Διαβάσαμε τον Πύργο της μοναξιάς του Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι και σχολιάζουμε.

1617 Views
Διαβάσαμε τον Πύργο της μοναξιάς του Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι και σχολιάζουμε. Διαβάσαμε τον Πύργο της μοναξιάς του Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι και σχολιάζουμε.


Διάβασε και σχολιάζει η Μαριάννα Μπουρουτζή.
 
Ομολογουμένως φέτος το καλοκαίρι δεν διάβασα αρκετά. Μου έλειπε η έμπνευση, το πραγματικά καλό βιβλίο, άσε που χρειαζόμουν και ξεκούραση. Μετά από μια βόλτα σε ένα βιβλιοπωλείο, ξεχώρισα μια σειρά με ‘’βιβλία που ξεχώρισαν’’. Το ενδιαφέρον μου τράβηξε ο συγγραφέας Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι, που είναι ιταλός (ζωντανή, ζωηρή, πλούσια φαντασία) και ακαδημαϊκός (γνώση και καλή γραφή). Άρπαξα, λοιπόν, τον ‘’Πύργο της Μοναξιάς’’ και άρχισα το ξεκοκάλισμα.
 

Η Υπόθεση:

Ένας εξαιρετικός νέος, ο Φίλιπ Γκάρετ, αναζητά τον πατέρα του, ο οποίος είναι φημισμένος επιστήμονας και χρόνια εξαφανισμένος. Οι έρευνές του ξεκινούν από την Ιταλία, με βοηθό έναν παπά και φτάνουν μέχρι την έρημο Σαχάρα και παραπέρα την ενδοχώρα της Συρίας. Στην πορεία του, βρίσκεται αντιμέτωπος με παράξενα σήματα από το υπερπέραν που σηματοδοτούν κάτι, ανακαλύπτει κρύπτες, έρχεται αντιμέτωπος με διάφορους νομάδες στην Αφρική, έρχεται σε επαφή με διάφορους ανθρώπους – σημαντικές φιγούρες και άνθρωποι-κλειδιά στην αναζήτησή του. Παράλληλα, έρχονται στο φως ιστορίες ανθρώπων που έπαθαν διάφορα δεινά από έναν συγκεκριμένο άνθρωπο ή από μια συγκεκριμένη και μυστήρια εικόνα ενός σκορπιού (μοτίβο της ιστορίας). Επίσης, ένας συνταγματάρχης, ο Ζομπέρ, αξιωματικός της Λεγεώνας των Ξένων, προσπαθεί αποφασισμένος να διαλευκάνει το μυστήριο με τον σκορπιό.
 
Τι είναι αυτό που συνδέει τον Φίλιπ Γκάρετ και τον Ζομπέρ; Σχετίζονται οι δυο ιστορίες τους ή πρόκειται για βίους παράλληλους;
 

Ρίξε μια ματιά: 

Ωραία και καλοφτιαγμένη ιστορία μυστηρίου. Ο συγγραφέας πλέκει τα πράγματα έντονα, σε σημείο που να μπερδεύει τον αναγνώστη κάθε φορά που νομίζει πως πάει να βγάλει μια άκρη και συνδυάζει τα γεγονότα και τα πρόσωπα. Οι χαρακτήρες δεν είναι πολλοί, αλλά μέσα από αυτούς διακινούνται ιδέες και συναισθήματα. Οι περιγραφές είναι έντονες και ζωντανές, μεταφέροντας τον αναγνώστη μέσα στην ιστορία. Κυριαρχούν μοτίβα και δίνονται κάποια ιστορικά στοιχεία.
 

Άστο καλύτερα…

Ο συγγραφέας βαδίζει στα χνάρια του Ουμπέρτο Έκο. Μυστήριο, καθολική εκκλησία, σημειολογία, μοτίβα, αποτελούν κάτι κοινό. Από τις πρώτες σελίδες καταλαβαίνει κανείς περί τίνος πρόκειται. Επίσης, κάποια στιγμή, η πλοκή της ιστορίας σταματάει και τη θέση της παίρνει μια περιγραφή, η οποία καταντάει βαρετή.
 
Βαθμολογία:
3/5
.
Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι, Ο Πύργος της Μοναξιάς, εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2017, σσ. 392
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Με ένα κόκκινο κουμπί»: Ένα βιβλίο θαλπωρής και αλληλεγγύης από την Ελένη Μπετεινάκη.
«Με ένα κόκκινο κουμπί»: Ένα βιβλίο θαλπωρής και αλληλεγγύης από την Ελένη Μπετεινάκη.
με 0 Σχόλια 466 Views

Αν θες το παιδί σου να βλέπει πιο βαθιά, να μάθει να συμπονά, να νιώθει αλληλεγγύη για τους άλλους, τούτο το βιβλίο είναι το πλέον κατάλληλο. Διάβασε η #ΜαριάνναΜπουρουτζή και σχολιάζει για την #Κουλτουρόσοσουπα

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή