα τους.  Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο